Seks, droga i rokenrol – slučaj grupe Ekaterina Velika

Kako je formula Seks, droga i rokenrol uništila kultnu grupu Ekaterina Velika. Ispovest beogradjanina koji je nakon iskustva droge postao monah Arsenije

.

Mnoge ljudske sudbine su u drugoj polovini XX veka, bile vezane za subkulturu roka, i mnogima je „SEX, DRUGS &RNR“ (Seks, droga i rokenrol) ideologija odnela život. Nihilističko „prevrednovanje svih vrednosti“ odrazilo se na čitav svet, pa i na naš narod, na mnoge mlade ljude. Zato i ova knjiga Put u Nigdinu: da se, o tome, čuje i druga strana. A kakvim sve putevima mladost bez Hrista može stići saznajemo iz razgovora sa monahom Arsenijem Crnorečkim („Politika“, 14.04.2006; razgovor vodio Boško Lomović):

Seks, droga i rokenrol - slučaj Ekaterina Velika kako je propala grupa EKV

„Pod vrhom Mokre Gore je manastir Crna Reka, a u njemu, evo navršila se godina, boravi ikonopisac monah Arsenije (45). Diplomirani stomatolog, mlad i nadobudan, proveo je sedam godina u Njujorku, potom na Svetoj Gori, u Ostrogu, 12 godina u Dečanima i, najzad, skrasio se u Crnoj Reci. Ovih dana došli smo do njegove knjige „Bog i rok-en-rol“, a ubrzo i do autora. Veliki ljubitelj rok-en-rola i još koječega što je „krasilo“ beogradske rok-grupe, sedamdesetih i osamdesetih, postao je protivnik svega rečenog. Tvrdi – uz pomoć vere u Boga.

– Živeo sam veoma raspusnim životom. Počinjalo se u diskoteci „Cepelin“, potom je došlo drugovanje sa članovima „Električnog orgazma“, „Idola“, „Ekatarine Velike“. Osećali smo se drukčijima i počeli se samoobožavati, prezirući druge. Droga nam je davala osećanje ispunjenosti i kreativnosti. Marihuana je bila ona jabuka koju je Adam zagrizao na nagovor Lucifera. Naš manifest je bio: seks, droga i rokenrol; živi brzo, umri mlad i budi lep leš– govori nam monah Arsenije (Aleksandar Jovanović).

Ne ispoveda se slučajno i nije slučajno napisao pomenutu knjigu.

Sve je namenio potencijalnim narkomanima, jer malo je, kaže, šanse za one koji su „duboko zagazili“.

Ekatarina Velika – Par godina za nas (1989)

httpv://www.youtube.com/watch?v=iuSthfwzjPs

Po završetku studija, sa grupom istomišljenika odlazi uNjujork. Bili su duboko nesrećni što u Americi nisu rođeni. Evo, stigli su i nastavili da se urušavaju: ni dana bez seksa i droge („Pušio sam marihuanu, katkad ušmrkivao kokain i svako veče izlazio u kafić po novu žensku za narednu noć.“).

– Ni novac nižene, ni droga me nisu ispunjavali, praznina u meni je rasla. Kad sam bio sasvim blizu da pritisnem gas „dodžu“ i da se strmoglavim u Istočnu reku, slučajno susrećem jednog poznanika, uzornog pravoslavca koji je zračio unutarnjim spokojem. Tražio sam da mi pomogne, a on mi je dao knjigu o Njegošu vladike Nikolaja Velimirovića, koja govori o univerzumu i Bogu, potom i praktičnu knjižicu o pravoslavlju ruskog podvižnika Nila Sorskog. Ta literatura me je izbavila. Bacio sam duvan, drogu i lišio se svih dotadašnjih poroka – otkriva nam radikalni životni preokret.

Međutim, njegove sreće nisu bili drugi, pa je monahova knjiga neprebolno tugovanje za prijateljima iz beogradskih skamija, čijeg je umiranja bio svedok. Bili su muzičari, pesnici, glumci, slikari, a pokosila ih je SIDA, hepatitis, „predoziranost“ i samoubistvo.

I dok danas, nadležni i štampa, iz raznih obzira, kriju identitet stradalnika od droge, objavljujući samo suvu statistiku, monah Arsenije opisuje pojedinačno tragičnu kob, pa za članove popularne grupe „Ekatarina Velika“ navodi u knjizi:

– Prvi je od heroina umro Ivica, verovatno najbolji bubnjar koga je Beograd imao. Zatim je otišao vođ grupe, gitarista Milan, pevač i nadareni kompozitor. U Londonu je završio basista Bojan. Posle svih, preminula je Margita, klavijaturista pri kraju sva otečena od narkotika, alkohola i lekova.

EKV – Ti si sav moj bol

httpv://www.youtube.com/watch?v=2e1DTf04TmQ

Pošto je opisao koju su ideološku torturu trpile Mira i Maja, kćeri visokog državnika (bio je čest gost u njihovoj kući na Dedinju, u knjizi navodi i ime njihovog oca) i njihovo spasavanje u rok-en-rolu i drogi, konstatuje da su mu „obe kćerke kao teški zavisnici od heroina, jedna za drugom umrle od
SIDE“. Najbolniji gubitak za Arsenija je drug iz detinjstva i svih kasnijih godina, sadrug u Njujorku, talentovani slikar Dušan Gerzić Gera. I njega je ubio heroin, jer je „satana bacio svoje zversko oko na njegovu dušu“.

Nije marihuana laka droga, kako je označavaju, pa čak i zakonski dopuštaju njenu upotrebu u nekim zemljama. Lake droge su kafa, crni čaj i čaj od američke biljke mate. Cigarete su jače od svih lakih droga. Teške droge su hašiš, marihuana, LSDi kaktus meskalin. Smrtonosne droge su derivati kokaina i opijuma – klasifikuje monah Arsenije, nesumnjiv poznavalac narkotika. On smatra da je narkomane teško lečiti medicinom. Može da pomogne jedino iskreno prizivanje Boga u pomoć („Vera je most ka izbavljenju, svedočim mojim primerom.“).

Monah Arsenije svedoči da je verom ispunio prazninu u sebi „koju sam uzaludno pokušavao da začepim svekolikim razvratom.“

Reče još da će uskoro ući u svoju isposnicu na Mokroj gori i tu ostati dugo, nagrađen ljubavlju i srećom zbog pobede nad satanom u sebi.!

EKV – Krug

httpv://www.youtube.com/watch?v=oDNxM2ZW3oM

„Krug je napravljena 1988. godine i u toj pesmi se govori o životnom putu koji svako mora da prodje, da bi zaokružio svoj životni krug, da bi ispunio životnu misiju na ovom svetu i da bi prošao kroz sve teškoće i lepote života, svaki život je za sebe originalan i neponovljiv i o tome se govori u pesmi.“

Milan Mladenovic

 

Izvor teksta je knjiga: Put u NigdinuVladimir Dimitrijević