Posne vanilice ili mrsne vanilice?

Recept za posne vanilice sa orasima mada su mrsne vanilice sa džemom bolji izbor

 

Posne vanilice sa orasima ili recept za mrsne vanilice sa džemom

Vanilice imaju jednu tajnu. Jako je jednostavan recept i lako se pripremaju ako znate par trikova. Vanilice su nezaboravan čajni kolačić ako znate kako da ih spremite i šta je važno za njih. A za njih je važno nekoliko ključnih stvari: mast, dobar pekmez, prirodna vanila i mešanje testa.

Sad, posne vanilice ne idu sa mašću već sa biljnim margarinom, palminim uljem i čime već sve ne. Ali najukusnije su one na masti. Razlika u ukusu je neverovatna. Tu je važan i džem i njegov kvalitet i ukus, kao i priprema testa. Ali najvažnije od svega je aroma vanile, zbog toga se i zovu vanilice. Vanila a ne vanilin šećer! Stavljajte prirodnu aromu vanile, jer ćete tada i samo tada dobiti prefinjen čajni kolačić a ne obično slatko pecivo.

Pa, ipak, s obzirom da su posne vanilice najprodavaniji kolač kod nas za vreme posta mi ćemo vam dati recept za posne vanilice sa orasima a onda ćemo vam otkriti tajnu kako da napravite najbolje vanilice na svetu. Mrsne sa mašću, dakako.

.

Recept za posne vanilice – sastojci

– 250 grama margarina

– 1 šolja za belu kafu mlevenih oraha

– 1/2 šolje za belu kafu šećera

– kesica šećera u prahu

– 500 grama belog brašna

– vanilija u štapiću (ili ako baš nemate onda dve kesice vanilin šećera)

– 1 limun- kora od limuna

– džem od kajsije, breskve ili mešana marmelada

Testo za vanilice: Margarin ostaviti da omekša na sobnoj temperaturi. Ako vam se žuri slobodno stavite margarin u mikrotalasnu na pola minuta pa ga tako omekšanog stavite u posudu za mešanje. Dobro ga ulupajte mikserom pa dodajte šećer, struganu vanilu (ili vanilin šećer) i orahe dok mešate. Polako počinjete da dodajte brašno i sve mešate. Na kraju dodate nastruganu koru limuna.

Tajna uspeha za posne vanilice sa orasima i džemom kao i za sve druge kolačiće je testo. Ako imate mešač za testo bilo bi dobro da testo mešate u njemu jedno 30 minuta. Mi koristimo pekač za hleb u čijem kalupu uspešno mešamo testo za vanilice. Što se testo duže i bolje meša, biće naš čajni kolačić bolji. Testo nakon mešanja ostavite da se malo odmori ili ako vam se žuri odmah ga razvucite.

Priprema vanilica: Testo za posne vanilice stavite na sto i mesite ga rukama i polako razvlačite. Uzmete oklagiju i razvučete ga u ravnomeran sloj debiljine manje od 1 cm (6-7 mm). Uzmete onda modle ili pak neku rakijsku čašu i odsecate vanilice kalupom. Kada povadite vanilice, testo opet smešajte i ponovo kalupom ih vadite, sve dok vam se testo ne potroši. Sada već postoje modle i kalupi u obliku raznih cvetova i drugih formi, tako da možete napraviti i neki drugi oblik osim kruga. Posebno su cvetovi sa šupljinom atraktivni.

Pečenje vanilica: Isečene vanilice stavljate u pleh redom na malom razmaku da vam s ene slepe pri pečenju. Na dnu stavite papir za pečenje ili pak podmažite margarinom i pospite brašnom da vam se ne lepi. Postoje dve škole priprema vanilica, jedna koja odmah maže džemom vanilice i lepi ih pre pečenja, i druga koja to čini posle pečenja. Naš savet vam je da prvo ispečete vanilice, pa da ih posle mažite džemom i spajate.

Posne vanilice peći 10-15 minuta na 180 C. Ne dozvolite da vam se vanilice zapeku, mada neko i to voli. Izvadite ih, prohladite i onda namažite džemom od kajsija i sastavite. Na kraju ih pospite šećerom u prahu i poslužite gostima uz čaj.

Uživajte!

.

Recept za mrsne vanilice sa džemom

Mrsne vanilice se prave na isti način kao i posne vanilice, sve je skoro isto osim što margarin zamenite sa belom svinjskom mašću. Naravno, upotrebite pročišćenu belu mast osim ako nećete da koristite domaću svinjsku mast da bi imali onaj nezaboravni šmek čvaraka. Ali mislim da malo ko to želi.

U mrsne kolačiće se dodaju i dva žumanca pri pripemi testa. I to je jedina razlika izmedju posnih i mrsnih vanilica. Ako mene pitate, meni su uvek draže mrsne nego posne vanilice, ali kada se posti, nema drugog izbora.