Recept kako se pravi Slana torta od paprike i sira

Omiljena crveno bela i hladna poslastica za slave i proslave je slana torta od paprike i sira. Recept kako se pravi torta od paprike i sira

 

Slana torta od paprike i sira je hladna poslastica koja se odmah pojede gde god se pojavi na stolu. Red crvene pečene paprike, red sira i eto nam crveno bele slane torte. Slana torta od paprike i sira se pravi jako jednostavno i brzo ako imate gotove crvene pečene paprike. Ako ih nemate, trebaće vam vremena da ih ispečete ili ispržite, jer paprika mora biti mekana. U ovu slanu tortu ide isključivo crvena paprika – šilja, ne ide babura. Koristite dobar švapski ili sremski sir za nadev i dobru šunku, koja nije puna slanog rasola koji mesari stavljaju u šunke.

Koristite domaći majonez koji sami napravite.

Recept kako se pravi Slana torta od paprike i sira - hladna poslastica

Slana torta od paprika – sastojci

1 kg pečenih paprika

 

Nadev od sira za tortu od paprike i sira:

0,5 kg belog sira – Švapski, Sremski, krem sir

400 g pavlake

200 g šunke u komadićima

3 kisela krastavca

5 kuvanih jaja

150 g domaćeg majoneza

so, začini  i biber po želji

 

Recept kako se pravi slana torta od paprike i sira

Ako imate pečene paprike u zamrzivaču, izvadite ih i otkravite. Ako nemate, ispecite ih u rerni ili ih ispržite. Pečene paprike isecite uzduž i prepolovite. Uzmite dva jaja, odvojte žumanca i od belanaca ulupajte sneg. Zatim polako izmešajte žumanca i sneg.

U švapski sir – ili drugi krem sir, dodajte 200 g pavlake, isitnjenu šunku na komadiće, krastavce, tvrdo kuvana jaja i domaći majonez. Možete dodati soli i bibera po želji, kao i neki začin ako želite da vam slana torta ima neki ukus. Sve dobro izmešajte u kompaktnu masu za nadev.

Na dnu pleha ili posude stavite red paprika i prelijte nadevom, pa redjajte red paprika, red nadeva od sira. Na kraju premažite tortu preostalim nadevom sira ili pavlakom i ukrasite po želji detaljima, kao što su sitno seckani peršun, celer, ili rotkvice.  Ostavite tortu od paprike i sira u frižider na nekoliko sati da se masa stegne i postane kompaktna. Služiti kao hladno predjelo uz kvalitetno belo vino.

Dobar apetit vam želimo!