Najbolja manastirska vina od Tvrdoša, pa preko Dečana do Hilandara

Koja su najbolja manastirska vina: Tvrdoško, Sopoćansko, Žičko, Dečansko, Bukovo, Hilandarsko vino

 

Najbolja manastirska vina - Tvrdoško, Dečansko, Bukovo, Hilandarsko vino vinski podrum manastira Tvrdoš

Znate li koja su najbolja manastirska vina i da li ih pijete?

Ideju da se bavim time koja su najbolja manastirska vina sam dobio pre nekog vremena kada sam u prodavnici crkvenih suvenira uzeo jednu neobičnu plastičnu bocu od 1,5 litara crvenog manastirskog vina na kojem je pisalo Metohijsko vino barik a dolazilo je iz fruškogorskog manastira Fenek. Malo apsurdno, zar ne, Kosovsko vino iz Vojvodine? Medjutim i pored apsurda, Metohijsko barikirano vino je bilo odlično, i nas nije bolela glava nakon jedne vesele noći sa prijateljima. A vino je bilo jako, lako udara u glavu a opet samo traži da se pije.

Do tada nisam vodio računa koja su najbolja manastirska vina jer sam od manastirskih vina voleo da pijem vino manastira Tvrdoš i ponekad Dečansko vino. Manastir Tvrdoš ima vrlo ozbiljniju vinariju i vrhunski vinski podrum, odličnu tehnologiju i znanje za pravljenja vina i njihovo vino je već godina poznato i visokog kvaliteta. Dečansko vino je odličnog kvaliteta jer ima sjajne vinograde i sirovinu, ali još uvek nije dostiglo popularnost Tvrdoša. Za ostala manastirska vina nisam mnogo ni znao, ako izuzmem Hilandarsko vino koje sam svojevremeno doneo sa Svete Gore a i dobio ga na poklon. Vinski podrum Hilandara nije bio na zavidnom nivou pre 7,8 godina pa ni Hilandarsko vino nije bilo dobrog kvaliteta, ali je u medjuvremenu na Svetoj Gori podignuto dosta vinograda i izgradjena je savremena vinarija i vinski podrum, pa oni koji su probali novije boce vina iz Hilandara kažu da je to sasvim druga priča. Tim pre što boca košta 20 eura.

Manastirska vina mogu da budu veoma interesantna i zanimljiva i predvidjam im veliku budućnost iz nekoliko razloga. Pre svega, manastirska vina se mahom prave na tradicionalan način, bez mnogo hemije, prskanja i tehnoloških obrada, pa nose u sebi onu divlju notu jakih i živih vina. Ne moram da vam napominjem da će vam svako crveno manastirsko vino obojiti jezik u tamno plavu boju od tanina prisutnih u njemu, a ja to želim i hoću, to smatram za dobro i prirodno vino.

Drugi razlog zašto najbolja manastirska vina mogu biti i najbolji izbor za vaš dom su to što se ta vina rade od strane monaha, koji vas sigurno neće prevariti i koji će se potruditi da to svoje manastirsko vino naprave što bolje, jer oni sve što rade, rade u slavu Gospoda. Manastirsko vino se ne pravi za slavu monaha i manastira i za njihovu zaradu, jer oni ništa i ne poseduju, nego je pravljenje vina mahom deo monaškog poslušanja i služi da manastiru obezbedi ekonomsku samostalnost.

I na kraju, a možda i na početku priče, manastirska vina imaju blagoslov starešine manastira.

Opet, za većinu ljudi i vinopija to neće biti zanimljivo, jer će svi tražiti da vide da li im odgovara ukus vina i cena manastirskog vina. Sa te strane, manastirska vina su mahom jakih ukusa, pune boje i sirovog bukea. Nisu možda prefinjena i doradjena ali su živa i vitalna, i tu snagu groždja osećate u njima. Iako se pogrešno misli da se manastirsko vino koristi samo za liturgiju i pričešće, ona su najmanje pravljenja za službu, a najviše za dalju prodaju posetiocima manastira i stanovništvu.

Cene im kreću od po 3 eura za točeno metohijsko vino, pa Tvrdoš i Bukovo koji koštaju oko 10 eura, do Hilandarskog koje košta dobrih 20 eura. U svakom slučaju vreme radi za najbolja manastirska vina i biće ih sve više i biće manastirska vina sve bolja.

 

Najbolja manastriska vina koja trenutno možete naći u prodavnicama i manastirima su:

1. Tvrdoško vino  – manastir Tvrdoš

2. Dečansko vino – manastir Visoki Dečani

3. Vino Filigran i Tamjanika – manastir Bukovo

4. Sopoćansko vino – Manastir Sopoćani

5. Metohijsko vino barik – manastir Fenek

6. Manastirsko vino i Bermet – manastir Kalenić, Gledićke planine

7. Manastirsko vino – manastir Ljubostinja

8. Manastirsko vino – manastir Žiča

9. Hilandarsko vino – manastir Hilandar

 

Mogao bih da ocenjujem koja su najbolja manastirska vina ali prepuštam vama da sami to lično istražite. Meni se dopadaju Tvrdoško, Dečansko i posebno Metohijsko vino barik manastira Fenek. Najbolje manastirsko vino je ono koje se vama najviše dopada. Jer, vino je ipak stvar ukusa. Meni su manastirska vina dobra i volim da ih pijem, jer od njih me ne boli glava, imaju snažan i robustan ukus i aromu, osećaš prirodnost i energiju u njima.

I oboje mi jezik, a to smatram jako bitnim, jer onda znam da su lekoviti tanini iz kožice crnog groždja sačuvani u vinu. Tada je manastirsko vino lek a ne groždjani opijat za mase.

Živeli!