Kratka istorija kako je nastala Coca Cola

 

 

Kako je nastala Coca Cola istorija

Kratka istorija najpopularnijeg pića na planeti i 20 Coca Cola zanimljivosti

 

Kratka istorija kako je nastala Coca Cola i zanimljivosti vezane za Koka Kola brend i piće

1. Coca Cola može da se koristi kao lek za ubod meduze.

2. Ako ti se slučajno zalepi žvaka za kosu, samo kosu stavi u Coca-colu i žvaka će lako spasti sa vlasi.

3. Prve boce Coca Cole su bile zelene boje i prodavale su se samo u apotekama kao parafarmaceutski sirup za lečenje različitih boljki.

4. Coca Cola kada se izgovara na Kineskom jeziku znači ,,učiniti usta srećnim,,

5. Ako staviš džigericu kokoške u Coca Colu ona će se raspasti za dva dana u piću.

6. Na takmičenju ,,ko može više Coca Cole da popije iz jednog puta,, jedan takmičar je popio 8 flaša Koka Kole i odmah je na licu mesta umro, zato što je imao više ugljen-dioxida nego kiseonika u sebi.

7. Slika slikara Haddon Sundblom-a za Božić, koju je naslikao 1930-e godine pomogla je kompaniji Coca Cola Co. da kreira i nacrta prvobitan lik Deda Mraza u crvenom odelu i tako stvori savremeni mit o Deda Mrazu.

8. Coca Cola kompanija u svom asortimanu ima više od 500 prisutnih proizvoda uključujući ‘dijetalnu Coca-Colu’ , ‘Fanta’, ‘Sprite’, „Zero“, Cappy“, „Next“ … Zanimljivo je da je brend Fanta u stvari nemačko piće i gazirani sok, brend koji je Coca Cola kompanija kupila nakon Drugog svetskog rata. Takodje i voćni sokovi Cappy su brend koji je nastao u Belgiji a kasnije je otkupljen od matične Koka Kola kompanije.

9. Recept za Coca Colu je prvi izumeo apotekar Džon Pemberton, apotekar iz Atlante, kao lek za glavobolju. Koristio je u to vreme popularne biljke i njihove ekstrakte za pravljenje recepture, kombinujući biljke iz Južne Amerike, Afrike i Kine. Otuda i naziv brenda, od dve najzastupljenije biljke u receptu, južnoameričke Koke i afričke Kole. Datum stvaranja Koka Kole se vodi kao 8 maj 1886 godine.

10. Kada Mentos bombonu stavite u Coca Colu, ugljen-dioxid će početi da izlazi i da se penuša zbog hemijske reakcije. Na dijetalnoj Coca Cola boci to najbolje deluje. Imate na You Tube-u puno klipova na tu temu. Pogledajte jednu fantastičnu demonstraciju toga ovde.

11. Izgled boce Coca Cole je nastao na osnovu izgleda ploda južnoameričkog voća Koke i oblika krojačke lutke. Od ploda Koke, čiji sastojci ulaze u recept Coca Cole su preuzeta površina boce sa rebrima, nalik plodu, dok je sam oblik boce nalik na krojačku lutku.

12. Prvobitni recept Coca Cole je bio apotekarski recept za sirup koji je lečio mnoge simptome kao što su stomačne tegobe, glavobolja, malaksalost, iscrpljenost, nedostatak volje, slabost. Recept je doživeo uspeh kod potrošača, pre svega zahvaljujući jakim aktivnim sastojcima, kao što su kokain i kofein. U to vreme tri čaše Koka Kole su imale dovoljno kokaina je za jedan dop (narkomanska doza) zbog čega su svi koji piju Koka Kolu bili srećni i puni energije. Kokain je početkom 20 veka izbačen iz recepta jer je narkotik i stimulator, dok je s druge strane količina kofeina povećana.

13. Coca Cola kompanija je prva u svetu osmislila i pokrenula mnogo poslovnih veština i uspešnih poslovnih sistema, kao što su merchandising i savremena distribucija robe široke potrošnje.

14. Matična Coca Cola kompanija prodaje sirup i koncentrat velikim distributerima i punionicama Coca Cole svuda po svetu, koje taj koncentrat mešaju sa soda vodom i šećerom i pune boce. Ima samo nekoliko velikih distributera punionica koji pune i prodaju Koka Kolu, zavisno od regiona i kontinenata. Region Balkana i Istočne Evrope pokriva distributer Coca Cola Helenic Bottling Company iz Grčke, koja je samostalna kompanija, nije u vlasništvu matične Coca Cola Co iz Atlante.

15. Coca Cola ukus je svuda u svetu isti, samo se razlikuje količina šećera i ugljen dioksida u bocama, zavisno od zemlje i navika potrošača. Sirup Koka Kole stiže u metalnim buradima iz samo nekoliko fabrika matične Coca Cola Co. koje snabdevaju čitav svet sirupom. Punionice sa ovlašćenjem mešaju sirup sa vodom, šećerom i ugljen dioksidom (sodom) i pune u flaše.

16. Godine 1985 godine kompanija Coca Cola je pokrenula nevidjenu kampanju da predstavi svoju novu formulu popularnog pića ali bez šećera – New Coke. Razlog forsiranju New Coke dijetalne kole je bila potreba kompanije da više zaradi na piću sa veštačkim zasladjivačem i da ne zavisi od cene šećera, koji je glavna stavka u ceni proizvoda. Doživeli su prodajni fijasko, prodaja im je pala 70% u tri dana. Dobijali su dnevno preko 10,000 pisama ogorčenih potrošača da im se vrati stara Koka Kola sa šećerom. New Coke je danas poznat i kao Coca Cola Light, Coca Cola Diet ili kao Coca Cola Zero.

16. Coca Cola je jednom prilikom imala priliku da kupi Pepsi Co ali nije htela. Danas je Pepsi Co veća kompanija od Coca Cole i prodaje više soda pića u Americi od Coca Cole i ukupno gledajući kao kompanija ima veći godišnji promet.

17. U Americi je Coca Cola narodni lek za nadutost stomaka, proliv i loše varenje. Koka Kola ima pH-1 i izrazito je kisela, što objašnjava njen učinak na stomak i proliv. Zbog te ekstremne kiselosti i stepena kiselosti pH 1, to je piće u kome se ne razvijaju bakterije iako ima puno šećera. Zbog toga je američka vojska u ratovima po džunglama i u tropskim krajevima za piće koristila Koka Kola kako ne bi vojnici dobili dizenteriju.

18. Amerikanci čak i bebama od 6 meseci daju da piju Koka Kolu. Deca od 6 godina su već redovni potrošači pića. Jedna čaša Koka Kole ima približno isto kofeina kao i šoljica kafe. Procena je zdravstvenih radnika da su gazirana pića jedan od glavnih uzroka pojave gojaznosti, celulita, hiperaktivnosti i dijabetesa kod dece u savremenom svetu.

19. Jedan litar gaziranog pića Coca Cola, Fanta ili Sprite ima 110 grama čistog belog šećera u sebi. Dva litra Koka Kole imaju u sebi skoro četvrt kilograma šećera, tačnije 220 grama.

20. Znak i logo Koka Kole je kreirao Frenk M. Robinson, knjigovodja i poslovni partner osnivača kompanije i brenda.

Maja Milošević, Katarina Čupić i Sofija Šćepanović

Ovaj tekst je deo školskog rada grupe učenica V2 razreda Osnovne škole „Rudjer Bošković“ iz Beograda