Šta je to gluten ili sejtan, namirnica koja služi kao zamena za meso 

Gluten ili sejtan – Zamena za meso, ukusnija od samog mesa. Kako se priprema vegetarijansko ili pšenično meso. Recept za sejtan.

 

Gluten sejtan pšenično vegetarijansko zamena za meso apsolutno zdravlje

Vegetarijansko meso sejtan – Kako se pravi gluten

Gluten ili Sejtan za sve one među nama kojiu ne mogu da odustanu od jedenja mesa! Čim čovek dobije ovaj recept za sejtan i čim ga isproba, brzo će izgubiti svaku volju da jede meso. Ovaj proizvod – pšenično meso se pravi od vrlo jeftinih sastojaka. Dobijamo vegetarijansko meso po ceni po kojoj se mogu dobiti jabuke ili pomorandže. Sejtan je, kada se pravilno pripremi, spolja veoma rskav, a iznutra izuzetno sočan.

Svako domaćinstvo ima njegove sastojke uvek u domu i svaka domaćica može za pola sata da pripremi kilogram toga  vegetarijanskog mesa. Osim toga, ovaj proizvod Sejtan ili Gluten sadrži visoki procenat visoko vrednih biljnih belančevina. Kada imamo goste koji vole da jedu meso, dolazi ova ukusna namirnica često na sto, i dobija mnoge aaaah i ooooh uzdahe zadovoljstva kao nagradu.

Pogledi puni neverovanja nam se upućuju, jer većina pretpostavlja da se radi o pečenom piletu. Samo ga retki znaju pravilno oceniti. Zove se Gluten mada je još poznat i po svom japanskom imenu Sejtan. Gluten – sejtan se proizvodi od brašna i deluje izrazito manje kiselo na telo od mesa. Samo najbolje iz brašna se upotrebljava za vegetarijansko meso: biljna belančevina.

Prilikom pripreme čovek sa iznenađenjem ustanovljava da se prilikom ispiranja nezdravog skroba iz brašna stvara jedna elastična grudva biljnobazičnih belančevina – gluten. Ova gumasta materija ima veoma dobar ukus. Međutim, ima mnogo ljudi koji su alergični na gluten, jer prilikom pijenja mleka i upotrebe mlečnih proizvoda nastaju autoimune bolesti i alergije. Ovi problemi nestaju posle prelaska na zdravu hranu, tako da čovek mora da pokaže malo strpljenja prema ovoj i prema drugim alergijama, koje takođe nestaju. Posle toga možete bez problema uživati u glutenu i u drugim materijama koje su vam do tada izazivale alergijske promene.

Ali, da nastavimo s davanjem recepta. Kako se pravi Sejtan, tj Gluten:

Gluten: uzmite oko jedan kilogram belog brašna tipa 405 (još će bolje biti ukoliko uzmete 750 grama belog pšeničnog brašna i 250 grama ječmenog belog brašna, kao što sam nedavno ustanovio). Sve to staviti u posudu sa upravo toliko vode da nastane testo kao za hleb. Obradite i mešajte testo mašinom sve dok ne dobijete homogeno testo. Testo tada treba staviti u vodu tako da bude pokriveno vodom u nekoj malo višoj posudi. Ako imate dovoljno vremena, neka testo odstoji u vodi desetak minuta.

Posle toga uzmite u ruku komad testa veličine pesnice i ispirajte ga pažljivo pod tankim, mlakim mlazom vode sve dok voda ne ostaje bistra. Tako postupajte prema celom testu. U međuvremenu se volumen testa nešto smanjio, ali to nije nikakav problem, jer će na kraju procesa ipak ostati oko jedan kilogram materije. Sada vam je preostala jedna izuzetno gumasta masa. Oblikujte je u željeni oblik kao što činite kada imate na raspolaganju komad mesa. Posle sečenja u odreske ili oblik pečenja sve dolazi u jednu posudu, punu lako uzavrele vode. Voda mora da bude začinjena začinima po želji, tako da gluten dobije željeni ukus (Na Istoku je obavezno voda začinjena sa Soja ili Tamari sosom, sajtena se ne može zamisliti bez toga ali možete dodati i kari, kumin, papriku, biber, beli luk, itd).

Ostavite sve da se kuva oko desetak ili nešto više minuta, povremeno mešajući odreske. Gluten tada raste i dobija konzistenciju mesa. Sada marinirajte masu još jednom u svom omiljenom začinu i neka ostane da ga upija nekoliko sati. Posle toga je možete pripremiti da bude rskava u tiganju ili u pećnici u keramičkoj posudi za pečenje.

Vrlo skoro ćete potpuno zaboraviti na ukus mrtvog mesa i on vam uopšte neće nedostajati. Probajte i uverite se sami!

Na šta vas u stvari podseća ukus mesa? Kuvajte ili pecite jedno meso bez ikakvih začina, bez soli ili nekog sosa i onda bih želeo da vidim izraz vašeg lica.

Nikada više nećete želeti da probate meso, potpuno sam u to siguran! (Da li ste znali da se meso farba natrijumnitratom da bi dobilo „svoju“ pravu boju, jer bez toga izgleda potpuno neprivlačno?)

Osim glutena postoje naravno i druge ukusne namirnice kao što su glutenu slično sojino meso i tempa.

Što se tiče tempe koja se pravi od fermentisanog pasulja i deluje bazično, morate se sami informisati. Ja je još nisam probao, jer smo u našem domu bili izuzetno zadovoljni Sejtanom – Glutenom.

. . .

Tekst je odlomak iz knjige Apsolutno zdravlje, autor Vladimirka Randjelović