Nesveti a sveti i druge priče – Arhimandrit Tihon

 

Neobično lepa i dirljiva knjiga o pravoslavnoj duhovnosti i savremenim starcima Rusije i ljudima koji traže pomoć Nesveti a sveti i druge priče

 

 

Pisac knjige Nesveti a sveti i druge priče arhimandrit Tihon Ševkunov je po kazivanju pouzdanih izvora lični duhovnik ruskog predsednika Putina. Uz to, Arhimandrit Tihon Ševkunov je savetnik predsednika Rusije za kulturu i nastojatelj uticajnog Moskovskog hrama – Sretenjski manastir. Pre nego što se zamonašio bio je uspešan i talentovan student režije, što se vidi i u njegovom pisanju i stvaranju scena koje opisuje u knjizi. To je sasvim dovoljno razloga da se zainteresujete za ovu izvanrednu knjigu o izuzetnim ljudima i savremenoj duhovnosti Rusije.

 

Nesveti a sveti i druge priče – Arhimandrit Tihon. Knjiga o duhovnosti i Rusiji. Korice knjige

Nesveti a sveti i druge priče je briljantna knjiga i veoma emotivno delo koje je napisao ruski i moskovski arhimandrit Tihon Ševkunov i koju ćete upamtiti za ceo život. I uvek ćete joj se rado vraćati, jer na preko 400 stranica i desetine životnih priča koje ima ova knjiga, ispričane su neke divne i dirljive ljudske priče o životu i smrti, ljudima i neljudima, veri i neveri, o staroj i novoj Rusiji. I u svemu tome ima i zapleta, misterije i zabave, plača i humora, mnogo lucidnosti i pronicljivosti, svega onoga što život čini.

Nesveti a sveti i druge priče je ubedljivo najprodavanija knjiga o duhovnosti u Rusiji zadnjih decenija. Pojavila se pre nekoliko godina u prodaji i odmah je postala bestseler baš kao i trilogija romana Flavijan o kojima smo već pisali. Popularnost knjiga duguje jednostavnosti i blagodeti koja iz nje izvire i koja dotiče srca čitalaca. Ne znamo osobu koja je čitala knjigu Nesveti a sveti i druge priče a da nije zaplakala ili makar da suza nije zaiskrila u oku, kao i da se nije od srca nasmejala dogodovštinama čitave galerije junaka ove knjige. Zato je knjiga tako popularna, jer je životna i optimistična, iako se u njoj govori i o smrti, i o mučeništvu i o stradanju.

I da vas ne zavara prva reakcija čitalaca koji kažu da se knjiga Nesveti a sveti i druge priče lako i brzo čita, nemojte pomisliti da je to neka instant literatura i prolazni književni hit. Ne naprotiv, ovo je vrlo duboka duhovna literatura ali pisana običnim jezikom svakodnevnice, i knjiga koja ne mudruje, koja se ne bavi suvom dogmatikom ideja i verovanja, nego knjiga koja opisuje uzvišenost i niskost života u celoj lepezi od najvišeg vrha duhovnosti do dna ljudskosti. Knjiga koja je živa, topla, lepršava i duhovita ali i ozbiljna, zahtevna, osvešćujuća.

Kada bi pokušali da knjigu Nesveti a sveti i druge priče svedemo u neki književni okvir, najbliže je delo smestiti u dnevničke zapise susreta sa izuzetnim ljudima. Arhimandrit Tihon je sabrao mnoštvo priča iz svog života i života drugih ljudi koje je susretao u jednu nisku bisera i priča koje će vas svojom toplinom, dubinom i ljudskošću dirnuti do same suštine bića. Život i pozicija u kojoj se nalazio i u kojoj je sad dali su mu priliku da upozna velike duhovnike i ljude Rusije, kao i poznate javne ličnosti, da zaviri iza kulisa i njihovih života, da ispriča neke neobične anegdote i čudesne priče o pravoslavlju i duhovnosti Rusije.

U knjizi od oko 400 strana ima puno kratkih i zanimljivih priča. Svaka priča je sama za sebe pouka i zaokružena celina. Ipak, neke priče se nastavljaju kroz celu knjigu. Neke priče se nadovezuju jedna na drugu. Neki junaci i neka mesta prolaze kroz nekoliko priča, povezujući sve to u jednu jedinstvenu celinu i opis Rusije u zadnjih 60-70 godina i duhovne klime koja je u njoj vladala. Zato ne znamo da li bi pre knjigu Nesveti a sveti i druge priče opisali kao niz susreta autora sa izuzetnim ljudima Rusije ili niz priča o samoj Rusiji i Rusima.

Kako god pokušali da opišemo knjigu Nesveti a sveti, ona se opire našem pokušaju da je dostojno predstavimo. Nesveti a sveti i druge priče je neverovatna duhovna knjiga i priča o mnoštvu malih i neobičnih dogadjaja glavnog junaka i pripovedača sa ljudima koji kao da nisu od ovoga sveta, o ruskim starcima, o ruskom monaštvu, o komsomolcima i ruskim komunistima, o običnim i javnim ličnostima, o grehu i pokajanju, o tajanstvenim i zabitim mestima, o katakombama u kojima je sahranjeno 14,000 monaha, o Kavskaskim planinama u kojima tajno borave ruski podvižnici askete, o ljudima i demonima, o nadnaravnim moćima i projavama Božijim, isterivanje djavola, o snalaženju u teškim vremenima za rusku Crkvu i narod, o ljubavi i milosrdju.    

Knjigu Nesveti a sveti i druge priče jednostavno treba uzeti u ruke i krenuti sa čitanjem. Sve ostalo će vam se reći samo.

 

Novi Starečnik

Opis jednog dogadjaja iz knjige Nesveti a sveti i druge priče, slobodno prepričano.

U jednoj zabitoj ruskoj oblasti postojao je mali manastir sa muškim monasima. Tvrdilo se da monasi nisu bili revnosni, da su dosta pili i bančili, što nije nikako bilo u hrišćanskom duhu i po zapovestima tipika.

Nakon svetskog rata, ljubomorni seljani i revnosni komunisti su iskoristili te priče da podignu optužbu za nemoral i pohapse sve monahe ne bi li zatvorili manastir. Vezali su monahe i stavili ih u red ispred manastira. Pobacali su krst, ikone i svete predmete pred njih i rekli im:

„Evo vam popovi prilike da spasite svoje živote. Odreknite se te vaše vere, pogazite ove crkvene relikvije i bićete slobodni. Moći ćete da nastavite da pijete i radite šta vam je volja. “

Muk. Tišina. Niko od monaha nije istupao iz reda. Nakon nekog vremena iguman manastira istupi napred ispred svih, okrenu se svojoj braći monasima i reče:

„Braćo moja, do sada smo živeli kao svinje. Sad je došlo vreme da umremo kao hrišćani!“

I niko od bratije ne odstupi od vere i ne pogazi Crkvu svoju i veru u Gospoda. Svi su ubijeni mučeničkom smrću, komunisti su ih sve do jednog posekli sabljama.