Posne palačinke od integralnog brašna bez jaja i mleka

Recept kako se prave posne palačinke od 3 do 4 vrste integralnog brašna a bez jaja i mleka

 

Vegetarijanske i posne palačinke od integralnog brašna bez jaja i mleka

Palačinke bez jaja i bez mleka, posne palačinke, da li je to moguće. Da, moguće je.

A palačinke od integralnog brašna, zdrave palačinke, da li je to moguće. Da, itekako.

Pri poseti jednom centru zdrave ishrane u Srbiji ljubazni domaćini su nas poslužili vegetarijanskim palačinkama sa domaćim džemom od kajsija kao slatka varijanta i sa slanim nadevom od sojinog sira i indijskih začina kao slana varijanta, pošto su oni vegetarijanci i to još i vegani. Bili smo zapanjeni da su palačinke imale tako dobar ukus iako u njima nije bilo ni mleka a ni jaja. Ukus palačinkama je davalo integralno brašno, odnosno mešavina integralnog brašna za palačinke. To mi je bilo drago saznanje s obzirom da redovno postim po crkvenom kalendaru i onda vam treba zdrava posna hrana. 

Sad, većina ljudi zna kako se prave palačinke, tako da tu nema neke posebne preporuke, suština je da se pogodi razmera različite vrste integralnog brašna za palačinke. Ako stavite samo jednu vrstu integralnog brašna u smesu za palačinke, sva je prilika da će vam se palačinke kidati i da neće biti elastične. Rešenje je u mešavini brašna. Ili pak da se prave male i deblje palačinke kao na slici.

Probao sam da napravim sam kod kuće posne palačinke od integralnog brašna i uspeo sam. Tim pre što su deca htela da ih jedu i nisu pravila problem što u njima nema mleka i jaja. Iako utisak malo naginje ka tortilji, uz malo kreativnih eksperimenata može se doći do odlične i zdravije palačinke koju će svi voleti u kući.

 

Sastojci za palačinke od integralnog brašna:

100 grama crnog ječmenog ili raženog brašna

100 grama kukuruznog brašna belog ili žutog

100 grama belog pšeničnog brašna

100 grama pšeničnog ili graham brašna

15 dcl kisele ili mlake vode, ili kombinacija

1 kašičica šećera

1 kašičica ulja

½ kačičice soli

 

Priprema vegetarijanskih posnih palačinki

Priprema palačinki od integralnog brašna je standardna, sve stavite u multipraktik ili blender i umutite. Ako želite tanje palačinke dodajte pola kesice praška za pecivo i pustite da smesa za palačinke odstoji neko vreme u frižideru.

Odnose i količine integralnog brašna možete menjati. Ako vam se palačinke kidaju, dodajte sitno kukuruzno brašno, koje palačinkama daje čvrstinu i slatkast ukus. Takodje, možete staviti i heljdino brašno, pa praviti palačinke od heljde, stim da se heljda mora mešati sa belim brašnom, to jest 70% belog i 30% heljdinog brašna.

Ako želite manje masne palačinke od integralnog brašna onda ne stavljajte ulje u smesu. Samo stavite kap dve ulja pri pečenju.

Palačinke od integralnog brašna premažite slanim nadevom ili slatkim filom, izbor je vaš. Ako želite da vam u potpunosti budu posne palačinke, onda izbegavajte dodatke sa životinjskim sastojcima i mlekom.

Uživajte.