Karejci

 

Kakovo – Metoh i ekonomija manastira Hilandar

 

Mnogi ne znaju za postojanje ekonomije Hilandara, manastira Kakovo, koje se nalazi pored mesta Jerisos, relativno blizu luke Uranopolis odakle kreće trajekt za Svetu Goru. Metoh Kakovo je imanje koje se prostire na velikoj površini i koje je svojevrsna radionica za manastir Hilandar. Naime, na Kakovu iako postoji manastir i monaški život, fokus rada je na opskrbljivanju Hilandara.

Po priči manastirsko imanje je dobijeno na poklon od strane bogatog Turčina kome je čudotvorna loza Svetog Simeona sa Hilandara pomogla da dobije decu, pa je on u znak zahvalnosti manastiru Hilandar poklonio posed Kakovo.  Od tada Kakovo ima svoj poseban značaj za Hilandar.

Metoh Kakovo je danas pre svega stolarski pogon zadužen za izradu nameštaja, ikonostasa, stolica, polica i svega drugog za manastir Hilandar. Drvo koje se koristi za taj rad je kesten. Tu se obavljaju i mnoge druge ekonomske aktivnosti bitne za Hilandar, kao što su proizvodnja hrane i drugih potrepština.

Kakovo je zaista lepo mesto, tik pored regionalnog puta, okružen šumarkom. U njemu su dva konaka, crkva i crkvena prodavnica sa knjižarom. Ima nekoliko radionica, i kuća za stanovanje stalnih stanovnika metoha. Pre nekoliko godina je izgradjen i ribnjak, a tu je i maslinjak. Dozvoljen je pristup ženama i metoh je generalno otvoren za posetioce. U njemu vlada manje svečana atmosfera tihovanja nego na Svetoj Gori, češće ćete čuti običan razgovor, zvukove rada i delanja, ali sve je to i dalje daleko mirnije od nekog živahnog mesta. I u Kakovu vlada mir i harmonija, uklopljena u opšti ambijent.

Mi smo ga posetili dva puta. Prvi put smo dolazili noću i promašili smo ga jer je skoro neobeleženo skretanje za metoh. Postoji jedna mala tabla koja je vrlo neprimetna i danju a kamoli noću. Stoga smo se morali vraćati posle nekih desetak kilometara vožnje u prazno. Drugi put smo dolazili u povratku i sa više umešnosti smo ga pronašli. Na žalost, tada nam je vreme bilo nenaklonjeno, bilo je kišovito, mada su nam neke druge, duhovne stvari bile naklonjenije, posebno razgovori sa monasima i ljudima iz Kakova.

Ako budete u prilici svratite obavezno do Kakova.

. . .