KAD SE BERE KANTARION

24 juna u podne se po tradiciji bere lekoviti Kantarion Hypericum perforatum za čaj od kantariona

.

Čaj od kantariona – vreme je da se bere Kantarion Hypericum perforatum

Na Dan Svetih apostola Vartolomeja i Varnave po pravoslavnom kalendaru ili na Dan Jovana Krstitelja po katoličkom kalendaru, po tradicionalnom verovanju je pravi dan da se bere lekovita biljka Kantarion za čaj od kantariona, čiji je latinski naziv Hypericum perforatum. Veruje se da na današnji dan biljka Kanatrion ima najviše lekovitog dejstva. Idealno vreme branja bi bilo izmedju 10 i 12 časova, pod uslovom da nije bilje vlažno i da nema kiše.  

Ubere se gornji deo biljke sa žutim cvetovima. Cvetovi ne bi trebalo da budu precvetali. Sveža biljka se ili suši u senci na promaji nekoliko dana za korišćenje kao čaj ili se sveža stavlja u tegle sa uljem da bi se dobilo kantarionovo ulje da na suncu odstoji 40 dana, ili se pak stavlja u tegle sa alkoholom ili rakijom da odstoji 20-ak dana i da se dobije tinktura kantariona.

Čaj od kantariona se retko upotrebljava samostalno, jer stvara fotoosetljivost, to jest svetlo počinje da smeta očima i lako koža pocrveni na suncu. Najčešće se koristi u čajnim mešavinama, a samostalno se koristi za lečenje depresije, kod malaksalosti i upala sluznice creva, želudca, za ispiranje rana, opekotina i ekcema.

Čajni napitak od cvetova kantariona takođe se mnogostrano primenjuje, tako kod upale pluća, upale želudačne sluznice, bolešljivog mokrenja u krevet dece ili starijih ljudi, kod glavobolje, žutice, nervnih slabosti, nervnih srčanih bolesti, nesanice, malokrvnosti ili posle duševne premorenosti.

Čaj od kantariona odlično je sredstvo za sve teškoće u ženskim bolestima i treba mu posvetiti više pažnje. Naročito se preporučuje kod grčeva u materici, upale materice (endometritis) i kod menstrualnih teškoća čajna mešavina od jednakih delova kantariona i bele imele.

BioMind oglas 2017 za BB

Najbolje biljne kapi protiv depresije i anksioznosti – klikni na sliku i naruči

Čaj od kantariona i kapsule kantariona se u narodnoj medicini koristi kod lečenja depresije. Da bi dobili efekat od kantariona on se mora dati u jakim dozama. Medjutim, pored stvaranja hiperosenzibilnosti na svetlost (svetlo počinje da smeta, lako se dobiju opekotine od sunca) kantarion ima svojstvo da u jakoj dozi i koncentraciji smanji dejstvo lekova pa zato ko pije antidepresive ne može svoje lečenje da bazira i na kantarionu kao dodatku. Naše BioMind kapi imaju samo malo knatariona u sebi iz tih razloga da ne bi remetili delovanje lekova, ali zato druge lekovite biljke deluju neometano i pozitivno na korisnike.

Ako se čaju od kantariona doda malo aloje, taj čaj ima naročito povoljan uticaj na jetru. Kod neuralgije facijalnog živca (nervus trigeminus) treba bolesno mesto kroz duže vreme lagano masirati uljem od kantariona i dodatno preduzeti čajnu terapiju. Tu spoljašnju i unutrašnju primenu treba odmah ponoviti u koliko se teškoće ponovo pojave.

Čaj od kantariona se veoma preporučuje mladim ljudima oba pola u pubertetu, jer deluje umirujuće na početnu seksualnu osetljivost.

Za pripremu čaja prelije se kipućom vodom 1 čajna kašika osušene biljke u cvetu i ostavi da pokriveno odstoji 5 minuta. Čaj se pije topao i u gutljajima i to ujutro natašte i uveče pre spavanja po 1 šoljicu.

www.prirodanadar.rs