VOĆKA PLAVE BOJE

Plavi patlidžan (Solanum melongena) i njegovi efekti na zdravlje. Jaka nutritivna vrednost plavog patlidžana daje mu mnoge zdravstvene dobrobiti.

 

Plavi patlidžan (Solanum menolgena L.) je tehnički gledano voće, iako ga mnogi smatraju za povrćem, jer se razvija iz cveta biljke i sadrži seme što je karakteristika voća, pripada porodici Solanaceae. Njegov blagotvoran efekat na zdravlje prepoznat je u Indiji gde se milenijumima koristi i odakle se proširio na celu Aziju, Evropu, a kasnije i na Američki kontinent.

Zašto je dobar i zdrav Plavi patlidžan (Solanum melongena) kao voće!

Plavi patlidžan ili samo patlidžan je gledano po nutritivnim karakteristikama jedinstvena biljka, kako zbog minerala i vitamina kojima obiluje tako i zbog velikog broja jedinjenja sa antiinflamatornim (protivupalnim), antioksidativnim i antikancerskim dejstvom.

Postoji veliki broj varijeteta patlidžana koji se međusobno razlikuju po veličini i boji. Iako se plavi patlidžan najčešće sreće, on može biti i crvene, zelene i crne boje. Neke od karakteristika koje ga čine zdravom i hranljivom namirnicom biće navedeni u daljem tekstu.

Veliki broj fitonutrijenata sa antioksidativnom aktivnošću

Osim minerala i vitamina sa antioksidativnom aktivnošću, patlidžan sadrži fitonutrijente, jedinjenja sa velikim redukcionim potencijalom kojima sprečava oštećenja nastala dejstvom slobodnih radikala. Slobodni radikali predstavljaju veoma reaktivna jedinjenja koja dovode do nastanka oštećenja ćelije, narušavanje ćelijske strukture i funkcije što može rezultovati nastankom bolesti.

Određene studije su pokazale da antioksidansi mogu sprečiti ili odložiti nastanak mnogih hroničnih bolesti, kao što su bolesti srca, bubrega i jetre.

Od jedinjenja sa antioksidativnom aktivnošću plavi patlidžan sadrži relativno visoku koncetraciju antocijana, osim sposobnosti da umanje toksično dejstvo slobodnih radikala, antocijani su zaslužni i za karakterističnu jarku boju ploda ove biljke. Od jedinjenja koja se posebno izdvajaju iz grupe antocijana je nasunin, koji osim antioksidativne aktivnosti može povećati protok krvi u mozgu.

Veoma bogat hranljivim materijama

Plavi patlidžan je veoma hranljiva biljka koja se preporučuje osobama čija se ishrana bazira na unosu biljaka, on sadrži veliki broj vitamina, minerala i vlakana koje omogućavaju normalno varenje hrane, a sa druge strane ne spada u kaloričnu hranu pa se može preporučiti i osobama koje se bore sa viškom telesne mase.

Jedan šolja plavog patlidžana (oko 80grama) sadrži sledeće nutrijente: 20 kcal, 5 grama ugljenih hidrata, 3 grama vlakana, 1  gram proteina, 10% dnevnih potreba za unos mangana, 5% za unos folata, 5% za unos kalijuma, 5% za unos za vitamin K i 4% za unos vitamina C. Osim navedenih nutrijenta, plavi patlidžan sadrži i vitamine B kompleksa, magnezijum i bakar.

Fantastičan recept kako se pravi pašteta od patlidžana Mutabal – sirijski namaz od patlidžana, možete pročitati ovde.

Utiče na očuvanje zdravlje srca

Jedna naučna sutrija je pokazala da vitamin C, vitamin B6 i mnogi fitonutrijenti i vlakna poreklom iz patlidžana utiču na smanjenje mortaliteta od bolesti srca. Unos antocijana  povezan je sa smanjenjem krvnog pritiska, dok je povišen krvni pritisak povezan sa oštećenjem krvnih sudova i nastankom ireverzibilnih oštećenja i promena.

Takođe u jednoj studiji sprovedenoj nad zečevima sa visokim nivoom holesterola, unos soka od plavog patlidžana doveo je smanjenja nivoa LDL-a (lipoproteini niske gustine) i triglicerida čije su povišene vrednosti povezane sa arterosklerozom i opstrukcijom koronarnih arterija.

Reguliše nivo šećera u krvi

Dodatak plavog patlidžana u redovnu ishranu može normalizovati nivo šećera u krvi, iz tog razloga se preporučuje osobama koje imaju problema sa povišenim nivoom glukoze u krvi i osobama sa insulinskom rezistencijom.

BioLiver-728x90

Ovaj efekat na regulaciju nivoa šećera u krvi pripisuje se biljnim vlaknima koja smanjuju apsorpciju i varenje šećera u digestivnom traktu. Sporija apsorpcija šećera omogućava stabilizaciju nivoa šećera i sprečava nastanak naglog povećanja ili smanjenja njegove koncetracije u krvi.

Određene studije su pokazale da osim biljnih vlakana, i jedinjenja označena kao polifenoli omogućavaju kontrolu glukoze u krvi. Naime, za polifenole se pokazalo da povećavaju sekreciju insulina, a sa druge strane da smanjuju apsorpciju šećera što rezultuje smanjenjem nivoa šećera u krvi.

Može vam pomoći u nameri da izgubite višak kilograma

Patlidžan predstavlja odličan dodatak u dijetu koja je namenjena gubitku viška kilograma jer sadrži dosta vlakana i nisku energetsku vrednost. Vlakna omogućavaju stvaranje osećaja sitosti i mogu sprečiti gladovanje, osim toga smanjuju apsorpciju ugljenih hidrata čiji je povišen unos zbog visoke energetske vrednosti povezan sa viškom kilograma.

Milan Popović

Izvor: Priroda na Dar