TOP 20 SPORTSKIH FILMOVA – Lista od 11 do 20

Najbolji sportski filmovi. Filmovi o sportu i čuvenim sportistima – više od igre i novca

Prvi deo Najbolji sportski filmovi od 1 do 10 je ovde.

Nastavljam moju listu Top 20 najboljih sportskih filmova svih vremena. Naveo sam u prvom članku, da je lista lična i da nije poredjena po stepenu moje privrženosti filmovima.

Na žalost, većina filmova je američkog porekla, „made in Holivud“ iz jednostavnog razloga što zahvaljujući domaćim medijima i distributerima filmova nismo u prilici da gledamo filmove iz nekih drugih zemalja.

Takodje, mislim da su najbolji sportski filmovi zapravo dokumentarni filmovi. Sa te strane kablovski kanali kao ESPN, Explorer, History, mogu da nam pruže nešto više od ovog žanra.

U svakom slučaju, pozivam vas da gledate što više sportske filmove i da ih preporučujete, jer oni su zabavni, poučni, inspirativni i motivišu vas na velika dela. Kao što Džin Hekman kao trener u filmu Hoosiers kaže svojim igračima pred početka meča:

„Zaboravite na navijače, na sve … fokusirajte se na fundametalno i ne zaboravite šta imamo ovde … i najvažnije, ne razmišljajte o pobedi ili porazu u ovoj igri. Ako upotrebite sve svoje napore, koncentraciju i potencijale da bude najbolji što možete, mene nije briga šta vaši školski udžbenici kažu, u mojoj knjizi vi ćete biti pobednici. „

.

Top lista 20 najboljih sportskih filmova svih vremena – II

.

11. Džeri Mekgvajer – Jerry Maguire   1997, režija Cameron Crowe.  Odličan i zabavan film o trgovini igračima američkog fudbala i menadžerima sa tada mladim Tomom Kruzom i Kuba Gouding Juniorom koji izgovara čuvenu kultnu rečenicu u nezaboravnom razgovoru: „Pokaži mi novac“ – „Show me the money!“

12.  Husiersi – Hoosiers   1986, režija David Anspaugh. Još jedan nezaobilazni košarkaški film u kome Džin Hekman briljantno glumi trenera koji je došao u mali američki gradić u Indijani, i od seoskog tima gubitnika stvara državne šampione. Bazirano na istinitoj priči o Milan High School timu koji su 1954 godine osvojili državno prvenstvo. Film o snazi karaktera.

13. Boja novca – The Color of Money  1986, režija Martin Scorsese. Uz ovaj film svako će zavoleti bilijar. Šmekerski Pol Njumen i mladjani „as the monkey“ Tom Kruz pokazuju nam veštine i trikove majstora bilijara i kladjenja. Odlična filmska priča, karakteri, zaplet, atmosfera, i sve to sjajno režirano. Sve ima što dobar film zahteva. Film za sva vremena.

14. Svake Božije nedelje – Any given Sunday  1999, režija Oliver Stone. Volim američki fudbal i pratim ga preko kablovske televizije. Volimi i delimično filmove Olivere Stouna iz ranijeg perioda, dok se nije videla u filmovima njegova opsednutost satanizmom. Ovaj film je dobar zahvaljujući Al Paćinu i njegovoj glumi, i samom fudbalu. Čuvena je scena u svlačionici kada Al Paćino govori svoj sjajan motivacioni govor igračima „Santimetar po santimetar do pobede“ (Inch by inch)

15. Pobeda – Victory   1981, režija John Huston. Nema šta, kada legendarni Džon Hjuston režira, može priča biti bilo kakva, on će od toga napraviti epski film. Čitava gomila poznatih glumaca, Majkl Kejn, Maks fon Sidov, Silvester Stalone i fudbalske ličnosti Pele, Bobi Čarlton, obeležili su ovaj film i njegovu priču o fudbalskom meču izmedju internacionalne ekipe igrača zatvorenika u nemačkom koncentracionom logoru i nemačkih vojnika, za vreme drugog svetskog rata. Dok igraju fudbal za pobedu, kopaju tunel za beg u slobodu. Pobednički film.

16. Devojka od milion dolara  – Million Dollar Baby    2004, režiser Clint Eastwood. Bio sam skeptičan kada sam čuo da je Klint Istvud dobio gomilu Oskara za ovaj film. Pazi sad, još jedan film o boksu, pa još o ženi bokseru i Klint Istvud režira i glumi, tu nešto neće da valja. Medjutim, kada sam odgledao film, bio sam oduševljen. Fantastičan film, skidam kapu. Pogledajte ga.

17. Dani grmljavine – Days of Thunder   1990, režija Tony Scott. Iako ovaj film ima mnogo naivnosti u sebi, ipak ga stavljam u svoju listu omiljenih sportskih filmova zahvaljujući pre svega priči o Nascar automobilskim trkama, ulozi Nikol Kidman i sjajnoj muzici. Klasičan motivirajući film, pun dinamike, gde pobednik posle mnogo muka i prepeka pobedjuje i na kraju nosi sve trofeje. I Nikol Kidman.

 

 

I na kraju, ali ne i na posletku ide preporuka za tri sjajna domaća sportska filma.

18. Više od igre   1976, režija Zdravko Šotra. „Više od igre“ su mini TV serija o fudbalskim klubovima „Radnički“ i „Gradjanski“ pred početak II svetskog rata. Čitav esej bi mogao da napišem na temu ove serije i rediteljovog majstorstva gosn Šotre. Kultni serijal. Za stalno gledanje. Neprocenjivo.

19. Montevideo, Bog te video   2010, režija Dragan Bjerogrlić. Sve pohvale za film. Lep, poetičan i plemenit film o predratnoj istoriji fudbala u Srbiji. Sjajna muzika. Odmah postao klasika i obavezna filmska lektira. Obavezno pogledati.

20. Nacionalna klasa   1979, režija Goran Marković. Iako gubitnički film, o antizvezdi, ovaj film je postao legenda. Dragan Nikolič kao Flojd, vozač popularnog Fiće u trci Nacionalna klasa je postao ikona za celu jednu generaciju mladih. Kultni film i kultna muzika u svakom pogledu.

 

Zlatko Šćepanović