Sebastijan Knajp

 

Prirodno lečenje i alergijske bolesti organa za disanje

Alergijske bolesti organa za disanje – polenska alergija, bronhijalna astma, upala porebrice

 

Polenska alergija

 

Prirodno lečenje i alergijske bolesti organa za disanje

Polenska alergija (peludna) ili polenska groznica alergijska je bolest (vidi: Alergije), koju uzrokuje cvetni prah (polen, pelud) trava i nekih stabala. Za nju je karakteristična teška kataralna upala nosne sluznice koja se razvije u kijavicu, u toku koje se izlučuje vrlo mnogo tečnosti koja uzrokuje silno kijanje.

I spojnica oka je upaljena i crvenkasta. Izlučuje se mnogo suza. Oboljenje prati niska temperatura, glavobolja i opšte slabo stanje koje može bitno uticati na radnu sposobnost.

Sklonost alergijama je nasledno uvetovana, a s psihičkim opterećenjima i stresom može se razviti u bolest.

Lečenje polenske alergije

Treba izbjegavati travu koja cvjeta i stabla u cvatu, treba se zadržavati uz more ili u drugim odgovarajućim klimama ako je moguće.

Osjetljivost smanjujemo injekcijama peludnog ekstrakta. Dodavanjem kalcija smanjuje se osjetljivost vegetativnog živčevlja, a isto tako i nekim drugim lijekovima i prirodnim općim liječenjem, a posebno su preporučljivi različiti izmjenični postupci Kneippove hidroterapije.

.

Bronhijalna astma (asthma bronchiale)

Bronhijalna astma ili sipnja teško je disanje povezano s kašljanjem i ispljuvkom gušće sluzi; kašljanje je povezano s piskavim šuštanjem, što ponekad čujemo već izdaleka.

Zbog pomanjkanja kiseonika u krvi, ruke i noge bolesnika pomodre i većinom su hladne, a u teškim slučajevima pomodri i lice, pogotovu usne.

Bolesnik vrlo teško diše zbog grča mišića u malim bronhijama i zbog izlučivanja guste sluzi. Zbog teškog disanja astmatičarima je pri udisanju prsna šupljina i grudni koš u položaju za koji su karakteristični duboko spušten ošit i prema gore podignuta ramena.

Pomoćni disajni mišići, posebno obrtač glave, jako iskoče.

Bronhijalna astma je alergijska bolest isto kao i polenska alergija (peludna hunjavica) i koprivnjača. Tek vrlo retko astmu uzrokuju druge okolnosti, kao što su na primer poremećaji prokrvljavanja mozga (središta disanja), unutarnje depresije i drugo. Sklonost toj bolesti je često nasledno uvetovana. Napade izazove prerazdraženi živac (vagus) koji spada u vegetativno živce. Astmu mogu uzrokovati i male količine alergogenih stvari i u vrlo razrijeđenom obliku: cvetni prah, životinjske dlake, perje u postelji, tapete, brašno, neke namirnice i drugo.

Napade bronhijalne astme mogu pokrenuti i psihički uzroci.

.

Lečenje bronhijalne astme

U lečenju astme treba razlikovati dva stepena:

 a) akutni napad astme traje vrlo kratko, iako može trajati i duže, satima. Smirujemo ga lekovima – antihistaminici, koje prepisuje lekar.

Napade možemo dodatno olakšavati kupkama s rastućom temperaturom vode za ruke ili za stopala, a pomaže i oblog s slačicininm (gorušičinim) brašnom koji držimo na leđima ili grudima najduže 20 minuta – da ne napravi opekotine;

b) između dva astmatična napada treba brižljivo tražiti uzrok zbog kojeg je došlo do astmatičnog napada. Mnogo ćemo pomoći bolesniku ako ga uzmognemo napraviti neosetljivim na alergen i stvari na koje je inače osetljiv.

Psihoterapeut mora lečiti psihičke činioce i stres koji pokreću napad astme.

Grčeve bronhijalnih mišića i nadutost pluća, koji su većinom posledica astme, pokušavamo sprečiti sistematskim vježbama disanja. Posebnu pažnju treba posvetiti dubokom izdisanju. Kad je u pitanju emfizem, dolaze u obzir i polevanja prsa i gornjeg dela tijela.

Uvek treba voditi računa da pacijent živi prirodno i primenjivati pojedincima prilagođene prirodne lekovite metode i podražaje.

.

Spazmatični bronhitis

Spazmatični bronhitis je bolest srodna astmi. Prepoznajemo ga po mučnom kašlju, neznatnoj količini sluzavog ispljuvka i poremećaju disanja, ali pri tomu bolesnik ima dovoljno vazduha (zraka). Često se pogotovu kod male dece – pojavljuje kao posledica alergične preosetljivosti na neke namirnice i pokazuje se u obliku karakterističnog ekcema ili krasta. Kod dojenčadi se ta bolest može razviti iz prethodne infekcije.

.

Lečenje

Uz lekove koje prepiše lekar moramo uzeti u obzir i prirodno opšte lečenje. Posebno su preporučljivi povoji na grudi i prsa spravljeni s slačicinim (gorušičinim) brašnom.

.

Upala porebrice

Upala porebrice ili pleuritis pojavljuje se u dva oblika:

a) suva upala porebrice

Počinje kao posledica upale pluća, plućne tuberkuloze i drugih plućnih bolesti. Često je prethodnica vlažne upale porebrice.

b) vlažna (vodena) upala porebrice

Ta upala može biti gnojna ili vodena. Neretko je posledica plućne tuberkuloze  ili je uzrokuju  reumatične upale.

Gnojni oblik upale obično se razvije za vreme upale pluća.

.

Tok bolesti

Suvu upalu često prate kašalj i probadanja sa strana grudnog koša. Tegobe vlažne upale zavise o količini izliva. Probadanja sa strana i bolovi u predelu rebara često prođu kad tečnost uđe između obeju listova porebrice. Ali bolovi mogu i ostati i osetimo ih u ramenu obolele strane. Za razliku od toga povećavaju se podražaji na kašalj, temperatura, pritisak u grudima i osećaj boli.

To dolazi posebno do izražaja ako se vlažna upala pretvori u gnojnu.

.

Lečenje upale porebrice

Suvu upalu obično lečimo opštim prirodnim i lokalnim lečenjem. Lokalno lečenje obuhvata pre svega one postupke kojima se na kožu deluje tako da ona odvodi toplinu, kao na primer povoj na prsa s slačicinim (gorušičinim) brašnom, povoj na prsa sa skutom, vrećica s trinama od sena, utrljavanje i drugo.

I za vlažnu i gnojnu upalu porebrice vredi da treba najpre odstraniti uzroke, ako se ikako može. U nuždi su potrebne punkcije izliva, antibiotici, sulfonamidi i drugi lekovi.

Za svaku upalu porebrice preporučujemo prilikama i pojedincima prilagođene mere u vezi s opštim prirodnim lečenjem.

Recept za čaj protiv Bronhijalne astme – travar Jovo Mijatović

Narodni iscelitelj i travar sa Romanije Jovo MIjatović je svojevremeno postao poznat i javna ličnost u nekadašnjoj Jugoslaviji. U njegovim pričama i nastupima je bilo dosta teatralnosti i preterivanja, nisu mu svi recepti bili kvalitetni, i rekli bi da je spadao u svojevrsnu estradnu ličnost. Ipak, prenosimo vam njegova 2 recepta za koja mislimo da imaju smisla.

.

Koren Lincure – 1 gram

Kičica – 1 gram

Pitoma nana – 2 grama

Trava Iva – 2 grama

Žalfija – 2 grama

Hajdučka trava – 4 grama

Kopriva – 5 grama

Priprema čaja i primena: Mešavinu čaja preliti sa litar hladne vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 5 sati. Zatim zagrevati do ključanja i kuvati 5 minuta, skinuti sa šporeta i odstaviti 15 minuta da odstoji. Procediti čaj i piti umesto vode 9 dana, pa napraviti pauzu par dana. za vreme prekida piti kompot od jabuka ili dinje.

 

Med sa lekovitim biljem za astmu

Ovaj preparat od meda ne smeju da konzumiraju pacijenti koji imaju polensku alergiju.

.

Domaći livadski med – 500 grama

Maslac – 100 grama

Ren, izrendisan koren – 70 grama

Beli luk, očišćen i izmrvljen – 70 grama

Priprema preparata i primena: Sve sastojke pomešati, držati u frižideru i sat vremena pre jela pojesti jednu punu kašiku preparata. Konzumirati preparat 2 meseca.

www.prirodanadar.rs 

– – –