Posni paprikaš sa sojinim mesom

Recept kako se pravi posni paprikaš sa sojinim mesom. Umesto soje može se koristiti i sejtan. Vrlo popularno i ukusno vegetarijansko jelo

 

Za sve koji poste i za vegetarijance dajemo recept za posni paprikaš sa sojinom mesom. Umesto sojinog mesa možete koristiti i sejtan – pšenično meso. Posni paprikaš je omiljeno jelo svih generacija a moguće ga je spremiti i kao posni paprikaš na vodi, bez masnoća.

Takodje, možete umesto soje koristiti i pečurke. Izbor je samo vaš.

Posni paprikaš sa sojinim mesom vegetarijansko jelo

Recept za posni paprikaš sa sojinim mesom – sastojci

– 1 šolja soje u komadima

– 750 grama oljuštenog krompira

– 1 glavica crnog luka, sitno iseckana

– iseckana šargarepa

– 1 šolja graška

– suva crvena paprika u komadu

– list lovora

– beli luk i peršun

– kašičica brašna

– ulje

– aleva paprika

– so, biber, začin od povrća

Kako se sprema posni paprikaš sa sojinim mesom

Komade soje potopiti u osoljenu vruću vodu sa začinima, dodati iseckanu crvenu papriku na trake i ostaviti da stoje oko sat vremena. U medjuvremenu oljuštiti krompir i iseći na jednake kolutove. Propržiti iseckan crni luk na ulju dok ne postane staklast, dodati rendanu ili sitno iseckanu šargarepu i malo prodinstati. Na kraju dinstanja, dodati alevu papriku i kašičicu brašna i brzo promešati praveći zapršku. Dodati ulja ako treba.

Zatim dodati pripremljen krompir i komade soje sa paprikom, pa sve odmah naliti sa vrelom vodom, toliko da krompir i soja ogreznu u njoj. Posoliti po ukusu, staviti jedan list lovora, grašak po želji i ostaviti da se kuva oko 20 minuta, ili dok krompir ne postane mekan. Na kraju dodati biber, iseckan beli luk i svež peršun, kao i ostale začine po želji.

Kada se posti na vodi, izostavlja se ulje i sve se bari. Radi gustine može se dodati krompir pire u prahu ili malo kukuruznog griza u trenutku kad jelo provri. Servira se toplo. Možete aranžirati posni paprikaš sa zelenom paprikom ili paradajzom sečenim na kolutove i poredjanim po vrhu tanjira. Kao prilog može ići kašika pavlake i zelena salata. Uz posni paprikaš dobro ide belo vino.

Prijatno!