Hemijski sastav mineralne vode sa magnezijumom Mivela Mg+ i Donat Mg

Uporedna analiza kakav je hemijski sastav Mivela Mg+i Donat Mg mineralne vode sa magnezijumom. Neke istine, veliki mitovi i male laži o mineralnoj vodi sa magnezijumom

 

Mineralne vode sa magnezijumom Mivela Mg+ i Donat Mg hemijski sastav kisela voda

Mineralne vode sa magnezijumom su interesantna tema koja zahteva dodatnu analizu. Na mineralne vode sa magnezijumom kao što su Mivela Mg+ i Donat Mg se zadnjih decenija obratila velika pažnja nakon ispitivanja naučnika o uticaju magnezijuma na biohemiju organizma. Moj prijatelj iz Amerike me je pre nekog vremena podsetio na mineralne vode sa magnezijumom jer ih on koristi kao lek. I kaže da mu koriste, doduše pije po pola čaše mineralne vode sa magnezijumom tri puta dnevno i smatra da mu to doprinosi boljem zdravlju.

S obzirom da sam jedno vreme proveo na studijama i projektima koji su obradjivali mineralne vode u Srbiji i njihove karakteristike, reših da napišem nešto na tu temu. Uz napomenu da je pravilan naziv za temu –  mineralizovane vode za piće, jer ima mnoštvo mineralnih podzemnih voda koje nisu za piće. Ali u praksi je kod potrošača ustaljen naziv mineralna voda ili kisela voda.

 

Mineralna voda i mineralne vode sa magnezijumom

Ima mnogo različitih vrsta mineralnih voda, što po hemijskom sastavu, radioaktivnosti, toploti, kiselosti, koncentraciji specifičnih minerala i neke od njih su jako retke po svom hemijskom sadržaju. U stvari, svaki izvor mineralne vode je priča za sebe po pitanju mineralnog sastava vode. Mineralne vode sa magnezijumom, odnosno vode sa većim učešćem magnezijuma i izbalansiranim odnosom Mg sa ostalim mineralima su relativno retke u prirodi.

Doduše, savremena postrojenja za preradu i punjenje mineralne vode sve više hemijski utiču na vodu, odstranjujući neke minerale a sve je izvesniji trend i dodavanja nekih drugih minerala koje mineralna voda nema u sebi, u skladu sa zadnjim naučnim istraživanjima o optimalnom balansu minerala.

Najednostavnija podela mineralnih voda je u mom slučaju na meke, umerene i tvrde mineralne vode za piće i na česmovaču. Meke – niskomineralne mineralne vode su sve one prirodne vode koje imaju manje od 100 mg/L suvog ostatka, umerene mineralne vode su od 100 do 300 mg/L, dok su tvrde – visokomineralne mineralne vode, sve one prirodne vode sa izvora koje imaju količinu minerala iznad 300 mg/L. Ovo je moja lična podela, nije zvanična, jer mom ukusu prijaju niskomineralizovane vode jer imaju bolji ukus. Visoko mineralizovane vode sa puno krečnjaka ili soli imaju slan, tvrd ukus, i teško pijem te vode, kao što je to na primer Minakva ili beogradska voda iz vodovoda, koju jedino kao čaj mogu da popijem. U tu vodu koja mi ne prija spada i česmovača ali i niz flaširanih voda. Česmovače su sve one vode iz vodovoda ali flaširane vode koje se prodaju gazirane ili negazirane a dobijaju se tretmanom vode iz vodovoda a ne direktno sa izvora. Bili bi iznenadjeni koliko njih ima.

Meke mineralne vode ili niskomineralne vode kako im i sama reč kaže, imaju nizak nivo minerala u sebi. One su dobre za ljude koji imaju probleme sa peskom u bubrezima ili urogenitalnim organima. Ali takodje, ne bi trebalo da se dugo piju, jer voda je rastvarač, a ako je nisko mineralna, onda je još bolji rastvarač, pa rastvara minerale iz vašeg tela i izvlači ih. Najveću glupost koju sam čuo, a to je zdravstveni mit na internetu, glasi da teba piti demineralizovanu vodu, jer nas ona detoksinira. To je ona voda za akumulator i pegle. Navodno, ta voda čisti toksine iz našeg tela. Ona čisti i sve ostalo iz našeg tela, kao što su mikroelementi, kalcijum iz kostiju, vitamini, i tako redom, urušavajući naš imunitet.

Viskokomineralne vode imaju visok sadržaj minerala u sebi. Minerali su rastopleni u njima u visokoj koncentraciji, ali te vode mogu biti veoma različitog hemijskog sastava, mogu imati u sebi puno soli kao Knjaz Miloš, ili pak kalcijuma kao neke druge vode. Preterano pijenje visoko mineralne vode dovodi do hipertenzije i stvaranja kamenja i peska u telu. Jedna od ordinarnih gluposti koju potplaćeni stručnjaci plasiraju je da visoko mineralne vode snižavaju krvni pritisak. To čak možete pročitati u Blicu da je Knjaz Miloš dobra voda za pritisak, mineralna voda koja je inače ozloglašena kod lekara kao okidač za hipertenziju.Kao što ćete pročitati glupost da kod visokog pritiska treba piti najmanje 2 litra mineralne vode sa magnezijumom, jer ima u sebi Mg koji utiče na visok pritisak, opušta muskulaturu. Ali to može samo da napiše tupan glupan stručnjak, jer 2 litra vode naprežu bubrege koji brže rade i vam dižu pritisak.

Mineralne vode sa magnezijumom spadaju uglavnom u srednje i visoko koncentrisane mineralne vode.

 

Zašto su bitne mineralne vode sa magnezijumom

Savremena istraživanja su pokazala da magnezijum utiče na preko 100 biohemijskih reakcija u organizmu i da je navodno najznačajniji mineral. Uz to magnezijum doprinosi boljem radu mišića, oporavku sportista od umora, smanjuje umor, utiče na nervni sistem, i tako redom. Te su sve tvrdnje naravno iskoristili proizvodjači mineralnih voda i mineralne vode sa magnezijumom predstavile maltene kao lek, zahvaljući čemu su te vode i skoro duplo skuplje od drugih mineralnih voda.

Takodje, još jedan mit koji je stvoren na Zapadu je o sve slabijoj nutritivnoj vrednosti savremene hrane, pa su potencirali stav da je pijenje mineralne vode sa magnezijumom ili bilo koje mineralne vode maltene neophodno – kao mineralni suplement. Veliki mit i laž, jer skoro trećinu magnezijuma možete dobiti iz obične česmovače a ostatak iz raznovrsne ishrane. Istina je da voće i povrće možda imaju manje nutritivne vrednosti ali se nikada nije obilno i raznovrsno jelo kao danas, i verujte mi, sve ste nedostatke minerala hranom nadoknadili. Ko danas boluje od avitominoza u modernom svetu? Niko.

Nedostatak minerala i vitamina u ishrani je velika laž parafarmaceutske industrije Zapada, koja je na taj način uspela da plasira milijarde vitamina i mineralnih dodataka lakovernim potrošačima. Malo kome trebaju vitaminski suplementi ako se hrani raznovrsno i dovoljno, ili ako ne boluje od neke specifične bolesti koja izaziva manjak nekog minerala u telu. U hrani ima dovoljno i minerala i vitamina. Ali je i činjenica da mnogo ljudi pati od demineralizacije.

Ono što izvlači minerale i ne daje vam dovoljno vitamina telu je način ishrane – mnogo industrijske hrane, mnogo šećera, alkohola, grickalica, soli, a posebno su štetna slatka gazirana pića kao što su Koka Kola, Pepsi, Sprite, Cockta i naravno tu spada i gazirana mineralna voda. Gaziranost, odnosno obogaćivanje mineralne vode sa ugljen diksidom CO2 zakiseljuje vodu, snižava Ph, a to dovodi do toga da ta kiselina pojačano rastvara i razgradjuje mikroelemente. A ako ima i puno šećera u gaziranom piću, onda takvo piće izvlači iz krvi mikroelemente, posebno kada je koristite nakon prejedanja da vam pobošlja varenje. Jako gazirana mineralna voda, popularna kisela voda, zbog niskog Ph i kiselosti, slabije se kvari, što je još jedan razlog zašto je proizvodjači forsiraju. 

 

Hemijski sastav Mivela Mg+ i Donat Mg mineralne vode

Sad, ja vam sve ovo pričam a u mojoj kući se slučajno nadjoše i Mivela Mg+ i Donat Mg mineralne vode sa magnezijumom. I to me zainteresova da pogledam hemijski sastav mineralnih voda sa magnezijumom. Bio sam iznenadjen šta sam našao, jer o tome do sada nisam vodio računa.

Inetresovala su me samo dva podatka, koliko ima suvog ostatka u mineralnoj vodi i koliko ima magnezijuma u jednom litru vode.

 

Vrsta vode         Magnezijum       Suvi ostatak

Mivela Mg+        343 mg/L           1584 mg/L

Donat Mg           1100 mg/L         8900 mg/L

 

Kakvo iznenadjenje, Donat Mg ima tri puta više magnezijuma od Mivele i skoro 6 puta više minerala u sebi. Zato nije bez razloga napisano zdravstveno upozorenje da se Donat Mg ne sme piti preterano, samo 2 dcl ujutru (jedna čaša) i 1 dcl (pola čaše) u podne i uveče, na prazan stomak, kao i da bubrežni bolesnici ne bi smeli da piju Donat Mg. Sad mi je jasno i zašto, jer je Donat Mg stvarno jako koncentrisana mineralna voda. Stvarno treba piti Donat Mg mineralnu vodu na kašičicu osima ako nećeta da vam se stvori kamenje, skoči pritisak i otkažu bubrezi. Oprezno.

Svakako ne treba preterivati ni sa Mivelom, iako je manje koncentrovana mineralna voda. Kako moj lekar pametno i mudro kaže, treba piti stalno raznovrsne vode, bilo obične, bilo izvorske, mineralne, stim da uvek napominje da se ne pije često mineralna voda, jer je zbog gaziranosti štetna. Gaziranost nije dobra za grlo, želudac, stomak, jetru, bubrege.Takodje, tvrdi da ne treba piti 2, 3 litra vode dnevno, nego onoliko koliko organizam traži. Mit o nalivanju vodom da bi se detoksinirali je potpuno pogrešan, jer svi naši unutrašnji organi imaju svoje ritmove rada, neko pije više a neko manje vode, nema jednog pravila za sve.

Srećom, nisam neki ljubitelj kisele vode. Volim meke mineralne vode kao što je to Prolom voda, jer su mi ukusnije od česmovače i tvrdih mineralnih voda, ali kako kaže nauka, ne treba niskomineralne vode piti konstantno, ispiraju organizam.

Srećom, naišao sam na izvor dobre vode u manastiru Rajinovac i izvor Svete Petke u selu Brodarevo malo dalje, pa nju svakodnevno koristimo u kući. A vi ako verujete da su mineralne vode sa magnezijumom rešenje zdravstvenih problema, samo napred ali oprezno. 

 

Zlatko Šćepanović