SIRUP BOKVICE

Lekovita bokvica i kako se pravi sirup od bokvice. Svejedno je da li je sirup od bovice pravljen od muške ili ženske bokvice, u oba slučaja bokvica isto deluje

 

Bokvica i kako se pravi sirup od bokvice za pluća

Bokvica (plantago major i plantago minor) je dragocena lekovita biljka nepravedno zapostavljena i čije vreme tek dolazi. Iako decenijama unazad postoji prirodni sirup od bokvice i timijana za kašalj i pluća, bokvica je u našim istraživanjima pokazala neka fantastična svojstva u mešavinama sa drugim lekovitim biljkama i verujemo da njeno vreme tek dolazi.

U narodnoj medicini bokvica se najčešće spolja koristi za rane i čireve, te za razne otoke i upale, dok se kao čaj ili sirup od bokvice koristi za lakše iskašljavanje, rastvaranje sluzi, za čir na želucu i za bešiku. Ipak, mi napominjemo da će vreme bokvice tek doći jer ima sjajne osobine na krv i sistem krvotoka, te na jetru i bubrege.

Ipak u ovom tekstu mi bi želeli da vam preporučimo recept kako se pravi sirup od bokvice za iskašljavanje, prehlade, astmu, katar i druge bolesti pluća koji je po nama bolji od svakog industrijskog sirupa.

I da napomenemo bitnu stvar, u prirodi postoji velika i mala ili muška i ženska bokvica, koje se razlikuju po listovima i cvetu. Koju god da bokvicu uberete za sirup od bokvice nećete pogrešiti. Razlikuju se malo po ukusu ali im je hemijski sastav i lekovito delovanje isto. Takodje, svima preporučujemo da tokom proleća i leta beru sveže i mlade listove bokvice i stavljaju je u salatu i jedu. Svako ko ima prilike da nakupi dovoljno bokvice sa čistih predela neka je i samelje i koristi kao sveži sok bokvice ili sa malo vode kao smešu. Bokvica ima izuzetna svojstva. Jedna do dve kašike dnevno je sasvim dovoljno da vam oči zasijaju zdravljem i energijom.

Bokvica (Plantago) je rod skrivenosemenica iz istoimene familije (Plantaginaceae), koji broji 265 vrsta. Kosmopolitskog je rasprostranjenja, a neke od vrsta se koriste kao lekovite od najranijih dana ljudske istorije. Bokvice su zeljaste biljke, a samo kod nekih se razvija forma polužbuna ili žbuna visokog do 60cm. Kod većine vrsta listovi se razvijaju u obliku rozete u dnu nerazgranatog stabla. Listovi su sedeći, sa kratkim i uzanim delom liske koji liči na lisnu dršku, jednostavni i bez zalistaka, naizmenični, sa lučnom nervaturom (poseduju 3 ili 5 nerava koji se lučno razilaze u širem delu liske). Cvast, izgrađenu od neuglednih sitnih cvetova koji se oprašuju vetrom, nosi na svom vrhu cvetna drška visoka 5-40cm. Plod je čahura, dvook, sa jednim ili nekoliko semena u okcu.

Tradicionalni recept kako se pravi sirup od bokvice   

Bokvica i kako se pravi sirup od bokvice za pluća posuda zakopana u zemljiBokvica u obliku sirupa od bokvice veoma se preporučuje svim onim bolesnicima, koji boluju od plućnih bolesti, plućne tuberkuloze, onima koji teško dišu, kašljucaju i u grudima imaju prekomerni sluzavi sekret.

Oprobani kućni recept za pripremu bokvičinog sirupa: uzme se boca za konzerviranje sa širokim grlom, sadržine 5 litara, i na njeno dno se stavi 2 do 3 cm dobro pritisnutih sveže ubranih listova bokvice. Na to se naspe oko 1 cm debelo tamnog šećera, a na to opet sloj dobro pritisnutih listova. Tako se nastavi izmenično, slojevima šećera i listova dok boca ne bude napunjena.

Boca se preko noći ostavi pokrivena pa se drugi dan na isti način nadopuni, jer se sadržaj boce preko noći slegne. To se ponavlja tako dugo dok boca bude potpuno ispunjena. Sada se u vrtu, na zaštićenom mestu iskopa jama, grlo se boce zatvori trostrukim slojem pargament papira ili celofana (ili zalije voskom), boca se stavi u iskopanu jamu, pokrije daščicom i još optereti kamenom ili opekom. U visini kamena ili opeke gornji se deo jame proširi i na to stavi jača daska. Konačno se ostatak jame zatrpa zemljom i kraj toga zabode daščica zbog oznake mesta.

Boca sada ostaje 3 meseca u zemlji, sadržaj boce vri u sirup od bokvice na ravnomernoj toploti zemlje, a iz listova se pomoću šećera izluči sok u obliku sirupa bokvice. Posle isteka toga vremena boca se oprezno izvadi iz zemlje i celi sadržaj boce dobro iscedi a tako dobijeni sirup od bokvice jednom se prokuva.

Ceđenje kroz tkaninu, kako se to češće radi, nije preporučljivo, jer takvim nepotpunim ceđenjem ostaje previše neiskorišćenog ostatka. Dobijeni sirup napuni se u boce i dobro začepi.

Taj sirup je najbolji kućni lek protiv svih plućnih bolesti.

Onaj ko nema sopstveno dvorište ni vrt u njemu, ne može da sprovede ovu vrstu vrenja putem ravnomerne toplote zemlje, neka stavi bocu na stalno toplo mesto, najbolje u blizini peći. Što je toplota ravnomernija, to je i vrenje povoljnije. Prekidanjem procesa vrenja hlađenjem, nastaje manje vredan, ako ne i pokvaren sirup.

U slučaju potrebe, deca uzimaju sirup više puta dnevno čajnom kašikom, a odrasli supenom kašikom.

Golden Sweden Bitter 250 ml 

Izvor: Rihard Vilfort – Lekovito bilje i njegova upotreba

www.prirodanadar.rs