Zdravlje

Med i lekovito bilje – lekovitost meda i prirodni preparati sa lekovitim biljem za imunitet, stomak i smirenje

Priroda na Dar

LEKOVITOST MEDA I BILJA

Med i lekovito bilje za zdravlje. Prirodni preparati na bazi meda sa lekovitim biljem koje možete i sami spremiti kod kuće – vaša biljna kućna apoteka

 

Snažno verovanje ljudi u lekovita svojstva meda je potvrdjeno nizom naučnih istraživanja. Med je lekovita susptanca sa čitavim nizom pozitivnih uticaja na zdravlje i telo ljudi. U tome nema nikakve sumnje, pa ipak, med i preparati od meda nisu stekli status zvaničnih lekova. I zapravo, medi i lekovito bilje zajedno ne deluju tako pouzdano kako se u narodu veruje.

U čemu je problem?

Med i lekovito bilje preprati od meda i lekovitih biljaka u medu

Najkraće rečeno problem je u kvalitetu i sastavu meda i lekovitog bilja. Ima preko 200 različitih vrsta meda, zavisno od ispaše na kojoj pčele skupljaju med, tako da imamo: lipov, bagremov, žalfijin, pelinov, lavandin, livadski, med majčine dušice, bosiljka, suncokretov med, med uljane repice, i tako redom.

Zavisno od vrste meda koji pčele skupljaju zavisi i isceliteljski kvalitet meda, jer nije svaki med adekvatan za svaku bolest. Žalfijin ili kaduljin med, med od ruzmarina ili majčine dušice je odgovarajući za plućne bolesti i pomaže kod njih, ali med od suncokreta ili bagrema neće imati nikakvo lekovito dejstvo na plućne bolesti.

Zatim, lekovitost meda zavisi od toga gde i kako pčele skupljaju med, da li to rade blizu nasljenih mesta i polja koja su tretirana zaštitnim sredstvima ili su u netaknutoj prirodi.

I treća stvar je samo rukovanje medom. Med koji se zagreva i topi gubi sva bitna lekovita svojstva. Med koji je izložen dnevnom svetlu i stoji u staklenoj tegli na otvorenom, bez uvijanja u tamnu hartiju, zbog dejstva svetlosti gubi većinu finih lekovitih svojstava. To je razlog zašto med i lekovito bilje koje jedete nije lekovito u meri u kojoj može biti.

Priprema i pakovanje meda je fundamentalna stvar, med se nikada ne sme topiti i ne sme biti na svetlu. Od prvog vrcanja meda iz saća, on se mora staviti u teglu koja se zatim uvija u tamnu hartiju i u tami se čuva. To na žalost niko ne radi, a pčelari mahom vrcaju med u velike posude i po potrebi kada hoće da ga pakuju u tegle, zagrevaju ga da se otopi, i onda ga stavljaju u staklene providne tegle, u kojima nedeljama i mesecima stoji na dnevnom svetlu.

Takav med je nelekovit.

Zato preparate koje kupujete na bazi meda sa lekovitim biljkama ne deluju kako treba, zapravo mahom deluju lekovite biljke a ne sam med, on u smesi služi samo kao prirodan i ukusan konzervans.

Lekoviti preparati med i lekovito bilje – kućna biljna apoteka

Nekoliko tradicionalnih recepata za preparate od meda i lekovitih biljaka za pojačavanje imuniteta i neke druge tegobe. Sada je vreme nazeba, prehlada i gripa, pa koristite med i lekovito bilje kao preventivu. Preparat se mahom pravi od mešanja čajne mešavine i meda.

Napominjemo da med i lekovito bilje nisu za svakoga, posebno za one koji su alergični na polen, propolis, med, kao i na neke biljke. Takodje, jesti med i lekovito bilje u velikim količinama će vas sigurno ugojiti jer je to kalorična hrana a uz to može izazvati i telesne probleme, ako koristite biljke koje imaju jako delovanje.

Preparat od meda za imunitet – zaštita od nazeba, prehlade i gripa

Pomešati dobar livadski ili neki cvetni med sa par češanja belog luka i jednim celim domaćim limunom sa sve korom. Luk i limun samleti, pa pomešati sa medom. Kupovni limun je voskiran pa mora da se guli kora i tako se gube dragoceni sastojci iz kore limuna.

Ovo je izvorno ruski narodni recept, mada neko tvrdi da je tibetanski. Njemu se može dodati čaj ili čajna mešavina lekovitih biljaka, koje mogu da pojačaju dejstvo osnovnog preparata. Naša preporuka za med i lekovito bilje mogu biti dve kašike suvog i samlevenog čaja (može i iz filter kesice):

–          Nana – za one koji imaju nadimanja i slab apetit

–          Majkina dušica, za slabe na plućima i pušače

–          Kopriva, za malokrvne i slabe

–          Maslačak, za osobe sa visokim holesterolom i kožnim problemima

–          Djumbir, sveži koren samleti pa dodati mešavini, za slab krvotok i generalnu slabost organizma

–          Bosiljak, za osobe sa osetljivim urogenitalnim organima

Za sve one koje interesuje istorija savremenih alternativnih mitova dajemo vam originalni recept za bazični Todoxin preparat od meda. To je prosta mešavina meda, celog zelenog limuna i oraha. Kasnije su u Todoxin preparate počeli da dodaju razne čajne mešavine i stvaraju priču o tome da leče kancer, sidu, grip. Priča o čudesnim preparatima na bazi meda i matičnog mleča sa dodatkom lekovitog bilja koji leče rak ima na pretek, ali iskustva pacijenata nisu pokazala njihovu delotvornost.

Preparat od meda i čajna mešavina za nervozna creva

U teglu bagremovog meda staviti čajnu mešavinu od suvog samlevenog lekovitog bilja, i to po jednu kašiku:

– ruzmarin i

– lavanda,

– i sveže izrendisani koren djumbira.

Piti kašiku preparata razblaženo u čaši vode pola sata pre jela.

Preparat od meda i čajna mešavina za gastritis, čir na želudcu i osetljiv želudac

U bagremov ili neki drugi blagi med staviti podjednake količine sasušenog i samlevenog čaja od:

–          Kamilice

–          Kantariona

–          Hajdučke trave

Čaj se može uzeti i iz kesice, mada je najbolje imati svoj ubrani čaj, pa ga u mlinu za kafu samleti. Dodati po jednu do dve kašike svakog čaja u teglu meda i promešati.

Uzimati po jednu kašiku meda pola sata pre jela, bez vode. Ovaj preparat se ne sme koristiti duže od 15 dana, pa 10 dana pauze, jer kamilica i hajdučka trava mogu izazvati hipersenzibilnost sluzokože a kantarion fotososetljivost kože. Takodje, ovaja preparat ne koristiti duže od 2 meseca sveukupno da ne bi postali alergični na dotične lekovite biljke.

Preparat od meda za smirenje

U teglu meda od lavande staviti jednake količine sasušenog čaja od:

–          Matičnjaka

–          Nane

–          Odoljena

Pojesti po jednu kašiku pre ili posle jela. Ako vas smesa uspavljuje, onda jesti malu kašičicu preparata tokom dana a veliku pred spavanje. Mnogo jače i bolje dejstvo je kada se u med stave sveže biljke, posebno ove iz recepta za smirenje, ali takav preparat ne može dugo da traje zbog pojave vrenja i oksidacije svežih sokova lekovitog bilja sa šećerima iz meda.

Svi preparati se inače drže u frižideru. U zdravlje!

http://prirodanadar.rs/

13 komentara

 • Izneli ste jednu zabludu sto se tice kvaliteta meda odnosno sto se tice cuvanja meda ,istina je da pcelari cuvaju med u velikim posudama ali kad se zagreva svaki pcelar med radi dekristalizacije zagreva indirektno znacu u vodu posuda sa medom pa se voda zagreva do 50 stepeni uz mesanje i tako se dekristalise med i nista od svojih svojstava ne gubi kad bi ga zagrevali direktno on bi zagoreo i tako se dobija veca temperatura pa se svojstva stvarno izgube.Med i svi pcelinji proizvodi su najveci dar prirode ali ce jos mnogo vode proteci dunavom dok mi malo ne podignemo svest o tome, sramota je sto medicinski vestacke medikamente prihvatamo olako a prirodne smo zaboravili. Poruka uzimajte sve pcelinje proizvode kao HRANU da ne bi morali da Ih uzimate kao lek. s postovanjem darko

 • @ darko

  Mislimo da nas niste razumeli sa našom tvrdnjom oko kvaliteta meda. Ponovićemo je:

  „Med se ne sme zagrevati i topiti ni u kom slučaju ako želite da sačuvate njegova fina lekovita svojstva. Lekovitost meda se značajno gubi svakim zagrevanjem meda, pa bilo to i u posudi sa vodom“.

  Zato smo i naveli da je pravilno pakovanje meda tako da se odmah pri vrcanju med sipa u tegle koje se nakon toga zavijaju u neprovidnu tamnu hartiju ili platno.

 • @ Anka

  Koristi se na uobičajen način, jedna kašičica meda pre ili posle jela za decu, odnosno dve tri kašičice meda pre ili tokom obroka za odrasle.

  Napominjemo da med ne treba uzimati ako imate visok šećer, bolujete od dijabetesa ili ste negde na granici sa nivoom šećera u krvi. Takodje, ako ste alergični na polen, ne uzimajte med.

 • @ Talkberi

  Može da pomogne a ne može da škodi, kao i većina funkcionalne hrane. Postoji čitav niz takvih preparata gde je princip uvek sličan, na primer takav je Todoxin, svuda se stavlja u preparat med, orasi i ceo limun, često i beli luk, a varijacije su na temu zadnjeg dodatka – neko stavlja pšenične klice, neko koprivu, aloju, mešavinu lekovitog bilja, djumbir, itd. Mi ga na primer pravimo sa djumbirom za jačanje imuniteta i zagrevanje tela zimi, i nismo smršali 🙂

  Ne preporučujemo ga ako ste dijabetičar ili alergični na med, orase i gluten.

  Nije preporučljiv ni osobama koje imaju nizak pritisak i stomačne tegobe kojima beli luk smeta.

  Nemamo iskustvo sa baš tim preparatom, poznato nam je da postoji i da se pravi uglavnom po kućama. Ne znamo efekte i domete preparata. Ovako kako je napisano da se uzima, bez dijetetskog režima, svakako da će teško dovesti do mršavljenja i izlečenja kancera.

Ostavite komentar