Da li ići u slovenačke terme, banje sa toplom vodom – slovenske toplice i zdravilišča

Slovenačke terme – slovenske toplice su naziv za banje sa toplom vodom ili toplice, kako ih slovenci nazivaju. To su ujedno i zdravstveni centri za rehabilizaciju – zdravilišča

 

Da li ići u slovenačke terme, banje sa toplom vodom – slovenske toplice i Slovenska zdravilišća

Na pitanje da li ići u slovenačke terme – slovenske toplice, odnosno banje sa toplom vodom, odgovor je da – treba iči u slovenačke banje. Imao sam prilike više puta da idem u slovenačke terme i banje, i da obidjem više njih, tako da prenosim iskustva iz prve ruke. Zapravo, kako vreme prolazi i godine nas sustižu, slovenačke terme mi postaju sve omiljenija destinacija za odmor i relax, tim pre što se do njih jednostavno stiže autoputem Beograd – Zagreb – Ljubljana. Do najdaljih termi u Sloveniji će vam autom trebati maksimalno 6 sati putovanja, i to dobrim i ravnim putevima, bez gužve.

Slovenci su i za vreme Jugoslavije imali razvijen banjski turizam i slovenačke terme – slovenske toplice su i tada bile na ceni, kao na primer terme Radenci, odakle nam dolazi poznata Radenska tri srca mineralna voda. Nakon osamostaljivanja 90-ih godina slovenci su dosta planski krenuli da izgradjuju svoje banje, kako ih oni nazivaju slovenske toplice, ili latinskim nazivom terme, a često i zdravilišča –  zdravstveni centri.

Gde god su našli toplu podzemnu vodu većeg kapaciteta, sagradili su savremenu banju. Čak se u nekim slučajevima vidi da su slovenačke terme i toplice tipski pravljene. Kao odgovorni djaci, slovenci nisu mnogo izmišljali, već su prenosili razradjena i gotova rešenja dizajna i funkcionalnosti banja, odnosno objekata. To je dovelo do toga da slovenaček terme ne pate od dečijih bolesti kao na primer srpske banje, gde je svaka banja pravljena unikatno ali sa dosta promašaja u organizaciji. Slovenci nisu improvizovali kao Srbi i zato je svaka njihova banja doradjena i ima sve što treba.

Naravno, kao štedljivi i nacionalno svesni, slovenci su u svojim banjama sačuvali sve gradjevine iz prošlog doba, nisu ih rušili, već su ih uklapali u buduće stanje. Takodje, slovenačke terme su strateški postavljane od strane države i lokalne zajednice, jer se vodilo računa da svaka od tih toplica bude turistički centar regije i da bude ekonomski isplativa. Tu su uradili jedan mudar potez, a to je da su svaku banju osmislili pre svega kao zdravstveni centar za rehabilitaciju bolesnika, od čega banje i žive, jer 30-40% prihoda ostvaruju od rehabilitacije i plaćanja fonda za zdravlje Slovenije. To je slovenačkim termama omogućilo da mirno rade i da se fokusiraju na privlačenje stranih turista, pre svega iz Italije, Austrije, Nemačke, Hrvatske i u zadnje vreme i iz Srbije.

Slovenačke terme nisu skupe za evropsku klijentelu. Čak i za naše prilike imaju umerene cene i dohvatljive su srpskom standardu, posebno kada slovenačke terme imaju akcije i popuste, čega uvek ima. Najveća smetnja srpskim turistima je put do Slovenije i troškovi benzina, putarina i vinjeta, koje iznose oko 200 eura (150 + 40 + 15 eura) ako idete svojim autom, ili 90 eura po osobi, ako idete minibusom preko turističke agencije.

Druga smetnja koju sam tamo primetio je jedan nehigijenski običaj u wellness delu banja, a to je da u saune, turska, japanska kupatila svi ulaze goli. Znači, lepo stoji znak da su kupaće gačice zabranjene, što dovodi do toga da se svuda oko vas šetaju goli ljudi, koji golim zadnjicama sedaju na klupe po saunama. Mogu da razumem da je zahtev da se skinete goli i ogrnete peškirom, pa da sednete na peškir, ali sesti golim dupetom na drvene klupe u saunama je nehigijenski i medicinski neopravdano. Šta mislite koliko njih koji ulaze u saune imaju virusne bradavice, hlamidije i ostale stvari koje se kontaktno prenose. To smatram baš velikim problemom, tim pre što je to i nepristojno, a da ne govorim o lošem uticaju na decu, koja sa 7,8 godina treba da gledaju gole odrasle ljude i njihove polne organe. To je razlog zašto sam stalno bojkotovao wellness centre u Sloveniji, iako su oni estetski i funkcionalno izvanredni. Tu naviku potpunog nudizma su Slovenci preuzeli od Nemaca, ali je to degutantan i neopravdan običaj. Mi zato odemo samo na masažu i ne dalje od toga.

iDa li ići u slovenačke terme, banje sa toplom vodom – slovenske toplice i zdravilišča Terme Olimija

Kakve su slovenačke ternme – slovenske toplice sa smeštajem i uslugom

U svim ostalim aspektima su slovenačke terme i banje izvanredne. Slovenci su organizovani, ljubazni, predusretljivi i nenametljivi. Svi su hoteli odlično održavani i odlično opremljeni. Sobe su velike i prijatne, bazeni su zanimljivi i čisti, svuda ima jakih mlazeva za vodenu masažu, postoji i noćno i zimsko kupanje na otvorenom koje je sjajno, sobe su velike i veoma prijatne, restorani i hrana su im odlični i raznovrsni, svuda oko vas je priroda i lep ambijent, a mesta u kojima su locirani su lepa, sredjena i šarmantna.

Ako želite da dobro odmorite i izmasirate, slovanačke terme i banje su odličan izbor. Bilo koju slovenačku banju da izaberete nećete pogrešiti. Neke od njih kao Terme Čatež i Terme 300 imaju veliki otvoreni akva park koji je fenomenalan za decu i gde imate obezbedjen lud provod. Dolenjske Toplice pored Novog Mesta imaju sjajan wellness i nudističku plažu za one koji to vole, terme Dobrna i terme Zreče su odlični za rehabilitaciju i lečenje lokomotornih bolesti, Terme Olimija je luksuzna i opremljena svim i svačim nudeći mnoštvo atraktivnih programa relaksacije, Terme Laško deluje moderno mada je nasred auto puta, i tako redom. Na mapi koju prilažem nisu sve banje izlistane, jer ih ima na svakom koraku, posebno onih manjih, recimo u Kamniku, gde možete kombinovati zimi toplu vodu i skijanje na obližnjim planinama.

Mi kada god odemo u slovenačke terme i banje, odmah zaboravimo na sve tekuće probleme i prepustimo se toploj vodi, lepoj prirodi i miru. Neverovatno je kako nas brzo opuste i relaksiraju. I vredi otići u Sloveniju i u slovenačke terme, nećete pogrešite. Proverite na webu gde se terme nalaze, kakva je lokacija i okruženje, smeštaj, usluge i cene, proverite kolika je temperatura vode u bazenima, jer neko voli topliju a neko hladniju vodu, procenite da li su toplice za decu ili ne, mada svaka banja ima dosta da ponudi deci, pa odlučite gde ćete, i pravac na odmor. Leti ćete imati uz termalne vode i puno lepih šetnji i izleta. Zimi možete otići u neke toplice gde pored kupanja imate i skijanje na obližnjim skijaškim centrima.

Uz to, uz malo dobre volje, možete obići mnogo zanimljivih lokacija u Sloveniji, jer putevi su odlični, udaljenosti nisu velike, a ima se svašta nešto videti, kao na primer: vinski put i vinski podrumi, kuća čokolade, uzgajalište jelena, čuvena pećina Postojna, ergela lipicanera, planinska jezera i Bohinj, dvorci, krempite na Bledu, vidikovci, postoje mnoge staze za planinarenje, treking i bicikle, zanimljivi su etno muzeji i etno restorani, sakralni objekti, pecanje i lov.

Slovenija je u turističkom smislu veoma organizovana i ljupka, ljubazni su i naklonjeni turistima iz Srbije, i pored skijanja, slovanačke terme i banje su prve destinacije o kojima treba razmišljati.