BILJNE KAPI – TINKTURA LEKOVITOG BILJA

Kako se pravi tinktura i biljne kapi i njihovo lekovito dejstvo na zdravlje

 

Tinktura je alkoholno vodeni ekstrakt lekovite biljke izvučen i pomešan sa alkoholom, rakijom, votkom ili nekim alkoholnim pićem.

Tinktura od lekovitog bilja ili biljne kapi se prave relativno jednostavno i predstavljaju deo tradicionalne narodne medicine koja postoji već više hiljada godina. Prve lekovite tinkture od lekovitog bilja su se pravile od vina i lekovitog bilja a kasnije od rakije i lekovitog bilja. Kineska tradicionalna medicina i farmakopeja je zabeležila pojavu i upotrebu lekovitih vina još pre skoro 4000 godina. To se može smatrati za početak tinktura kao lekovitih preparata.

Naša narodna tradicija poznaje biljne kapi i tinkture kao lekovite rakije: stomaklija, travarica, srčanica, lincura, pelinkovac, orahovača koje su naši preci pravili u kućnim uslovima dodajući odredjeno lekovito bilje u rakiju komovicu ili šljivovicu.

Zapadna tradicionalna medicina je kroz rad srednjovekovne italijanske Medicinske škole u Salernu i narodnih lekara i iscelitelja mahom u manastirima i samostanima dalje razvila i formulisala složene biljne tinkture, biljne kapi i lekovita vina. Počev od srednjeg veka pa sve do početka 20-og veka razne lekovite rakije, tinkture i vodice su bile u upotrebi u celom Zapadnom svetu. Iz tog vremena su nam ostali i neki poznati preparati tinkture kao što su Švedska grančica, Karmelićanska vodica, Aqua Vitae, Sole Elixir, …

Golden Sweden Bitter švedska tinktura

Sjajna stvar je što je tinktura za razliku od čaja trajnija, čistija i jača lekovita tvar. Čajevi vremenom gube svoja svojstva stajanjem. Zatim osušeno bilje u vidu čaja često bude puno bakterija, prljavštine, gljivica i parazita, čega mahom tinktura nema. Ujedno, tinktura se lako nosi sa sobom i ne zahteva spremanje kao čaj. Zapravo, biljne kapi su neka vrsta konzerviranog i ekstrahovanog biljnog čaja.

Zatim, tinktura i čaj nisu preparati koji imaju u potpunosti isto delovanje. Razlog tome je što ista biljka rastvorena u vodi kao čaj i u alkoholu kao tinktura ima delimično drugačije delovanje jer voda i alkohol nisu rastvarači koji izvlače podjednake lekovite tvari iz biljke. Generalno gledajući alkohol je jači rastvarač hemijskih supstanci u biljki nego vrela voda, iako to ne znači da je tinktura bolji lek od čaja. Čak naprotiv, čaj zna da bude često bolje rešenje, jer čaj ima i mirisnu notu, te niz finih tvari koje tinktura često nema zbog jačine alkohola koji to sve rastvori.

S druge strane dejstva tinktura mogu da budu jača u slučajevima kada to dejstvo podržava i sam alkohol koji je i sam lekovita supstanca koja zagreva i širi krvne sudove. Na primer, tinktura ruzmarina će daleko bolje delovati na reumu spolja nego čaj od ruzmarina.

 

Biljne kapi koje nudi biljna Priroda na Dar

Želeći da promovišemo upotrebu biljnih tinktura i prirodnu zdravstvenu preventivu napravili smo selekciju visoko kvalitetnih tinktura od pojedinačnog lekovitog bilja. Tinkture pod nazivom Priroda na Dar možete naći kod njih u prodaji u bočicama od po 100 ml. Jedna bočica je dovoljna za više od mesec dana upotrebe.

Svaka tinktura je napravljena na tradicionalan način od biranog lekovitog bilja visokog kvaliteta.

Priroda na Dar tinkture i proizvodi tinktura

BioColon kapi za nervozna creva i kolitis

BioGast kapi za gastritis i helikobakter

BioHemor kapi za hemoroide

BioLiver kapi za masnu jetru i visok holesterol

BioMind kapi protiv depresiju i anksioznost

BioRelax kapi protov nesanice

BioLaksativ kapi protiv zatvora i tvrde stolice

Golden Sweden Bitter eliksir – Švedska grančica 

Tradicionalni recept kako se pravi tinktura od lekovitog bilja – biljne kapi

Tinkture se prave od svežeg ili od suvog lekovitog bilja. U svakom slučaju je preporučljivije praviti tinkturu od zdravog svežeg lekovitog bilja, mada je to vreme ograničeno na sezonu kada je lekovito bilje prisutno u prirodi. No, nije ništa lošijeg kvaliteta ni tinktura od suvog bilja pod uslovom da je suva biljka odličnog kvaliteta.

U flašu ili teglu se stavi sveža ili osušena biljka i prelije 50% alkoholom ili dobrom domaćom rakijom, zatvori i ostavi da odstoji 8 dana ili 20-ak dana, zavisno od biljke i od toga koji deo biljke ehstrakujete. Vodeno alkoholni rastvor ili tinktura cveta i lista zahteva manje vremena ekstrakcije, dok kora, plod ili koren zahtevaju duži period ekstrakcije. Svakodnevno se tinktura promućka jednom do dva puta.

Ukoliko želite da napravite rakiju travaricu koju ćete dnevno piti kao preventivu ili zato što jednostavno volite rakije, onda stavite upola do dve trećine manje lekovitog bilja. U tom slučaju vam lekovito bilje služi kao aroma za rakiju. Pravu tinkturu ne biste mogli da pijete ujutru kao rakiju.

Nakon propisanog vremena ehstrakcije tinktura se procedi od biljke i trunja i stavi u tamne staklene i plastične farmaceutske boce da stoji i upotrebljava se po potrebi. Rok trajanja tinktura je dve do 3 godine, iako se smatra da je u nekim slučajevima i neograničen.

Industrijske tinkture se prave na sličan način kao i tradicionalne ali u industrijskim uredjajima, mada mahom od lekovitog bilja različitog kvaliteta, zbog čega se kod takvih tinktura stalno meri koncentracija aktivnih lekovitih supstanci da bi se postigao zahtevani standard kvaliteta po farmakopeji.

 

Kako se upotrebljava tinktura – biljne kapi upotreba

Biljne kapi se ne daju deci, jer su jačeg dejstva na unutrašnje organe. I kada se daju to se čini u duplo manjim dozama nego za odrasle.

Za unutrašnju upotrebu: Prosečna osoba prosečne težine uzima 30 biljnih kapi – pola kafene kašičice dva do tri puta dnevno u malo vode, čaja ili na kocki šećera. Ukoliko je čovek teži ili lakši povećava se ili smanjuje broj kapi tinkture za +/- 5 kapi zavisno od težine. Težim ljudima treba jača doza.

Stariji ljudi mogu uzimaju malo jaču dozu biljnih kapi jer je dokazano da sa godinama starosti pacijenta dejstvo tinktura opada.

Nikada ne treba uzimati više tinkture u jednoj dozi i očekivati da jača doza bolje deluje, jer može doći do kontra efekta, da jača doza izazove zdravstvene probleme – lupanje srca, proliv, mučninu, uspavanost, grčeve.

Za spoljašnju upotrebu: Spolja se tinktura upotrebljava za masažu ili mazanje bolnih mesta, za dezinfekciju rana, ispiranje usta ili urogenitalnih organa. Kod čireva i gnojnih rana zagnojeno mesto namazati tinkturom pa staviti natopljenu vatu tinkturom na tretirano mesto da odstvoji par sati ili preko noći.

Za kupku se u sud sa toplom vodom stavi par kašika tinkture i u toj mešavini vode i biljnih kapi se drže ruke, ispira rodnica ili potapaju noge, delovi tela na 10 do 15 minuta. Za ispiranje desni ili grla se stavi pola kašičice u pola šolje mlake vode. Za ispiranje nosa ide samo nekoliko kapi.

Kod inhalacije dodati kašičicu tinkture u sud sa parom.

Napomene: Obavezno pogledajte sastav tinkture, pogotovu ako je mešavina tinktura, da niste alergični na neku biljku.

Ukoliko vam se pojave neugodni simptomi sa upotrebom biljnih kapi, prestanite odmah da ih uzimate.

Pre bilo kog uzimanja tinktura obavezno se posavetujte sa svojim lekarom.

http://prirodanadar.rs/