Najbolja klasična muzika za venčanje i svadbe

Izbor najlepše klasične muzike koja se svira na svadbama. Muzika za venčanje

 

Muzika za venčanje. Top 3 numere klasične muzike na repertoaru svadbe venčanje na plaži

Počela je sezona svadbi. Trebaće vam muzika za venčanje. Već ranije sam pisala o tome koji je repertoar najpogodniji ako unajmljujete gudački kvartet za ovu priliku. Danas predlažem kompozicije iz klasičnog repertoara koje svakako treba da se nađu u užem izboru. Klasična muzika za venčanje.

.

1. Ave Maria – Bach, Gounod

Ova kompozicija nastala je u saradnji dva kompozitora koji čak nisu ni živeli u isto vreme. Melodija je nastala 130. godina nakon njene pratnje.

Godine 1722. Bah je objavio zbirku kompozicija Dobro temperovani klavir. Prva kompozicija u toj zbirci je Preludijum u C duru koji ima 35 taktova od kojih se 34 sastoji iz razloženih akorada u šesnaestinama a jedan takt sadrži celu notu u C dur akordu. Kompoziciju odlikuje inventivna harmonija sa čestim disonancama.

Mnogo godina kasnije, družeći se sa Feliksom Mendelsonom i njegovom sestrom Fani koji su bili veliki poštovaoci Bahovog dela, Šarl Guno je upoznao mnoga Bahova dela i sam postao njegov veliki obožavalac. Dok je jedno veče Guno svirao u domu svoje verenice, njen otac, Pierre-Joseph- Guillaume Zimmerman zapisao je divnu melodiju koja je nastala nad improvizacijom Bahovog preludijuma u C duru. Kompozicija je 1853. izdata pod imenom Meditacija na prvi preludijum Sebastijana Baha za instrument i pratnju. Kasnije su dodate i reči – prvo je to bila pesma Alfonsa Lamartina a tek kasnije poznati latinski tekst Ave Marija.

Bach – Ave Maria – Maria Callas

httpv://www.youtube.com/watch?v=N6jtO5-Q0YY

.

2. Jesu, Joy of man’s Desiring – J.S.Bach

Ovo je poslednji stav Bahove kantate br. 147. U originalu je pisana za glasove, trubu, oboe, gudače i kontinuo ali je doživela mnoge transkripcije, te se danas izvodi u najrazličitijim varijantama a kao sastavni deo ceremonija poput venčanja ili za vreme Bozićnih i Uskršnjih praznika. Ovaj koral u svom tekstu govori o ljubavi prema Isusu.

Best Version of Jesu, Joy Of Man’s Desiring by Bach (With Lyrics)

httpv://www.youtube.com/watch?v=S6OgZCCoXWc

.

3. Panis Angelicus – Cesar Franck

Panis Angelicus je pretposlednja strofa himne Sacris Solemnis koju je napisao Sveti Toma Akvinski. Ona se i sama najčešće izvodi kao samostalna himna. Cezar Frank je ovu strofu komponovao za glas (tenor), harfu, čelo i orgulje i uvrstio je kao jedan od stavova u delu Messe a trios voix opus 12. Ovo delo je prilično popularno i doživelo je niz izvođenja. Sjajna su izvodjenja Lućana Pavarotija, Hoze Karerasa, Plasida Dominga, Džesi Norman, Kiri te Kanave. Koliko je popularno govori i podatak da je Ričard Taker izvodio Panis Angelicus na sahrani Roberta Kenedija 1968, kao i Domingo i Yo Yo Ma na sahrani njegovog brata senatora Edvarda Kenedija 2009.

Luciano Pavarotti – Montreal – 1978 – Panis Angelicus (César Franck)

 

Aleksandra Popović

www.wonderstrings.com