Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Duhovnost Zdravlje

Homeopatija, homeopatska medicina i pravoslavlje – Pravoslavna Crkva o homeopatskom leku i lečenju

Mladen Stanković

 

PRAVOSLAVNA CRKVA I HOMEOPATIJA

Pravoslavlje i homeopatija. Odnos Pravoslavne crkve prema homeopatskim lekovima. Da li pravoslavni vernici i hrišćani mogu i smeju da upotrebljavaju i koriste homeopatske lekove, metode i tretmane.

 

Povremeno se na crkvenim sajtovima povede rasprava o homeopatskoj medicini. Najčešće je u pitanju njeno ismevanje i nipodaštavanje. Retke pristalice homeopatije tu se obično pozivaju na lična pozitivna iskustva sa ovim vidom lečenja, dok protivnici u njemu vide nešto blisko okultizmu i magiji.

Homeopatija i pravoslavlje hrišćani crkva i homeopatsko lečenje

Evo kako otprilike izgledaju te diskusije:

„Moj sin ima 6 godina i do pre devet meseci stalno je bio bolestan – gotovo neprekidno je imao upale grla, disajnih puteva i uha. Veoma često pio je antibiotike. Čim bi prekinuo terapiju antibioticima i pošao u vrtić, bolest bi se vraćala. Njegov imunitet je sasvim oslabio, izgledao je loše i bili smo veoma zabrinuti. A onda smo ga na preporuku prijatelja odveli kod homeopatskog lekara. Treba da napomenem da ja nisam bio siguran da li je u redu da se kao pravoslavni hrišćanin obratim za pomoć homeopati, a uz to sam sumnjičav prema svim vidovima alternativne medicine izuzev narodne, jer me podsećaju na nekakvo šarlatanstvo. Odmah nakon što je moj sin počeo da uzima homeopatsku terapiju (koja je uzgred i jeftinija od lečenja antibioticima) ozdravio je, i od tada se već gotovo devet meseci ni jednom nije razboleo, a sve vreme ide u vrtić i svakodnevno je u kontaktu sa drugom decom“.

„Homeopatija je veoma štetna i izaziva trajne posledice po duhovno zdravlje. Upotrebljava se na sopstveni rizik. Ona u našem univerzumu ne može da funkcioniše jer je u suprotnosti sa osnovnim zakonima fizike. Sva sreća, pa su homeopatski ‘lekovi’ praktično 100% voda. Zapravo je alternativna medicina ta od koje se zgrću silne pare“.

„Muž moje prijateljice je homeopata. Završio je klasičnu medicinu i potom je počeo da se bavi homeopatijom. Za trideset godina prakse uspešno je lečio pacijente sa alergijama, anoreksijom i svim drugim bolestima, osim štitne žlezde i karcinoma. I ja sam koristila homeopatske lekove, ali nevolja je u tome što zapadni čovek hoće izlečenje za tri dana, a homeopatsko lečenje traje duže – onoliko koliko bolest nastaje, toliko treba i da nestane. Ono što pouzdano znam je da deca ovih mojih prijatelja apsolutno nikada nisu koristila antibiotike a sada imaju preko dvadeset godina. Takođe, znam da se i u zvaničnoj medicini koriste određeni homeopatski preparati. Svako dobro u Gospodu!“

„Ja ne znam nikoga kome je homeopatija išta pomogla, niti da je nekog izlečila. U najboljem slučaju to je samo skupo šarlatanstvo. Evo sa sajta manastira L. šta Pravoslavna Crkva misli o homeopatiji: ‘PITANjE: Čula sam nešto o tome da homeopatija nije blagoslovena od strane Pravoslavne Crkve. Veoma bih želela da čujem kvalifikovani odgovor sveštenika sa medicinskim obrazovanjem. ODGOVOR: Nikad nisam duboko razmišljao o značenju homeopatije, smatrajući je šarlatanstvom svoje vrste. Sada sam za nekoliko nedelja mnogo toga pročitao i ocenio mnoge činjenice. Ja sam po profesiji lekar-pedijatar i došao sam do zaključka da homeopatija nije šarlatanstvo – to je opasna duhovna zabluda, koja je obavijena tajanstvenošću i pseudonaukom… Sveštenik V. B.“

Ovde treba primetiti kako sveštenik V. B. i sam priznaje da nikad nije duboko razmišljao o značenju homeopatije i da je potom „za nekoliko nedelja mnogo toga pročitao“. Mi smo za mišljenje pitali još jednu osobu koja je završila i bogoslovske studije i studije medicine (lekar specijalista), a od detinjstva je vaspitana u Pravoslavnoj Crkvi u kojoj je podigla i sopstvenu decu, i tokom dvadest godina svoju porodicu je, uvek kada je to bilo moguće, lečila homeopatskim lekovima. Evo šta smo dobili kao odgovor: „Homeopatija je vrlo efikasna ako se pravilno odredi supstanca, i to prema karakteru i morfologiji deteta i ostalim faktorima. To znači da homeopata treba da bude dobro školovan, a lek propisno napravljen“.

No, kakav je stav Svetih Otaca Crkve o homeopatskoj medicini?

Ovom temom prvi su počeli da se bave znameniti ruski svetitelji XIX veka, jer se homeopatska medicina u svom klasičnom vidu javila upravo na samom početku tog veka. Mada se tragovi homeopatije mogu pronaći i u srednjevekovnim traktatima pa čak i u antičkim izvorima (Hipokratova izreka: „Slično se sličnim leči“), ovaj metod lečenja otkrio je i sistematizovao nemački lekar Haneman (1755-1843). Zahvaljujući dobrim rezultatima koje su postizali osnivač homeopatije i njegovi učenici, homeopatija je brzo uzburkala javnost, stičući i pristalice i protivnike. Ondašnji lekari optuživali su Hanemana za šarlatanstvo pa je čak bio primoran da napusti Nemačku i preseli se u Francusku. Ali i pored protivljenja medicinskih autoriteta homeopatija je doživela veliki procvat zahvaljujući prvenstveno uspesima u lečenju bolesti koje je oficijelna medicina smatrala neizlečivim. U Rusiji su najistaknutije pristalice homeopatije bili znameniti hirurg Pirogov, i filolog i akademik Vladimir Dalj, autor čuvenog petotomnog „Rečnika živog Velikoruskog jezika“.

Među pristalicama homeopatije bio je i svetitelj Teofan Zatvornik koji u jednom pismu između ostalog veli: „…Ako želite da znate nešto o meni, onda znajte da sam ne samo na rečima, nego i na delima starčić: oslabio sam i telom i duhom. Nema neke određene bolesti, nego samo želja da ležim i ležim, što usrdno i ispunjavam. Ovo uostalom činim po savetu homeopatskih lekara iz knjiga. Želim vam zdravlja, bodrosti duha i izdržljivosti“ (Pismo iz 1890). Na drugom mestu svetitelj Teofan kaže: „Homeopatija može da pomogne kod svakojakih bolesti, ali treba pogoditi odgovarajući lek. To se može učiniti na osnovu simptoma, odnosno po onome kroz šta se bolest projavljuje. Homeopatijom se može lečiti i da se doktor ne vidi – putem dopisivanja“ (8, p. 1402, str. 142).

Rusko duhovništvo zainteresovalo se za homeopatiju polovinom XIX veka. Većina ruskih sela u to doba nije imala lekara, a pošto su sveštenici bili najobrazovanija lica, narod im se obraćao i za medicinsku pomoć. Seoski sveštenici su uočili uspehe homeopatskih lekara koji su radili u udaljenim provincijama, pa su polako počeli da sarađuju sa njima i pokazuju zanimanje za ovaj vid lečenja. Prema izveštajima iz tog vremena nije bio mali broj sveštenika u Ufimskoj, Orenburškoj, Vjatskoj i Tulskoj guberniji koji su praktikovali homeopatiju. Oko 1880. godine Episkop semipalatinski Kiprijan je čak bio predsednik lokalnog homeopatskog društva. Tačan broj ruskih pravoslavnih sveštenika koji su se bavili homeopatijom teško je ustanoviti, ali je poznato da su u tri homeopatske apoteke lekove uzimala hiljadu sto sedamdeset i dva sveštena lica. Pokrovitelj homeopatije postao je budući car-mučenik Nikolaj II.

Ignjatije Brjančaninov, još jedan veliki ruski svetitelj, hvalio je homeopatiju, čak je i sam svojim duhovnim čedima spravljao homeopatske lekove. Njegovo žitije pruža opis situacije u Nikolo-Babajevskom manastiru između 1862. i 1865. godine: „Bolesnika je dolazilo tako mnogo, da je jedan od kelejnika zapisivao u knjigu njihova imena, godište i bolesti. A vladika je određivao kome da se da kakav lek i dijetu ako je bila potrebna…“

Sveti Jovan Kronštatski je šesnaest godina bio počasni član homeopatskog udruženja Sankt-Peterburga i svake godine davao je priloge za razvoj homeopatije u iznosu od 100 do 120 rubalja. Sedmog oktobra 1892. on je svečano osvetio novu apoteku Sankt-Petrburškog homeopatskog društva na adresi Nevski prospekt 82 i tom prilikom je u besedi između ostalog rekao: „Vaše udruženje, ili vaš metod lečenja bolesti, za svoju moto ima poslovicu drevnih mudraca-homeopata: similia similibus curantur (slično se sličnim leči) – to je najrazumniji i najtačniji metod„.

Po blagoslovu svetog Jovana Kronštatskog homeopatiju je praktikovao i L. M. Čičagov, potonji mitropolit i sveštenomučenik Serafim, i izlečio je mnoge pacijente od kojih su lekari digli ruke. U svojoj knjizi „Šta je osnov svake nauke?“ (Čto služit osnovaniem každoй nauki) budući sveštenomučenik Serafim je pisao: „Gospod je čoveku dao bilje radi zdravog života. Iz bilja treba dobiti lekove posredstvom usitnjavanja materijala i oslobađanja božanske isceljujuće sile koja je u njemu pohranjena. Uz visoku profesionalnost i moral, homeopata može da po principu sličnosti izabere lek iz izvora koji je stvorio Bog (na primer iz bilja) radi lečenja Bogom stvorenog čoveka„.

L. M. Čičagov je napisao dvotomno delo o istoriji homeopatije „Medicinske besede“ i objavio ga 1891. godine. Delo je u vreme komunizma dugo bilo zabranjeno i tek 2003. godine preizdala ga je unuka svetitelja, igumanija Serafima. U osnovi teorije L. M. Čičagova stoji uverenje da su uzrok bolesti strasti i da je zadatak lekara da pronađe koren oboljenja.

Sa dolaskom komunista na vlast homeopatski metod lečenja je zabranjen, a apoteke i bolnice zatvorene. Homeopatski lekari podvrgnuti su progonu zato što se njihov pristup lečenju nije uklapao u okvire tzv. „naučnog“, materijalističkog pogleda na svet. Mnogi lekari bili su primorani da svoje pacijente leče tajno, pa se može reći da je homeopatija pod novim sovjetskim vlastima bila primorana da poput crkve siđe u katakombe.

Tokom XX veka među sveštenstvom su se o homeopatiji pozitivno izražavali između ostalih čudotvorac Serafim Viricki, mitropolit Antonije (Blum) i arhimandrit Jovan (Krestjankin). No, bez obzira na gotovo dvovekovno iskustvo Crkve sa homeopatskim načinom lečenja, gorke reči mitropolita Serafima (Čičagova) do danas ostaju aktuelne za svakog pravoslavnog lekara-homeopatu:

Da bi nova metoda lečenja zadobila pristalice, ona treba da čini čudesa, da postiže tako krupne rezultate koji su u postojećem sistemu nezamislivi: nužno bi bilo izvlačiti ljude iz čeljusti smrti. S druge strane, takve rezultate lečenja društvo vezuje za sferu natprirodnog, a autoru takve metode pripisuje izvesne duhovne sile, što u očima ljudi ovu vrstu lečenja opet svodi u oblast fantazije, šarlatanstva i ekploatacije. Potrebna su čudesa, ali prema onima koji ih čine izražava se nepoverenje i sumnja. Shodno tome, preostaje nam jedno: da slušamo prigovore, ćutimo i trpimo. Bez pomoći Božije čovek ne može da podnese takva iskušenja…

Među savremenim pravoslavnim bogoslovima, kao branilac homeopatskog metoda lečenja od brojnih kritičara unutar Crkve, posebno se ističe arhimandrit Rafail (Karelin) koji smatra za moguće da u ljudskom organizmu postoji nekakav „drugi signalni sistem paradoksalnog karaktera, čiji su receptori tako udešeni da reaguju samo na mikronadražaje, i što su ti nadražaji slabiji, to veću rezonancu postižu u ljudskom organizmu…“

Arhimandrit Rafail dalje veli: „Moguće je da naš organizam neprekidno dobija ogromnu struju impulsa od mikrostimulatora koje tehnički uređaji ne mogu da uhvate ili registruju. Homeopatski lekovi mogu da se ubroje među ovakve mikrostimulatore. U takvoj shemi postaće jasnije zašto rastvori sa niskim stepenom koncentracije aktivne materije dobijaju takvu snagu i intenzitet, delujući na duboke, još neistražene strukture organizma. Naravno, to je tek pretpostavka koja ne može biti naučno dokazana, ali istovremeno ne može biti ni opovrgnuta usled svog teorijskog karaktera„.

A što se tiče najčešćih optužbi na račun homeopatije, da je povezana sa okultizmom i magijom, arhimandrit Rafail kaže sledeće: „Nažalost, neka duhovna lica, koja ne shvataju o čemu je reč, na osnovu takvih optužbi bez razmišljanja odbacuju homeopatiju. Doduše neki od homeopata i sami su pružili povod za to, jer upotrebljavaju terminologiju koja je nalik okultnoj, npr. ‘fluidi, astralna tela’ i slično. Već je i sam Haneman, iako je bio verujući katolik i učestvovao u katoličkim obredima, dopuštao neke sumnjive termine u svom delu ‘Organon’. Poznati rozenkrojcer Štajner diskreditovao je homeopatiju sjedinjujući je s astrologijom. On je homeopatiju koristio u cilju popularizacije svog antroposofskog sistema, mada homeopatija, kao metoda lečenja, nema nikakve veze ni sa teosofijom ni sa antroposofijom. Pojedine savremene homeopate, želeći da pod homeopatiju podvedu i teorijsko objašnjenje njenih fenomena, stvaraju teorije koje protivreče pravoslavnoj teologiji i antropologiji. Često su u tim teorijama prisutni i elementi teosofskog karaktera koji izazivaju uznemirenje kod pravoslavnih hrišćana, posebno među sveštenstvom. Takva negativna reakcija sprečava verujuće da se obraćaju lekarima-homeopatama kako ne bi bili podvrgnuti dejstvu okultnih sila. Stoga u pitanjima koja se tiču antropologije i pogleda na svet, pravoslavne homeopate treba da se obraćaju pravoslavnom bogoslovlju, a ne da polaze od ličnih mišljenja ili stavova koji se mogu tumačiti na različite načine“.

Naravno, pozicija sveštenstva koje iz pomenutih razloga poriče homeopatiju – nije ispravna: treba najpre objasniti homeopati, koji pokušava da stvori sopstvenu teoriju, koje su njegove pogreške i u čemu se ne slaže sa hrišćanskim učenjem, naročito učenjem o ljudskoj duši; treba mu predložiti da preispita i ispravi takve pogreške. Ukoliko on odbije to da učini, onda može biti reči o nepravoslavnosti toga čoveka, a ne homeopatije u celini.

Optuživanje homeopatije za okultizam i približavanje magiji je – apsurdno. Za magiju su potrebna najmanje tri uslova:

1. mag-čarobnjak koji ima tesno opštenje sa demonskim svetom;

2. prisustvo vradžbina, zaklinjanja, magijskih formula i uopšte različitih vrsta obraćanja satani (gde se njegovo ime često upotrebljava u šifrovanom obliku a reči su praćene magijskim ritualima);

3. konkretno lice protiv koga su usmerene magijske sile.

Ko je mag u homeopatiji? Lekar koji proučava bolesnika ili farmaceut koji priprema lekove? Koje mantre ili zaklinjanja izgovaraju homeopate? Gde je to objavljeno, ili se možda usmeno prenosi? U tom slučaju prijem u homeopatsko društvo bio bi praćen nekakvim inicijacijama, kao kod stupanja u okultni savez. Zar bi tako nešto moglo da ostane skriveno tokom dve stotine godina? Mag se obraća određenom licu ili auditorijumu, a homeopatski lekovi se sasvim slobodno prodaju u apotekama i pripremaju ih uglavnom mašine.

Homeopate mogu da pripadaju različitim religijama ili da budu neverujući ljudi. Oni mogu da podržavaju različite filosofske poglede ili da budu skeptici-agnostici, ali to se tiče njihovog unutrašnjeg, duhovnog sveta, a ne homeopatije. Homeopatija ostaje praktična medicina, zasnovana na činjenicama, i veoma je opasno pripisivati joj nekakvu teoriju s elementima opšteg pogleda na svet. To znači praviti veštačke modele od sopstvenih predstava uzetih iz različitih izvora. Onda ti izmišljeni modeli lako mogu da postanu povod za napad na homeopatiju.

Naročito je opasno ako homeopata koristi antropologiju advajta – joge ili Štajnera, i u lekarsku praksu ili homeopatsku literaturu uvodi termine kao što su „astralna, mentalna eterična tela“, predstavljajući samim tim ljudsku dušu kao nekakvo složeno jedinstvo različitih priroda i elemenata. Takva teosofska leksika tesno je povezana sa učenjem o reinkarnaciji duše i dobrano je ušla u jezik okultnih sekti, naročito istočnih.

Hrišćanstvo uči da je duša prosta, homogena tvar i nedeljiva monada. Uopšte, duša ne predstavlja predmet nauke, nego vere. Psihologija kao nauka bavi se razmatranjem i uopštavanjem određenih svojstava psihike (onoga u čemu se ispoljava moralni, misaoni i osećajni lik čoveka kao pojedinca i društvene zajednice) ali ostavlja otvoreno pitanje da li postoji ili ne postoji duša kao tvar odvojena od tela? Stoga izvoditi zaključke u ovoj oblasti bez pouzdanih saznanja hrišćanske antropologije znači diskreditovati ne samo sebe, nego i samu homeopatiju…

Delotvornost homeopatije kao metoda ne dokazuje se ličnim pretpostavkama ili apstraktnim diskusijama, nego u postelji bolesnika. Stoga što se pre homeopatija bude oslobodila ličnog teoretisanja samih homeopata, i prihvatila sebe kao praktičnu nauku, to će nedostupnija postati za tendenciozne kritike, i tim će veću popularnost imati među pravoslavnim hrišćanima“.

Da zaključimo rečima svetog Teofana Zatvornika koje najbolje ilustruju njegovo oduševljenje za ovaj metod lečenja: „Kakva je homeopatija! Gde alopatija (tj. klasična medicina) tokom pet nedelja nije imala uspeha, ona je za pola dana pokazala primetno dejstvo. Spomenik joj treba podići!“ (4, p. 580, str. 54).

Istorija uzajamnih odnosa homeopatije i Crkve u Rusiji detaljno je opisana u disertaciji dr A. Kotka (klikni).

Na veb sajtu arhimandrita Rafaila (Karelina) pronaći ćete više interesantnih članaka na temu homeopatije. Evo jednog od njih: „Homeopatija – nauka a ne ideologija“.

. . .

Izvor člankaCentar za Pravoslavne predanjske studije

Veliki izbor i kupovina pravoslavne duhovne literature: Predanje.com

38 komentara

 • Homeopatija je izuzetna i u kombinaciji sa medicinom mislim da se mogu postici izvanredni rezultati. Zato se sve vise i sami lekari okrecu homeopatiji i dopunjuju svoje znanje.
  Na zalost, svuda ima priucenih, koji sami sebi daju titule i svojim neznanjem stete imidzu homeopatije. Sama sam medicinski radnik(pedijatrijska sestra) ali udubljivanjem u homeopatiju sam shvatila povezanost medicine i homeopatije i njenu logicnost.
  U Holandiji se homeopatski proizvodi jednostavno prodaju a i pri zdravstvenom osiguranju u paket je ukljuceno koriscenje homeopatije kod registrovanih homeopata. Kao sto znamo , osiguranja ne zele da „bacaju“pare, tako da ociledno postoje i dokazi da homeopatija ima svrhe.

 • Sa homeopatskim lečenjem imam loše iskustvo. Istina je da homeopatija ne može da škodi, ali sam se lično uverio da i ne koristi, osim ako se izuzne psihološki efekat, koji kod neki osoba može biti značajan, ali to veoma kratko traje.
  U suštini homeopatsko lečenje je ipak u neku ruku prevara koja prilično košta, jer iako sami homeopatski lekovi po pravilu ne bi trebali biti skupi, oni kada se kupuju nisu jeftini a usluge lekara homeopata su nekada skuplje od usluga običnih lekara.
  I još nešto.Kakve veze ima pravoslavna crkva sa homeopatskim lečenjem? To je besmislica.Mogu pojedini sveštenici davati svoje lične izjave, ali stav pravoslavne crkve je uperen protiv svakog praznoverja i ona ljude savetuje da izbegavaju gatare, one koji se bave magijom i sve vrste varalica, a da pomoć traže os školovanih lekara. Zato mislim da je i ovaj članak o homeopatiji zlonamerno napisan da se načini šteta pravoslavnoj crkvi i nije dobronameran.

 • Smatram ovaj tekst vrlo dragocenim zato što razvejava mnoge nedoumice a i objašnjava za mene začudjujuću popularnost homeopatije u Rusiji.

  Iskustva sa homeopatskim lečenjem su mi polovična, nerešeno. Od 4 pokušaja sa četvoro homeopata, recimo da je u dva slučaja homeopatski lek delovao, i to nesumnjivo delovao, na zdravstvene probleme na koje je klasična medicina imal polovično i neprikladno rešenje – sitna hirurška intervencija.

  I priznajem, u ovom trenutku spadam u skeptičnu grupu korisnika, posmatrajući sve u duhovnom smislu, i pre ovoga teksta sam se svrstavao medju one koji ne gledaju blagonaklono na homeopatiju. Nakon ovog Mladenovog teksta, a vidi se koliko ga je verodostojno sa istorijom napisao, korigujem svoje mišljenje.

  Ne mislim da je tekst besmislica, jer iako možda meni homeopatija ima okultni karakter, po mom mišljenju, spreman sam da uvažim stav daleko mudrijih ljudi, posebno ruskih svetitelja, kao što su Teofan Zatvornik, Ignjatije Brjančaninov i Jovan Kronštatski. Ako su oni pozitivno gledali na homeopatiju, a bili su duhovno prozorljivi i mogli su da razdele dobro od zloga, što nama nije svojstveno onda su moje nedoumice razvejane 🙂

  Hvala Mladenu na ovom tekstu, mislim da će pomoći mnogim vernicima.

 • Jednom sam pitala svog duhovnika (katolički svećenik) o homeopatiji.Rekao je da to nije dobro zbog korijena od kuda potječe,čini mi se iz Afrike,taj se korijen duhovno prenosi upotrebom.Navodno postoji obred okretanja na sve četiri strane svijeta vezan uz homeopatske pripavke,korijen homeopatije je okultan,izložen djelovanju demonskih sila.
  Ovo sam pronašla na internetskim stranicama i svećenici koji se spominju su katolici,jedan je karizmatik p.James Manjackal,jako kvalitetan svećenik iz Indije bio je i u Zagrebu, baš dobar svećenik predan Bogu,a drugi je telog svećenik Tomislav Ivančić, on je bio neizlječivo bolestan i skoro je umro od raka,pričao je kako ga je Bog ozdravio kad su ga doktori otpisali.

  HOMEOPATIJA – magijska ideja: isto se liječi istim; magija izaziva iste simptome kao bolest pa će onda to pobijediti bolest. Želi tako izmijeniti duhovni život (spiritus movens) u čovjeku univerzalnom energijom; miješanjem i razrjeđivanjem kemikalija može se doći do univerzalne energije. Sadrži potpuno new-age-ovsko učenje: prijenos energije (to imaju sva učenja koja dolaze iz Japana i sa Istoka). Vrši magijske manipulacije (posve neznanstvene): sve većim razrjeđivanjem kemikalija, dobiva se sve manje kemikalija, a ostaje sve više univerzalne energije. Ako homeopatija djeluje uopće, onda je to samo psihološki. Kod kršććana je taj ‘spiritus movens’ Duh Sveti. Iako je u Austriji ozakonjena, homeopatijom se otvaraju vrata ovisnosti (ljudi postaju posvema ovisni ne dopuštajući više da im se djeca liječe medicinskim mjerama), kao i u svim drugim vrstama alternativne medicine.

  Zbog čega Homeopatija nije dobra?
  James Manjackal MSFS
  Mnogi mi ljudi pišu i pitaju me: „Zbog čega Homeopatija nije dobra? Može li ju kršćanin koristiti? Dali je povezana sa new age-om i ezoterijom?“ itd. Moram priznati da nisam radio detaljnu studiju na ovu tematiku, ali sam svjedok negativnih posljedica na kršćane i njihove duhovne živote. Mnogi koji imaju poteškoća prilikom molitve poput : nedostatka koncentracije, smetenosti, osjećaja umora, zijevanja, osjećaj fizičke boli kroz tijelo za vrijeme molitve pogotovo kod zazivanja imena Isusova, imaju prisilne misli posebice nemoralnog karaktera tijekom kršćanskih meditacija itd. su priznali da su na homeopatskim terapijama. Kada sam ih zamolio da prestanu sa homeopatskom terapijom bili bi ponovno u mogućnosti moliti. Nedavno mi je prišao jedan čovjek koji nije imao dar molitve u jezicima iako je dugo bio član karizmatskog pokreta i član molitvene zajednice. Uzimao je homeopatsku terapiju protiv insomnije- poremećaja sna. Kada sam ga zamolio da prestane sa homeopatskom terapijom i započne terapiju klasičnom alopatskom medicinom, bio je u mogućnosti i spavati i moliti u jezicima. Jedna časna sestra iz Slovenije otkrila mi je da joj je doktor –homeopat dao lijek za karcinom i rekao da će imati bolje djelovanje ako ne prima Tijelo Kristovo odnosno ako se ne pričešćuje. Također sam dobio mnogo informacija od ljudi iz Njemačke, Austrije i Francuske kojima su homeopati davali preporuku da ne čine znak križa i ne zazivaju ime Isusovo prije uzimanja lijekova. Uobičajeno je da kršćani čine mali znak križa ili izgovaraju kratku molitvu, zašto kod homeopatije postoji iznimka? Možda se znakom križa ili Imenom Isusa poništavaju snage ili energija homeopatskih lijekova!

  Podijelit ću sa Vama jedno svjedočanstvo.
  Prije trinaest godina me jedan katolički liječnik- Homeopat zamolio da blagoslovim njegovu Homeopatsku kliniku. Rado sam se odazvao te pošao u njegovu ordinaciju, blagoslovio kliniku uobičajenim molitvama za blagoslov Rimskog obreda i poškropio svetom vodom kako je zatražio. Nakon nekoliko dana on je došao i rekao mi: Oče James, nakon vašeg blagoslova i škropljenja Svetom vodom moje klinike i lijekova, morao sam baciti sve lijekove jer su izgubili „moć“. Hvala Bogu da nije zaprijetio da me tužiti! Tada sam upitao doktora koji je razlog gubitka „moći“ lijekova dok sam molio snagom Duha Svetoga. Morao je priznati da je moć u lijekovima je bilo nešto suprotno snazi Duha Svetoga. Onda mi je rekao da pogledam sadržaj bočica alopatskih (klasičnih) lijekova koji su svi bili jasno deklarirani, jasnog sastava npr. Karbo hidrat 15%, magnezij 20%, 5% alkohola, 10% vode i sl., dok na bočicama homeopatskih lijekova nije pronađen sastav, a umjesto sastava lijekova izražena je učinkovitost pripravka u „potencijama“ kao npr. 1000 potencija, 10 000 potencija, milijunta potencija i sl. Liječnik je potom priznao svoje neznanje vezano za porijeklo ove snage ili potencija. Također je rekao da je glavni efekt Homeo medicine zapravo čisti placebo efekt. Ipak je jasno da je iza potencija zapravo neka skrivena moć (okultna snaga). Ja ne želim suditi Homeopatiju jer nisam stručan po tome pitanju, ali jedna stvar koju ću reći na svojoj kršćanskoj subraći jest da za kršćane nije dobro korištenje homeopatije bez obzira na „dobar“ efekt koji se može javiti kod bolesnih ljudi. Mnogi ezoterijski i new age tretmani (alternativne terapije) oglašavaju se kao „jeftini i bez nuspojava“, ali oni ne otkrivaju glavnu nuspojavu na kršćane a to je da „oni odvode ljude daleko od Krista, Crkve i spasenja koje je Krist donio na ovaj svijet“. Vatikanski dokument „Isus Krist nosilac žive vode“ jasno govori o skrivenim opasnostima Homeopatije i drugih alternativnih lijekova jer se temelje na okultnoj moći.
  Kada smo jednom priupitali profesora Tomislava Ivančića zašto homeopatija ne valja,
  on nam je odgovorio kako je on jednom bio kod nekog homeopata…
  Onda nam je gestikulirajući opisao kako je taj čovjek pripravak mućkao,
  prema zvijezdama, ili tako nešto…
  Ivančić je onda nad tim pripravkom napravio znak križa,
  kako bi se odijelio od onog magijskog koje tu je prisutno.
  Na kraju pripovijedanja, pater je simpatično dodao…
  … kako njemu napitak nije pomogao!

  Na ovoj poveznici imate više,katoličko je
  http://www.kristofori.hr/hr/casopis_rhema.html

 • Osobno,nikada ne bih koristila homeopatsko,mojoj prijateljici je od toga pozlilo a istovremeno je postala ovisnik o homeopatskim pripravcima.

  Ako nekoga zanima više može pročitati ovdje,ne samo o homeopatiji,ostavljam katolicima u Srbiji,ne želim nikoga provocirati,tekst je predugačak da ga ovdje zaljepim pa molim za razumijevanje i toleranciju.

  http://www.katolicki.info/forum/viewtopic.php?f=1&t=401

 • Budući da mi je od jedne komentatorice spočitano da vječito želim pomiješati pravoslavno i katoličko, samo želim napomenuti što piše u naslovu“ Da li pravoslavni vernici i hrišćani mogu i smeju da upotrebljavaju i koriste homeopatske lekove, metode i tretmane.“ Naglasak svoga komentiranja stavljam na hrišćani,dakle ja sam kršćanka.

 • Može pričat ko šta hoće ali ja znam da je mene i ovde u Novom Sadu jedna poseta kod homeopate pre dve godine koštala 4.000 din.Dali su mi dve fllašice sa nekom tekućinom na kojima nije bilo nikakve oznake. Upotrebljavao sam kako su rekli, ali nikakve koristi nije bilo.
  Posebna specijalnost homeopata je da njihove lekove treba uzimati duže vreme, što znači navođenje naivnog pacijenta da dolazi više puta u posetu kako bi mu uzeli pare.
  Neshvatljivo mi je povezivanje homeopatskog lečenje sa hrišćanstvom, jer znam da se i pravoslavna i rumokatolička crkva bore protiv sujeverja i šarlatanstva i savetuju ljude da traže pomoć od zvanične naučne medicine.

 • Nije stvar u spravljanju pa i na neki normalan način, nego od kuda to potječe,koji je izvor metode,jednako kao i vježbe yoge,nisu samo obične vježbe kako neki misle, nego ulaženje u duh porijekla yogae preko vježbi.Ne može se odijeliti materijalno od duhovnoga da tako kažem.To je rekao jedan svećenik i ja se slažem, otome je govorio na Radio Mariji, a inače ovom problematikom se bavi pater Josip Blažević, napisao je podosta knjiga vezano za alternativu i djelovanje na duh. Složila bih se i sa Brankom. Radije ću se liječiti klasičnom medicinom i vjerom u Boga.Ono što meni nije bilo normalno kod moje prijateljice,odbacivala je sve klasične metode a navukla se na svu moguću alternativu,i samo je dobila još više boleština,osim multiple skleroze,još i tumore.Napomenula bih da nije vjernik,nažalost samo me je jedan dan nazvala i rekla da me ne želi za prijatelja.To se dogodilo mojim čudesnim ozdravljenjem po Kristu,nije prihvaćala moju radost i odbijala je Boga u svakom slučaju.Ne znam što je s njom bilo,toliko se utjecala homeopatima da je na kraju i sa mačkama spavala u krevetu…Nije to sad bitno ali evo primjer do kuda su je doveli homeopati.Iako je stvar osobna,meni je to dovoljan dokaz da sa homeopatijom nešto nije u redu,što je više uzimala homeopatsko utoliko sam joj ja bila nepodnošljivija premda sam izbjegavala teme o Bogu i vjeri jer sam znala da ima neki svoj svijet,premda jest katolkinja.Kada je ta osoba krenula sa homeopatijom,uvijek sam nešto novo uočavala u stanu,na kraju su bile i neke piramide oko televizora,pitala sam što će joj to,valjda su je homeopati nafiksali novim idejama,nešto za usmjeravnje pozitivne energije a navodno odbija negativnu energiju. Eto,puklo prijateljstvo na duhovnoj razini. Boljelo je. Ništa od ovoga nije važno,samo želim reći gdje se može otići kad si zaluđen alternativom. Pozdrav.

 • Ako je neko vernik a ima potrebu za lekovima zašto se ne bi pomolio Bogu da mu odgovori da li je ili nije odredjeni lek za njega.
  Nezavisno od religioznosti nikome neće biti uskraćen odgovor, ukoliko je isti stvarno potreban.
  Neko će sigurno dobiti odgovor da može uzeti homeopatski lek dok drugi mogu dobiti suprotan odgovor. Ali, to neće biti zbog toga što je to antireligijski i protiv Boga ili vere već zato što odredjenoj osobi izvesni lekovi neće dati nikakvo poboljšanje. Sigurno je da ta osoba treba da potraži drugu vrstu lekova.
  Neophodno je nadrasti svoje male isključivosti.
  Kada je vlasnik kamila upitao mudraca da li da noću vezuje kamile budući da je veliki vernik ovaj mu je odgovorio, „Veruj u Boga ali vezuj kamile.“
  Zato, čovek treba veruje i voli Boga ali je neophodno da učini sve da sebi nadje pravog leka pa bio on iz klasične ili alternativne medecine.
  Čovek ustvari tek sada stoji na pragu velike spoznaje sebe i načina funkcionisanja vlastitog a to znači da će tek otkrivati mnoge metode u izlečenju svojih nepoželjnih ili bolesnih stanja kako fizičkog tela tako i svog uma.
  Čovek se tokom svoje istorije više borio protiv sebe nego li za sebe. Ni danas nije ništa bolje.

 • Nemaju svi jednako razvijen dar razlučivanja duhova pa će se i okliznuti misleći da ima Bog nudi spas u nečemu što nije od njega, npr. bioenergija. Čak će reći, pa to Bog liječi kroz njegove ruke….i ima raspelo u ordinaciji…ljudi se lako prevare.
  Netko će pitati Boga i čuti će odgovor koji mu Bog ne govori nego anđeo tame,sve to ovisi koliko si duhovno uzrastao. Kao dijete kad raste tako i u duhovnom treba rasti, ne biti preuzetan. Ponekad je potrebno i duhovno vodstvo onih koji imaju iskustva ,svećenici i monasi . Ja sam došla do te razine da osjetim a da ne znam ni objasniti,samo čujem „nemoj“,uzdaj se u mene.Možda sam za mnoge luda,ali ne kupujem naprimjer gelove za tuširanje na kojima piše obnavljaju i osvježavaju duh,dušu i tijelo,ta piše mi,što ne bih pazila,nisu to gluposti.Ili na primjer,parfemi koji imaju demonske nazive,zazirem od toga.Imala sam jedan priodni parfem kupljen u bio dućanu,od biljaka navodno koji ishlapi,predivan miris, a zvao se Lost (Izgubljen)i nisam se dobro osjećala kad sam ga koristila,osjećala sam se tako isprazno i jadno i depresivno i bacila sam ga.Otada sam dobro,a jednako sam prakticirala vjeru.Jednostavno sam osjetila da je naziv demonski.Znala sam što znači ali nisam tomu pridavala pažnju,dok se i sama nisam osjećala izgubljenom,tješila sam se da Isuse,ja sam izgubljena u Tebi.Ali nije mi dalo mira dok ga nisam bacila.

 • „Bolje je izlečiti se, makar i nenaučno, nego umreti strogo naučno!“ ~ dr Petar Stanković

  Kod homeopatije, kao i kod kiropraktike i drugih stvari, najvažnija mogućnost osobe koja pomaže nekome, popularnost ove metode je njen protivnih jer se njome bavi veliki broj osoba a koji nisu u stanju adekvatno pomagati ljudima, u tom smislu je moguće da duhovnik koji ima visoku energetsku moć da isceli neku osobu isključivo molitvom, dok njih 300 bez te moći, bez obzira na želju, to neće uspeti. Homeopatija je delotvorna u dubrim rukama, i na žalost, kada se ne radi o teškim i najtežim hroničnim bolestima jer njih ne može izlečiti, može samo donekle pomoći pri tegobama.

 • Ja sam pravoslavna hrišćanka. Slično osećam kao Marta. Homeopatija nije naivna, posebno ne humana medicina. Izvor – odakle nešto dolazi i s kojom namerom je stvoren – ozbiljna je stvar.
  Moja prijateljica leči i sebe i porodicu homeopatijom, kada uzme „lek“ danima je u „posebnom stanju“. Ne mogu da joj kažem, jer nije verujuće biće, ali tada izgleda kao neka druga osoba. Kada je to stanje prođe, ona se oseća odlično- tvrdi. Ali, koliko vidim, uvek nešto pije za raznorazne tegobe, probleme, potrebe ( da bude jaka, da se ne boji, da ne reaguje …). Gomila nekih flašica, tableta.
  Ako već želimo alternativno da se lečimo – fitoterapija u vlastitoj radionici je dobra.

 • Katarina,ja sam katolkinja(već se moglo vidjeti),o homeopatiji u razgovoru sa svećenikom rečeno mi je da to nije od Boga.Ja sam samo slušala svećenika,tako da to nije od mene,nego od iskusnog svećenika koji se moli nad ljudima. Isto tako kiropraktika,za nju je bitan izvor tko ju izvodi.Obično ljudi koji se bave kiropraktikom bave se i bioenegrijom i onda kada pacijent dođe na kiropraktički tretman i da ne zna biva podvrgnut bioenergiji,kiropraktik položi ruke na njega kao bioenergetičar i još ako i moli za njega eto problema.Dakle,kiropraktika da(,pitala sam i za to svećenika)samo kako znati kome ideš.No u Kanadi,tamo imam rođakinju,pričala sam s njom o tome,ona je završila fakultet za kiropraktiku,i zna za takve nadriliječnike,kaže da to nema veze sa fakultetom,nikakva bioenergija i slično,primjenjuju ono što su učili u svrhu liječenja bez tih duhovnih ekperimentiranja.Za prave kiropraktičare ovi su šarlatani.
  Božji blagoslov.

 • Postoje iscelitelji koji imaju veće mogućnosti molitve od sveštenika, veće mogućnosti pomoći u isceljenju, preporodu, takve osobe su retke i ne pripadaju nikakvoj ustanovi niti posebnoj religiji. Poznajem lično dve takve osobe, jedna je preporodila mene, moju porodicu, moje prijatelje, to je duhovne veličina koja ne pripada religiji već Bogu, pitati sveštenika o tome šta je nešto bez ličnog iskustva u tome je uskraćivanje svom razvoju paušalnom poznavanju druge osobe koja o određenim stvarima ne zna skoro ništa pouzdano.

  Jako puno lekara, fiziterapeuta, psihijatara, neuropsihijatara, drugih specijalista shvata važnost alternativne medicine kao deo celine, shvata pojam bioenergije koja je prirodna okolnost za sve ljude, ne možemo bez bioenergije, to je suptilna energija naše životne forme, njena harmonija je garant ne samo zdravlja već duhovnog uzdizanja, a ta harmonija potiče od načina mišljenja, takođe ne od znanja već od Znanja (mudrosti), strah od nekakvog „nečistog“ jer tobože „ne pripada Bogu“ je jedna rečenica koja ne znači apsolutno ništa kada se ima Znanje o tome da samo Bog je jedina Stvarnost, On Sve Zna i Sve Čini, đavola treba pronaći u sebi, jer on nigde drugde i ne postoji sem što se razvio i živi u ljudskom srcu, to je onaj neprosvetljeni deo nas, onaj deo koji čini sva zla ovog sveta, neznanje kroz čoveka a ne nekakav đavo nečastivi po sebi, čovek je mali, greši iz neznanja.

  Tražiti mišljenje sveštenika o bioenergiji je isto kao tražiti mišljenje kontinentalnog čoveka o jedrenju. MOlim Vas, budite toliko slobodni i razmišljajte svojom glavom kroz živa iskustva, iskustva drugih ljudi a ne mišljenja-prazna tumačenja ljudi o tome o čemu nemaju blagog pojma a još tumače šta o tome Bog misli. To je razlog zašto sve manje ljudi uopšte shvata put Božiji, iako da bi se shvatio put Istine ne mora se znati niti razmišljati o tome da Bog postoji, jer je to svima dato, na žalost većina to ne prepoznaje, niko ih ni pravilno ne napućuje, čak i oni koji smatraju da jesu, svojim mislima i delima dokazuju da nisu, učeći druge kako je to.

 • Moja sloboda je upravo moja vjera,ja nisam zarobljena u vjeri,a draga @crtice,imam malo više iskustva o tome,jer sam bila pod silama tame,pa nemojte onda tako sigurni biti.Moja šogorica je otišla na bioenergiju i dobila rak dojke,a tek onda kod svećenika…Moja poznanica je imala multiplu sklerozu,onda je otišla na bioenergiu to „skinuti“ pa je dobila rak dojke i stanje se pogoršalo.Kada biste čitali Sveto Pismo onda biste vidjeli što Bog o tome govori koliko mu se gadi utjecanje iscjeliteljima i svakome tko im se utječe donosi im se prokletstvo.Da,događaju se iscjeljenja,negdje iscijeli a onda đavao posije još gore.Nisam bez mozga ako se utječem svećeniku,svećenik je sluga Božji,a ja vjerujem u Boga,svećenik je Njegov pomazanik po sakramentu svetog reda, a bioenergetičar sluga đavliji pa vi idite slobodno.Sva moć koju ima dolazi mu od đavla,on se igra gospodara života nad ljudima i onda to i naplati.Zašto naplaćuje ako je dar?????
  Nemojte nas vi učiti i poučavati kad ste sami zaglibili u blato neznanja.i blato demona nažalost.Nažalost,tko se utječe iscjeliteljima ima takvih gadnih problema na svim područjima života .
  „Postoje iscelitelji koji imaju veće mogućnosti molitve od sveštenika“,molim Vas,ta svećenik moli ne u svoje ime nego u ime Isusovo,u Božje ime,a tko je veći od Boga? Neki iscjelitelj.Čovjek. Bog sigurno nije ENERGIJA niti ČAKRA i slično.Bog ne daje energiju.Sama riječ bio- energija već o tome govori.Bog djeluje po snazi i sili Duha Svetoga,i svojim dodirom ozdravlja.Ja imam takvo iskustvo,i ja znam istinu,Istina,Put i Život je Isus.A ne neka lažna istina preko demona koji iscjeljuje i učini da je čitav život po tom iscjeljenju proklet.Tko želi na bioenergiju neka ide ali neka zna da je onda i proklet.
  p.s.imam osjećaj da ste vi draga crtica jedan od iscjelitelja 🙂
  Tako se izražavaju iscjelitelji kao vi.

 • Samo jao onima koji se igraju iscjelitelja,kada onaj koji im se utjecao,a tako OBIČNO biva,na kraju ode kod svećenika i ozdravi,onda se lijepo kao bumerang demon naseli tamo otkuda je i došao,dakle kod recimo bioenergetičara i povede sa sobom još gore demone od sebe.I tako iscjelitelj postane u svojim djelima proklet i gadljiv samome Bogu. I sa tim demonima dalje djeluje na one koji u neznanju dolaze po pomoć.Na kraju svi završe kod svećenika.Većina.Toliko.

 • Baš sam o tome i govorio, sve ste lepo rekli o tome koliko znate o tome. Na žalost, to je daleko od onoga što jeste zapravo.

  1. Sila tame je u čoveku, to što ste bili „pod uticajem“ bio je vaš lični problem, ne probme Boga, niti đavola.

  2. Bog nije gadljiv, to je čovekova interpretacija. To što nije u skladu sa putem Stvaraoca jesu čovekove misli, one stvaraju čoveku probleme u ponašanju, komuniciranju s drugim ljudima, okolinom, stvaraju mu bolesti i patnju. Bog s tim nema veze, čovek ima slobodnu volju a Stvaralac pruža samo ljubav i pomoć, uglavnom preko ljudi koji su Njemu bliži.

  3. Kategorisanje drugih ljudi kao nekakvih đavoljih slugu, više je retorika ili način govora koji je za srednji vek, ali ne i za duhovno razvijenu osobu. Molim Vas, probajte da razmislite o svojim stavovima u tom polju, da li je tumačenje Vaše ili sveštenikovo baš toliko istinito na temu sataniziranja ovih ili onih.

  4. Svi ljudi su Božja deca, cela Kreacija odiše Ljubavlju, doduše, samo je ljudsko srce mesto gde se ta harmonija najmanje poznaje, ali zato što čovek ima svu slobodu pa i da greši, a greši, Bog svakako ih podjednako voli.
  Ljudi su na različitim stpnjevima razvoja svesti, žive pod različitim okolnostima, siromašni, bogati, vaspitani, neuki, pod lošim uticajem okoline ili sa duhovnim ljudima u kontaktu, i u tom smislu se ti uticaju prelivaju kroz njih, ako su imali traume, posledice toga su mnogostruke, kad je život u opasnosti a duh neuk, instinkti izbijaju na videlo, od čoveka nastaje polučovek, ako žive život neznalice puno greše i obija im se život o glavu, mnogi boluju od teških bolesti jer žive stresno, ali to ne mogu dobiti od jednog odlaska kod druge osobe koja želi li nije u stanju da im pomogne, takvo razmišljanje je malo naivno samo, ali ja ne zameram Vama na tome, osobe često pate zbog nekoga u porodici, dogo vremena, ljudi se razboljevaju od tuge, žalosti, borbi za vlast, bogatstvo, ali nemojte, molim Vas, satanizujete druge ljudi, generalizujete pojave, ne zbog mene, ja sam srećan, zadovoljan, osećam se bogat duhom i volim ljudi, volim sebe, volim Stvaraoca, ali zbog Vas draga Marta.

  5. Nisam govorio da ne znate da razmišljate svojom glavom, već da o nekim stvarima sami razmislite, da ih malo više analizirate, da steknete iskustvo a ne da satanizujete ljudi koji su poput Vas. Ljudi su Ljudi, đavo je u našem srcu, „ko poznaje svog đavola poznaje i Boga“ što znači, budite puni ljubavi i razumevanja kao hrišćanka, sve ostalo su priče koje ne stoje, ne treba prosipati reči netrpeljivosti zbog nerazumevanja. Ja znam da Vi više mislite na nekakve qvazi-iscelitelje sa tv programa i u tome se slažem, ali ja ipak sam govorio o osobama koje su pravi iscelitelji, visoko duhovno razvijene osobe, ali one obično ne pripadaju nekakvim religijskim okvirima, i nemaju predrasude prema ljudima, one pomažu ljudima, čineći da život bude radosniji, to su obično vrlo mudre osobe, svojevrsni učitelji, plemenite osobe, nema mesta tu ni mržnji niti sataniziranju istih.

  6. Nisam iscelitelj, ali volim Ljude bez da im sudim, namerno sam bio oštriji u prvom postu, da vidim da li je moguće da se neko sa takvom frustracijom javlja, i zašto, zbog nerazumevanja i predrasuda koje štete samo toj osobi, upravo zato što je frustriraju sa svakim sledećim pokretanjem razmišljanja. U razumevanju stvar ne postoji potreba za sržbom, za frustracijom, za netrpeljivošću, draga Marta, ja ću se pomoliti za Vas, kao što se svakodnevno molim za sebe, svoje najbliže, ceo svet.

  Želim Vam svako dobro!

 • Dragi crtica,oprostite što sam mislila da ste žensko. Krivo ste me shvatili,ne sotoniziram ni Vas niti ikoju osobu,htjela sam reći da smo okruženi demonima koji se služe nama ako im se otvorimo. Naravno,da smo svi djeca Božja i da sam Bog želi da se svaki čovjek spasi. To stoji i u mom vjerovanju. Govorio oštro,jer sam bila uvučena u to,ne svojom voljom,evo,možda niste pročitali dosada,ali meni je netko drugi učinio po silama tame zlo.Jedna žena se utjecala hodži da se raspadne moj brak i ja umrem. Na dan vjenčanja sam se jako razboljela,nepoznate dijagnoze i svašta,multipla skleroza i bolovi lubanje,nije mi bilo pomoći.pomogao mi je svećenik po molitvi,saznao se uzrok i tada je sve prestalo a ja sam ozdravila.Sve skraćeno pričam.Naravno,da je to proces moje vjere i moga duhovnog dozrijevanja,opraštanja,što mislite kako mi je bilo oprostiti nekome tko mi je uzeo 1o godina života,mogla sam roditi,mogla sam na vrijeme završiti fakultet,mogla sam raditi u struci i mužu financijski pomoći…No eto,u tom vremnu izgubila sam kontinuitet ali sam dobila Boga,ne bilokojega nego Isusa Krista.Njemu za sve hvala. Zato sam bila oštra, ne želim da itko tako pati,ne želim da ljudi skrenu krivim stranama,osjećala sam se dužna upozoriti.Kao kršćanka.I ne sataniziranim osobu,nikada,možda je tako zvučalo ali to nisam mislila, nego da si osoba sama svojim djelom može navući prokletsvo a da toga nije ni svjesna.Da moja je dijagnoza bila prokletstvo na dan vjenčanja,na obredu vjenčanja osjećala sam se kao da idem u svoj grob,nisam uopće bila u radosti.Pojela sam pripravak od hodže a da ni ne znam,u juhi ili supi,kako kažete.Imala sam od poklona okultne predmete a da nisam ni znala,beštek,servis za jelo,posteljinu , sve je to hodža omađijao. Znate tko su hodže, stoje ispred džamija,bave se magijom,i islam to zabranjuje ali eto,svega ima. Da vam ne kažem da sam zbog svega toga imala viđenja i od demona,i mučenja od njih na razne načine…Možda sam se opet previše ovako on line otvorila,ali evo,da Vam bude jasnije. I jako sam oprezna. Zamolila bih Vas ako ne vjerujete u Isusa Krista da se ne molite za mene,ne želim pritisak nad svojom glavom od drugih duhova.Za mene je pravi Bog Isus,ostajem vjerna u tome za sebe.Svako dobro i Vama. Neka me prekrije Krv Isusova.Amen.
  p.s.
  Ozdravio me Isus Krist. A i dalje sam u braku,koji je bio svakakav al sada je sretan. Bog je uništio prokletstvo. Znate kako sam se osjećala?Bog je rekao „ljubite svoje neprijatelje i ne proklinjite ih“,nisam mrzila,bila sam jadna,sjećam se da sam rekla,“Ma Gospodine,ne mrzim ju,ali samo bih ju jedan put ošamarila za sve što mi je učinila“. Ne znam ništa o toj osobi i ne zanima me,Gospodin ju je maknuo od nas da je nema u našem braku ni životu.

 • Ovoliko gluposti i nepismosti odavno nisam procitala.Pre svega homeopatija nema nikakve veze sa religijom i mogu je koristiti svi.Da pitam sve ove vernike koje lupaju gluposti Sta bi radili na primer ako vase dete je alergicno na sve lekove i nemate mu sta drugo dati osim homeopatskih lekova – dali bi ga ostavili da umre filozofirajuci o religiji?
  Evo ja sam tipicni primer koji se leci homeopatijom i ziva zdrava prava sam bez ikakvih problema(jer da nije bila homeopatija i kada su svi lekari dizali ramena odavno bi bila 2 metara ispod zemlje)-vecinom komentara su izgleda u stilu svi slusaju po nesto ali razlicito razumeju,zato najbolje je pre nego sto bilo ko komentarise o necemu prvo da upozna sta je to pa onda da prica.Inace po rangu su prvo ajurveda,kineska medicina,homeopatija pa tek onda klasicna medicina-i ko moze da ospori nesto sto vekovima pokazuje odlicne razultate?Ocigledno neko ko je cuo pre pet dana o homeopatiji pa sada natuca i filozofira samo zbog svoje neukosti.

 • Draga Ana,ne bi ostavila svoje dijete da umre,nego bi se molila dragom Bogu za njegovo ozdravljenje.Ja sam bila neizlječivo bolesna i kroz vjeru me Bog svojom rukom ozdravio,Isus Krist,pa nemojte o onome što je Vama nepoznato,ako je to za Vas glupost za mene je ista – inače i ja bih sada već bila pod zemljom. Imala sam multiplu sklerozu. Vidim da ste uzrujani,nema potrebe.Ovo što vi koristite ja nikada ne bih koristila,to je moj stav.Nije sve što liječi dobro.Negdje pomogne a na drugom mjestu napravi zlo.I taj nemir koji nosite sa komentarom,to je posljedica svega što se prakticirali od tih metoda,inače biste bili smireni.

  Svako dobro.

 • Draga Marta ne znam samo gde ste vi videli uzrujanost u mom komentaru?Vasa je stvar dali cete se moliti i leciti,ja sam samo podelila svoje iskustvo,a znam i jos jako veliki broj primera koji su se izlecili homeopatijom -koja u mnogim zemljama je zvanicno priznata i postoje zvanicni fakulteti za edukaciju,a i zvanicne bolnice i apoteke.Ja jedino smatram da svako ima svoj put i mogucnost izbora,a koji ce da odabere to je stvar lucnog izbora-ali kritikovati nesto sto niste probali mislim da nije u redu.

 • Pozvali ste neke od vjernika,eto ja sam se javila. Naravno da svatko ima svoj put.Kritiku doživljavate osobno,ali to nije kritika,neg dobra namjera na koju su i mene svećenici upozoravali dok nisam znala.Premda ne misle svi isto,ja ono što znam mogu reći da je to zamka new agea,na koju je kod nas (katolika) jako upozorava.Učinilo mi se da ste uzrujani,moja isprika. Također,niste ni Vi probali metodu liječenja vjerom kroz Krista 🙂 pa ne znate. Ne morate,samo kažem da ni Vi ne znate da i tako možete pobijediti bolest. Ja Vam svakako želim svako dobro. I zdravlje. Sa duhovnog aspekata metode koje ste nabrojali mogu biti dobre za tijelo ali za duh vežu ono što njih same povezuje sa njihovim religijama u kojima imaju korijen,zato je opasno. A kad oboli duh, i tijelo je kasnije bolesno.Ili tijelo može ozdraviti a duh je daleko od Boga. Ali nije važno,to je tek moj komentar.
  Svako dobro.

 • To je vase mislenje dali sam ja vjernik il ne-medzutim kada i odlucuju sekundi nije samo molitva ta koja pomaze – a vi susite za nesto sto niste probali medzutim nije ni bitno – inace ipak malo bolje informirajte se o religiji i homeopatiji pa ce vas se mnoge stvari razjasniti

 • Vi Marta daleko ste od vjernice – mozda samo sebe tako prozivate ali jedna zena koja moze tako suditi i tako blebetati o svojoj prijateljici je jako jako od jedne prave vjernice.Vi se mozda molite ali izgleda da nemate pojma o molitvi.Vi ste Marta za zalenje vasa duhovnost je ravna nuli.Siromah je onaj go vas koji nema prijatelja ili od kojeg bjeze prijatelji ali ocigledno niste ,a izgleda i ubuduce necete ni shvatiti zasto.

 • Ana,nemojte tako.Ja sam svoju prijeteljicu prihvaćala svim srcem i bila uz nju bez obzira koje je alternative koristila.Ona je ta koja nije podnosila apsolutno ništa o spomenu Bogu.Moje prijateljstvo joj nije nametalo Boga,šutjela sam i nisam ništa govorila.Ako baš hoćete bile smo na istom odjelu kada smo obje imale multiplu sklerozu.I družile smo se.Ja sam samo opažala detalj po detalj alternative i nisam ju zbog toga odbacila,bila sam uz nj.Onda kada sam ja ozdravila i kada sam rekla da me sam Bog ozdravio,Isus,ona to nije mogla podnijeti.POSLALA mi je SMS u kojem je pisalo da mi ne želi biti prijatelj.Znate kako to boli?SMS?Nije mi imala snage reći na telefon,nazvati….čak bi bilo humanije da mi je poslala pismo.SMS???Mobitelom poruka od jedne rečenice.Srce me je boljelo danima.Tako je i ostalo.poštivam njezinu želju,ali zasigurno to je plod jedne ljubomore i odbacivanja Boga,u njenom duhu koji se napunio piramidama,kamenjem po kući z a odbijanje zlih energija,homeopatijama,jer dok nije koristila homeopatiju imala je samo multiplu sklerozu,a onda je krenula na bioenergiju i homeopatiju i dobila rak a multipla je ostala.Dalje ne znam,prekinula je prijateljstvo,poštivam njezinu želju.Alternativa nas je rastavila bezosjećajno i podmuklo.Vi kažite što hoćete i da sam nikakav čovjek i vjernica,tada Vi sudite mene i Boga koji me ozdravio.Sve što činite sebi činite.Slobodno. A vidite,kako i Vas boli moje svjedočanstvo ozdravljenja,ni spomena niste izrekli o njemu,to je to,alternativa i u vama Ana,ne sudim ja Vas,ja Vam želim dobro,ali preispitajte svoj život,promatrajte ga u svim njegovim područjima,kad đavao da nešto na drugim mjestima oduzme i to ponajprije dušu.Neka Vama ide u u korist gore navedeni tekst,za mene i za katolike one koji vjeruju,istinske homeoptatija je zlo.Zamka sotone. Ne bih više s Vama o ovome imajte svoj stav.Naravno ima katolika kojima je sve dobro i bioenergija i reikiji…vidim da pišete ijekavicom,nismo si daleko zar ne,trebate znati stav Katoličke Crkve,to je grijeh baš ako ste katolkinja jer ima katolika kojima je sve dobro a isto si daju pravo da su“ najbolj“i vjernici i onda idu u crkvi,koriste jogu i pilates a onda kažu ja nemam grijeha….ili se počnu bacati kamenjem na Boga kako im je odjednom užasno nesretan život.
  Da ja sam daleko od vjernice,ja sam velika grešnica,Bogu hvala.

 • Ako Vam što nije jasno obratite se fra Josipu Blaževiću na Svetom Duhu u Zagrebu, u svetištu svetog Antuna Padovanskog, izvolite link na kojemu ovo piše (Ima čitava knjiga o tome i o new age trepijama,ako Vas zanima pa ju kupite)

  http://www.veritas.hr/arhiv/ver2003/ver05_03/vodenjak.htm

  „Slijedi abecedni popis terapija opće obuhvaćenih pojmom New age medicine zastupljenih na području Hrvatske: aikido, akupresura, akupunktura, analiza aure, antropozofska medicina, apiterapija, aromaterpija, astrologija (zdravstvena i karmička), autogeni trening, ayurveda, Bachove kapi, bioenergija, biofeedback, biorezonanca, channeling, chi kung, core energetika, dijanetika, duhovna medicina po Bruni Gröningu, duhovna medicina po Djjiwal Koolu, energetska masaža čakri, „egzorcizmi“ okultni (što ih vrše razni vračevi i iscjelitelji, “egzorciziranje vode”, i sl.), excalibur, falung going, feng shui, gesthalt, hipnoza, homeopatija, intenziv gnoze (ili prosvjetljenja), iridologija, iscjeljivanje čakri, iscjeljivanje metodom Barbare Ann Brennan, jin shin jyutsu (iscjeljivanje dodirom), kineziologija, kiropraktika, kristaloterapija, laseroterapija, likovna terapija, magija, magnetoterapija, makrobiotika, manualna medicina, masaže (energetske), meditacija, naturopatija, nitya kriya, nitya pranayama, osteopatija, ozdravljujući dah, pilates, plesna terapija, pozitivno mišljenje, pranoterapija, psihokibernetika Esena, refleksoterapija, radiestezija, rebirthing, refleksologija, regresoterapija, reiki (razne vrste), shen qi, shiatsu (i shiatsu masaže), šamanizam, tai chi, tibetanska medicina, tradicionalna kineska medicina, transakcijska analiza, tantričko „iscjeljivanje“, transcendentalna meditacija (TM), transpersonalna psihologija, vibroterapija, vještičarstvo, yoga (razne vrste), zdrava ishrana, i druge.“

 • Josip Blažević, OFMConv., jedan je od najboljih poznavatelja istočnjačke duhovnosti i novih religioznih pokreta u Hrvatskoj. Već niz godina intenzivno istražuje ovu tematiku skupljajući podatke na terenu i znanstveno ih analizirajući.
  Doktorirao je na Papinskom Sveučilištu Gregorijana temom: „Iskustvo ljudskog tijela u međukulturalnom kontekstu. Kritičko sučeljavanje teorija o ‘energetskim centrima’ (čakrama) i filozofsko-teoloških spoznaja Maxa Schelera i Karola Wojtyłe“.

  HOMEOPATIJA I WALDORFSKA ŠKOLA
  Antropozofska medicina, koja je kasnije ugrađena u sustav alternativne medicine, čije je obilježje holističko gledanje na čovjeka u kozmičkom ambijentu i pojednostavljeni alkemijski postulati, a svoje temelje ima u homeopatskim načelima koje je protežirao Samuel Hahenmann (1775-1843), liječnik iz Beča. „U Hahenmannovoj medicinskoj praksi pronalazimo sažetak drevnije simpatičke magije, koja je počivala na praznovjerju da ‘slično proizvodi slično’.“ Potvrdu ove Grakaličeve tvrdnje možemo naći i u knjizi „Homeopatija“ Davida Andrewsa i Petera Chappella (osnivača i člana Kraljevskog udruženja homeopata u Londonu). Spomenuti autori pišu: „Homeopati vjeruju(dakle, nije riječ o znanosti, nego o vjeri! — apostrofirao J. B.) da u svakom čovjeku postoji inteligentna energija, koja odražava ravnotežu između tijela, duha i osjećaja i koja upravlja sposobnošću za liječenje i održavanje organizma. Ta se energija zove vitalna snaga, pojam koji je zajednički kulturama širom svijeta. U akupunkturi ona se zove ‘chi’, a u indijskoj kulturi ‘prana’. U homeopatskoj praksi za spravljanje lijekova koristi se iscjeljujuća energija živih bića, poput orlova, lavova, delfina i škorpiona, i to pored one koja je već dugo u upotrebi: energija zmija, riba i paukova. Tamo gdje je dostupno, potentizira se i mlijeko životinja; u slučaju orla, korištena je krv na peru koja je slučajno iscurila.“
  Isti autori od presudne važnosti za učinkovitost ove metode — zanimljivo je uočiti! — ne smatraju samu tvar koja se koristi, nego prije svega njezino razrjeđivanje, popraćeno „žestokim tręšenjem“ (!), tzv. „potentiziranjem“, bez kojega je ona potpuno bezvrijedna. („Tręšnja je vrlo bitna, budući da bez nje razblažene tekućine gube svu svoju ljekovitu vrijednost“). A tko može tręsti? „Svatko tko posjeduje pravo znanje i kome je stalo do toga, može potentizirati neku tvar i proizvesti lijek.“ Vrhunac njihovih razmišljanja je u tvrdnji: „Zbog čega ovaj postupak uspijeva, još uvijek je tajna…“
  >>>
  Slobodni smo iznijeti svoj zaključak: Ograđujući se od davanja bilo kakvih sudova o možebitnoj (ne)učinkovitosti homeopatije, napominjemo da je ona, gledano samo s aspekta razuma i vjere, više od do sada poznatih prirodnih zakona, koji su temelj svake znanosti. Homeopatija se upušta u duhovno područje, te u anatomiju i kozmogoniju građenu na „objavama“ koje je primio dr. Steiner, a koje su, iako prikriveno, protivne kršćanskoj objavi. Stoga je ova metoda liječenja — pa makar (možda!) i pokazivala izvjesne rezultate — s kršćanskog gledišta vrlo upitna.
  http://www.veritas.hr/arhiv/arhiv/ver1999/V6-99.htm#VODENJAKU USUSRET…

 • Za ovaj link http://www.veritas.hr/arhiv/arhiv/ver1999/V6-99.htm#VODENJAKU USUSRET… kliknite u sadržaju „Vodenjaku ususret“ i otvorit će Vam se sadržaj o homeopatiji da ne listate sve.

  I Ana,pročitajete si malo,
  „Što je, dakle, homeopatija?
  Gotovo se u svim šarenim časopisima u posljednje vrijeme pojavljuju članci koji reklamiraju prirodne metode liječenja. Autori ovih tekstova predstavljaju homeopatiju kao metodu potpuno sigurnu, koja se sastoji u primjenjivanju minimalnih količina sredstava, koja u većim dozama izazivaju simptome slične dotičnoj bolesti – sukladno pravilu similia similibus (curantur) – slično (liječi se) sličnim. Pri tome, što se tiče djelotvornosti homeopatskih preparata, uspoređuju ih s cjepivima. Razlog tome je taj da što više ljudi uvjere u tobožnju čudotvornu učinkovitost ovih preparata.

  Dok sam studirala farmaciju, homeopatija nam je samo usput spomenuta, jer ondašnji farmacijski zakon u Poljskoj nije dopuštao da se homeopatski preparati puštaju u uporabu. Nekoliko godina unatrag, uvedeni su obavezni homeopatski tečajevi u postdiplomske obrazovne programe za specijalizante s područja apotekarske farmacije. Trenutno farmaceutske tvrtke organiziraju za liječnike izvanredne i jako skupe tečajeve s područja homeopatije, koju propagiraju kao suvremeni način liječenja, a koju nam je ostavio njemački liječnik Samuel Hahnemann (1753. – 1843). Bio je to čovjek koji je ismijavao kršćanstvo i samog Spasitelja.

  Bio je član slobodnozidarske sekte koju je Crkva osudila kao oruđe i sjedište đavla. Godine 1777., Hahnemann je primljen u masonsku ložu u Transilvaniji. Uz to se bavio spiritizmom; sam je izjavio kako je homeopatija nastala zahvaljujući informacijama koje je dobivao za vrijeme spiritističkih seansi. Nedvojbeno je da je ovo temeljna pretpostavka za odbacivanje ovog načina liječenja. Ta specifičnost Hahnemannove „medicine” je u određenoj vrsti spiritualizacija čovjekova organizma i bolesti koje ga napadaju. Iz najvažnijeg Hahnemannova djela „Organon der Heilkunst” saznajemo da su bolesti „čisto duhovno, dinamičko rastrojavanje života”! Prema tome i lijekovi trebaju djelovati na području duha, a to vodi Hahnemanna do teorije o „produhovljenju materije”.

  Citiram navod oca Aleksandra Posackog: „Postoje grupe u kojima se traženje odgovarajućeg homeopatskog lijeka događa za vrijeme spiritističkih seansi uz posredništvo medija koji od duhova traže informacije”. Gledajući činjenični napredak farmaceutskih znanosti, homeopatija se javlja kao povratak magijskim praksama, samo lijepo odjevena u znanstveno ruho. Proizvodnja homeopatskih preparata počinje od pripreme otopine – čisti koncentrat – koja se razrjeđuje prema određenom ritualu koji, pak, odlučuje o snazi njegova djelovanja.

  Primjerice: kako bi se došlo do otopine s desetinskom razrijeđenošću D-6, ne može se pomiješati jednu kapljicu čistog koncentrata s 999 999 kapljica tekućine koja služi kao razrjeđivač, nego treba postupno jedan dio koncentrata pomiješati s 9 dijelova razrjeđivača kako bi se postigla odgovarajuća moć, nakon čega se iz tako dobivenog preparata uzima jedan dio te ga se razrjeđuje u 9 dijelova čiste tekućine koja služi kao razrjeđivač. Čitavu se operaciju, uz strogo pridržavanje režima, miješanja i „mućkanja”, ponavlja šest puta. Omjer čistog koncentrata u preparatu snage D-10 je 1:10 000 000 000, dakle, ako to želimo slikovito predstaviti: jedna je žličica koncentrata razrijeđena u rezervoaru visine 100 metara.

  U praksi se primjenjuju još veća razrjeđivanja nakon kojih se u preparatu ne nalazi ni jedna kapljica koncentrata. Kao što se vidi iz navedenog, ne zna se što ovdje može djelovati. Kakav lijek, ako ne magija? Ništa čudno da ovi preparati prije puštanja u uporabu ne prolaze testiranja koja se zahtijevaju kod drugih farmaceutskih proizvoda. Zakon koji je već dvije godine na snazi u Poljskoj, Prawo farmaceutzcyne, promijenio je definiciju uvodeći termin „ljekoviti proizvodi” umjesto prijašnjeg „lijek”. Ova prividno banalna izmjena dopustila je proširivanje zakona i na one preparate koji do tada nisu mogli biti tretirani kao lijekovi.

  Pa čak i ovako formuliran zakon ne dopušta puštanje u promet psihotropa, lijekova u ampulicama, jakih lijekova, homeopatskih preparata najveće snage u ljekarnama koje vode farmaceuti tehničari. Iz ovoga se može zaključiti da zakonodavac smatra kako oni zahtijevaju poseban nadzor s obzirom na stupanj rizičnosti za život i zdravlje. Trenutno primjećujemo invaziju farmaceutskih tvrtki na poljsko tržište, a u vezi s time ulažu se ogromne količine novca u promoviranje ovih homeopatskih tobože-lijekova. Premda se prodaju u ljekarnama, ne nalaze se na Listi lijekova puštenih u promet na području Republike Poljske.

  Kriza u našoj službi zdravlja stvara idealne uvjete za propagiranje mode na homeopatiju. Posebno zato što su bez recepta dostupni ne samo preparati protiv gripe ili za mršavljenje, nego i proizvodi za sve moguće smetnje koje po svojoj naravi zahtijevaju specijalistički pregled. I ovdje, kao i u slučaju liječenja energijama nepoznatog porijekla, odstranjeni bivaju samo vanjski simptomi bolesti ili ona biva prenesena na drugi organ. Pacijent kod kojega su nestali simptomi jedne bolesti, rado poseže za sljedećim preparatom ne primjećujući kako postupno postaje ovisan o njima. Promatrajući osobe ovisne o homeopatiji, imam dojam da bolesti u njihovim obiteljima nikada ne prestaju.

  Jedan od stupova reklame homeopatije je isticanje nedostatka nuspojava homeopatskih preparata. Ipak nije to prava istina – oni se pojavljuju samo što su drugačije naravi. Kod osoba koje su duže vrijeme uzimale homeopatske preparate, pojavljuju se poteškoće u duhovnoj sferi. Posljednja istraživanja koja je proveo vlč. prof. Nowoselski pokazuju da osobe koje su uzimale homeopatske preparate pokazuju nepouzdanje u Boga Oca.

  Egzorcisti također potvrđuju da su se u svojoj praksi susreli sa zarobljenostima čiji korijeni sežu u homeopatiju. Čini se to nevjerodostojno, ali ne događa li se tu isto što i u slučaju alkoholizma, koji počinje od jednog piva ili narkomanije koja često počinje od prigodnog jointa? Na temelju promatranja može se sa svom sigurnošću tvrditi da homeopatija, bila ona učinkovita ili neučinkovita, uvijek sa nosi sobom probleme kao što su: duhovna mlakost, nedostatak radosti i mira, psihički poremećaji, depresije, nedostatak smisla života, neopravdani nemir, bezvoljnost, otpor pred molitvom.

  Više puta ulazila sam u diskusije s praktičnim vjernicima koji nipošto nisu htjeli ostaviti svoje ampulice s homeopatskim zrncima, kao da im o njima ovisi život. Ako pak znamo da nam ti lijekovi štete, to je dovoljan razlog da ih se odbaci. Uvjerena sam da će nam Bog, ako ih radi Njega izbacimo iz svojih kućnih ljekarni, tu odluku obilno nagraditi.

  Osim toga, Katekizam Katoličke Crkve podsjeća vjernike: „Sva djela magije i čaranja, kojima bi se htjelo podložiti tajne moći i staviti ih u vlastitu službu te steći nadnaravnu moć nad bližnjima – pa bilo i zato da mu se pribavi zdravlje – teška je povreda kreposti bogoštovlja (tj. teški je grijeh)” (2117). Homeopatija je jednostavno opasna. Ona želi liječiti pomoću dinamiziranih supstancija – to znači opterećenih okultnim nabojem. Sveto pismo nikada ne govori o energiji, nego jasno govori o snazi.

  Ova snaga najpotpunije se objavljuje u Euharistiji.
  Ondje se nalazi izvor s kojega trebamo crpsti duhovnu i tjelesnu snagu. I ne zaboravimo na sakrament bolesničkog pomazanja, koji je Krist ustanovio da po služenju Crkve bolesnici snagom Duha Svetoga zadobiju zdravlje, a patnici okrepu. Maria Suszczynska (prijevod: p. Ilija Grgić, CPPS)“

 • Помаже Бог.
  Што се тиче Отаца које Карелин помиње, они су живели у 19. веку, када се о Ханеману и његовим методама знало много мање него данас.Дакле, руски Оци 19. века нису знали о хомеопатији оно што ми знамо, а сматрали су је неком врстом нешкодљиве медицине, попут траварства.
  Да је у питању нешто окултно,у то будимо сигурни да јесте.Ево да погледамо овде:

  …Извадио је животињи тестисе, слезину и одсекао јој делић коже заједно са крзном. Сагорео је ове делове и пажљиво сакупио њихов пепео. Помешао га је са млечним шећером, који је имао улогу неутралног праха. Затим су његови помоћници извели дуготрајну хомеопатску операцију „потентизације“. Хомеопатија, чији је зачетник немачки лекар др Ханеман, јесте метод лечења врло малим дозама…
  Линк—-http://borbazaveru.info/content/view/1814/52/

Ostavite komentar