Pečeni krompir na seljački način sa korom

Tradicionalno jelo da prste poližeš – pečeni krompir sa korom i povrćem na seljački način

 

Pečeni krompir na seljački način sa korom

Pečeni krompir na seljački način sa korom je jelo koje svako može da spremi, jer je prosto. Ali prosto i jednostavno je najukusnije i najzdravije.

Ne treba nam nikakvo kulinarsko umeće, samo dobro volje i kvalitetne namirnice. Recept za pečeni krompir sa korom je specifičan jedino u tome što krompir ne mora da se guli, peče se sa korom. Ne bojte se bakterija, visoka temperatura u rerni ih sve eliminiše.

Pečeni krompir na seljački način sa korom se može biti posni ili mrsni, zavisi da li ćemo stavljati meso i slaninu ili ne. Daćemo osnovni recept za pečeni krompir sa korom bez mesa, a onda objasniti mrsnu varijantu.

Nekome je nezamislivo da jede pečeni krompir bez mesa, ali verujte mi, to je tako dobro jelo, posebno ako se malo umeša karija, da ćete prste polizati.

.

Recept za pečeni krompir na seljački način – sastojci

1,5-2 kg krompira

0,5 kg šargarepe

0,5 kg crnog luka

0,5 kg pečurki

sol, začin C, biber, peršun, origano, aleva paprika (kari)

ulje

1 jabuka

Za mrsni pečeni krompir: stavljaju se mesni dodaci kao bataci, krilca, ili pak svinjski vrat i slanina.

Bitno je da se kupi roze što mladji ili manji krompir. Najidealniji je mladi krompir, ali kako njega nema cele sezone, birajte roze krompir koji je čvrst i manji su komadi. Sve ostalo je standardno. Izbor začina može da se menja.

.

Kako se sprema seljački krompir na seljački način sa korom

Krompir se dobro opere. Najbolje je da se ostavi pola sata u vodi, pa da se onda dobro oriba pod mlazom vode. Krompir se ne guli. Isecka se na krupne komade. Šargarepa se oguli i iseče na krupe komade, baš kao i luk i jabuke. Jabuka se oguli i iseče na komade i doda ostalim sastojcima. Sve treba da bude slične veličine isečeno. Sve se stavi u jednu posudu, osim pečurki, pospe se sa dve kašike začina C i jednom kašikom soli, dodaju se ulje i začini i dobro promeša. Ostaviti u posudi a u medjuvremenu zagrejati pećnicu na 220 C.

Sipati mešavinu komadića u tepsiju i staviti u zagrejanu pećnici. Peći pola sata do 45 minuta. Par minuta pred kraj pečenja dodati krupno isečene pečurke, peći 2 minuta i ostaviti da se sve malo ohladi.

Za mrsni pečeni krompir: krupne komade svinjskog vrata staviti odmah u tepsiju. Krupno sečene šnite slanine dodati 5 minuta pred kraj pečenja, da se slanina ne bi ugljenisala.

Servirati uz preliv od domaćeg majoneza ili marinadu od maslinovog ulja, belog luka i peršuna. Kiseli kupus je idelan kao prilog za salatu posut tucanom alevom paprikom. Uz posni pečeni krompir na seljački način se pije belo vino, a uz mrsne pečene krompire crveno vino ili pivo. Ipak, najbolji dodatak uz krompir je domaće ovčije kiselo mleko.

Dobar apetit vam želim!