Mafija i sve lepe naše mafijaške zemlje Balkana

Zašto se zemlje Balkana doživaljavaju kao mafijaške zemlje. Kako mafija – naša stvar vlada Balkanom

 

Gluvo doba – Mafija i mafijaške zemlje Balkana i Al Paćino u filmu Scareface

Mafija ili još ispravnije Cosa Nostra (na ital. Cosa Nostra – u prevodu Naša stvar), je tajna italijanska kriminalna organizacija koja je nastala sredinom 19. veka na Siciliji. Kasnije se mafija proširila i na istočnu obalu SAD kada je krajem 19. veka veliki broj Sicilijanaca emigrirao u Ameriku, gde su se organizovali u mafijaške klanove.

Termin mafija se danas u opštem govoru koristi kako bi se njime označili različiti oblici kriminalnog udruživanja i organizovanog kriminala koji funkcioniše pod parolom Naša stvar. U novije vreme društveni analitičari o savremenoj mafiji kažu da je to jedna organizacija moći, čije glavne garancije opstanka nisu toliko kriminalne aktivnosti na ulici, koliko je to uska kriminalna povezanost sa funkcionerima države u kojoj mafija deluje.

Mafijaške zemlje označavaju pojam kada stepen kriminalizacije društva postane evidentan i očigledan običnom gradjaninu. Mafijaške zemlje funkcionišu pod kontrolom mafijaških skupina. Vreme je da shvatimo gde živimo.

.

Mafija na Balkanu i mafijaške zemlje Balkanske

Balkan je jedan od najlepših i najraznovrsnijih životnih prostora sveta, u kome žive isto tako zanimljivi i raznovrsni ljudi. Medjutim, postoji jedna sličnost medju tim prostorom i tim ljudima na Balkanu, svi žive u mafijaškim državama, iako se one različito zovu. Ali svima njima je zajedničko da imaju organizovane grupe koje vode svoje poslove na način koji se zove Naša stvar. „To je naša stvar i bolje da ne pitaš ništa ako ti je život mio“ – parola je koja na balkanskim prostorima egzistira više od pola veka, od dolaska komunista, pa preko bezbednosnih agencija, do demokratskih partija koje se bore za našu stvar.

Mafijaške države na Balkanu nisu neki poseban svetski fenomen a ni čudo nevidjeno, kako bi mi to voleli da zamišljamo, ima gorih, opasnijih i okrutnijih mafijaških država u svetu, posebno u centralnoj Americi i delovima Azije.

Nas zapravo zanimaju mafijaške zemlje – države na Balkanu, jer u njima živimo i sa njima smo susedi, jedni smo drugima najbliži. Zato ćemo napraviti malu retrospektivu kako mafijaške zemlje Balkana suštinski izgledaju i kakva mafija u njima vlada. Krenućemo od Zapada ka Istoku, ili od severa ka jugu ali ćemo pre toga oceniti stepen i nivo mafije – političke, ekonomske, birokratske, bezbednosne i kriminalne.

Politička mafija se odnosi na zločinačko udruživanje nosioca političke vlasti kroz institucije sistema – političara i partija, radi ostvarivanja svojih interesa kriminalnim metodama korupcije, pretnje, ucene, sile. Ekonomska mafija je udruživanje poslovnih ljudi i firmi za ostvarivanje dobiti kriminalnim putem, monopolima i interesnim lobiranjem za ostvarivanje neprincipijelnih mogućnosti. Birokratska mafija je udruživanje državnih činovnika i birokarata u pljački naroda kroz sistem propisa i zakona, direktan mito, korupciju, dirigovane javne nabavke i tako redom. Bezbednosna mafija se odnosi na organizovani prelazak bezbednosnih poluga države; državne bezbednosti, policije, vojske i sudova u kriminalne vode i saradnju sa kršiteljima zakona. Kriminalna mafija je ona stvarna mafija i banda stvarnih kriminalaca koji se bave klasičnim kriminalom; kradjama, iznudjivanjima, prostitucijom, prevarama, kladjenjima, dilovanjem droge, ucenama.

Danas postoje i mnoge druge novostvorene mafije – gradjevinska mafija, mafija u belom, zelena mafija, medijska mafija i tako redom, ali ćemo se ovde bazirati samo na najznačajnije oblike kriminalnog udruživanja i svaku zemlju ćemo oceniti ocenom od 1 do 5, gde jedan znači vrlo slaba mafijaška udruženost, snaga i značaj, do ocene 5 koja govori o dominantnom obliku i jačini iskazivanja i delovanja mafije u društvu.  

 

Kako su nastale mafijaške zemlje na Balkanu i ko njima vlada

.

Slovenija

Politička mafija: 3

Ekonomska mafija: 3

Birokratska mafija: 2

Bezbednosna mafija: 2

Kriminalna mafija: 2

Zapadna balkanska dežela je nakon raspada SFRJ pokazala najviše vrednote i najmanje mafije u svojim redovima. Vladajući sloj koji je u Sloveniji na čelu svega, definisao se oko starih partijskih kadrova Komunističke Partije Jugoslavije i Državne bezbednosti. Slovenačka državna bezbednost je u dogovorima sa zapadnim službama najefikasnije prihvatila nove evropske norme u društvu, ali su poluge vlasti sačuvali kroz strogu kontrolu svih bitnih ekonomskih resursa u zemlji i kontrolu policije, mada se nisu spajali sa kriminalom ulice. Sve bitne slovenačke firme su direktno kontrolisane od strane bezbednosnih struktura i policije, koja budno motri da se nešto ne desi mimo nje. Pukotina u njihovim kontrolnim strukturama je nastala u zadnjih deset godina usled divljeg liberalizma i pohlepe tajkuna i tehno menadžera da se što brže zaradi kroz pranje novca i finansijski konsalting velikih grupacija firmi. To je dovelo do stvaranja ekonomske mafije a zatim i do velikih stečajeva i bankrota velikih slovenačkih firmi, kao i do političke premetačine i promene odnosa moći koja je u toku.

Kriminalna mafija u Sloveniji postoji samo na nivou sitnih kriminalnih grupa, mahom iz drugih zemalja, kojima Slovenija služi za pokriće poslova, za bezbedan život i odmor od sukoba na drugim lukrativnim tržištima.

U Sloveniji nema mnogo mafije kako se to razumeva u užem smislu. Slovenija je bezbedna zemlja za život.

 

Hrvatska

Politička mafija: 4

Ekonomska mafija: 4

Birokratska mafija: 3

Bezbednosna mafija: 3

Kriminalna mafija: 4

Lijepa naša je tipična mafijaška zemlja, od vrha do dna. Iako deluje sredjeno i uredno, Hrvatska je spolja lijep frak a iznutra rupa do rupe.

Na opštem nivou, Hrvatskom vladaju gansterske družine lokalnih klanova. Čak i glasnogovornici partija i države, jesu očito mafijaši, i po izgledu, i po ponašanju, i po riječima, i po djelu. Mnogi poznati gradonačelnici i župani lijepe naše, za sve dobro videće ljude su očigledni kumovi i gansteri. Posebice što je u Hrvata jak spoj političkih partija i kriminala, koji se medjusobno dopunjuju u akcijama kako opljačkati narod na fin način. Korupcija u Hrvatskoj je sistemska i duboka, mada je birokaratija na višem stupnju kontrole od južnih i istočnih susjeda. Zavisno od mjesta do mjesta, Hrvatska je u biti osrednje opasna zemlja za život.

Opet, na dnu društvene lijestvice se nalaze vrlo organizirane bande i geografski definisani klasični kriminalni mafijaški klanovi, posebno po Hercegovini i Dalmaciji, te po Slavoniji i medju glavnim industrijskim centrima. A izmedju sviju njih je ta dobro poznata državna bezbjednost, koja u hrvatskom slučaju ne vlada državom tako totalitarno i kontrolirano kao u Sloveniji, već trguje sa svima i svakim, gledajući da u rukavicama onako štreberski nadgleda sve prljave poslove, da nešto ne izmakne kontroli, mada nije tako duboko u kriminalu kao obaveštajne i policijske strukture u Srbiji, na primer.

Hrvatska kao tranzitna zemlja i turistička zemlja, usled jakih rodbinskih i geografskih veza, bude s vremena na vrijeme poprište medjunarodnih mafijaških akcija. Tim prije što lijepa naša ima lijepu emigraciju koja tamo daleko nije sjedela skrštenih ruku nego se privatila posla, pa sad taj posa donosi doma, u Hrvatsku.

 

Bosna i Hercegovina

Politička mafija: 4

Ekonomska mafija: 2

Birokratska mafija: 3

Bezbednosna mafija: 4

Kriminalna mafija: 4

Ponosita naša Bosna je bosanski lonac politike, razne mafije i kriminala, koji se proteže kroz sve strukture. I ako možemo za neku zemlju na balkanu da kažemo da je kosmopolitska mafijaška država, to je onda Bosna, jer u njoj deluju što domaći, što susedski, što uvozni kriminalci sa nekoliko kontinenata.

Kao što je Bosna podeljena na entitete, tako je i mafija podeljena na entitete i medjusobno udružena u trijadu političke partije, državne bezbednosti i opasnog kriminala. U samoj Federaciji vodeća islamska partija zajedno sa državnom bezbednošću i vojskom BiH, uz manju ili veću asistenciju kriminalnih grupa i raznih džihadista vodi sve poslove i finansira svoj opsatanak i lično bogaćenje novih bosanskih begova.

U Republici Srpskoj je istovetna situacija, stim da je tamo sve srpsko uvezano u jedan čvor i u jednu partiju jednog čoveka. U tom entitetu je rezervna pozicija mafije iz Srbije i Crne Gore.

U hrvatskom delu Bosne, najviše dominira kriminalna i trgovačka struktura, a ostale joj samo pomažu. Hrvatima u Bosni asistira i sama Republika Hrvatska svojom logistikom.

U Bosni je korupcija totalna. Od vrha do dna i u svim oblicima. Ekonomija je nejaka, pa ekonomska mafija i nije mogla da se razvije da bi bila jak igrač pored drugih organizovanih grupa. Država Bosna i Hercegovina zna biti opasna za život.

 

Srbija

Politička mafija: 4

Ekonomska mafija: 4

Birokratska mafija: 3

Bezbednosna mafija: 4

Kriminalna mafija: 4

Kao najveća zemlja u regionu i na tranzitu koridora Srbija ima manje jasnu situaciju sa uticajima raznih grupa i mnogo više sukoba, ali je u potpunosti prožeta sistemskom korupcijom i mafijom. Ekonomska i politička mafija je u Srbiji izrasla ispod krila državne bezbednosti da bi se tokom devedestih samostalno razvijala a onda od demokratskih promena 2000 godine se i samostalno utkala u politički život.

Srpske političke partije su sve od reda kriminalizovane i organizovane kao kriminalna udruženja sa dva osnovna cilja – pobediti u politici po svaku cenu i na svaki način doći do novca i položaja. Taj primer glavnih političkih aktera je izazvao kriminalizaciju društva na svim nivoima, pa je i birokratija postala što samostalno mafijaški organizovana a što pod diktatom političkih partija na vlasti.

Uz raširenu korupciju na svim nivoima društva, srpska država je postala klasična mafijaška država kojom vlada kriminalizovan spoj političkih partija, krupnog kapitala, državne bezbednosti i stvarnih kriminalnih grupa. 

 

Crna Gora

Politička mafija:  4

Ekonomska mafija: 4

Birokratska mafija: 2

Bezbednosna mafija: 3

Kriminalna mafija: 4

U Crnoj Gori je politička, ekonomska i kriminalna mafija jedno te isto – sve u jednom. Bezbednosna mafija je samo podrška vladarima na vrhu i ne organizuje i ne meša se u tolikoj meri u kriminalne poslove koliko ih samo štiti. S druge strane birokratska mafija je manja ali to stoga što su poslovi u Crnoj Gori jasno organizovani sa vrha i uredjeni od strane par klanova koji sve ključne resurse drže, pa kontrolišu i birokratiju da ne podivlja suviše.

Crna Gora je opasna zemlja za život ako se nadjete na putu glavnim bosovima u njihovom državnom projektu.

.

Ostale mafijaške zemlje Balkana

Za sve ostale zemlje ću dati samo ocene koja je mafija gde i koliko zastupljena bez velikih opisa.

.

Makedonija

Politička mafija: 4

Ekonomska mafija: 4

Birokratska mafija: 3

Bezbednosna mafija:  3

Kriminalna mafija: 4

 

Bugarska

Politička mafija: 4

Ekonomska mafija: 3

Birokratska mafija: 3

Bezbednosna mafija: 4

Kriminalna mafija: 4

 

Grčka

Politička mafija: 4

Ekonomska mafija: 4

Birokratska mafija: 4

Bezbednosna mafija: 2

Kriminalna mafija: 2

 

U ovom prikazu nedostaje Albanija i Rumunija ali za njih autor nema jasniji pregled kakvo je stanje tamo.

 

Biblija – Jevandjelje po Mateji, glava 13.

 

I onaj dan izišavši Isus iz kuće seđaše kraj mora.

2 I sabraše se oko Njega ljudi mnogi, tako da mora ući u lađu i sesti; a narod sav stajaše po bregu.

3 I On im kaziva mnogo u pričama govoreći: Gle, iziđe sejač da seje.

4 I kad sejaše, jedna zrna padoše kraj puta, i dođoše ptice i pozobaše ih;

5 A druga padoše na kamenita mesta, gde ne beše mnogo zemlje, i odmah iznikoše; jer ne beše u dubinu zemlje.

6 I kad obasja sunce, povenuše, i budući da nemahu žila, posahnuše.

7 A druga padoše u trnje, i naraste trnje, i podavi ih.

8 A druga padoše na zemlju dobru, i donošahu rod, jedno po sto, a jedno po šezdeset, a jedno po trideset.

9 Ko ima uši da čuje neka čuje.