Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Zdravlje

Bokvica i kako se pravi sirup od bokvice za pluća

SIRUP BOKVICE

Lekovita bokvica i kako se pravi sirup od bokvice. Svejedno je da li je sirup od bovice pravljen od muške ili ženske bokvice, u oba slučaja bokvica isto deluje

 

Bokvica i kako se pravi sirup od bokvice za plućaBokvica (plantago major i plantago minor) je dragocena lekovita biljka nepravedno zapostavljena i čije vreme tek dolazi. Iako decenijama unazad postoji prirodni sirup od bokvice i timijana za kašalj i pluća, bokvica je u našim istraživanjima pokazala neka fantastična svojstva u mešavinama sa drugim lekovitim biljkama i verujemo da njeno vreme tek dolazi.

U narodnoj medicini bokvica se najčešće spolja koristi za rane i čireve, te za razne otoke i upale, dok se kao čaj ili sirup od bokvice koristi za lakše iskašljavanje, rastvaranje sluzi, za čir na želucu i za bešiku. Ipak, mi napominjemo da će vreme bokvice tek doći jer ima sjajne osobine na krv i sistem krvotoka, te na jetru i bubrege.

Ipak u ovom tekstu mi bi želeli da vam preporučimo recept kako se pravi sirup od bokvice za iskašljavanje, prehlade, astmu, katar i druge bolesti pluća koji je po nama bolji od svakog industrijskog sirupa.

I da napomenemo bitnu stvar, u prirodi postoji velika i mala ili muška i ženska bokvica, koje se razlikuju po listovima i cvetu. Koju god da bokvicu uberete za sirup od bokvice nećete pogrešiti. Razlikuju se malo po ukusu ali im je hemijski sastav i lekovito delovanje isto. Takodje, svima preporučujemo da tokom proleća i leta beru sveže i mlade listove bokvice i stavljaju je u salatu i jedu. Svako ko ima prilike da nakupi dovoljno bokvice sa čistih predela neka je i samelje i koristi kao sveži sok bokvice ili sa malo vode kao smešu. Bokvica ima izuzetna svojstva. Jedna do dve kašike dnevno je sasvim dovoljno da vam oči zasijaju zdravljem i energijom.

Bokvica (Plantago) je rod skrivenosemenica iz istoimene familije (Plantaginaceae), koji broji 265 vrsta. Kosmopolitskog je rasprostranjenja, a neke od vrsta se koriste kao lekovite od najranijih dana ljudske istorije. Bokvice su zeljaste biljke, a samo kod nekih se razvija forma polužbuna ili žbuna visokog do 60cm. Kod većine vrsta listovi se razvijaju u obliku rozete u dnu nerazgranatog stabla. Listovi su sedeći, sa kratkim i uzanim delom liske koji liči na lisnu dršku, jednostavni i bez zalistaka, naizmenični, sa lučnom nervaturom (poseduju 3 ili 5 nerava koji se lučno razilaze u širem delu liske). Cvast, izgrađenu od neuglednih sitnih cvetova koji se oprašuju vetrom, nosi na svom vrhu cvetna drška visoka 5-40cm. Plod je čahura, dvook, sa jednim ili nekoliko semena u okcu.

Tradicionalni recept kako se pravi sirup od bokvice   

Bokvica i kako se pravi sirup od bokvice za pluća posuda zakopana u zemljiBokvica u obliku sirupa od bokvice veoma se preporučuje svim onim bolesnicima, koji boluju od plućnih bolesti, plućne tuberkuloze, onima koji teško dišu, kašljucaju i u grudima imaju prekomerni sluzavi sekret.

Oprobani kućni recept za pripremu bokvičinog sirupa: uzme se boca za konzerviranje sa širokim grlom, sadržine 5 litara, i na njeno dno se stavi 2 do 3 cm dobro pritisnutih sveže ubranih listova bokvice. Na to se naspe oko 1 cm debelo tamnog šećera, a na to opet sloj dobro pritisnutih listova. Tako se nastavi izmenično, slojevima šećera i listova dok boca ne bude napunjena.

Boca se preko noći ostavi pokrivena pa se drugi dan na isti način nadopuni, jer se sadržaj boce preko noći slegne. To se ponavlja tako dugo dok boca bude potpuno ispunjena. Sada se u vrtu, na zaštićenom mestu iskopa jama, grlo se boce zatvori trostrukim slojem pargament papira ili celofana (ili zalije voskom), boca se stavi u iskopanu jamu, pokrije daščicom i još optereti kamenom ili opekom. U visini kamena ili opeke gornji se deo jame proširi i na to stavi jača daska. Konačno se ostatak jame zatrpa zemljom i kraj toga zabode daščica zbog oznake mesta.

Boca sada ostaje 3 meseca u zemlji, sadržaj boce vri u sirup od bokvice na ravnomernoj toploti zemlje, a iz listova se pomoću šećera izluči sok u obliku sirupa bokvice. Posle isteka toga vremena boca se oprezno izvadi iz zemlje i celi sadržaj boce dobro iscedi a tako dobijeni sirup od bokvice jednom se prokuva.

Ceđenje kroz tkaninu, kako se to češće radi, nije preporučljivo, jer takvim nepotpunim ceđenjem ostaje previše neiskorišćenog ostatka. Dobijeni sirup napuni se u boce i dobro začepi.

Taj sirup je najbolji kućni lek protiv svih plućnih bolesti.

Onaj ko nema sopstveno dvorište ni vrt u njemu, ne može da sprovede ovu vrstu vrenja putem ravnomerne toplote zemlje, neka stavi bocu na stalno toplo mesto, najbolje u blizini peći. Što je toplota ravnomernija, to je i vrenje povoljnije. Prekidanjem procesa vrenja hlađenjem, nastaje manje vredan, ako ne i pokvaren sirup.

U slučaju potrebe, deca uzimaju sirup više puta dnevno čajnom kašikom, a odrasli supenom kašikom.

Golden Sweden Bitter 250 ml 

Izvor: Rihard Vilfort – Lekovito bilje i njegova upotreba

www.prirodanadar.rs 

 

7 komentara

 • Zanima me koliko listova muske i koliko zenske bokvice pomesati sa medom i koliko treba da odstoji , dali u hladu ili suncu i koja kolicina meda hvala vam u svakom slucaju.

 • Draga Vera, navedeno je u tekstu da je svejedno koja je bokvica u pitanju.

  A za med ne razumemo, nigde se u tekstu ne pominje upotreba meda. Med i bokvica se koriste u jednom drugom receptu, koji ćemo naknadno objaviti sa objašnjenjima. Ali kao kratak odgovor, sameljte bokvicu i dodate onoliko meda koliko vama prija za jelo. Med se NIKADA ne drži na suncu, tako da ni bilo koji preparat sa medom se NIKADA ne drži na suncu.

  Ne mora preparat od bokvice i meda da stoji, odmah može da se jede jer je sveža bokvica uvek bolja od odstojale.

 • Pozdrav.Samo jedno pitanje: u receptu za pravljenje sirupa od bokvice(izdanje Magazina od 25 maja 2013 ) naveli ste da se sadržaj boce , nakon 3 meseca stajanja boce u zemlji „dobro iscedi“ , i da „ceđenje kroz tkaninu, kako se to češće radi, nije preporučljivo, jer takvim nepotpunim ceđenjrm ostaje previše neiskorišćenog ostatka.“. Pitanje je KAKO PRAVILNO I DOBRO ISCEDITI SADRŽAJ BOCE, da bi se dobio sirup ?
  Da li kroz metalnu cediljku, pritiskajući sadržaj rukom,ili na neki drugi način ? Unapred hvala na odgovoru.Vojislav Vojinovic,Beograd, tel.063-7757019, email [email protected]

 • Poštovani Vojislave, iscedite sirup od bokvice kako mislite da je najbolje vodeći računa o higijeni. Izbegavajte direktan kontakt sadržaja i kože ruku, to jest ako radite cedjenje sa pritiskanjem rukom uzmite neke higijenske rukavice.

  Možete smesu staviti u dupli sloj gaze pa pritisnuti nečim ili zavijati gazu da se stvori pritisak, možete i kroz cedaljku, pa talog pritiskati, svejedno je.

  U tekstu je praktični i štedljivi nemac naveo da se iscedi što više.

 • D, zaista niste naveli jasnu metodu cedjenja i to je skroz bez veze, ne treba ni da pisete tekst ako ne objasnite detaljno sve. Ja sam se takodje pitala moze l ise za sirup koristiti med umesto zutog secera a postupak zakopavanja u zemlju da ostane isti? Imate l isaznanja da je neko ovo ucinio na taj nacin i kakve j areakcija onda bokvice i meda dok stoji 3 meseca u boci zakopanoj u zemlju? Hvala

 • Takodje, ja bokvicu iako je berem u prirodi, ona se zapravo ne moze naci na potpuno cistom mestu jer uvek raste blizu puteva nekih cak i u sumi pored puta gde ipak pada kisa dize se prasina jer prolaze ljudi i, stoga perem svaki list kad dodjem kuci, i ostavim i h malo u vodi da stoje posle pa opet isperem, i pitam se je li moguce da ne spominjete da treba prvo oprati listove?

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280