Najbolja srpska crvena vina i prolećni vinski festival Wine Style magazina

Pregled i ocena koja su najbolja srpska crvena vina bila na izložbi vina koju je organizovao Wine Style magazina

 

Najbolja srpska crvena vina i vinski festival Wine Style magazina najbolje srpsko crveno vino Rodoslov reserve

Wine Style Magazin je organizovao svoj tradicionalni festival vina na kojem su mogla da se probaju najbolja srpska crvena vina koja su tog trenutka bila izložena, kao i sve ostale vrste vina, što domaća, što strana.

Ti vinski festivali meni mahom padaju u nezgodno vreme kada je pravoslavni post. Posebno svi vole zbog Nove Godine da festival vina prave za vreme Božićnog posta, pa jednostavno iz tog razloga ne idem na te vinske priredbe. I ove godine je Wine Style magazin organizovao svoj tradicionalni festival vina za vreme Vaskršnjeg posta, ali srećom, priredba je pala u Lazarevu subotu 12 aprila 2014 godine, dan kada je moglo rujno vino da se pije, pa smo supruga i ja radosno otišli da probamo najbolja srpska crvena vina, bela vina, šampanjce. Bili smo somelijeri amateri.

Da ne dužim, kako smo ušli, tako smo vrlo discipinovano išli od štanda do štanda proizvodjača vina i degustirali vina. Moja supruga je degustirala šta je htela, od rose vina do šampanjca, dok sam se ja kao zvaničan somelijer ovog sajta odlučio samo za najbolja srpska crvena vina. Priznajem, popilo se dosta, jedno 18 vina sam probao, i to je moralo da ostavi posledicu na moj bodri duh, koji je postao još bodriji. Iako kada degustiram vina ne popijem više od dva gutljaja, ipak 18 puta po 2 gutljaja je 36 gutljaja vina, pa vi izračunajte koliko je to u decilitrima i kako to podiže raspoloženje. Interesantno je da što više vina pijete, to vam je osećaj za kvalitet vina istančaniji, što je logično. Na kraju sam morao da se vratim na dve početne vinarije da potvrdim prvobitne ocene, iako mi se sve vrtelo u glavi.

Obišao sam sve domaće izlagače i nekoliko stranih proizvodjača vina. Pisao sam da volim manastirska vina, medjutim bio je samo jedan proizvodjač tih vina na izložbi. Pisao sam i koja su najbolja srpska vina, da je meni najbolje srpsko vino marka Svb Rose vinarije Budimir, ali ove godine oni nisu bili prisutni. Zato sam ocenjivao ostale proizvodjače i davao im ocene. Sve je krajnej subjektivno i ovo je jedna uslovna lista Najbolja srpska vina, jer nisu sve vinarije bile tu, niti sam sva crvena vina probao. Medjutim, možda vam bude zanimljivo. Ocene su od 1 do 5, gde je 5 maksimalna ocena, a ocene sam davao i na pola broja, jer je teško razdvojiti ocene vina, s obzirom da su to fine razlike.

Ocena koju je crveno vino zaradilo od mene je moj lični odnos prema vinu, baziran na proceni kvaliteta, ukusa i odnosa onoga što nudi sa cenom. Priznajem da sam subjektivan somelijer ali ne i navijački raspoložen, ne favorizujem nijednu vinariju, cilj mi je samo da popularišem dobra vina. U nastavku su ocene vina.

. . .

Najbolja srpska crvena vina ocene

Onix – vinarija Cilić – 4

Cabernet Merlo – vinarija Cilić – 3,5

Život teče – vinarija Zvonko Bogdan – 3,5

Trijumf Pinot Noar – Aleksandrović – 3,5

Regent – vinarija Aleksandrović – 4

Rodoslov – vinarija Aleksandrović – 4,5

Cabernet Sauvignon Reserve – vinarija Radovanović – 4

Cabernet Sauvignon – vinarija Aleksić – 4

Cabernet Sauvignon – vinarija Selecta – 3

Pinot Noir – Mačkov podrum – 3

Cabernet Sauvignon Selection – vinarija Do Kraja Sveta – 3,5

Cabernet Sauvignon Hum Selection – vinarija Tvrdoš – 3,5

Aurelius – vinarija Kovačević – 4

Ergo – Termet – 3,5

. . .

Najbolje crveno vino koje smo probali, a supruga i ja smo se složili da je stvarno najbolje vino, bilo je slovenačka MoviaVeliko rdeče, ali to je bilo i najskuplje vino na izložbi, košta boca tog vina u Sloveniji oko 50 eura. Istakli bi i iznenadjujuće pitko i odlično vino po pitanju cene i kvaliteta, stono vino Orfelin, vinarija Kovačević, koje košta 320 dinara a neuporedivo je bolje od svih domaćih, uvoznih i crnogorskih vina u tom cenovnom rangu.

Pozvani ste da probate vina sa liste i da sami izaberete koje je najbolje srpsko crveno vino za vas. Mi smo izabrali, Rodoslov, vinarija Aleksandrović, cena oko 3500 dinara. Odmah do njega je i Barovo, makedonske vinarije Tikveš, takodje premium vino. Sve što vredi je i skupo, ni vino tu nije izuzetak.

 

Zlatko Šćepanović