RECEPT ZA CICVARU

Stara dobra i ukusna Cicvara. Tradicionalno narodno jelo starinska cicvara je ukusno i kalorično jelo. Recept kako se pravi cicvara, prste da poližeš

 

Cicvara je tradicionalno jelo koje su naši pretci spremali skoro svakodnevno ili bar veoma često. Nije se mogla zamisliti kuća bez dobre cicvare. Na žalost, zadnjih decenija je veoma zapostavljeno, bez razloga, jer je starinska cicvara ukusno i kalorično jelo, čak i zdravo ako u nju stavljate dobre mlečne namirnice i integralno brašno. Smatra se da je cicvara jelo za doručak, ali ona može da se sprema i jede u svako doba dana.

Starinska cicvara se nije lako spremala iako je recept za cicvaru jednostavan, ali je trebalo truda i snage da se dobra cicvara skuva. U cicvaru se stavljalo ono što se tog trenutka nalazilo u kući. Najosnovniji sastojci za cicvaru su mleko, sir i brašno, uz dodatak kajmaka.

Cicvara se ubraja u starinska srpska jela, jer etnološki podaci govore da se kuva odvajkada u krajevima koje naseljavaju Srbi. Najstarije recepture su zapisane još u manastirskim knjigama i u njima se cicvara priprema od brašna žitarica, pre svega pšenice, ali i raži, ječma, ovsa… A od kada je kukuruz „preplivao” okean i počeo da osvaja evropske njive kukuruzno brašno je preuzelo ulogu glavnog sastojka cicvare. Tu su još mast, ulje, maslac i kajmak kao neophodne masnoće za dobru cicvaru i, jaja, povrće, pavlaka, razne vrste sireva, koji ukus dovode do – savršenstva.

Cicavara sastojci

1/2 kg sira – masni ili punomasni sir, polutvrdi po mogućstvu

2 dcl vode

2 dcl mleka

200 gr kajmaka- stari kajmak najbolje ide

kukuruzno brašno po potrebi – belo ili žuto

sol

Kako se pravi domaća starinska cicvara

Vodu i mleko stavite u šerpu i zagrevajte. Sir izmrvite ili isecite na listove i stavite u vrelo mleko i vodu da se kuva. Što masniji i stariji sir, sir pune arome, kao što su to ovčiji ili kozji sir, daće vam bolji ukus cicvare. Kada masa počne da ključa počnite da sipate brašno neprekidno mešajući masu. Mešajte dok se masa ne izjednači. Dodajte kajmak i nastavite da mešate oko 10 minuta.

Probajte cicvaru da li je dovoljno slana, ako nije dodajte sol. Ako imate jak ovčiji ili kozji sir koji je slan i stari kajmak, verovatno vam sol i neće trebati. Mešajte sve dok vam testo ne postane gumasto od rastopljenog sira i dok cicvara ne počne da pliva u oslobodjenim masnoćama. Kada se to desi, cicvara je gotova. Po vrhu je pospite sečenim peršunom ili nekom drugom začinskom biljkom zbog ukrasa. Ili je prelijte kiselim mlekom.

Kao što vidite recept za cicvaru je prost i jednostavan, ali treba malo napora. A ukus je božanstven i jelo je kalorično. Idealno je za decu u razvoju i sportiste, kao i za sve one koji se fizički dosta troše. Zato su nekadašnji kosači stalno jeli cicvaru pred polazak na košenje.

Uz starinsku cicvaru se služi domaće kiselo mleko i praziluk.

Dobar apetit vam želimo.

P.S. Postoji još jedan recept za cicvaru na kajmaku proslavljenog kuvara Steve Karapandže koji možete pogledati na linku ovde.