Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Zdravlje

Biljne kapi i tinktura od lekovitog bilja – kako se pravi biljna tinktura

BILJNE KAPI – TINKTURA LEKOVITOG BILJA

Kako se pravi tinktura i biljne kapi i njihovo lekovito dejstvo na zdravlje

 

Tinktura je alkoholno vodeni ekstrakt lekovite biljke izvučen i pomešan sa alkoholom, rakijom, votkom ili nekim alkoholnim pićem.

Tinktura od lekovitog bilja ili biljne kapi se prave relativno jednostavno i predstavljaju deo tradicionalne narodne medicine koja postoji već više hiljada godina. Prve lekovite tinkture od lekovitog bilja su se pravile od vina i lekovitog bilja a kasnije od rakije i lekovitog bilja. Kineska tradicionalna medicina i farmakopeja je zabeležila pojavu i upotrebu lekovitih vina još pre skoro 4000 godina. To se može smatrati za početak tinktura kao lekovitih preparata.

Naša narodna tradicija poznaje biljne kapi i tinkture kao lekovite rakije: stomaklija, travarica, srčanica, lincura, pelinkovac, orahovača koje su naši preci pravili u kućnim uslovima dodajući odredjeno lekovito bilje u rakiju komovicu ili šljivovicu.

Zapadna tradicionalna medicina je kroz rad srednjovekovne italijanske Medicinske škole u Salernu i narodnih lekara i iscelitelja mahom u manastirima i samostanima dalje razvila i formulisala složene biljne tinkture, biljne kapi i lekovita vina. Počev od srednjeg veka pa sve do početka 20-og veka razne lekovite rakije, tinkture i vodice su bile u upotrebi u celom Zapadnom svetu. Iz tog vremena su nam ostali i neki poznati preparati tinkture kao što su Švedska grančica, Karmelićanska vodica, Aqua Vitae, Sole Elixir, …

Golden Sweden Bitter švedska tinktura

Sjajna stvar je što je tinktura za razliku od čaja trajnija, čistija i jača lekovita tvar. Čajevi vremenom gube svoja svojstva stajanjem. Zatim osušeno bilje u vidu čaja često bude puno bakterija, prljavštine, gljivica i parazita, čega mahom tinktura nema. Ujedno, tinktura se lako nosi sa sobom i ne zahteva spremanje kao čaj. Zapravo, biljne kapi su neka vrsta konzerviranog i ekstrahovanog biljnog čaja.

Zatim, tinktura i čaj nisu preparati koji imaju u potpunosti isto delovanje. Razlog tome je što ista biljka rastvorena u vodi kao čaj i u alkoholu kao tinktura ima delimično drugačije delovanje jer voda i alkohol nisu rastvarači koji izvlače podjednake lekovite tvari iz biljke. Generalno gledajući alkohol je jači rastvarač hemijskih supstanci u biljki nego vrela voda, iako to ne znači da je tinktura bolji lek od čaja. Čak naprotiv, čaj zna da bude često bolje rešenje, jer čaj ima i mirisnu notu, te niz finih tvari koje tinktura često nema zbog jačine alkohola koji to sve rastvori.

S druge strane dejstva tinktura mogu da budu jača u slučajevima kada to dejstvo podržava i sam alkohol koji je i sam lekovita supstanca koja zagreva i širi krvne sudove. Na primer, tinktura ruzmarina će daleko bolje delovati na reumu spolja nego čaj od ruzmarina.

 

Biljne kapi koje nudi biljna Priroda na Dar

Želeći da promovišemo upotrebu biljnih tinktura i prirodnu zdravstvenu preventivu napravili smo selekciju visoko kvalitetnih tinktura od pojedinačnog lekovitog bilja. Tinkture pod nazivom Priroda na Dar možete naći kod njih u prodaji u bočicama od po 100 ml. Jedna bočica je dovoljna za više od mesec dana upotrebe.

Svaka tinktura je napravljena na tradicionalan način od biranog lekovitog bilja visokog kvaliteta.

Priroda na Dar tinkture i proizvodi tinktura

BioColon kapi za nervozna creva i kolitis

BioGast kapi za gastritis i helikobakter

BioHemor kapi za hemoroide

BioLiver kapi za masnu jetru i visok holesterol

BioMind kapi protiv depresiju i anksioznost

BioRelax kapi protov nesanice

BioLaksativ kapi protiv zatvora i tvrde stolice

Golden Sweden Bitter eliksir – Švedska grančica 

Tradicionalni recept kako se pravi tinktura od lekovitog bilja – biljne kapi

Tinkture se prave od svežeg ili od suvog lekovitog bilja. U svakom slučaju je preporučljivije praviti tinkturu od zdravog svežeg lekovitog bilja, mada je to vreme ograničeno na sezonu kada je lekovito bilje prisutno u prirodi. No, nije ništa lošijeg kvaliteta ni tinktura od suvog bilja pod uslovom da je suva biljka odličnog kvaliteta.

U flašu ili teglu se stavi sveža ili osušena biljka i prelije 50% alkoholom ili dobrom domaćom rakijom, zatvori i ostavi da odstoji 8 dana ili 20-ak dana, zavisno od biljke i od toga koji deo biljke ehstrakujete. Vodeno alkoholni rastvor ili tinktura cveta i lista zahteva manje vremena ekstrakcije, dok kora, plod ili koren zahtevaju duži period ekstrakcije. Svakodnevno se tinktura promućka jednom do dva puta.

Ukoliko želite da napravite rakiju travaricu koju ćete dnevno piti kao preventivu ili zato što jednostavno volite rakije, onda stavite upola do dve trećine manje lekovitog bilja. U tom slučaju vam lekovito bilje služi kao aroma za rakiju. Pravu tinkturu ne biste mogli da pijete ujutru kao rakiju.

Nakon propisanog vremena ehstrakcije tinktura se procedi od biljke i trunja i stavi u tamne staklene i plastične farmaceutske boce da stoji i upotrebljava se po potrebi. Rok trajanja tinktura je dve do 3 godine, iako se smatra da je u nekim slučajevima i neograničen.

Industrijske tinkture se prave na sličan način kao i tradicionalne ali u industrijskim uredjajima, mada mahom od lekovitog bilja različitog kvaliteta, zbog čega se kod takvih tinktura stalno meri koncentracija aktivnih lekovitih supstanci da bi se postigao zahtevani standard kvaliteta po farmakopeji.

 

Kako se upotrebljava tinktura – biljne kapi upotreba

Biljne kapi se ne daju deci, jer su jačeg dejstva na unutrašnje organe. I kada se daju to se čini u duplo manjim dozama nego za odrasle.

Za unutrašnju upotrebu: Prosečna osoba prosečne težine uzima 30 biljnih kapi – pola kafene kašičice dva do tri puta dnevno u malo vode, čaja ili na kocki šećera. Ukoliko je čovek teži ili lakši povećava se ili smanjuje broj kapi tinkture za +/- 5 kapi zavisno od težine. Težim ljudima treba jača doza.

Stariji ljudi mogu uzimaju malo jaču dozu biljnih kapi jer je dokazano da sa godinama starosti pacijenta dejstvo tinktura opada.

Nikada ne treba uzimati više tinkture u jednoj dozi i očekivati da jača doza bolje deluje, jer može doći do kontra efekta, da jača doza izazove zdravstvene probleme – lupanje srca, proliv, mučninu, uspavanost, grčeve.

Za spoljašnju upotrebu: Spolja se tinktura upotrebljava za masažu ili mazanje bolnih mesta, za dezinfekciju rana, ispiranje usta ili urogenitalnih organa. Kod čireva i gnojnih rana zagnojeno mesto namazati tinkturom pa staviti natopljenu vatu tinkturom na tretirano mesto da odstvoji par sati ili preko noći.

Za kupku se u sud sa toplom vodom stavi par kašika tinkture i u toj mešavini vode i biljnih kapi se drže ruke, ispira rodnica ili potapaju noge, delovi tela na 10 do 15 minuta. Za ispiranje desni ili grla se stavi pola kašičice u pola šolje mlake vode. Za ispiranje nosa ide samo nekoliko kapi.

Kod inhalacije dodati kašičicu tinkture u sud sa parom.

Napomene: Obavezno pogledajte sastav tinkture, pogotovu ako je mešavina tinktura, da niste alergični na neku biljku.

Ukoliko vam se pojave neugodni simptomi sa upotrebom biljnih kapi, prestanite odmah da ih uzimate.

Pre bilo kog uzimanja tinktura obavezno se posavetujte sa svojim lekarom.

http://prirodanadar.rs/

20 komentara

 • Da li možete da navedete procenat ulja u vašim tinkturama? Radi se o tome da smo koristili druga ulja u kapsulama i slično, koja se teško nabavljaju, pa bismo prešli na vaša ulja ali moramo poprilično precizno da znamo koliko ulja uzimamo, tako da nam treba procenat ulja u vašim tinkturama. Hvala najlepše.

 • @Aleksandar

  Tinkture od lekovitog bilja nemaju ulje u sebi, odnosno ima samo malo etarskih ulja u nekim tinkturama. Tinktura je alkoholno vodeni rastvor ekstrakta lekovitog bilja. Biljna ulja od lekovitog ulja ne pravimo za prodaju, osim za sopstvene kreme.

 • Da li možete da mi preporučite neku literaturu koja se bavi tematikom pripreme i primene, kao i farmakološkog delovanja raznih tinktura i/ili biljnog materijala?

 • @ Biohemičar

  Pri Institutu za lekovito bilje imate nekoliko knjiga i studija koje se bave ekstraktima lekovitog bilja, ali najbolje je da pretražujete Kobson i PubMed sa monografijama koje opisuju neku lekovitu biljku, tip ekstrakta i delovanje lekovitog bilja.

  Sve je danas svedeno na istraživanje pojedinačne lekovite biljke i varijacija sa njom.

  Imate Nemačku farmakopeju, koja je najstudioznija o lekovitom bilju.

  Imate i studiju UN o lekovitom bilju, mada je ona dosta jednostavna, ali su u njoj nabrojane lekovite biljke i delovanje koje je studijama potkrepljeno.

 • Poštovani Pyer, postoji tinktura crnog oraha na tržištu i postala je poznata po kontroverznom programu za čišćenje od parazita američke naturopatkinje Hulde Klark. Upotrebljava se za tu namenu pre svega.

  Mi ga ne koristimo u našim preparatima jer ima joda u sebi koji nije baš svima potreban a nekome može i da šteti. Uz to, crnih orah steže krvne sudove i tkiva pa može da podigne krvni pritisak. Dobro je sredstvo za kožu, može da zustavi krvarenje, podstiče rad žuči, itd.

 • Postovani,
  nabrala sam danas kantarionov cvet za ulje i tinkturu. Ulje pravim godinama sa maslinovim uljem i nisam ni pomislila da koristim neko drugo do danas, kad sam procitala da moze. Sta mislite o palminom ulju (koje sam kupila za sapun, pa odustala od pravljenja. Mogu li ga iskoristiti u tu svrhu, da li je dovoljno kvalitetno?).
  Sto se tice tinkture, pravicu je prvi put. Zivim u Grckoj. Mogu li da koristim grcki uzo ili cipuro?
  Hvala

 • Poštovana Tanja, sa bilo kojim uljem se može praviti biljno ulje od lekovitog bilja, jedino što se za ličnu upotrebu uvek bira neko kvalitetnije ulje koje samo po sebi ima neka svoja lekovita svojstva. Maslinovo ulje je daleko bolji izbor od plaminog ulja, sojinog ulja, itd.

  Možete tinkturu praviti od uzo-a ili cipura ali ćete sa tim rakijama verovatno dobiti težak ukus.

 • Postoje li neka pravila u vezi dinamike korišćenja alkoholnih tinktura, tj koliko dugo se sme koristiti a zatim koliko se pauzira, kada je u pitanju teška bolest?

 • Naše tinkture koje mi pravimo preporuka je da se mogu koristiti neprekidno 3 meseca, pa se pravi pauza od dve nedelje i onda može da se nastavi dalje.

  Za druge tinkture ne znamo, jer je bitan sastav tinktura, pošto ima nekih biljaka koje su bezazlene ali i nekih koje dugom upotrebom počinju da štete organizmu.

 • Zavisno od tinkture kako je pravljena učešće alkohola je od 30 do 70% i zavisi od formulacije i lekovitog bilja koje je upotrebljeno.

  Znači odgovor na vaše pitanje je: od 9 do 21 ml ima alkohola u 30 ml neke tinkture.

 • zanima me kako da napravim tinkturu od sveze ubranih listova ginkgo bilobe koliko grama listova na koliko mililitra alkohola da stavim i koliko posto alkohola treba da bude Hvala

Ostavite komentar