Posne lazanje sa pečurkama ili sojinim ljuspicama

Recept kako se spremaju posne lazanje sa pečurkama ili sojinim ljuspicama

 

Recept za Posne lazanje sa pečurkama ili sojinim ljuspicama

Posne lazanje su namenjene svima onima koji lazanje vole ali ih ne jedu tokom posta. Moguće je napraviti i posne lazanje, bez sira, mesa, jaja. Kako će posne lazanje ispasti zavisi malo od iskustva kuvara i veštine da se upotrebe začini.

Napominjemo da se posne lazanje sa pečurkama ili sojinim ljuspicama prave ili sa pečurkama ili sa sojinim ljuspicama, nije preporučljivo mešati ih. Takodje, posne lazanje se mogu napraviti i od patlidžana ili se može staviti u nadev sejtan – pšenično meso.

Suština uspeha pripreme svake posne lazanje je ukus nadeva i izrada bešamel sosa. Tako da obratite pažnju na ukus nadeva za lazanje i spremanje bešamel sosa kojim prelivate lazanje da se sve sjedini.

Posne lazanje su namenjene svima koji poste, vegetarijancima, makrobiotičarima, kao i bolesnicima koji iz nekog razloga ne bi trebalo da jedu životinjske proteine.

.

Posna lazanja sastojci

– kutija listova lazanja (10-12 komada)

– 1 glavica crnog luka

– 500 grama pečurki ili 200 grama soje u ljuspicama

– 2 šolje sosa od paradajza

– 2 čena belog luka

– balsamiko sirće

– sojino mleko

– 200 grama tofu sir od soje (biljni sir)

– 2 kašike belog brašna

– so, origano, bosiljak, začin od povrća (začin C, Biozačin). beli i crni biber

– ulje

– sveži peršun (sveži bosiljak)

.

Kako se spremaju posne lazanje

Kore za lazanju: Obariti listove lazanje u slanoj kipućoj vodi sa malo ulja dok ne omekšaju. Ne prekuvati kore za lazanju u vodi, bitno je da samo omekšaju jer će se i onako skuvati pri pečenju lazanja.

Nadev za lazanju: Pečurke oprati i seckati na veće komade. (ili ljuspice soje preliti sa kipućom vodom i ostaviti da omekšaju). Kratko i brzo propržiti sitno iseckan luk i beli luk na ulju i dodati pečurke (ili oceđene sojine ljuspice). Kad se masa malo proprži, naliti sos od paradajza, i dodati bosiljak, sol i origano. Možete dodati i malo sirće balsamiko da se bolje zgusne. Dinstati još 5 minuta dok se smesa ne zgusne. Kad skinete sa šporeta dodati iseckan sveži peršun.

Bešamel sos: U drugoj posudi na blagoj vatri propržiti belo brašno na ulju, staviti kašiku začina od povrća i uz mešanje polako dodavati sojino mleko. Kad se bešamel zgusne, probati bešamel sos i dodati beli biber i so.

Slaganje lazanja u pleh: U uljem ili margarinom podmazan pleh ređati tri lista lazanje, pa preliti nadevom kore, zatim staviti malo krupno izmrvljenog tofu sira i preliti bešamel sos, pa još jedan red lazanja staviti i ponoviti postupak. Postupak ponoviti ukupno tri puta ili četiri ako želite deblje posne lazanje. Zaliti ostatkom bešamela i paradajz sosa kore lazanja. Po vrhu lazanja posuti origano, bešamel sos i rendani tofu sir.

Pečenje lazanja: Prekriti pleh sa lazanjom sa alu folijom i peći oko 45 minuta na umerenoj vatri na oko 200 C u rerni. Pred kraj pečenja, zadnjih 10 minuta skinuti foliju da se posne lazanje zapeku s vrha. Nakon pečenja posuti lazanje sa svežim bosiljkom ili peršunom.

Uživajte!