TOP 20 SPORTSKIH FILMOVA – Lista od 1 do 10

Najbolji sportski filmovi. Filmovi o sportu i čuvenim sportistima – Let iznad granica mogućnosti

 

Sportski filmovi su žanr kinematografije koji je oduvek imao publici da ponudi vanredne priče o sportistima i sportskim uspesima. Sa te strane je uvek postojala težnja da se stvaraju filmovi koji veličaju sportske zvezde kao ikone uspeha i idealizuju glavne junake kao super heroje. Mada, s druge strane, neverovatan je broj izuzetnih sportskih biografija koje su mogle da nadju mesto na filmu, pa ipak, relativno je mali broj popularnih sportskih filmova.

Pre nekog vremena sam gledao u bioskopu „Moneyball – The Art of Winining in Unfair Game“ (Lopta od novca – Umetnost pobedjivanja u nefer igri) koji je kod nas preveden samo kao „Formula uspeha“, sa Bred Pitom u glavnoj ulozi. Zanimljiv film o uspehu drugorazrednog bejzbol tima. U stvari, u pitanju je istinita priča o menadžeru jednog bejzbol tima i njegovom asistentu, koji su na osnovu statistike napravili tim od drugorazrednih igrača i ostvarili najveći uspeh u istoriji američkog bejzbola, 20 uzastopnih pobeda. I naravno, promenili paradigmu čitavog sporta.

Taj film me ja pokrenuo da se prisetim sportskih filmova koje sam gledao i koje volim, i za koje smatram da ih svako treba pogledati. Tako sam uz pomoć prisećanja i malo istraživanja, napravio svoju listu najboljih sportskih filmova. Lista je po nekom slučajnom redu, nije brojevima definisan moj stepen privrženosti nekom filmu.

A volim sportske filmove jer su pozitivni, jer vas nadahnu i pruže vam veru u sopstvene spoosbnosti, iako vi niste glavni junak, već neko ko je talentovan, utreniran, vredan, uporan. Ali ipak, film vam promeni percepciju, mind set, pa pomislite; „možda biste i vi sami to mogli da uradite“.

Just do it :-)

.

Top lista 20 najboljih sportskih filmova svih vremena – I

.

1. Vatrene kočije   – Chariots of Fire   1981, režija Hugh Hudson. Briljantan film. Apsolutno moj favorit, zahvaljujući perfektnoj glumi, sjajnoj režiji i divnoj muzici Vangelisa, koji dopunjuju jednu istinitu priču o britanskim atletičarima na Olimpijskim igrama 1924-e godine. Film za sva vremena.

2. Kad smo bili kraljevi – When We Were Kings  Snimljen 1996 godine, režija Leon Gast. Zaljubljen sam u ovaj dokumentarac o epskoj borbi izmedju Muhamed Alija i Džordža Formana u Zairu. U njemu se osim sjajno prenete atmosfere sa tog istorijskog dvoboja, crne Afrike i važnosti meča, odslikava neverovatan karakter i harizmatičnost Kasijus Kleja, alijas Muhameda Alija, definitivno najvećeg boksera vih vremena, i izuzetnog čoveka. Ne zna se u čemu je Ali veći, kao bokser ili borac za ljudska prava.

3. Dvopek – Seabiscuit  2003, režija Gary Ross. Ovaj film mogu gledati sto puta i da mi ni jednom ne dosadi, i da uvek dobijem inspiraciju i motivaciju za velike stvari. Fenomenalna priča o dva nesrećnika, džokeju koji je bio na ivici invaliditeta, slep na jedno oko, pijanica i gubitnik, i omanjeg konja, kome je zbog preloma noge trkačka karijera zauvek okončana. Dva gubitnika, dve tužne priče, postaju trijumf života koji se bori. Film je obavezna lektira za sve depresivne, melanholične i pasivne osobe. Možeš izgubiti nebrojeno puta ali ako imaš vere, pobeda će doći.

4. Bik Durham – Bull Durham 1988, režija Ron Shelton. Ako volite bejzbol, koji je inače kao sport vrlo zastupljen u američkim sportskim filmovima i cenite glumca Kevina Kostnera, onda će vam ovo postati kultni film. Romantičan, zabavan, inspirativan. I sam Kevin Kostner, koji u ovom filmu glumi bejzbol igrača je bio i sam u srednjoj školi bejzbol zvezda i odličan igrač. Opuštajući film.

5. Razjareni bik – Raging Bull   1980, režija Martin Scorsese. Veliki epski film. Ali mračan, težak, brutalan, crno beli film o boksu i bokseru Džek La Moti. Film tako svojstven Skorsezeu, uz fantastičnu glumu Roberta De Nira nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Briljantno ispričana i režirana istinita priča, iako zbog mnoštva krvi i prebijanja, prosto ne poželim da ga više gledam.

6. Košarkaški snovi – Hoop dreams  1994, režija Steve James. Meni vrlo drag film, iz ere kada sam igrao profesionalno košarku. Ovaj čuveni dokumentarac se smatra za najbolji film o košarci. U njemu se prati život dva stvarna lika, dva mlada crna košarkaša iz Čikaga, koji pokušavaju da ostvare svoj san i postanu profesionalni košarkaši u NBA ligi. Film je pun poznatih NBA igrača iz zlatnog doba Magic Jonsona, Jordana, Isaja Thomasa, Dr Irvinga. Obavezno pogledati, i videti šta znači stvarno proliti krv, suze i znoj u profesionalnom sportu.

7. Trener Karter – Coach Carter  2005, režija Thomas Carter. Znači, ovaj film o košarci treba da obavezno pogledaju svi košarkaški treneri i mladi igrači. Vrlo dragocen film. Baziran na istinitoj priči o jednom srednjoškolskom timu u Americi i njegovom treneru, kroz ovaj film ćete dobiti jednu duboku pouku o životu, mudrosti i odgovornosti. Fantastična priča o odrastanju, moralu, dostojanstvu, disciplini mladih igrača i stvaranju tima, priča koju bih voleo da vidim i u našem društvu u Srbiji. Obavezno pogledati.

8. Čudo – Miracle   2004, režija Gavin O’Connor. Ova istinita priča sa Zimskih Olimpijskih igara u Lejk Plesidu 1980-e godine je možda zasluživala i dinamičniji film od filma „Miracle“, i sa manje američke nacionalne ideologije. Kurt Rasel kao trener američkog Olimpijskog hokej tima je fascinantan i prosto čovek ne veruje u njegovu glumačku transformaciju i ulazak u lik trenera Američkog nacionalnog hokej tima. Inače, u samom filmu se radi o najvećem uspehu jednog američkog tima u istoriji čitavog američkog sporta, jer su do tada kao redovni gubitnici pobedili nepobedivu „Kaznenu ekspediciju“ hokejaškog tima SSSR-a, veliki tim koji decenijama nije izgubio utakmicu. Velika istinita priča. Skoro dokumentarno uradjen film, koji pokazuje šta znači rad, rad, rad. I disciplina.

9. Prolazak – Breaking Away   1979, režija Peter Yates. Malo stariji ali sjajan sportski i inspirišući film. Ne zavarajte time što se radi o biciklizmu i odrastanju tinejdžera i što nema fantastičnih sportskih scena, pa vam se čini da film ne može biti interesantan. Film je vrlo poetičan. Ovaj film se smatra po svim listama za jedan od deset najboljih sportskih filmova svih vremena. Obavezno pogledati.

10. Roki – Rocky 1976, režija John Avildsen. Nezaobilazan film o boksu i bokserima, iako su mi svi ostali nastavci Rokija bili ideološka trash propaganda. Ipak prvi film o italijanskom bokseru pastuvu Rokiju Balboi u izvodjenju Silvestera Stalona je odličan film. Iako u suštini pričom naivan, pun stereotipa, vredi ga pogledati, odlično je režiran i odlično je ispričana priča. Nastavci su čista komercijala i ne volim ih. Inače, mnogi ne znaju, uloga Rokija je ponudjena i Robertu Redfordu, cvrc. Srećom, dobio ju je stone face Stalone.

https://www.youtube.com/watch?v=I33u_EHLI3w

 

U narednom postu je prikaz sledećih 10 filmova, od 11 do 20 mesta. Još su zanimljiviji filmovi i video klipovi, ne propustite nastavak. Klikni ovde. 

 

Zlatko Šćepanović