Opasni i štetni E aditivi u hrani – šta je istina?

Da li su E aditivi za hranu i industrijski dodaci koji se dodaju hrani štetni za zdravlje

.

Pasulj i zrnevlje sočivo beli šareni azuki proso i E aditivi štetni

Aditivi ili takozvani E dodaci hrani koriste se da bi se poboljšalo neko svojstvo industrijski proizvdene hrane i imaju dugu tradiciju upotrebe ali i mnogo kontroverzi oko njihovog desjtva na zdravlje. Posebno su zadnjih decenija aditivi u hrani optuženi za epidemiju hroničnih i malignih bolesti. Razne grupe naturopata i sledbenika alternativnih metoda ishrane i lečenja se na razne načine bori protiv aditiva u ishrani. Često su u toj borbi aditivi u hrani i nepravedno optuženi.

Sami aditivi su često vrlo banalne supstance dobijene odredjenim procesom iz biljaka, životinja ili mineralnih sirovina koje imaju neka svojstva koja pomažu da se dobije ukusnija, lepša, trajnija, bolje oblikovana ili mirisnija hrana. U svakom slučaju sa njima ne treba preterivati u ishrani, i treba gledati da se jede što prirodnija hrana.

Internetom godinama kruže razne liste sa opisima koji su aditivi ili E oznake štetne za ljude i kakve zdravstvene probleme izazivaju. Najčešće se E dodaci hrani klasifikuju po tome kakve probleme po zdravlje izazivaju. Prenosimo vam jednu od takvih lista. Lista opisanih dodataka ishrani tvrdi da su kategorizacije aditiva izvršene na osnovu ocena Ministarstva zdravlja SAD, Francuske, Velike Britanije, Norveške, Švedske, Danske, Rusije i Italije. Lista zabranjenih aditiva za hranu deluje vrlo ubedljivo, posebno je impresivno da je neko na jednom mestu skupio tvrdnje iz najačih i najrazvijenijih zemalja sveta i njihovih naučnih instituta.

Odmah vam kažemo da ova lista zabranjenih aditiva i E dodataka hrani nije utemeljena na ispravnim podacima i da su tvrdnje da su neki e brojevi odnosno aditivi zabranjeni u navedenim zemljama, zapravo dezinformacija. Lista je prevara.

Na primer E 621 – Monosodium glutamate, poznat i kao sodium glutamate odnosno skraćeno MSG se predstavlja kao toksičan aditiv koji je zabranjen u navedenim zemljama, što nije istina. Proglašen je za bezbedan dodatak ishrani i u Americi i u ostalim navedenim zemljama. Jer radi se zapravo o pojačivaču ukusa koji se dobija iz morskih algi i već se decenijama unazad masovno koristi u jelima, supama, a ponajviše u Vegeti.

Tako da budete vrlo kritični prema ovakvim listama i kada ih dobijete, prvo proverite navode.

.

Tabela: Lista E aditiva sa oznakama koji su štetni, otrovni ili izazivaju rak i bolesti

Lista e aditivi štetni otrovni i zabranjeni po zemljama

Lista štetnih i kancerogenih aditiva i E aditivi u hrani