Pet Tibetanaca

 

Vežbe Pet Tibetanaca ili Tibetanska jutarnja gimnastika

Poznati set jutarnjih vežbi istezanja mišića i pokretanja tela Pet Tibetanaca u slici i reči

 

PET TIBETANACA

Drevnim vežbama Pet Tibetanaca, kroz aktiviranje energetskih centara, lako i jednostavno ćete podmladiti telo i dušu

Pet Tibetanaca i telesne čakre

Telo ima sedam energetskih centara, popularno zvanih čakre. Svaki od tih centara pobuđuje po jednu žlezdu koja luči određene hormone koji su bitni za pravilno balansiranje hemije tela i njegovo ispravno funkcionisanje. Hormoni regulišu telesne funkcije uključujući i proces starenja. Prva čakra, najniža, centar je reproduktivnih žlezda, druga je u abdominalnom delu stomaka, reguliše gušteraču. Treća kontroliše nadbubrežnu žlezdu i nalazi se u nivou želuca. Četvrta se nalazi u predelu srca. Peta reguliše štitnu žlezdu u predelu vrata. Šesta se nalazi u zadnjem delu mozga, a sedma, najviša, nalazi se u prednjem delu mozga i reguliše hipofizu. Ti energetski centri okreću se velikom brzinom. U zdravom telu ti energetski centri vrte se velikom brzinom, dozvoljavajući vitalnoj životnoj energiji (prana, chi, orgon, eterička energija… ) da teče prema gore kroz endokrini sistem. Ali ako se jedan ili više tih centara uspori, energetski tok se koči ili blokira. I to je, naravno, drugo ime za starenje i bolest. Najbrži način da se povrati mladost, zdravlje i vitalnost, je taj da ovi centri uspostave izgubljenu ravnotežu što se postiže sa pet jednostavnih vežbi – popularno nazvane Pet tibetanaca. Bilo koja od njih pomoći će i samostalno ali je potrebno svih pet da se postigne potpuni rezultat.

 

Pet Tibetanaca – Prva vežba

Pet Tibetanaca - prva vežba

Jednostavna vežba kojom se postiže brzo okretanje energetskih centara. Stanite uspravno i raširite širom ruke, paralelno s tlom. Počnite da se okrećete dok ne osetite laganu vrtoglavicu. Morate se okretati s leva prema desno. Većina odraslih ljudi će se okrenuti 5-6 puta pre nego što im se zavrti u glavi. Početnik ne treba da ide dalje od toga. Ako osećate da se treba da sednete ili legnete da biste se oporavili od vrtoglavice – to je upravo ono što je i poželjno. S vremenom kako počinjete da koristite svih pet vežbi, bićete u mogućnosti da radite sve više krugova sa sve manje vrtoglavice.

Pet Tibetanaca – Druga vežba

Pet Tibetanaca - druga vežba

Stimuliše okretanje naših sedam energetskih centara. Lezite se na ravan pod, licem prema gore. Najbolje je leći na tanki tepih ili neku vrstu podloge. Kad legnete, ruke ispružite potpuno uz telo, dlanove okrenite prema gore, a prste držite stisnute. Podignite glavu od poda, i pritisnete bradu na grudi. Kad to učinite, podignite noge, kolena skupljena, noge su ispružene u uspravni položaj. Ako je moguće, nastavite da podižete noge prema svojoj glavi ali ne dozvolite da se zgrče. Polako spustite glavu i noge nazad. Noge ispružene, bez zgrčenih kolena. Pustite da se mišići oporave i onda ponovite vežbu. Sa svakim ponavljanjem, uskladite ritam disanja. Što dublje dišete, to bolje.

Pet Tibetanaca – Treća vežba

Pet Tibetanaca - treća vežba

Primenjuje se odmah posle druge – kleknite na pod i ispravite se. Nagnite glavu i vrat prema napred i prislonite bradu na prsa. Zabacite glavu i vrat nazad i istegnite se tako da vam kičma bude savijena u luk. Kako se savijate unazad, poduprite se rukama i šakama o butine. Posle savijanja vratite se u prvobitan položaj i počnite vežbu ponovo. Udahnite duboko dok savijate kičmu. Izdahnite kad se vraćate u uspravni položaj.

Pet Tibetanaca – Četvrta vežba

Pet Tibetanaca - četvrta vežba

Četvrta vežba izgleda vrlo teška, ali posle samo nedeljnu dana postaje laka kao i ostale. Sednite na pod, s nogama pravo ispruženim ispred sebe i stopala razmaknite oko 30-tak cm međusobno. Telo je uspravno, dlanovi ruku pored stražnjice okrenuti prema dole. Sad izbacite bradu napred i prislonite je na prsa. Zabacite glavu unazad koliko god možete. Istovremeno podignite telo tako da su kolena savijena dok ruke ostaju ispružene. Telo je ravno sa gornjim delom nogu i u horizontalnom položaju prema podu. Ruke i donji deo nogu su uspravni prema podu. Tada zategnite sve mišiće na telu. Posle toga opustite mišiće i vratite se u prvobitni položaj. Odmorite se koliko je potrebno i ponovite vežbu. Udahnite duboko kad podižete telo, a izdahnite kad ga spuštate.

 

Pet Tibetanaca – Peta vežba

Pet Tibetanaca - peta vežba

Peta vežba se izvodi tako da okrenete telo prema podu, oslonite se na ruke, dlanovi prema podu, a stopala u fiksnom položaju (kao kod sklekova ). Kod ove vežbe, stopala i ruke bi trebali da budu međusobno rašireni oko 60 cm, a ispruženi uspravno. Počnite s rukama uspravnim u odnosu na pod, a kičma treba da bude savijena. Zabacite glavu nazad koliko je god moguće. Kad ste to učinili, savijte se u boku u položaj naopakog slova „V“. Istovremeno vraćajte bradu prema napred, naslanjajući je na prsa. Vratite se u originalnu poziciju i ponovite vežbu. Udahnite koliko možete kod podizanja tela, a izdišite kod spuštanja.

Za početak, izvodite vežbe nedeljnu dana tako da ponavljate svaku vežbu tri puta dnevno. Posle toga, svake sledeće nedelje, povećajte dnevno ponavljanja za dva puta.