ANTIHISTAMINICI U ISHRANI

Antihistaminici u hrani su često rešenje ukoliko imate alergiju. To su supstance koje sprečavaju aktivnost proteina histamina u vašem telu.

Antihistaminici u hrani

Antihistaminici u hrani kao odlicčno rešenje za vaše alergije!

Histamin je protein koji izaziva simptome alergije, poput kijanja, koprivnjače, svraba u očima i grebanja u grlu. Osobe sa alergijom mogu naći olakšanje koristeći prirodne biljne ekstrakte i hranu koja deluje kao antihistaminici.

Lekovi bez recepta i antihistaminski lekovi na recept efikasni su za ublažavanje simptoma, ali mogu izazvati neželjene efekte, kao što su pospanost i mučnina. Kao rezultat toga, neki ljudi žele isprobati prirodne alternative.

U ovom članku opisujemo najbolje prirodne antihistaminike.

Koji su najbolji antihistaminici u hrani?

Dokazano je da postoje neke namirnice koje sadrže svojstva pronađena u antihistaminskim lekovima. Ovi prirodni antihistaminici deluju na prirodan način smanjujući lučenje histamina – elementa koji izaziva alergiju – inhibirajući oslobađanje ili dejstvo histamina bez sporednih efekata lekova. Ovaj histamin oslobađa se tokom alergijske reakcije i često izaziva upalni odgovor.

Biljna hrana je popularni prirodni antihistaminik. Naime, namirnice na bazi biljaka, uključujući voće i povrće, obogaćene su jedinjenjima koja mogu sprečiti ili smanjiti lučenje histamina i tako ublažavaju alergije.

Isprobajte zeleni čaj, čaj od kamilice, čaj od koprive ili đumbira, a u svoje recepte dodajte beli luk, timijan, komorač i bosiljak.

Sweden bitter oglas 900px

Flavonoidi

Voće i povrće jarkih boja, poput borovnica, jagoda, paradajza, slatkog krompira i paprike – bogato je flavonoidima. Ovi flavonoidi deluju poput antihistaminika i takođe sadrže karotene koji podstiču protivupalno delovanje. Beli luk i crni luk deluju na isti način, usporavajući upalne reakcije kod alergija.

Vitamin A

Jedite povrće poput šargarepe zbog njenih antihistaminskih svojstava.

Voće i povrće takođe su puni vitamina A koji može pomoći u kontroli alergijskih reakcija. Ovaj vitamin je najviše zastupljen u spanaću, mangu, šargarepi, paradajzu i zelenom lisnatom povrću. Jedite voće i povrće sveže i po mogućstvu sirovo za najbolje rezultate.

Vitamin C

Kada su u pitanju antihistaminici u hrani, treba pomenuti i namirnice bogate vitaminom C. Kivi je jedan od najboljih izvora vitamina C. Antioksidantni vitamin C bori se protiv slobodnih radikala, jača imuni sistem i ublažava simptome alergija. Ovog vitamina ima u izobilju u voću – posebno u agrumima.

Omega 3 masti

Držite orašaste plodove uvek pri ruci zbog njihovih svojstava da sadrže omega-3 masti.

Kanola ulje, meso životinja hranjenih travom i lanene semenke sadrže omega-3 masti, koje pomažu u smirivanju alergija. Takođe možete da isprobate losos i orahe da biste povećali unos omega-3 masnih kiselina.

Kvercetin i piknogenol

U letnjem periodu jedite više bobica da biste zadržali alergije na odstojanju.

Kvercetin i piknogenol mogu inhibirati oslobađanje histamina iz mastocita i na taj način kontrolisati alergijske reakcije. Jedite citrusno voće, brokoli, bobice, beli luk, crni luk, čaj i jabuke.

Bromelain

Jedite što više ananasa tokom letnjih meseci.

Ananas je jedan od najboljih prirodnih antihistaminika jer sadrži enzim zvan bromelain, koji ima protivupalna svojstva i može olakšati pravilnu apsorpciju kvercetina i piknogenola.

Probiotici

Antihistaminici u hrani mogu biti dostupni i kao probiotici. Probiotici su mikroorganizmi koji mogu ponuditi zdravstvene koristi pomažući telu da održi zdravu ravnotežu bakterija u crevima.

Probiotici mogu pojačati imuni sistem čoveka, što može pomoći telu da se izbori sa alergijama.

Ipak, dokazi o probioticima kao prirodnim antihistaminicima su mešoviti i smatra se da neki probiotici mogu pomoći u ovom slučaju, dok drugi ne mogu.

Izvor: Prirodanadar.rs