Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Gastro Preporuka

Kuhinjski aparat zvani mini pekara, robot za peciva, pekač za hleb

 

Kako radi moja mini pekara Moulinex – pekač za hleb

Da li vam treba u kuhinji Mini pekara, robot ili pekač za hleb? Iskustva, test, ocena i zadovoljstvo korisnika

 

Mini pekara za hleb pekač robot integralni dvopek
Hleb iz mini pekare

Podeliću svoja iskustva sa vama kako radi mini pekara za hleb ili pekač za hleb, nekada davno poznat kao robot pekara za hleb jer sve radi sama. No, krenimo od početka priče.

Hronično nezadovoljstvo moje porodice sa hlebom koji smo kupovali u pekarama i prodavnicama je trajalo godinama. Da ne ulazim sad u problematiku zašto i kako je hleb kod nas lošeg kvaliteta, reći ću samo da na tržištu nema pravog integralnog hleba. Jednostavno nema, a mi znamo šta je integralni hleb jer ga kući spremamo sami. I tako sam se pretvorio u pekara spremajući domaći integralni hleb sa semenkama. Nisma ni pomišljao da sve to može umesto mene da uradi mini pekara ili pekač za hleb.

Na kraju smo na kućnom savetu porodice došli do toga da nam treba mini pekara za hleb, kako bi smanjili vreme pripreme i povećali kvalitet hleba, jer iako je moja malenkost imala dobru volju i sa dušom pravila hleb, za pravljenje dobrog hleba vam treba i veština pekara, koju ja nisam imao. Moj hleb je bio ukusan ali ne i dobro formiran. Izgledao je malo divlje i dosta se mrvio.

Dok sam na poslu svojevremeno radio sa kuhinjskim aparatima znao sam da postoji mini pekara za hleb. Neko je to nekada zvao robot za hleb, odnosno pekač za hleb. Kako god, meni nekako nije padalao na pamet da to kupim. No, kada mi je palo na pamet da to kupim, počeo sam da istražujem koja je najbolja mini pekara. Pitao sam prijatelje koji imaju pekač za hleb za njihova iskustva. Jedni su bili oduševljeni sa mini pekarom, dok su drugi probali uredjaj pa nedugo zatim odustali od pečenja hleba u kućnim uslovima.

Mini pekara loše strane i slabosti uredjaja

Otišao sam na internet forume da vidim iskustva drugih korisnika pekača za hleb. Tamo sam takodje našao podeljena mišljenja.

Jedni su bili ushićeni, drugi su blatili uredjaj i govorili da mini pekara ne pravi dobar hleb, da hleb ostane živ unutra, da se prepeče spolja, da bude rupa u sredini vekne, da je mini pekara osetljiva na kvalitet i kvantitet sastojaka, da sve mora biti izmereno u gram kada se u nju sipaju sastojci jer inače ispadne bezveze hleb, da je jako bitno brašno, da je presudan kvalitet i količina kvasca, da hleb iz mini pekare ne može da stoji duže od jednog dana jer se osuši, i tako redom. Izgledalo je sve mnogo komplikovano oko spremanja hleba automatskim pekačem.

Naišao sam na komentare da se često pokvare lopatice koje mešaju hleb, da grejači pekača ne greju ravnomerno hleb, da je mini pekara bučna pa se od nje ne može spavati, da ne meša dovoljno dobro hleb pogotovu kada je veća količina, da nema dovoljno recepata za hleb, da su kalupi mini pekare loši pa se hleb ulepi i teško se vadi, da se stalno oseća miris uredjaja u hlebu pri pečenju i još par sitnijih zamerki.

Stavio sam prst na čelo, da li meni posle svega treba mini pekara?

I bio sam već odlučio da ne kupujem pekač za hleb kada se pojavila dobra vila u vidu moje majke i ohrabrila me i stimulisala da ipak kupim mini pekaru za hleb, ne bi li njeni unučići imali kvalitetnije spremljen hleb. Ona je kao mudra žena presudila oko kupovine i dala pouku da pekač za hleb sigurno valja, ali samo treba izabrati kvalitetan uredjaj.

To je bilo dovoljno da se organizujem, analiziram dobre i loše strane mini pekare za hleb i donesem neke odluke, koje vam prenosim, jer su bitne za vašu odluku o kupovini.

Kako izabrati pekač za hleb

Iz iskustva sa belom tehnikom znam da koliko platiš toliko i dobiješ. Većina zamerki sa foruma se odnosilo na uredjaje koji su no name, koji su grubi i ne mnogo pouzdani iako je mini pekara za hleb jednostavan uredjaj od pet stvari: motor sa mešalicama, grejač, kućište, procesor i kalup. Buka, miris, lepljenje testa, otkazivanje lopatica za mešanje, neujednačeno grejanje, to su sve odlike jeftinih modela bele tehnike. To su no name mini pekare za hleb.

U redu, prvi zaključak je kupuj od proizvodjača koji ima iskustvo u proizvodnji pekača za hleb, proizvodjača koji decenijama pravi mini pekare za hleb, jer oni imaju znanje da naprave dobar uredjaj. To se svelo kod nas na izbor dva brenda: Moulinex ili Kenwood.

Najizloženiji delovi aparata kvaru su grejač i lopatice. Odmah sam se zbog toga odlučio za model koji ima dve lopatice za mešanje, iz dva razloga: dve lopatice brže i bolje mešaju testo, i pod dva lakše rade, manje je motor uredjaja opterećen. To me je dovelo i do kupovine pekača za hleb sa većim kalupom od 1,5 kg. I na kraju je to dovelo i do kupovine uredjaja koji ima veću snagu, jer bolje greje i duže će trajati. Tako mi se izbor služio na par modela mini pekara.

I na kraju sam se odlučio za Moulinex pekač za hleb, mini pekara sa dve lopatice, teflonski kalup za 0,75kg, 1 kg, i 1,5 kg mase hleba, pekmeza ili kolača, 16 programa. Nije jeftin izbor, ali sam smatrao da vredi platiti. Kupio sam mini pekaru preko interneta.

Kako mini pekara peče hleb

Čim sam dobio mini pekaru nestrpljivo sam krenuo da je isprobam. Na žalost, u tom trenutku u kući nisam imao integralna brašna, osim kukuruznog brašna sa vodenice, a to je vrlo grubo brašno za proju. No, ipak, pomešao sam ga sa malo belog brašna, izmerio ne baš tako precizno mere, dodao suncokret, susam, lan od semenki, ispoštovao proceduru stavljanja sastojaka u kalup i uključio. Čim je pekač za hleb počeo da radi shvatio sam da je reč o ozbiljnoj mašini. Mesi baš moćno mešavinu za testo  i na kraju dobijete fantastično izmešano testo za hleb, pice, uštipke.

Mini pekara je dosta tiha, slabije se čuje od naše veš mašine, koje je inače vrlo tiha. Nema problematičnih mirisa, zvučno obaveštava kad se šta radi, laka je za upotrebu, jednostavan displej, mnoštvo mogućnosti, lako se čisti. Stvarno je pravi robot za hleb.

A u medjuvremenu moj prvi kukuruzni hleb je uspeo! Ispao je fantastično i pored grubog brašna. Konzistentan, dobro ispečen, sjajna korica, pravi hleb. Nema teorije da bi meni ikada uspelo da napravimo tako dobro tehnološki obradjen hleb. Mini pekara je položila ispit i pored toga što sam merio sastojke više odokativno, bez vage.

Drugi integralni hleb koji sam pokušao da napravim sa pekačem za hleb je bio baš težak integralni hleb od heljde i pšenice. Tu sam omanuo u količini kvasca pa je hleb bio malo ulubljen u sredini, ali odličnog ukusa i sve ostalo je bilo kako treba. Hleb je bio čvrst, pečen, nije se mrvio, odlična korica.

Treći pokušaj mi je bio sa kolačom. Zadao sam da mi mini pekara napravi kolač Kuglof sa suvim groždjem i bademima. Odlično je ispao i on. Napravio sam čitavo kilo Kuglofa koga smo posle danima jeli i delili po komšiluku. Taj kvalitet kolača nema šansi da postignete ručnim metodama rada.

Trajanje programa mešanja i pečenja za bilo koji hleb je oko 3 i po sata. Samo brzi beli hleb se pravi za sat i po. Isto se odnosi i na kolače i bagete. Može se programirati da se uveče stave sastojci a ujutru vas dočeka vruć hleb, što mi obilato koristimo.

Priprema sastojaka i stavljanje u mini pekaru traje manje od 5 minuta. Staviš sve, pritisneš par dugmića i to je to. Ušteda vremena i truda je ogromna a na raspolaganju vam je odličan izbor recepata i vrste hleba koji ne možete ni zamisliti – hleb sa sirom, maslinkama, orasima, limunom, medom, itd.

Lako se vadi ispečen hleb iz kalupa, sam teflonski kalup mini pekare se lako i brzo pere, kao i lopatice. Treba ti bukvalno 3 minuta za sve, jer ne ostane ništa prljavo.

Zaključak priče je nedvosmislen, mini pekara za hleb je sjajan uredjaj. Svako drugo jutro nas budi mirisom pečenog domaćeg hleba. Zdravog hleba.

 

Zlatko Šćepanović

. . .

Recept za integralni hleb za mini pekaru – Moulinex mini pekara

Izvrstan za zdravlje, preporučuje se u većini dijeta, napravljen od brašna koje ima sve sastojke zrna žita: klice, ljuspe i zrna. Time je prirodno bogat vitaminom B, mineralnim solima i vlaknima.

Odaberite težinu hleba i pogledajte tabelu – mi ne stavljamo mleko u prahu!!!.

Recept za integralni hleb mini pekara Moulinex

Stavite sastojke u posudu za pečenje sledećim redosledom: voda, suncokretovo ulje, so šećer i mleko u prahu.

Zatim dodajte dva tipa brašna i kvasac. Postavite posudu u aparat. Odaberite program 6, težinu hleba i nivo zapečenosti korice.

Pritisnite taster ON/OFF .

Na kraju programa, isključite aparat, izvadite posudu iz aparata i izvadite hleb.

Za optimalne rezultate odaberite tamni nivo zapečenosti korice.

. . .

85 komentara

 • Postovani Zlatko,
  nisam mogla a da Vam se ne zahvalim na ovom clanku koji je dobrim delom uticao na donosenje odluke da kupimo mini pekaru. Danas je stigla, prvi hleb je uspeo a oceku

 • Veoma poučan članak.
  Mene interesuje da li mogu u pekaru čiji je najmanji kapacitet 750 gr. ispeći manji hleb recimo od 350 grama?

 • @ Zlatan

  Moulinex Home Bread Baguette OB 5003

  @ homerruma

  Možete ispeći manji hleb, samo će biti pečeniji. Da bi to izbegli, prekinite ranije pečenje. Probajte.

 • @zlatko
  posto je nisam nasao u prodaji mozete li mi reci gde ste je kupili i da li je to bilo skoro…i ako Vam nije problem da mi napisete nesto od njenih podataka da bih bar priblizno neku izabrao…moze ovde a moze i na mail [email protected]
  Koliko trosi struju?
  Hvala na brtom odgovoru!

 • @ Zlatan

  Kupio sam je pre godinu dana, preko nekog web shop-a, sad ne sećam se baš koji, ali ima ih samo par koji prodaju Moulinex pekače kod nas.

  Zapremina kantice je 1,5 kg, ima dve lopatice, snaga je 1750 W, ima dodatak – kalupe za baget.

  Pošto sam radio sa belom tehnikom pa poznajem kako to funkcioniše sa aparatima, pa se nisam mnogo dvoumio, bilo je bitno da uzmem Moulinex ili Kenwood, jer su to jedine dve kompanije kod nas, koje se pak godinama bave proizvodnjom pekača, pa znaju i da naprave dobar uredjaj. Znači uzimate belu tehniku od proizvodjača koji zna da je napravi 🙂

  I druga stavr, koja je meni bila bitna je da ima dosta snage, jer je motor najosetljiviji deo kod pekača, pa ako je slab, brže se kvari. Jak motor ima dve lopatice a dve lopatice bolje mešaju testo nego jedna 🙂

  Treća stvar: miris plastike koji se oseća pri pečenju kod lošijih modela.

  Četvrta stvar: raspored distribucije toplote i kvalitet grejača i kalupa.

  Peta stvar: koliko je bučan pekač

  Zaključak: za sve pare koje imate na raspolaganju za tu kupovinu, kupite Moulinex kućnu pekaru koju nadjete na tržištu, nećete pogrešiti. Tako sam ja uradio, i super sam zadovoljan.

 • E pa da se javim. Zahvaljujem gdinu Zlatku što me je motivirao.Najprije sam se natjerala spravljati kruh u pekaču. Mislila sam, kako je ručno komplicirano izraditi tijesto i kruh.Zato jer nisam imala pojma kako se to radi.I zato jer sam mislila da će sve biti izmazano.Dugo sam radila kruh u pekaču,ali…nije to isto kao iz rerne.Ma nije. I nije ista trajnost kruha kao iz rerne. Dakle, i ja sma bila oduševljena pekačem, ne moraš ništa raditi 🙂 ali moj muž počeo da kvocka kako to neki kruh, plastičan i suh i da nije kao kod njegove mame. I bome, Martina se zainatila, od kupovnog brašna napravim super raženi kruh ili crnog brašna, a bome se i moj suprug oduševio i donio mi domaće brašno sa sela. I sama sam bila ponosna na sebe kad nešto sam uradiš pa tako dobro ispadne a nemaš blage veze. Vjerujte, pomalo sam se i naljutila, u jednom i pol danu nestane sve a ja baš i ne jedem kruh tako.Ispekla sam i mami i odnijela, oduševljena je.Hoću reći, uistinu nije neka znanost spraviti i umijesiti kruh, meni je to bilo nešto čemu ja kao nisam dorasla.Pa evo, od pekača do „uradi sam“. Ne bih se vratila na pekač. Umijesim tijesto sa svježim kvascem (ne volim suhi), stavim kašiku jabučnog octa,dvije maslinovog ulja, ili kašiku svinjske masti.Bude mekan kruh i do 7 dana kad ostane.U zadnje vrijeme kraće ostane 🙂 napravim oko 1kg.Možda i vi možete u pekač dodati srazmjerno omjeru vode jabučni ocat. Kada nisam imala kvasca napravila sam od kulture kefira sama kvasac. Kruh je blago kiselkasti.

  Da ne duljim, hvala Zlatko za motivaciju i poticaj, a možda hvala i na natjecanju da napravim kruh bolji od njegove mame. I jest :), teška srca prizna.

  Sad mi pekač smeta.

 • Nije bitno jel pekač ili vešta ruka za pravljenje hleba u pitanju, ako je muž zadovoljan i to daje rezultat. Kako se kaže, „preko stomaka do srca“ 🙂

  Mi često pekač koristimo samo da nam zamesi testo, to bude savršeno testo.

 • Gospon Zlatko, ja Vaš komentar uopće ne vidim, tek u kućici s desna gore ali kad kliknem ništa…valjda ću uspjeti do sutra otvoriti 🙁 Zašto se to događa na portalu? Prije toga nije bilo.

 • Vidim sada. Da, istina 🙂

  I ja sam mijesila u pekaču ali mi nešto nije dalo mira da napravim sama.Lakše mi je očistiti iz posude za dizanje tijesta nego zdjelu pekača. Ja vam to samo izlijem, ne pravim nikakve kugle.Jednom sam u kuglu, bila je prljava kuhinja,a ostatke zalijepljenja tijesta sam čistila pol sata.Miksala sam mikserom i nastavcima za tijesto, a zadnji put kuhačom (varjačom, ako se dobro sjećam izraza?).Dugo se miješa i diže u pekaču, a onda mi izviri i van, to je za manji kruh, taj moj pekač.Tko zna, možda će praviti pekmez u pekaču.Za početnike.Ili kad bude jako vruće da ne radi rerna, onda će i taj biti dobar.

  Pozdrav

  Nije bitno tko radi, bitno je da je od Vas krenula motivacija. Dobar ste motivator.

 • Postovani Zlatko,
  Googlajuci o iskustvima sa mini pekaricama naisla sam na vas tekst, i krenula u potragu za buducim aparatom. Ono sto me je zbunilo je da vecina mulinex aparata na koje sam naisla da se prodaju ovde je snage 650, 700 w … A vi ste naveli da vas model Moulinex Home Bread Baguette OB 5003 ima snagu 1750w. Inace pomenuti model nisam ni nasla na internetu, vec samo model OW 5003 koji je jacine 860w, te vas pitam da li ste mozda pogresili kada ste napisali 1750w.
  Srdacan pozdrav,
  Ljubica.

 • Čudne su te oznake kod pekača, morao sam ponovo da proveravam zbog vas. Ko zna ko i odakle šta uvozi 🙂

  http://www.eponuda.com/mini-pekara/moulinex-ow-5023-cena-187835

  Ljubice, tu ima zbrke sa tim modelima, jer broj 5003 ima još dva dodatna broja koji definišu model, pa tako i snagu.

  Moj model zaista ima snagu 1750w, tačnije 1730w kako piše na nalepnici pozadi.

  Evo vam link za „taj model“ kao moj ali sa 1650w 🙂

 • @ Dragan

  Ne verujem da Moulinex bilo šta više proizvodi u Evropi, sve je mahom iz Kine. Moj Moulinex pekač je Made in China, odličnog je kvaliteta, nisam video nikakvu falinku što nije evropski proizvod.

  Teško ćete kod nas naći belu tehniku Made in EU.

 • Ja mislim da je moj Moulinex pekač bio mađarski.Nije ni to neka kvaliteta, škripio je i cvilio da je i susjedima moglo smetati.
  Sad imam novi pekač, ruke i pećnica. Ljepši mi je taj kruh.
  Da ne mislite da Vam kvarim post, hvala, vi ste mi bili veliki motivator da prestnem kupovati kupovni kruh. Pekač ili ruke bolje nego iz dućana.

 • Poštovani Zlatko,
  Vidim da ste mnogima pomogli savetima i ohrabrili ih da sami prave kvalitetan hleb pa ću biti toliko slobodna da Vas zamolim za pomoć i mišljenje. Želela bih da kupim pekaru, ali niko nije znao u prodavnicama da mi kaže, a nisam odgovor našla ni na internetu – da li je moguće peći hleb bez kvasca. U manualima sam našla samo dva recepta: irski soda hleb i hleb sa bananama, što mi ne odgovara zbog šećera i mleka. Naime, zbog zdravstvenih razloga moram da pečem ovakav hleb, a ako to nije moguće onda bih samo bacila novac. Hvala unapred!

 • @ Mirjana

  Negde sam već pisao i odgovarao, vrlo je lako napraviti u kućnoj pekari hleb bez kvasca, samo umesto kvasca stavite prašak za pecivo ili sodu bikarnonu, a možete i zajedno i prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Često sebi tako pravim hleb samo sa praškom za pecivo.

 • Mirjana, možda Vam pomogne

  http://www.coolinarika.com/tag/kruh-bez-kvasca/

  http://www.mytaste.hr/s/kruh-bez-kvasca-iz-pekača.html

  http://blog.dnevnik.hr/gastrouzitak/2008/07/1625170402/najjednostavniji-kruh-na-svijetu.html

  Samo nemojte kruh nakon što je ispečen držati i dalje u aparatu poklopljen, natopit će se vlagom, lijepo ga izvadite van na neku rešetku da se hladi, okrenete naopako zdjelu i prodrmate pa ispadne.
  Ako nemate malu rešetku za kruh da se ohladi imate onu iz rerne 🙂

 • Da Nole, uz mini pekaru sam dobio i CD ali i štampani kuvar za pravljenje hleba, kolača, testa i džema.

 • Dobro veče poštovani!
  Malo sam izčitavao forum u vezi mini pekare i video sam dosta korisnih komentara, mada već imam duže iskustvo sa pravljenjem hleba u mini pekari.
  Ja kad spremam integralni hleb, spremam ga sa 100% integralnim brašnom, ne mešam ga sa belim nikako i ispadne prefin. moje mišljenje je da se beli hleb dodaje da bi hleb bio mekši i rupičastiji, ali meni to onda nije zdrav hleb. Prvenstveno integralni hleb treba jesti zbog bogatstva minerala i vitamina, a ne zbog izgleda. Koristim graham brašno Danubius i prezadovoljan sam.
  Što se tiče „upadanja“ gornje sredine hleba tokom pečenja, ja ga uspešno izbegavam tako što pratim poslednju fazu dizanja testa i prekinem na vreme program i uključim pečenje. Pratio sam šta se dešava tokom dizanja testa. U poslednjoj fazi dizanja desi se da testo dostigne određenu veličinu i počne da stagnira, čekajući da počne faza pečenja. Nekad primetim da testo počne da stagnira i 30 do 45 min pre početka pečenja. Znači, testo se samo „muči“ za sve to vreme dok ne počne pečenje. Tako ja pratim kad je testo u poslednjoj fazi dizanja dostiglo maksimum, prekidam program i uključujem pečenje. Na početku pečenja testo još malo doraste, ostane ispupčeno i nikad ne upadne.
  Ne treba se striktno držati recepata iz knjižice. Ja gotovo 90% svih ispečenih hlebova u mini pekari sam spremao po receptima za ručno mešeni hleb i ispečen u rernu sa sajta Coolinarika. Ovi recepti su mi mnogo bolji i inventivniji od onih koji su dati uz pekarice.

 • Dragi Zlatko, hvala na inspiraciji.
  Samo jedno pitanje:
  Koliko pekara ima grejača? Dva, gornji i donji, ili samo jedan?

 • To su najbolje pekarice. Ja sam je koristila preko 8 godina. Treba godisnje menjati posudicu. Sada je crkla elektronika pa su mi rekli u ovlascenom servisu da to kosta oko 5000 dinara, oko 45 eura. Posto je vec dosta stara to se ne isplati pa cu kupiti novu. Ovaj put to je Tefal. Dok bne kupim mesim hleb jer najmanje aditiva ima u brasnu a u hleb stavljaju sve i svasta. U DM-u ima odlicnog organ skog brasna pa je hleb divan a ujutru kuca mirise.

Ostavite komentar