Kako radi moja mini pekara Moulinex – pekač za hleb

Da li vam treba u kuhinji Mini pekara, robot ili pekač za hleb? Iskustva, test, ocena i zadovoljstvo korisnika

 

Mini pekara za hleb pekač robot integralni dvopek

Hleb iz mini pekare

Podeliću svoja iskustva sa vama kako radi mini pekara za hleb ili pekač za hleb, nekada davno poznat kao robot pekara za hleb jer sve radi sama. No, krenimo od početka priče.

Hronično nezadovoljstvo moje porodice sa hlebom koji smo kupovali u pekarama i prodavnicama je trajalo godinama. Da ne ulazim sad u problematiku zašto i kako je hleb kod nas lošeg kvaliteta, reći ću samo da na tržištu nema pravog integralnog hleba. Jednostavno nema, a mi znamo šta je integralni hleb jer ga kući spremamo sami. I tako sam se pretvorio u pekara spremajući domaći integralni hleb sa semenkama. Nisma ni pomišljao da sve to može umesto mene da uradi mini pekara ili pekač za hleb.

Na kraju smo na kućnom savetu porodice došli do toga da nam treba mini pekara za hleb, kako bi smanjili vreme pripreme i povećali kvalitet hleba, jer iako je moja malenkost imala dobru volju i sa dušom pravila hleb, za pravljenje dobrog hleba vam treba i veština pekara, koju ja nisam imao. Moj hleb je bio ukusan ali ne i dobro formiran. Izgledao je malo divlje i dosta se mrvio.

Dok sam na poslu svojevremeno radio sa kuhinjskim aparatima znao sam da postoji mini pekara za hleb. Neko je to nekada zvao robot za hleb, odnosno pekač za hleb. Kako god, meni nekako nije padalao na pamet da to kupim. No, kada mi je palo na pamet da to kupim, počeo sam da istražujem koja je najbolja mini pekara. Pitao sam prijatelje koji imaju pekač za hleb za njihova iskustva. Jedni su bili oduševljeni sa mini pekarom, dok su drugi probali uredjaj pa nedugo zatim odustali od pečenja hleba u kućnim uslovima.

Mini pekara loše strane i slabosti uredjaja

Otišao sam na internet forume da vidim iskustva drugih korisnika pekača za hleb. Tamo sam takodje našao podeljena mišljenja.

Jedni su bili ushićeni, drugi su blatili uredjaj i govorili da mini pekara ne pravi dobar hleb, da hleb ostane živ unutra, da se prepeče spolja, da bude rupa u sredini vekne, da je mini pekara osetljiva na kvalitet i kvantitet sastojaka, da sve mora biti izmereno u gram kada se u nju sipaju sastojci jer inače ispadne bezveze hleb, da je jako bitno brašno, da je presudan kvalitet i količina kvasca, da hleb iz mini pekare ne može da stoji duže od jednog dana jer se osuši, i tako redom. Izgledalo je sve mnogo komplikovano oko spremanja hleba automatskim pekačem.

Naišao sam na komentare da se često pokvare lopatice koje mešaju hleb, da grejači pekača ne greju ravnomerno hleb, da je mini pekara bučna pa se od nje ne može spavati, da ne meša dovoljno dobro hleb pogotovu kada je veća količina, da nema dovoljno recepata za hleb, da su kalupi mini pekare loši pa se hleb ulepi i teško se vadi, da se stalno oseća miris uredjaja u hlebu pri pečenju i još par sitnijih zamerki.

Stavio sam prst na čelo, da li meni posle svega treba mini pekara?

I bio sam već odlučio da ne kupujem pekač za hleb kada se pojavila dobra vila u vidu moje majke i ohrabrila me i stimulisala da ipak kupim mini pekaru za hleb, ne bi li njeni unučići imali kvalitetnije spremljen hleb. Ona je kao mudra žena presudila oko kupovine i dala pouku da pekač za hleb sigurno valja, ali samo treba izabrati kvalitetan uredjaj.

To je bilo dovoljno da se organizujem, analiziram dobre i loše strane mini pekare za hleb i donesem neke odluke, koje vam prenosim, jer su bitne za vašu odluku o kupovini.

Kako izabrati pekač za hleb

Iz iskustva sa belom tehnikom znam da koliko platiš toliko i dobiješ. Većina zamerki sa foruma se odnosilo na uredjaje koji su no name, koji su grubi i ne mnogo pouzdani iako je mini pekara za hleb jednostavan uredjaj od pet stvari: motor sa mešalicama, grejač, kućište, procesor i kalup. Buka, miris, lepljenje testa, otkazivanje lopatica za mešanje, neujednačeno grejanje, to su sve odlike jeftinih modela bele tehnike. To su no name mini pekare za hleb.

U redu, prvi zaključak je kupuj od proizvodjača koji ima iskustvo u proizvodnji pekača za hleb, proizvodjača koji decenijama pravi mini pekare za hleb, jer oni imaju znanje da naprave dobar uredjaj. To se svelo kod nas na izbor dva brenda: Moulinex ili Kenwood.

Najizloženiji delovi aparata kvaru su grejač i lopatice. Odmah sam se zbog toga odlučio za model koji ima dve lopatice za mešanje, iz dva razloga: dve lopatice brže i bolje mešaju testo, i pod dva lakše rade, manje je motor uredjaja opterećen. To me je dovelo i do kupovine pekača za hleb sa većim kalupom od 1,5 kg. I na kraju je to dovelo i do kupovine uredjaja koji ima veću snagu, jer bolje greje i duže će trajati. Tako mi se izbor služio na par modela mini pekara.

I na kraju sam se odlučio za Moulinex pekač za hleb, mini pekara sa dve lopatice, teflonski kalup za 0,75kg, 1 kg, i 1,5 kg mase hleba, pekmeza ili kolača, 16 programa. Nije jeftin izbor, ali sam smatrao da vredi platiti. Kupio sam mini pekaru preko interneta.

Kako mini pekara peče hleb

Čim sam dobio mini pekaru nestrpljivo sam krenuo da je isprobam. Na žalost, u tom trenutku u kući nisam imao integralna brašna, osim kukuruznog brašna sa vodenice, a to je vrlo grubo brašno za proju. No, ipak, pomešao sam ga sa malo belog brašna, izmerio ne baš tako precizno mere, dodao suncokret, susam, lan od semenki, ispoštovao proceduru stavljanja sastojaka u kalup i uključio. Čim je pekač za hleb počeo da radi shvatio sam da je reč o ozbiljnoj mašini. Mesi baš moćno mešavinu za testo  i na kraju dobijete fantastično izmešano testo za hleb, pice, uštipke.

Mini pekara je dosta tiha, slabije se čuje od naše veš mašine, koje je inače vrlo tiha. Nema problematičnih mirisa, zvučno obaveštava kad se šta radi, laka je za upotrebu, jednostavan displej, mnoštvo mogućnosti, lako se čisti. Stvarno je pravi robot za hleb.

A u medjuvremenu moj prvi kukuruzni hleb je uspeo! Ispao je fantastično i pored grubog brašna. Konzistentan, dobro ispečen, sjajna korica, pravi hleb. Nema teorije da bi meni ikada uspelo da napravimo tako dobro tehnološki obradjen hleb. Mini pekara je položila ispit i pored toga što sam merio sastojke više odokativno, bez vage.

Drugi integralni hleb koji sam pokušao da napravim sa pekačem za hleb je bio baš težak integralni hleb od heljde i pšenice. Tu sam omanuo u količini kvasca pa je hleb bio malo ulubljen u sredini, ali odličnog ukusa i sve ostalo je bilo kako treba. Hleb je bio čvrst, pečen, nije se mrvio, odlična korica.

Treći pokušaj mi je bio sa kolačom. Zadao sam da mi mini pekara napravi kolač Kuglof sa suvim groždjem i bademima. Odlično je ispao i on. Napravio sam čitavo kilo Kuglofa koga smo posle danima jeli i delili po komšiluku. Taj kvalitet kolača nema šansi da postignete ručnim metodama rada.

Trajanje programa mešanja i pečenja za bilo koji hleb je oko 3 i po sata. Samo brzi beli hleb se pravi za sat i po. Isto se odnosi i na kolače i bagete. Može se programirati da se uveče stave sastojci a ujutru vas dočeka vruć hleb, što mi obilato koristimo.

Priprema sastojaka i stavljanje u mini pekaru traje manje od 5 minuta. Staviš sve, pritisneš par dugmića i to je to. Ušteda vremena i truda je ogromna a na raspolaganju vam je odličan izbor recepata i vrste hleba koji ne možete ni zamisliti – hleb sa sirom, maslinkama, orasima, limunom, medom, itd.

Lako se vadi ispečen hleb iz kalupa, sam teflonski kalup mini pekare se lako i brzo pere, kao i lopatice. Treba ti bukvalno 3 minuta za sve, jer ne ostane ništa prljavo.

Zaključak priče je nedvosmislen, mini pekara za hleb je sjajan uredjaj. Svako drugo jutro nas budi mirisom pečenog domaćeg hleba. Zdravog hleba.

 

Zlatko Šćepanović

. . .

Recept za integralni hleb za mini pekaru – Moulinex mini pekara

Izvrstan za zdravlje, preporučuje se u većini dijeta, napravljen od brašna koje ima sve sastojke zrna žita: klice, ljuspe i zrna. Time je prirodno bogat vitaminom B, mineralnim solima i vlaknima.

Odaberite težinu hleba i pogledajte tabelu – mi ne stavljamo mleko u prahu!!!.

Recept za integralni hleb mini pekara Moulinex

Stavite sastojke u posudu za pečenje sledećim redosledom: voda, suncokretovo ulje, so šećer i mleko u prahu.

Zatim dodajte dva tipa brašna i kvasac. Postavite posudu u aparat. Odaberite program 6, težinu hleba i nivo zapečenosti korice.

Pritisnite taster ON/OFF .

Na kraju programa, isključite aparat, izvadite posudu iz aparata i izvadite hleb.

Za optimalne rezultate odaberite tamni nivo zapečenosti korice.

. . .