Zašto biljni sir i biljni šlag nisu posni proizvodi

Treba znati da biljni sir i biljni šlag nisu posni proizvodi jer imaju u sebi mlečne proteine

.

Zar biljni sir i biljni šlag nisu posni proizvodi

Biljni sir nije postan proizvod

Biljni sir nije postan proizvod. Biljni šlag nije postan proizvod. To nisu posni proizvodi za post. Tako da ne treba sebe mučiti i jesti ih jer pored lošeg ukusa nisu ni posni proizvodi.

Stvar je vrlo jednostavna, biljni sir i biljni šlag u sebi sadrže surutku, odnosno mlečne proteine. Mleko se inače sastoji od vode, mlečnih proteina i mlečne masti. Kada se iz mleka izvlače mlečna mast i proteini u fazi separacije mleka dobije se pavlaka a kada se izvlači surutka dobije se mlečni protein. Surutka se posle suši i dobija se dehidrirana surutka, odnosno mlečni protein u prahu koji se dodaje u biljni sir i biljni šlag.

Tako da se nemojte zavaravati kada kupujete posni sir i koristite ga tokom posta, on se ne koristi kao posna hrana. Isto tako biljni šlag ili biljna pavlaka nije posna, ne koristi se tokom šlaga.

Ako ne verujete ovome što je napisano, pogledajte etikete na proizvodima i videćete da piše: Surutka, ili pak mlečni proteini.

Biljni sir i biljni šlag su napravljeni za sve one ljude koji su alergični na laktozu iz mleka, nisu pravljeni za post. Takodje, mnogo proizvoda koji se danas reklamiraju kao posni: keksi, slatkiši, hleb, peciva, namazi, zamena za mleka, ako imaju u sebi surutku ili mlečne proteine, nisu posni.

Dakle da ponovimo – biljni sir koji se reklamira kao postan sir to nije. Biljni šlag koji se reklamira kao postan, to nije.

Treba znati.