Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Zdravlje

Kantarionovo ulje – Kako se pravi ulje od kantariona primena i dejstvo

 


Narodni lek kantarionovo ulje i recept kako se pravi ulje od kantariona kod kuće

Popularno ulje od kantariona se primenjuje u mnogim slučajevima. Kakva su dejstva i recept kako se pravi ulje od kantariona

 

 

Kanatarionovo ulje – Recept kako se pravi ulje od kantariona

Kantarionovo ulje domaće - lekovito ulje od kantariona Priroda na DarLekovito delovanje kantariona: Kantarion ima mnogostranu lekovitost te je već u starom veku bila veoma omiljena. Dioskorid je opisao neke njene lekovite efekte, Plinije Sekund spominje je u veoma pohvalnom svetlu a ne manje i grčki lekar Galen. Paracelsus je bio veliki pristalica kantariona i preporučivao je kao lekovitu biljku za čišćenje rana i krvi. Kneipp, Bohn, Flamm, Eckstein, Madaus i drugi nadopunili su njenu lekovitu vrednost tako da je kantarion, uprkos svim anorganskim lekovima i dalje zadržala istaknuto mesto u prirodnom lečenju.

Kantarion je biljka za rane jer ima svojstva da umiruje bolove i da steže; ona je hvaljena kao izvrstan lek za živce a deluje na smanjenje grčeva kao i na rastvaranje sluzi. Pre svega se preporučuje ulje od kantariona protiv opekotina, svežih rana koje krvare, povreda mišića, izliva krvi, nagnječenja tkiva i za lečenje bubuljica, čireva otoka. Ulje od kantariona veoma je dobro kao sredstvo za negu kože, kako kod nečistoće i ispucale kože, tako i kod suve ljuskave kože i dr.

Priprema ulja od kantariona: Ulje od kantariona toliko je poznato i omiljeno da se zbog velike potrebe nude i lošiji proizvodi. Ti „specijaliteti“ najvećim su delom falsifikovani, obojeni bojom alkanin i zbog toga bezvredni. Najsigurnije će proći onaj koji taj prirodni lek pripremi sam. Priprema je sasvim jednostavna, a ulje od kantariona treba biti na raspolaganju u svakom domaćinstvu, tim više što njegova lekovitost traje i do 2 godine.

Biljka kantariona se sakupi i sveža donese kući. Da biste bili uvereni da sakupljate zaista pravu biljku a ne neku sličnu drugu vrstu koja nema lekovitosti, treba listove pobliže pogledati jer su oni kod kantariona sitno izbušeni a i cvetove treba među prstima satrti pa će se obojiti krvavo-crvenom bojom. Posle skupljanja treba oprezno skinute listove i cvetove staviti u jednu prostranu bocu sa širokim grlom, i preko toga preliti 3-4 puta veću količinu najfinijeg maslinovog ulja.

Posle toga se boca dobro začepi i stavi na sunce da stoji 6 do 7 nedelja. Sadržaj boce se češće promućka. Ako je leto kišno i nije sunčano, boca se stavi na toplo mesto u blizini štednjaka. Posle tog vremena ulje će poprimiti svetlocrvenu boju. Sada se čitav sadržaj boce prelije kroz čistu krpu i dobro iscedi ostatak biljke. Ako se sada nakon ponovog stajanja pokaze na površini vodeni sloj, treba ga skinuti gumenom cevčicom. Time je, na tako jednostavan način, uvek u kuć1 na raspolaganju jedan od najboljih prirodnih lekova.

Priroda na Dar kantarionovo ulje i nevenovo ulje - ulje od kantariona i ulje od nevena

Treba još spomenuti da je ovo ulje, uzimano kašikom, bezbolni lek protiv crevnih glista. S obzirom da ovo ulje lagano zatvara, moraju osobe koje naginju zatvoru uskoro nakon uzimanja uzeti sredstvo za poboljšanje stolice (krušina, rabarbara, sena i dr.).

Osim već nabrojenih mogućnosti primene ulja od kantariona kao sredstva za rane i negu kože, ono je i odlično sredstvo za masažu kod krstobolje (lumbago), bolova izazvanih gihtom i reumatizmom, iščašenja i bolova u leđima.

Unutrašnja primena kantarionovog ulja: Ulje od kantariona može se uzimati i kao lek iznutra i to 10-15 kapi na pola čajne kašike vode a ne na šećeru. U ovakvom obliku primenjuje se kod bolova u trbuhu, kolika, upale creva, kod nekontrolisanog mokrenja u krevet dece ili odraslih i kod prekomerne sluzi u plućima (katar).

Ulje od kantariona treba uvek čuvati na tamnom mestu a najbolje je da se ulje nakon pripreme ulije u tamnu bocu.

Tradicionalno pravljeno i visokokvalitetno Kantarionovo ulje i Nevenovo ulje kao i razne tinkture pod etiketom Priroda na Dar se mogu kupiti u bočicama od 100 ml u biljnoj apoteci „Mediflora“ u Beogradu na Lionu, Bulevar Kralja Aleksandra 228, telefon: 011 / 3806 – 281  i  Mobilni: 063 214 426

 

Izvor: Rihard Vilfort – Lekovito bilje i njegova upotreba

www.prirodanadar.rs               www.prirodanadar.com          www.natureasthegift.com

 

4 komentara

 • Zamolio bih vas da mi kazete, dali se ulje od kantariona za spoljasnje upotrebe moze koristit i za unutrasnje upotrebe takodje bez posledica
  unapred zahvalan
  Slobodan

 • @ Slobodan

  Da, kantarionovo ulje se i pije, samo treba voditi racuna o tome da se ne pije leti kada je jako sunce, jer stvara osetljivost koze na sunce. Takodje, ulje od kantariona mora biti napravljeno od jestivog ulja i ne sme biti staro i uzeglo.

  Pri kupovini kantarionovog ulja proveriti da li je za unutrasnju upotrebu.

  Sluzi za grizlice, cir na zeludcu, za ciscenje jetre, upalu creva …

 • Trebalo bi makar da pustite tekst kroz google translate kad se vec oslanjate na tudje tekstove. Ovaj prevod nije bas najbolji.

Ostavite komentar

Proktomed Dr Milena Šćepanović oglas sideba baner
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280

Prijavi se za Newsletter