BILJNE KAPI – TINKTURA LEKOVITOG BILJA

Kako se pravi tinktura i biljne kapi i njihovo lekovito dejstvo na zdravlje

 

Biljne kapi za visok pritisak i holesterol BioHipertenzija - tinktura i lek za hipertenziju
Biljne kapi za visok pritisak i holesterol

Tinktura je alkoholno vodeni ekstrakt lekovite biljke izvučen i pomešan sa alkoholom, rakijom, votkom ili nekim alkoholnim pićem.

Tinktura od lekovitog bilja ili biljne kapi se prave relativno jednostavno i predstavljaju deo tradicionalne narodne medicine koja postoji već više hiljada godina. Prve lekovite tinkture od lekovitog bilja su se pravile od vina i lekovitog bilja a kasnije od rakije i lekovitog bilja. Kineska tradicionalna medicina i farmakopeja je zabeležila pojavu i upotrebu lekovitih vina još pre skoro 4000 godina. To se može smatrati za početak tinktura kao lekovitih preparata.

Naša narodna tradicija poznaje biljne kapi i tinkture kao lekovite rakije: stomaklija, travarica, srčanica, lincura, pelinkovac, orahovača koje su naši preci pravili u kućnim uslovima dodajući odredjeno lekovito bilje u rakiju komovicu ili šljivovicu.

Zapadna tradicionalna medicina je kroz rad srednjovekovne italijanske Medicinske škole u Salernu i narodnih lekara i iscelitelja mahom u manastirima i samostanima dalje razvila i formulisala složene biljne tinkture, biljne kapi i lekovita vina. Počev od srednjeg veka pa sve do početka 20-og veka razne lekovite rakije, tinkture i vodice su bile u upotrebi u celom Zapadnom svetu. Iz tog vremena su nam ostali i neki poznati preparati tinkture kao što su Švedska grančica, Karmelićanska vodica, Aqua Vitae, Sole Elixir, …

Sjajna stvar je što je tinktura za razliku od čaja trajnija, čistija i jača lekovita tvar. Čajevi vremenom gube svoja svojstva stajanjem. Zatim osušeno bilje u vidu čaja često bude puno bakterija, prljavštine, gljivica i parazita, čega mahom tinktura nema. Ujedno, tinktura se lako nosi sa sobom i ne zahteva spremanje kao čaj. Zapravo, biljne kapi su neka vrsta konzerviranog i ekstrahovanog biljnog čaja.

Zatim, tinktura i čaj nisu preparati koji imaju u potpunosti isto delovanje. Razlog tome je što ista biljka rastvorena u vodi kao čaj i u alkoholu kao tinktura ima delimično drugačije delovanje jer voda i alkohol nisu rastvarači koji izvlače podjednake lekovite tvari iz biljke. Generalno gledajući alkohol je jači rastvarač hemijskih supstanci u biljki nego vrela voda, iako to ne znači da je tinktura bolji lek od čaja. Čak naprotiv, čaj zna da bude često bolje rešenje, jer čaj ima i mirisnu notu, te niz finih tvari koje tinktura često nema zbog jačine alkohola koji to sve rastvori.

S druge strane dejstva tinktura mogu da budu jača u slučajevima kada to dejstvo podržava i sam alkohol koji je i sam lekovita supstanca koja zagreva i širi krvne sudove. Na primer, tinktura ruzmarina će daleko bolje delovati na reumu spolja nego čaj od ruzmarina.


Spisak tinktura i biljne kapi koje nudi biljna apoteka Mediflora

Želeći da promovišemo upotrebu biljnih tinktura i prirodnu zdravstvenu preventivu u saradnji sa biljnom apotekom Mediflora napravili smo selekciju visoko kvalitetnih tinktura od pojedinačnog lekovitog bilja. Tinkture pod nazivom Priroda na Dar možete naći kod njih u prodaji u bočicama od po 100 ml. Jedna bočica je dovoljna za više od mesec dana upotrebe.

Svaka tinktura je napravljena na tradicionalan način od biranog lekovitog bilja visokog kvaliteta.

Apoteka Mediflora – Beograd, Bulevar Kralja Aleksandra 228     Telefon: 011 / 380 6281     Mobilni: 063 214 426

Priroda na Dar biljne tinkture - tinktura i biljne kapi lekovitog bilja
Alkoholne tinkture i biljne kapi od pojedinačnog lekovitog bilja

 

Priroda na Dar tinkture i biljne kapi od 100 ml

1          Tinktura Artičoke – 600 dinara

Tinktura Artičoke se koristi za snižavanje holesterola, čišćenje masne jetre i krvi, za jačanje apetita

2          Tinktura Bosiljka – 600 dinara

Tinkture Bosiljka se koriste za urogenitalne infekcije, prostatu, plućne bolesti, probavne probleme, gasove i nadimanja stomaka. Spolja za reumu.

3          Tinktura Ehinacea – 800 dinara

Tinktura Ehinacea se koristi za podizanje imuniteta, virusnih upala i protiv gripa. Najbolji prirodni antibiotik, deluje na virusne upale.

4          Tinktura Djumbira – 800 dinara

Tinktura Djumbira stimuliše krvotok, imunitet, zagreva telo, smanjuje nadimanja i gasove. Djumbir je jakog dejstva pa se mora oprezno koristiti. Deluje na prokrvljenost i stimuliše libido – afrodizijak,

5          Tinktura Gloga – 800 dinara

Tinkture Gloga regulišu rad srca, usporavaju lupanje srca, poboljšavaju krvotok i smanjuju visok pritisak. Glog treba upotrebljavati oprezno i znalački. Najbolji je prirodni lek za srce i srčani mišić

6          Tinktura Hajdučke trave – 600 dinara

Tinkture Hajdučke trave se koriste iznutra za čir na želucu, jetru, za krvotok, a spolja za zarastanje rana i za belo pranje kod žena. Sjajno sredstvo za opekotine i rane, čireve i poderotine.

7          Tinktura Kantariona – 600 dinara

Tinktura Kantariona se pije za čišćenje jetre, krvotok, stomak, upale, depresiju, urogenitalne organe. Spolja se koristi kod ženskih problema i za opekotine i rane. Najbolji prirodni antidepresiv sa potvrdom zvanične medicine.

8          Tinktura Koprive – 600 dinara

Tinktura Koprive je dragocena za čišćenje krvi i jetre, anemiju, urogenitalne organe, opšti imunitet, kožu, slabost, ekceme. Najbolja biljka za detoksikaciju.

9          Tinktura Matičnjaka – 600 dinara

Tinktura Matičnjaka smiruje uznemirenost, grčeve, stomak, lupanje srca i daje lep san. Koristi se za smirenje srca i nerava, uspavljivanje i opuštanje. Spolja za rane i čireve, išijas i istegnuća.

10        Tinktura Pitome Nane – 600 dinara

Tinkture Pitome Nane se koriste za nadimanje, stomak, čišćenje jetre, cirozu, holesterol, pluća, inhalaciju. Odlično zamenjuje čaj od nane.

11        Tinktura Nevena – 600 dinara

Tinktura Nevena je odlična za regeneraciju organizma, čišćenje jetre i kože, zarastanje rana, obnavljanje tkiva, kod hemoterapije, za gljivice. Regeneriše tkiva i podstiče žlezde sa unutrašnjim lučenjem, smiruje upale.

12        Tinktura Timijana – 600 dinara

Tinktura Timijana je odlična za dezinfekciju urogenitalnih organa, za plućne bolesti i inhalaciju, protiv nadimanja i za ispiranje genitalija. Dobra za gljivice i spolja i iznutra, kao i za reumu i bolove mišića.

13        Tinktura Valerijana  – Odoljena – 800 dinara

Tinktura Odoljena umiruje psihu, uspavljuje, smiruje nervozna creva i grčeve. Odlična za stres, ne stvara zavisnost ali zna da omami. Lekovita biljka koja se uz matičnjak najčešće koristi za umirenje i antistres preparate.

14        Tinktura Žalfije – 600 dinara

Tinkture Žalfije se koristi spolja kao antipersipant za smanjenje znojenja, za lečenje rana i gnojnih čireva, za dezinfekciju. Iznutra se koristi isključivo u maloj dozi za imunitet i kod groznica sa visokom temperaturom. Oprezno sa žalfijom.

15        Tinktura Rusomače – 600 dinara

Tinktura Rusomače služi za podizanje pritiska, za čišćenje krvi, za sprečavanje unutrašnjih i spoljašnjih krvarenja, za smanjenje obilne menstruacije, za zarastanje rana. Biljka koja steže krvne sudove.

16        Tinktura Rosopasa – 600 dinara

Tinktura Rosopasa je dragocena za čišćenje jetre i žuči, kao i spolja za uklanjanje bradavica, otvrdle kože, divljeg mesa i izraštaja, jer ima korozivno dejstvo. Mora se oprezno koristiti.

17        Tinktura Hmelja – 600 dinara

Tinktura Hmelja se koristi za umirenje seksualne uznemirenosti, protiv nesanice, stresa. Deluje i kao afrodizijak za žene. Izbacuje vodu.

18       Tinktura Vranilove trave/Divlji origano – 600 dinara

Tinktura Vranilove trave se koristi za bolesti usta, za ispiranje grla i desni, za plućne bolesti i kod infekcija urogenitalnih organa. Deluje antiseptično i na niz poremećaja.

19       Tinktura Majčine dušice – 600 dinara

Tinktura Majčine dušice je odlično sredstvo za inhalaciju, deluje kao antiseptik, odlična je za stomak i nadimanje, upale grla i pluća. Deluje na upale urinarnog trakta.

20       Tinktura Petrovca – 600 dinara

Tinktura Petrovca je odlično sredstvo za čišćenje jetre i krvi, ali deluje i na grlo i glasne žice.

21       Tinktura Ruzmarina – 600 dinara

Tinktura Ruzmarina se koristi za bolju prokrvljenost i grejanje tela, kako spolja tako i iznutra.

22       Tinktura Lavande – 600 dinara

Tinktura Lavande se najčešće koristi za smirenje psihe i stomaka, deluje blago uspavljujuće i opuštajuće.

 

 

Biljne kapi možete kupiti ili naručiti poštom u apoteci Mediflora u Beogradu na sledećoj adresi:

Apoteka „Mediflora“, Bulevar Kralja Aleksandra 228, 11000 Beograd (iznad Djeram Pijace)

Telefon: 011/ 380 6281     i      Mobilni 063 214 426

BioColon biljne kapi za nervozna creva, kolitis i nervozan stomak
BioColon kapi za nervozna creva, kolitis i nervozan stomak je jedini preparat na tržištu koji vas stvarno rešava tegoba !!!

Tradicionalni recept kako se pravi tinktura od lekovitog bilja – biljne kapi

Tinkture se prave od svežeg ili od suvog lekovitog bilja. U svakom slučaju je preporučljivije praviti tinkturu od zdravog svežeg lekovitog bilja, mada je to vreme ograničeno na sezonu kada je lekovito bilje prisutno u prirodi. No, nije ništa lošijeg kvaliteta ni tinktura od suvog bilja pod uslovom da je suva biljka odličnog kvaliteta.

U flašu ili teglu se stavi sveža ili osušena biljka i prelije 50% alkoholom ili dobrom domaćom rakijom, zatvori i ostavi da odstoji 8 dana ili 20-ak dana, zavisno od biljke i od toga koji deo biljke ehstrakujete. Vodeno alkoholni rastvor ili tinktura cveta i lista zahteva manje vremena ekstrakcije, dok kora, plod ili koren zahtevaju duži period ekstrakcije. Svakodnevno se tinktura promućka jednom do dva puta.

Ukoliko želite da napravite rakiju travaricu koju ćete dnevno piti kao preventivu ili zato što jednostavno volite rakije, onda stavite upola do dve trećine manje lekovitog bilja. U tom slučaju vam lekovito bilje služi kao aroma za rakiju. Pravu tinkturu ne biste mogli da pijete ujutru kao rakiju.

Nakon propisanog vremena ehstrakcije tinktura se procedi od biljke i trunja i stavi u tamne staklene i plastične farmaceutske boce da stoji i upotrebljava se po potrebi. Rok trajanja tinktura je dve do 3 godine, iako se smatra da je u nekim slučajevima i neograničen.

Industrijske tinkture se prave na sličan način kao i tradicionalne ali u industrijskim uredjajima, mada mahom od lekovitog bilja različitog kvaliteta, zbog čega se kod takvih tinktura stalno meri koncentracija aktivnih lekovitih supstanci da bi se postigao zahtevani standard kvaliteta po farmakopeji.

 

Kako se upotrebljava tinktura – biljne kapi upotreba

Tinkture se ne daju deci, jer su jačeg dejstva na unutrašnje organe. I kada se daju to se čini u duplo manjim dozama nego za odrasle.

Za unutrašnju upotrebu: Prosečna osoba prosečne težine uzima 20 do 30 biljnih kapi – pola kafene kašičice dva do tri puta dnevno u malo vode, čaja ili na kocki šećera. Ukoliko je čovek teži ili lakši povećava se ili smanjuje broj kapi tinkture za +/- 5 kapi zavisno od težine. Težim ljudima treba jača doza.

Stariji ljudi mogu uzimaju malo jaču dozu biljnih kapi jer je dokazano da sa godinama starosti pacijenta dejstvo tinktura opada.

Nikada ne treba uzimati više tinkture u jednoj dozi i očekivati da jača doza bolje deluje, jer može doći do kontra efekta, da jača doza izazove zdravstvene probleme – lupanje srca, proliv, mučninu, uspavanost, grčeve.

Za spoljašnju upotrebu: Spolja se tinktura upotrebljava za masažu ili mazanje bolnih mesta, za dezinfekciju rana, ispiranje usta ili urogenitalnih organa. Kod čireva i gnojnih rana zagnojeno mesto namazati tinkturom pa staviti natopljenu vatu tinkturom na tretirano mesto da odstvoji par sati ili preko noći.

Za kupku se u sud sa toplom vodom stavi par kašika tinkture i u toj mešavini vode i biljnih kapi se drže ruke, ispira rodnica ili potapaju noge, delovi tela na 10 do 15 minuta. Za ispiranje desni ili grla se stavi pola kašičice u pola šolje mlake vode. Za ispiranje nosa ide samo nekoliko kapi.

Kod inhalacije dodati kašičicu tinkture u sud sa parom.

Napomene: Obavezno pogledajte sastav tinkture, pogotovu ako je mešavina tinktura, da niste alergični na neku biljku.

Ukoliko vam se pojave neugodni simptomi sa upotrebom tinktura, prestanite odmah da ih uzimate.

Pre bilo kog uzimanja tinktura obavezno se posavetujte sa svojim lekarom.

http://prirodanadar.rs/

15 Responses to "Biljne kapi i tinktura od lekovitog bilja – kako se pravi biljna tinktura"

 1. Pingback: Kantarionovo ulje – Kako se pravi ulje od kantariona primena i dejstvo - Bašta Balkana | Bašta Balkana

 2. dimitar  20. јула 2013.

  vi ste dokaz da nema niceg novog pod suncem

 3. Aleksandar  20. јануара 2015.

  Da li možete da navedete procenat ulja u vašim tinkturama? Radi se o tome da smo koristili druga ulja u kapsulama i slično, koja se teško nabavljaju, pa bismo prešli na vaša ulja ali moramo poprilično precizno da znamo koliko ulja uzimamo, tako da nam treba procenat ulja u vašim tinkturama. Hvala najlepše.

 4. Priroda na Dar  20. јануара 2015.

  @Aleksandar

  Tinkture od lekovitog bilja nemaju ulje u sebi, odnosno ima samo malo etarskih ulja u nekim tinkturama. Tinktura je alkoholno vodeni rastvor ekstrakta lekovitog bilja. Biljna ulja od lekovitog ulja ne pravimo za prodaju, osim za sopstvene kreme.

 5. julija-  28. јануара 2015.

  Mozete li mi reci,koliko miligrama valerijane ima u tih 30 kapi tinkture?Hvala unapred!

 6. Priroda na Dar  29. јануара 2015.

  @ Julija

  Morate preciznije postaviti pitanje. Tinktura Valerijane je sva napravljena od Odoljena i alkohola. 30 kapi je oko 1,2 miligrama tinkture. Jedna kap je 0,04 miligrama.

 7. Biohemičar  18. фебруара 2015.

  Da li možete da mi preporučite neku literaturu koja se bavi tematikom pripreme i primene, kao i farmakološkog delovanja raznih tinktura i/ili biljnog materijala?

 8. Priroda na Dar  18. фебруара 2015.

  @ Biohemičar

  Pri Institutu za lekovito bilje imate nekoliko knjiga i studija koje se bave ekstraktima lekovitog bilja, ali najbolje je da pretražujete Kobson i PubMed sa monografijama koje opisuju neku lekovitu biljku, tip ekstrakta i delovanje lekovitog bilja.

  Sve je danas svedeno na istraživanje pojedinačne lekovite biljke i varijacija sa njom.

  Imate Nemačku farmakopeju, koja je najstudioznija o lekovitom bilju.

  Imate i studiju UN o lekovitom bilju, mada je ona dosta jednostavna, ali su u njoj nabrojane lekovite biljke i delovanje koje je studijama potkrepljeno.

 9. irina kostandinovska  17. априла 2015.

  molim vas da mi odgovorite gde bi mogla naci od gore navednih biljnih kapi u skoplju

 10. Pyer  9. априла 2017.

  Postojili tinktura od crnog oraha i zastje najbolja.Hvala unaprijed srdacan pozdrav

 11. Priroda na Dar  10. априла 2017.

  Poštovani Pyer, postoji tinktura crnog oraha na tržištu i postala je poznata po kontroverznom programu za čišćenje od parazita američke naturopatkinje Hulde Klark. Upotrebljava se za tu namenu pre svega.

  Mi ga ne koristimo u našim preparatima jer ima joda u sebi koji nije baš svima potreban a nekome može i da šteti. Uz to, crnih orah steže krvne sudove i tkiva pa može da podigne krvni pritisak. Dobro je sredstvo za kožu, može da zustavi krvarenje, podstiče rad žuči, itd.

 12. Tanja  10. јуна 2017.

  Postovani,
  nabrala sam danas kantarionov cvet za ulje i tinkturu. Ulje pravim godinama sa maslinovim uljem i nisam ni pomislila da koristim neko drugo do danas, kad sam procitala da moze. Sta mislite o palminom ulju (koje sam kupila za sapun, pa odustala od pravljenja. Mogu li ga iskoristiti u tu svrhu, da li je dovoljno kvalitetno?).
  Sto se tice tinkture, pravicu je prvi put. Zivim u Grckoj. Mogu li da koristim grcki uzo ili cipuro?
  Hvala

 13. Priroda na Dar  12. јуна 2017.

  Poštovana Tanja, sa bilo kojim uljem se može praviti biljno ulje od lekovitog bilja, jedino što se za ličnu upotrebu uvek bira neko kvalitetnije ulje koje samo po sebi ima neka svoja lekovita svojstva. Maslinovo ulje je daleko bolji izbor od plaminog ulja, sojinog ulja, itd.

  Možete tinkturu praviti od uzo-a ili cipura ali ćete sa tim rakijama verovatno dobiti težak ukus.

 14. Bojana  11. јануара 2018.

  Postoje li neka pravila u vezi dinamike korišćenja alkoholnih tinktura, tj koliko dugo se sme koristiti a zatim koliko se pauzira, kada je u pitanju teška bolest?

 15. Priroda na Dar  11. јануара 2018.

  Naše tinkture koje mi pravimo preporuka je da se mogu koristiti neprekidno 3 meseca, pa se pravi pauza od dve nedelje i onda može da se nastavi dalje.

  Za druge tinkture ne znamo, jer je bitan sastav tinktura, pošto ima nekih biljaka koje su bezazlene ali i nekih koje dugom upotrebom počinju da štete organizmu.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.