Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Zdravlje

Kako se prave biljne kapi od lekovitog bilja

 

KAKO SE PRAVE TINKTURE

Neke tajne i znanja kako se prave biljne kapi od lekovitog bilja a da budu kvalitetne i delotvorne kao tinkture

 

Kako se prave biljne kapi od lekovitog bilja
Kako se prave biljne kapi

Biljne kapi od lekovitog bilja ili tinkture se jednostavno i lako prave. Uzme se osušena biljka u vidu čaja i potopi u alkoholni rastvor ili rakiju, votku, pa se pusti da odstoji nedelju ili više dana u rastvoru, procedi i sipa u tamnu staklenu bocu.

Medjutim, tako prost metod pravljenja biljnih kapi ima i neke specifičnosti, jer na tržištu ima puno različitih biljnih kapi i proizvodjača a malo kvaliteta i dejstva. Krenimo stoga redom, šta sve treba znati o tinkturama i kako se prave biljne kapi od lekovitog bilja.

Prvo, postoje industrijske biljne kapi i ručno radjene. Postoje takodje i biljne kapi od svežeg i sušenog lekovitog bilja. Izmedju njih je velika razlika, rekli bi i suštinska.

U ovom kratkom članku ćemo se baviti samo biljnim kapima koje se prave od sušenog lekovitog bilja.

 

Kako se prave industrijske biljne kapi i kako deluju

Industrijske biljne kapi lekovitog bilja su alkoholno vodeni ekstrakti lekovitog bilja koji su standardizovani na neku materiju iz biljke, tako da u njoj postoji garantovana količina tražene aktivne materije. Prednost industrijskih biljnih kapi je u tome što ćete u njima sigurno dobiti količinu aktivne materije koja je specifična za neku biljku. Uzećemo na primer Kantarion, koji se standardizuje na učešće hipericina. Farmaceuti kada prave biljne kapi u labaratoriji ili u manufakturnoj proizvodnji, gledaju da u alkoholnom ekstraktu bude tražena količina hipericina, i dok to ne postignu, biljne kapi nisu gotove. To je prednost kada imate suvo bilje lošeg kvaliteta, jer onda dodavanjem dodatnog bilja ojačavate kvalitet biljnih kapi.

Ako vam je za pravljenje ručno radjenih biljnih kapi loš kvalitet čaja lekovite biljke, ne možete nikako dobiti dobre biljne tinkture, što je pak moguće kod industrijskih tinktura. Zato je farmacija standardizovala biljne tinkture, da bi se uvek dobio traženi kvalitet. To znači u praksi, da kada god kupite tinkturu Kantariona, uvek ćete u njoj dobiti zadatu količinu hipericina. To je prednost industrijskih biljnih kapi ali i najveća mana. Jer, ne čini hipericin suštinu jedne lekovite biljke, koja ima preko 200 aktivnih materija izbalansiranih u samoj biljci.

Uz sve to, industrijske biljne kapi su manjeg spektra lekovitosti od ručno radjenih kapi, daleko kraće traju, deluju drugačije na organizam, imaju jak i nekada i neprijatan ukus, boja im je tamnija i zagasita, koncentrovanije su i usmerene ka dejstvu jedne aktivne materije, sve to u odnosu na ručno radjene biljne kapi. Industrijske biljne kapi se naprave za par sati i u samom procesu stvaranja dodatno preradjuju biljku, za razliku od domaće proizvodnje. To je razlog zašto mi uvek pre preporučujemo ručno radjene kapi od industrijskih tinktura.

Zlatni veliki Šveden biter eliksir dugovečnosti - Golden Grosse Schwedenbitter Elixir Ad Vitam Longam
Zlatni veliki Šveden biter eliksir dugovečnosti – Golden Grosse Schwedenbitter Elixir Ad Vitam Longam

Kako se prave ručno radjene domaće biljne kapi

Domaće biljne kapi su blažeg ukusa, lepšeg mirisa, prozirnije boje, lekovitije su i čuvaju u sebi prirodan balans lekovitih materija biljke i imaju širi opseg dejstva. Domaće biljne kapi ako su kvalitetno napravljene i dobro isfiltrirane, ako se čuvaju na tamnom mestu u adekvatnoj staklenoj ambalaži, mogu da traju godinama, neće izgubiti svoja lekovita svojstva.

Šta treba znati i o čemu treba voditi računa kada se prave domaće biljne kapi, daćemo u nekoliko korisnih teza i iskustava nekoga ko se tim bavi. Osnovni saveti za izradu domaćih biljnih kapi su:

1. Najbitniji sastojak biljnih kapi koji odredjuje njihov kvalitet je kvalitet same droge – kvalitetno sušeno lekovito bilje. Ako je ono sveže ubrano, dobro osušeno i pravilno sačuvano, ako ima u sebi aktivne materije, ako je ubrano sa zdravog tla, bez parazita i bolesti na listovima, biće i dobra tinktura. Ako nemate dobro lekovito bilje ili ako je ono staro, od pre dve, tri godine, od kvalitetne tinkture nema ništa.

2. Drugi bitan ali ne tako presudan satojak je kvalitetan alkohol, odnosno sredstvo ekstrakcije: rakija, votka, razblažen alkohol. Koristi se alkoholni rastvor jačine 45 do 50% alkohola. Najbolji je žitni alkohol te jačine, ali se često koristi i votka. Alkohol mora biti za ljudsku upotrebu. Za neke biljke, od kojih se stabljika ili koren koristi za dobijanje biljnih kapi, koristi se jači alkohol, do 60%.

Koristi se i rakija, loza ili komovica, ali te tinkture imaju specifičan ukus, pogotovo ako se koristi šljivovica.

3. Treći bitan sastojak u receptu kako se prave biljne kapi od lekovitog bilja je vreme ekstrakcije. Ne potapa se u alkohol svaka biljka i ne ostavlja da isto vreme odstoji. Korenje, rizomi, stabljike i kora stoje u alkoholu duže od dve nedelje, nekada i po više od mesec dana. Na primer, koren koprive, cikorije, kora oraha, rizom idjirota. Biljke cvetnice koje imaju puno etarskog ulja u sebi – žalfija, majkina dušica, rtanjski čaj, nana, lavanda, matičnjak, ne drže se duže od 7 do 8 dana u tinkturi. Korovske lekovite biljke, kao kopriva, maslačak, neven, drže se 10-14 dana u alkoholnom rastvoru.

Bioliver kapi za jetru i holesterol i trigleciride
Jedinstvena biljna formula koja deluje – Bioliver kapi za jetru i holesterol i trigleciride

Svaka biljka ima svoje vreme ekstrakcije zbog njenog izgleda, sastava i lekovite materije koja treba da se izvuče. Nekada neke biljke držite duže u alkoholu, ako želite neku posebnost da izvučete iz nje. Na primer, mi za jedan preparat BioColon biljne kapi za nervozna creva, koristimo lavandu koju čak 20 dana držimo u tinkturi, jer želimo da iz nje izvučemo gorke materije koje u tom preparatu trebaju da deluju lekovito, a uobičajeno biljne kapi lavande se prave za 7 dana, jer njena najveća vrednost su eterična ulja. S druge strane za BioMind kapi za depresiju koristimo samo biljne kapi mediteranskog bilja koje smo kratko držali u rastvoru, jer u preparatu je glavno dejstvo bazirano na eteričnim uljima lekovitog bilja.

Iz tih razloga treba poznavati svaku lekovitu biljku ponaosob i znati šta iz nje želite da dobije. To je i razlog zašto se biljne kapi nikada ne prave od mešavine čaja, već se prave pojedinačne tinkture od svake biljke ponaosob, pa se posle biljne kapi medjusobno mešaju. Zato je, na primer, teško prebaciti jednu postojeću čajnu mešavinu u tinkturu, jer se biljke ponašaju drugačije u čaju gde je vruća voda rastvarač, nego u tinkturi gde je alkohol rastvarač. Voda ne rastvara neke materije u biljci koje pak ekstrahuje alkohol. To je na primer slučaj kod čaja za psorijazu, koji ne može da se jednostavno prevede u BioPsorijaza biljne kapi za psorijazu, jer u njemu ima biljaka koje u alkoholu kratko stoje i onih koje dugo stoje, dok u ključaloj vodi sve one stoje podjednako dugo, pa treba znati kako koja pojedinačna biljka deluje u kom rastvaraču i napraviti balans izmedju njih. Primer je Odoljen (Valerijana) koja u čajnim mešavinama uvek ide duplo više nego u istim tim mešavinama kao tinktura, jer je ekstrakcija lekovitih materija iz korena odoljena u čaju manja nego u alkoholu i biljnim kapima.

Zato su biljne kapi često jačeg i drugačijeg delovanja od čaja.

http://prirodanadar.rs/

15 komentara

 • Postovani,
  Veoma ste me obradovali sa ovako divnim objasnjenjem izrade tinktura, za kojim sam tragao da bih se upoznao kakva su osnovna pravila i postulati sa ovom materijom. Razumeo sam da se tinktura ne treba praviti od 70-procentnog medicinskog etil alkohola, vec sa 40-to, 50-to i 60-toprocentnim alkoholom, pa kako se u apotekama prodaje 70-procentni alkohol i to u kolicinama od jednog litra, molio bih vas da date formulu po kojoj sam mogu izracunati potrebnu kolicinu 70-procentnog alkohola i potrebnu kolicinu destilovane vode u mililitrima da bih od tih mesavina dobio jedan litar 40-procentnog, zatim jedan litar 50-procentnog i jedan litar 60-procentnog alkohola kao rastvaraca.
  Sledece pitanje je da li je uvek bolje tinkture praviti od svezih listova, svezih cvetova ili svezeg nadzemnog dela lekovite biljke kao i od svezeg korena biljke, jer koliko vidim dr Ricard Sulc upravo preporucuje da se tinkture izradjuju od svezeg bilja jer ono u svezem stanju imaju najvise lekovitih materija koje treba ekstrahovati alkoholnim rastvaracem. Dalje, posto glog vec cveta, molio bih vas da mi odgovorite da li se tinktura spravlja samo od cvetova crvenog gloga ili i od lista koji se bere zajedno sa cvetom i koje procentnosti bi trebao da bude alkoholni rastvarac za cvet gloga.
  S postovanjem,

 • @ Miroslav Nikolic

  Najednostavniji metod vam je da na litar 70% alkohola dodate 300 ml destilovane vode. Još jednostavniji metod vam je da na litar 96% alkohola, koji ima da se kupi u prodaji, dodate litar destilovane vode.

  Za kućne uslove pravljenja tinktura nekoliko procenata alkohola ne čini razliku, tim pre što vam ni biljna droga nije standardizovana, pa ćete nekad imati više vode u biljkama a nekada manje, itd.

  Sveža ili suva biljka, sve zavisi od toga za šta koristite lekovitu biljku. Voda i alkohol ne rastvaraju iste tvari u biljci. Ako pravite tinkturu od suve biljke, tu će biti veće učešće onih tvari koje alkohol rastvara a ako pravite od sveže biljke, tu će biti više lekovitih tvari koje voda rastvara. No, to su male razlike, ali negde mogu da znače. Zato se treba upoznati sa sastavom svake biljke i delovanjem pojedinih njenih aktivnih materija. U svakom slučaju držite se jednog principa pripreme, ako je to Dr Šulc i sveže biljke, onda sveže biljke stavljajte u tinkturu.

  Kod većine tinktura nije presudno toliko da li je sveža ili suva biljka u pitanju, koliko kvalitet biljke i proces pripreme tinkture. Uradite jedan eksperiment: napravite tinkturu koprive od sveže i suve biljke. Primetićete da vam vizuelno izgleda mnogo bolje tinktura od suve koprive i čini se i da je lekovitija, jer kod suve biljke se potapanjem izdvoji više zelenog hlorofila.

  Koristi se samo cvet gloga za biljne kapi ili kasnije bobice, ne koristi se list. Koristite 40-50% rastvor alkohola.

 • Dobar dan Miroslave , imam sestru koja ima strasne bolove glave , i ucestale su .. Radila je dosta pretraga kod strucnjaka medzutim kazu joj nista nevide i kao na nervnoj bazi , al ona ima i ima svako malo. Dali mozete reci u cemu je problem i savjet , jer jednostavno neznamo sta da radimo . Hvala unaprijed
  Edin Mehicevic

 • Poštovana Slavice nije nam najasnije vaše pitanje a da je vezano za ovu temu.

  Biljne ampule se mogu napraviti kao i biljne kapsule. Ampule možete puniti i biljnim uljima, losionom, ekstraktima, emulzijama a kapsule samo suvim ekstraktima lekovitog bilja. Na kakvu vrstu ampula ste mislili ne znamo i na kakvu negu kože.

 • Zdravo!
  Jas sam napravio tinkture od sushena kopriva.Hocu da vi objasnim cela postapka kako sam uradio tinkture od koprive.
  Nabrao sam koprive i osushio,posle toga sam isitnio na sitni delovi zatim sam izmerio tezinu koja je bila 145gr,i stavio sam je vo boca od jedan litar i stavio sam 450 ml votka .Dobio sam kasu koja sam je cuvao 2 dana i sam je precedio .Tecnost je sada temna boja ,pitam vas ako imate vremena da mi odgovorite dal je to dobro ili ne.Puno pozdrava.

 • Poštovani Viktore, ako pravite tinkturu na taj način, kopriva mora u alkoholu da stoji 14 dana, jer su 2 dana malo da bi se obavila ekstrakcija lekovitih materija.

  To što je tečnost koju ste dobili zelene boje, to je zbog velikog prisustva hlorofila u koprivi koji se brzo ehstrahuje, ali druge aktivne materije nisu izvučene kratkim potapanjem koprive. Ostavite još desetak dana da se kopriva potapa u votki.

 • postovanje, ja imam jedno praktično pitanje, sve je jasno, kako se prave tinkture ali me zanima sta bi dobili kada bi iscedjenu tinkturu kuvali do isparenja svog alkohola i na kraju dobili vrlo malu kolicinu guste materije, dali bi to bila naka vrsta koncentrata i dali bi tu izgubili na lekovitim svojstvima ili naprotiv dobili.
  hvala
  Srdjan

 • Poštovani Srdjane, dobili biste koncentrovaniji ekstrakt lekovitog bilja niže lekovite vrednosti.

  Nešto slično se radi pri dobijanju suvog ekstrakta lekovitog bilja, no u takvim procesima se gubi niz termolabilnih spojeva koji imaju svoje mesto u dejstvu lekovite biljke.

  Najlekovitiji oblik je sveži sok lekovite biljke, pa ekstrakcija alkoholom (kapi, tinkture), zatim vodom (čaj), te na kraju ekstrakcija uljem (biljna ulja). Na kraju dolazi dolazi suvi ekstrakt koji ima jaču koncentraciju aktivnih materija ali gubitak finih spojeva.

 • Zdravo!!
  Recite mi koliko % alkohol da koristim za tinkture od koren koprive ,i kolko dana da stoji ?
  Dal e dobro da koren bude izblendiran i dal e dobro da koristim vodka 37,5% il komova 40%?
  Puno Pozdrav

 • Poštovani Viktore, kod kućne radinosti za tinkturu korena koprive možete da koristite jači % alkohola, od 60 do 70%, samo je bitno da bude jestiv alkohol. U apotekama je uglavnom medicinski alkohol koji nije za oralnu upotrebu. Nemojte da blendirate koren, koristi se suvi koren koprive, ne sveži. Svejedno je da li vodka ili komovica, sve je stvar ukusa koji preferirate.

 • Gospodine Miroslave,
  Najljepse vas molim za odgovor.Ako bih htio da napravim tinkturu od suve morske alge kelp koja je jako usutnjena , da li je prvo pravilo da se kod suvog biljnog materijala stavlja odnos materijala i alkohola 1:5,
  nije mi jasno jer ovo nije tinktura koja se cesto pravi, koliko mislite da bi je trebalo drzati u alkoholu da bi iz nje izaslo dovoljno joda i magnezijuma , i kako da znam kad se napravi koliko kapi moze da se koristi recimo sa medom jer me ta kombinacija interesuje.
  Hvala Slavko

 • Postovani,napravila bih tinkturu od korena bajkalske kapice.Mozete li mi objasniti kako se to radi?Koji procenat alkohola se koristi i koliko dana stoji i koji je odnos alkohola i bajkalske kapice?
  Hvala unapred!!!

 • Poštovana, kupite medicinski alkohol od 50% alkohola koji je jestiv, koji može da se koristi za oralnu upotrenu, pošto ima alkohola koji nije za konzumaciju ili uzmite votku ili rakija, napunite teglu sa suvim lišćem i cvetom Bajlakse kapice, prelijte alkoholom, zatvorite teglu, promućkajte dobro da se vazduh izdvoji, i ostavite na tamnom mestu 2 nedelje. Posle toga procedite tinkturu kroz gazu ili filter papir i dobili ste ručno radjenu tinkturu.

  Nećete znati koliki je suvi ostatak u njoj, koliko je prisustvo lekovitih materija (bude malo ako je biljna droga lošeg kvaliteta) i kolika je koncentracija aktivnih materija za doziranje – ako ih ima malo uzima se više kapi, ako ih je puno, uzima se manje kapi ali imate tinkturu koju ste tražili.

  Mi ne znamo o toj biljci pa vam ne možemo reći koje je doziranje, koji su efekti i nus efekti, niti zašta se stvarno koristi, pošto ono što piše po tabloidima uglavnom nije tačno i pouzdano, čisto da navedemo našu sumnju oko korišćenja nepoznatih biljaka kao što je Bajkalska kapica.

 • pravila sam tinkturu od valerijane i ehinaceje sa etil alkoholom 90%pola destilovane vode ,lepo izgleda ali ste me zabrinuli kad kazete da treba da bude jestiv alkohol molim vas da mi objasnite kako se zove t
  aj koji je jestiv HVALA

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280