Istorija

Da li su Crnogorci Srbi – šta kaže zemljopis Crne Gore iz 1895 godine

 

Da li su Crnogorci Srbi – šta kaže zemljopis Crne Gore iz 1895 godine

Do pre samo 120 godina su svi crnogorci bili Srbi. To tvrdi zemljopis Crne Gore iz 1895 kada je Crna Gora bila samostalna država pod knjazom Nikolom. Da li su Crnogorci Srbi – danas je odgovor drugačiji

 

DA LI STE ZNALI ŠTA KAŽU CRNOGORCI O SEBI?

U zemljopisu Knjaževine Crne Gore iz 1895 . godine, za treći razred osnovne škole piše:

…”U Crnoj Gori žive sve sami čisti i pravi Srbi, koji govore srbskim jezikom, a ima ih na 300.000 stanovnika. Većinom su pravoslavne vjere, a ima nešto malo rimokatoličke i muhamedanske vjere, ali treba znati da smo SVI SRBSKOGA PORIJEKLA I SRBSKE NARODNOSTI.

Da li su Crnogorci Srbi - šta kaže zemljopis Crne Gore iz 1895 godine

Osim nas u Crnoj Gori ima još Srba koji žive po drugim srbskim zemljama.

Neki su, kao mi slobodni, a neki nijesu, nego su pod tuđinom.

Svaki Srbin u Crnoj Gori treba da iskreno i svesrdno ljubi svoju slobodnu domovinu – Crnu Goru i svoga knjaza, koji se očinski stara o njoj i o nama; pa zato treba svaki da je nauči i pozna, i da je svaki od neprijatelja čuva više nego svoj život. Tako isto Srbin u Crnoj Gori dužan je ljubiti i poznavati svoju cjelokupnu domovinu – sve srbske zemlje, u kojima žive Srbi. Nijedan Srbin i Srbkinja, ma koje vjere bili, ne smiju požaliti ni život ni imanje za opštu srbsku slobodu, dobro i blagostanje.

Treba da je brat mio, ma koje vjere bio, jer teško bratu bez brata.“….

 

Hadži Milan Arsenović

37 komentara

 • JADNO I PROZIRNO. Nastavak na temu da je Dubrovnik srpski. O Bože, kakvih sve duhovnika ima.

  Srbske zemlje, a neki su i pod tuđinom? Jako čudan izraz, Srbske zemlje. Zemlje? Trebali smo se zvati SRBOFLAVIJA.

 • Znas li ti gde si sve suplj?
  Kad to znadnes onda nesto drugo mrmljaj …
  Cuti jer svi vidimo koliko si neobrazovana!

 • Govori u svoje ime, nisi ti SVI. A vjerojatno nisi ni Crnogorac.

  Neka se javi neki Crnogorac a ne Garavi. Ako mu se bude dalo.

  Garavi, ne mislim se ja zadržavati ovdje, briga me što mislite. Baš me briga.

  Sami sebi pišete i punite si ego.

  Zašto se Crna Gora odvojila od vas? Nije slušala zemljopis.

  Bolje se pomoli Bogu, vjerojatno mislite da je i on Srbin.

  Ćao garavi, sačekat ću slijedeću temu ipak da vidim dokle ovaj autor može ići, koji je narod slijedeći.

  Evo ti pusa dva puta.

 • Vidim da si moja i da me volis, a mislio sam da si ustaskinja…
  Da si mi pri ruci mozda bi te i ozenio jer vidim da me volis!

 • Šta su postojale ustaškinje? Čuj ako je tebi isto biti Hrvatica i ustaškinja,a k tome i Mađarica, nešto si pobrkao. Mogu ja tebe poljubit i tri puta,nije meni to problem, neću se razboljet, može i četiri a da me oženiš? Pa kakav si ti to Srbin koji bi oženio Hrvaticu i katolkinju?

  Šalu na stranu, udana sam.

  Ma tko tebe mrzi? Ja ne mrzim, ali se mogu ljutiti, to je razlika.

  Garavi, napuštam ja ovu temu, nijesam ja Crnogorka. Uvijek su mi bili daleko, uvijek nekako po strani kao i Makedonija kao i Slovenija, eto, mi koji smo ratovali valjda smo se najviše voljeli i mrzili, baš je čudno to.

  Živio ti meni i bio sretan.Naći ćeš ti neku garavu, ja sam prebijela i svijetla.

  Što se tiče obrazovanja, nikada u SFRJ nismo to učili, nikada. Išli smo po ionako sustavu obrazovanja koji su krojili Srbi.

  Ja sam uvijek svoja i Božja.

  Szervusz Garavi

 • Ma,ljudi,je li ovo moguće!? Je li ovo ona ista Martina koja u komentarima o ekumenizmu lamentira što ne može da sluša pravoslavnu liturgiju u Zagrebu? Šta je ovdje u pitanju: sunčane oluje ili kemtrejlsi!?

 • Posmatrač, jesu li tebi sve oči na broju? „Jeste“ ja sam ta. Jel tebi smeta ako mi se sviđa pravoslavlje? A na tekst se mogu naljutiti, srećom, nije ga pisao Krist. Tako da, ljutnja prođe, a ljepota prema pravoslavlju, pa to ne može tako nestati.

  Tu je u pitanju da si ti pao s kruške i sad glumiš nekog nogoometnog komentatora „ma ljudi jeli to moguće“? Inače, znam te, ne sviđaš mi se jer pišeš lijepo o Šešelju.

  Vozi se od mene.

  Na koliko si ti hrvatskih portala? Tamo pišeš na ćirilici a ovdje na latinici, ma koji si ti lik? Znam te.

  Ja sam tu već duže, pa tako da nisi otkrio nikakvu Ameriku, jer uvijek imam isto ime i nemam se čega stidjeti. A ti, čiji si ti Promatrač? Mogao si i mene pitati a ne ljude, ne grizem.

 • Posmatrač, da ti kažem, nemaš veze o čemu pričaš. Veze o vezi nemaš. Ja sam katolkinja i idem u katoličku crkvu, a par puta sam otišla i u pravoslavnu, da. Valjda ne bih smjela ući unutra, trebali su tebe staviti da posmatraš tko ulazi.
  Ovdje je u pitanju da me zanima pravoslavna liturgija kao liturgija, želim znati više.
  Autori oba teksta, o kojem govoriš i ovaj tu, se razlikuju kao nebo i zemlja. Ne boj se Posmatraču, nije moguće da ću postati pravoslavka. Ako se toga bojiš. Ja mislim svojom glavom. Kritički sam raspoložena i prema katoličkom, ali to ne znači da sam slaba i jadna katolkinja.

  Ovdje je u pitanju da je tvoje čuđenje neki psihički poremećaj.

 • Kako je glupo kad se neko mesa sa strane uz to ni ne zna uopste o cemu prica, vec na sve gleda iz perspektive danasnjice i samo iz ugla koji njemu odgovara,pa to sve skupa izgleda previse glupo.

  @Martina ko god da si sve jedno je, trebala bi za pocetak da bar nesto znati iz istorije pre nego se upustis u polemisanje i pametovanje.
  Za pocetak 30% Crnogoraca danas se izjasnjavaju kao Srbi, u svakoj porodici u CG danas ces naci bukvalno da se polovina izjasnjavaju kao Srbi polovina kao Crnogorci, nacices 2 rodjena brata gde je jedan Srbin drugi Crnogorac to je posledica politike i vladajuce oligarhije u CG.
  Kroz istoriju nije bilo tako, Crnogorac je geografska odrednica kao Sumadinac ili Vojvodjanin a nikako etnicka,od prvog vladara Duklje Stefana Vojislava koga vizantijski izvori nazivaju Srbinom i arhontom Srba pa preko Nemanjica ciji su koreni iz Duklje sve do Petrovica vladarra CG koji su svi do jednog bili Srbi i tako se sa ponosom izjasnjavali, najveci Srbin nad Srbima Njegos ili knez-kralj Nikola svi se oni kunu u Kosovo i Obilica i svi mastaju o oslobodjenju srpskih zemalja od Turaka i ponovnom uspostavljanju Srpskog carstva.

  Ja sam poreklom Crnogorac rodjen u Srbiji imam gomilu rodjaka po CG i svi su Srbi i oni kao i vecina Crnogoraca uopste ne prave nikakvu razliku izmedju Srbina i Crnogorca jer je to jedno isto i uopste ne treba biti problem kao sto i nije da neko za sebe kaze ja sam Crnogorac tako je uvek i bilo, ali je problem u tome sto malobrojni pokusavaju da nametnu vestacku podelu i vestacki da odvoje i naprave razliku izmedju Srba i Crnogoraca kao da su to 2 posebna naroda 2 posebna etnosa, sto je naravno jedna obicna i ogoljena laz i budalastina.

  Jos da dodam kroz istoriju danasnji prostor CG se zvao Duklja i to samo polovina danasnje CG druga polovina je bila deo Raske, onda se zvala Zeta i na kraju CG,a narod jesu bili Dukljani, Zecani ili Crnogorci? Ne nisu, bili su Srbi svo vreme, ime drzave ili oblasti se menjalo ali ime naroda je uvek ostalo isto.

  Kralj Nikola
  Jedna zelja preovladjivase sve druge: da mi je cijelo prikupljeno Srpstvo zagrliti, da mi je sve njegove neprijatelje sprzit!

  Лазар Перовић, у својој Историји Црне Горе за III разред основне школе (1906) наводи:
  О Његошу Перовић пише:
  Живо је пратио све српске ствари и бринуо се о срећи свега српског народа…Имао је уроћени пјеснички дар, који му се тако развио да је постао највећи српски пјесник. Спјевао је више дјела, али му је најчувенији Горски вијенац у којему вјерно и живо слика живот и душу Црногораца. По својој љепоти Горски вијенац заиста је прави вијенац свијема српскијем пјесмама…

  О књазу Данилу, Перовић вели:
  И срцем и душом старао се за срећу и напредак цијелога Српства, а највећа му мисао бијаше уједињење његово.

  О књазу Николи, аутор каже:
  И поред свега толико мучног труда, за унапређење своје земље, налази времена да ради на књижевности, те се данас броји мећу прве српске пјеснике и књижевнике. Он је веома омиљен у цијелом нашем српском народу.

  Ovde je lepo objasnjeno „Poznavanje zakona“ Cetinje 1914.
  http://www.njegos.org/past/pozakon.jpg
  http://www.njegos.org/past/pozak105.jpg

 • @ Dragi Luka, da glupo je vrlo glupo, u pravu si.

  Isto tako vrlo je glupo napisati „srpski Dubrovnik“ zar ne?

  http://www.bastabalkana.com/2014/07/dubrovnik-srbi-dubrovcani/comment-page-1/#comment-93917

  Smeta me to, jel to problem? Smeta li Vas da kažem da je Vojvodina Hrvatska i Srijem?

  Tko god da sam? Pa pitaj me o meni što želiš, tko sam i što sam.

  Dragi Luka ja nemam istoriju nego povijest i nikada u svom životu i za vrijeme SFRJ nisam to učila, to mi je pri glas ovo što ti tu pišeš. Nikada nisam učila da je Crnogorac Srbin, i da mu se ime zatire kao i nacija, veliš, geografska odrenica.Mislim da se s tobom ne bi složili svi Crnogorci.

  Kažeš „Ja sam poreklom Crnogorac rodjen u Srbiji…“, u redu, ali što si po nacionalnosti, kome pripadaš, ispada da si Srbin samo zato jer si rođen u Srbiji. Ne shvaćam kako se jedan Crnogorac može odreći svoga imena. Može vas povezivati pravoslavlje kao što vas povezuje sa Rusima.Ali nisi zato Rus.

  Dobro, neću ulaziti u raspravu, nikako mi nije namjera pametovati, nije mi jasno zašto ste se odvojili onda i zašto se zovete Crna Gora a ne Srbija.

  Da sam ja ti, ja bi se zvala Crnogorkom.

  Za mene je Crna Gora država i poseban narod, poznajem jednog i on kaže da je Crnogorac, nikada se toga nije sramio, niti je ikada govorio da je Srbin. Taj čovjek je rimokatolik. I
  Jučer sam baš gledala jedan crnogorski film i slušala sam kako govore crnogorskim jezikom.

  Bilo bi zanimljivo čuti Crnogorca koji živi u Crnoj Gori. Ti si ipak u Srbiji, bez uvrede.
  Za mene Srbin kako si se predstavio.

  Srdačan pozdrav.

  P.s. Za vrijeme SFRJ nismo tako učili, o Crnogorcima kao posebnom narodu sa svojim vlastitim jezikom. A knjige su nam pisali Srbi.

 • @Martina: jesi li prirodno glupa ili glumiš glupost usled nedostataka argumenata? Luka ti je objasnio sve do tančina, jednostavno i jasno, a ti opet vrtiš i muljaš, kao nisi razumela (ili stvarno ne razumeš, a onda je ovo moje pisanije totalno gubljenje vremena, kao da učim krmaču da recituje Puškina!)!

  „Nikada nisam učila da je Crnogorac Srbin“ – veoma upitno obrazovanje!! U koju školu si išla – Osnovna škola „Ane Pavelić“ (mada je i Titova isto stranje!)? Da li je autor udžbenika iz „povjesti“ možda Maks Luburić? Odgovor ti je u ravni Šimunića…

  „Kažeš „Ja sam poreklom Crnogorac rodjen u Srbiji…“ – kao što neko kaže – ja sam poreklom Šumadinac koji je rođen u Crnoj Gori, ili, poreklom sam Banaćanin koji je rođen u Mačvi, itd. ali ta sofisticiranost je verovatno iznad intelektualnih mogućnosti čoporativnog ustaškog shvatanja nacionalnosti…

  „nije mi jasno zašto ste se odvojili onda i zašto se zovete Crna Gora a ne Srbija.“ – nije ti jasno iz dva razloga – prvi, zato što tvoje ustašoidno zrnce u glavi ne može da pojmi da su Srbi imali državu pre blizu hiljadu godina, da je ta država imala razne oblike i različite granice, i da je bila okupirana od strane Turaka sredinom 15. veka, blizu 100 godina POSLE Kosovskog Boja. Teritorija Crne Gore se prva oslobodila turske okupacije, i formirana je srpska država, kneževina, a zatim je i tokom dva ustanka oslobođena današnja Srbija, u delu oko Beograda, Mačva, Šumadija…Međutim, ono što je danas poznato kao Sandžak, je ostalo pod Turcima, kao i Bosna, pa nije bilo teritorijalne veze Srbije i Crne Gore. Dakle, nisu se odvajali, već nešto sasvim drugo…znam da ti je verovatno teško da procesiraš sve ovo, ali gledaj na srpsku istoriju kao i na nemačku, madjarsku, a nemoj je upoređivati sa korisnom ustašoidnom sluganskom ruljom, tim primitivcima je potrebno barem 1000 godina da intelektualno i istorijski sustignu nas ostale…

  Možeš ti govoriti „Hrvatska Vojvodina i Srijem“, ali to je samo ustašoidni konstrukt u tvom mozgu (ako ima šta!?), jer, prvo, ni Slavonija nije Hrvatska, niti je ikada bila, Vojvodina nikada nije postojala (Vojvodstvo Srema, Baranje i Bačke), a Banat (koji je danas deo APV) je ustvari Južni Banat koji se većim delom prostire u Rumuniji i totalno je nezagađen ustašama, divna zemlja i ljudi (Mihailo Pupin je Banaćanin)…

  PS jesi li pomislila da je SFRJ bila komunistička tamnica za Srpski narod sa tamničarem Hrvatskim Tiraninom Titom? Da li ti je palo na pamet da razmisliš zašto je SANU pisao Memorandum, a i da ga stvarno pročitaš? Da li znaš da je pravoslavcima bilo zabranjeno da slave religiozne praznike u SFRJ (odmah hapšenje, Goli Otok), a katolicima je bilo dozvoljeno? Da te podsetim, Tito je izmislio crnogorce, muslimane, makedonce kao nove nacije. Sve su Srbi (verska ili teritorijalna odrednica upotrebljena za izmišljanje novih nacija). Isto važi i za današnji proces stvaranja vojvođanske nacije (teritorijalna odrednica). Takođe, gomile katolika u Hrvatskoj su pokatoličeni Srbi. Cela Slavonija, Dalmacija. Pobogu, da li si se upitala nekada ko su danas potomci ondašnje trećine koja je morala da se pokatoliči? Stotine hiljada ljudi su katolici i instant-hrvati od ww2? Petrovići, Ivaniševići, Vukčevići, itd, itd….Mogu oni „da se osećaju“ i ovako i onako, čak i bedasto, ali krv…u krvi stoji istina, srpska istina!!!

 • Koje si ti laži izrekao idiote jedan? U SFRJ još kako katolici nisu smjeli biti katolici, Tito je VAMA bio prijatelj ateistima, ajde nemoj serkiti kvake, rekla bi ti ja u koju sam školu išla među tvojim vukovima, Jovankama itd. Ja Tita ne volim, napravio je puno lošega.
  Ne želim se s tobom nastavljati, žao mi je da se i Vojvodina nije otcijepila.

  Od drugarice Jovanke redovito sam dobivala pljuske jer idem u crkvu, ona je bila komunjara srpska. Prvi do četvrti osnovne, pa ti malo pričaj bajke kako ste samo vi bili ugroženi.
  Kada ćete se „od -ugrozit „više i biti normalni i slobodni ljudi bez mržnje?

  Dok mi na ovaj način pišeš nema između nas nikakve ljubavi.

  I ne zanima me dalje. Da Crnogorci posjećuju ovaj portal ako se ne boje napisali bi ti oni pismo.

  Ajde ti tamo u svom New Yorku piši o srBskoj istoriji.

 • @Martina
  Kao sto vec rekoh trebala bi mnogo vise i bolje znati istoriju da bi uopste shvatila o cemu se tu radi, ja kapiram da ti apsolutno ne znas nista iz istorije Srbije i Crne Gore,zato i kazem da bi trebala nauciti nesto pre nego izadjes sa komentarima jer ispada smesno ono sto pises i blamiras samu sebe.

  Ne bih da se ponavljam,ali kad vec moram Srbin i Crnogorac je jedno isto, tako da kad neko kaze za sebe da je Crnogorac to ne znaci da je neki poseban narod i etnos od Srba vec da je to regionalna istorijska odrednica i ime za Srbe koji zive na prostoru drzave Crne Gore.
  Poznato je da Hrvati imaju nekoliko svojih podetnosa kao sto su Sokci, Bunjevci, Janjevci, Krasovani….sta su po tebi oni, jesu Hrvati ili su neki poseban etnos i narod?

  Sto se tice mene ja jesam Crnogorac ali sam etnicki Srbin,to isto su bili i moji preci unazad stotine godina i kod nas ne postoji niti je ikada postojala polemika oko toga.
  Kao sto vec rekoh danas u Crnoj Gori zvanicno zivi 30% Crnogoraca koji se izjasnjavaju kao Srbi i Crnogoraca koji se izjasnjavaju kao Crnogorci 44%, srpskim jezikom govori 43% a crnogorskim 36% dok 90% postuju Srpsku pravoslavnu Crkvu,a jedan mali broj nekakvu kvazi crnogorsku crkvu, koja je udruzenje gradjanja.

  Sto se tice Dubrovnika to je danas hrvatski grad naravno, ali kroz istoriju unazad taj grad nije bio hrvatski nikada, vec je bio nezavistan grad-drzava koji je bio okruzen srpskom srednjevekovnom drzavom,dok je tadasnja Hrvatska bila daleko od tog istog Dubrovnika a Dubrovcani nisu imali gotovo nikakve kontakte sa HRvatskom tada, kao sto su oni sami govorili Hrvatska je bila daleka i ne bas poznata zemlja za njih, kroz istoriju Dubrovnik je kao sto rekoh bio okruzen srednjevekovnom Srbijom, na osnovu trgovine sa Srbijom Dubrovnik je postao ono sto jeste,bogat i mocan trgovacki grad. Posto je DU bio okruzen sa svih strana (sem sa mora) Srbijom i srpskim narodom, stanovnistvo DU se obnavljalo upravo iz zaledja iz Srbije i srpskih krajeva najvise iz Travunije, tako je postepeno DU od vecinski starosedelackog romanskog stanovnistva postao slovenski grad,naseljavan iz okoline iz srpeske srednjevekovne drzave, u DU se jezik zvao naski, slovinski i srpski odnosno lingua serviana,nikada hrvatski, postoji veliki i dosta mocan pokret Srba katolika u 18veku u DU,jedan od napoznatijih predstavnika toga pokreta je bio Medo Pucic, Pucici su inace stara dubrovacka vlastela.Na inicijativu tog pokreta Srba katolika podignut je i onaj spomenik Gundulicu u DU. I tako mogu da pisem i pisem,ali bi bilo bolje da se informises ti sama i da procitas kao i svi ostali da bi nesto znali.

  A sto se tice mog imena Luka ono nije ni srpsko ni hrvatsko vec grcko i biblijsko i veoma cesto u Srbiji.

 • Nisam ja kriva što u školi nismo učili tako. Davno je to bilo. Zbunio si me, čas Srbin, čas Crnogorac a ja sam učila da su to dva neovisna naroda… Briga me za blam, bolje nego da nekog nazivam ustašom jer je Hrvat, i to je sramota za nekoga. Ne mislim na tebe.( Ne valja ni njegovo poznavanje povijesti onda.)

  Ako hoćeš pogledaj, pa vidi jeli sve u redu.

  http://hr.wikipedia.org/wiki/Crnogorska_povijest

  pozdrav

  (znala sam da je Luka biblijsko ime, ali nisam znala da je često kod vas, kod nas je jako često, nisam znala da je grčko)

 • Brav o Martina!
  Ti svaki put nadvisiš samu sebe sopstvenom logorejom.
  Kakav osebujan primjerak perpetuum mobilea!

 • Ne znam sta ste vi ucili u skoli,ali trebalo bi znati da su Crnogorci subetnos Srba,odnosno jedno isto,da ne ponavljam opet jedno isto isto vec sma dovoljno napisao, a to sto je komunizam odnosno Tito stvarao neke posebne narode i crtao granice koje nikada nisu bile takve je jedno veliko zlo koje nam je doneo taj komunizam, tako je stvorio i Bosnjake koji su nista drugo nego islamizirani Srbi i Hrvati,kao sto vec svi dobro znamo.
  A istorija se ne uci sa wikipedije a posebno ne sa hrvatske wikipedije,koja je vec vise puta u medijima prikazana kao najgora od svih u svetu, jer je vode administratori koji su oznaceni kao nacionalisti i ultradesnicari,tako da na hr wikipediji, posebno kad je u pitanju srpska istorija i crnogorska ces naci gomilu budalastina i lazi.

 • Ja sam tako učila kako piše na wikipediji.Ne zaboravi da je to vrijeme SFRJ bilo.Imali smo udžbenike sa srpskim povjesničarima, rado bih napisala kojima, ali to je sve u stari papir otišlo.

  Dobro Luka, neću ja ništa govoriti. Žao mi je da živim u takvom svijetu gdje sam ustaškinja vama na primjer, svojima u Hrvatskoj sam Srpkinja jer sam iz Vojvodine…ma dosta mi je.
  Briga me za sve, gdje god se okreneš sami nacionalisti, ćirilica, latinica…Dobro je da će doći Isus Krist jednom i izbrisati sve domovine i otadžbine da nas odvede u svoje Kraljevstvo.
  Recimo meni je moj dom oteo Srbin i još živi u njemu.Nema pravde. Nema. Pa iako je nema ja znam tko sam i što sam. Žalosno je što to mnogi znaju ali izgube čovječnost. Kad čovjek to izgubi onda ne vrijedi sve ono što u svome egu jesi, što u svojoj krvi jesi.

  Ovo sam napisala iz razočaranja. Nevezano za temu.

  Oprosti ako sam te nečim povrijedila. Sad bi voljela otići.
  Ja ne mogu koristiti drugi pretraživač, ja ti pišem iz Hrvatske i koristim internetsku mrežu u Hrvatskoj, tu živim.
  Što se tiče laganja i od Srba sam naučila da puno lažu, jedan živi u mojoj kući.Cijelo vam pravosuđe laže i pristaje na laž. Realno.

  Bar sam nešto sad naučila, vidi u tome neku korist.

  Istina, priznajem da sam pomalo i iznenađena kako jedan Srbin može razgovarati na lijepo sa jednom nesrpkinjom. Imaš neki način koji nije agresivan, lijepo je to.

  Svako dobro.

 • @ Martina

  Ako si ti ona ista Martina iz nekih drugih postova na ovom blogu želim da ti se zahvalim jer sam preko tebe došao do Proklamacija. Zanima me nešto u vezi jednog sajta, pa bih te zamolio (ako hoćeš i stigneš) da mi se javiš na mail: [email protected]. Izvinjavam se Bašti Balkana jer ovaj komentar nije vezan za temu. Oprostite mi, molim vas!

  Blagodat ti želim Martina i mir od Boga oca i Gospoda našega Isusa Hrista, koji dade sebe za grijehe naše da izbavi nas od sadašnjega svijeta zloga, po volji Boga i Oca našega, kojemu slava vavijek vijeka!

 • Jesam ista, osim jedne koja se tu javlja i ne želi uporno promijeniti ime, tako da nemam pojma ako je ona još što pisala, isto piše na ijekavici, javlja se na ove teme za bolesti, psorijaze itd, ali mislim da sam ja ostavila proklamacije, jesam.
  Poznato mi je Vaše ime odnekud, nadam se da se nisam svađala sa Vama, :)taman sam se povukla sa bilo kakvog komentiranja, mogu se javiti, al iskreno malo me je strah, počela sam ne ne vjerovati ljudima bez obzira na naciju, tako da mogu riskirati. Posebno ne bih ulazila u neke druge duhovne struje,al vjerojatno je manje opasno nego mržnja nego četnici i ustaše.:)
  Šalim se ali ima tu i istine. Razmislit ću kad se pomolim.Vjerojatno ću se javiti.

 • Martina, ne mogu da verujem da je neko toliko neinformisan kao ti, srecna sam sto nisam pohadjala skolu u Hrvatskoj, ocigledno je da je gradivo ocajno……………..

 • Jeste a kralj Nikola je izvrsio popis stanovnika i tako je zakljucio da su svi Srbi hahahahahaha. Kralj Nikola napisao sta mu je tad odgovoaralo sve drzavne institucije je podredio svom cilju i iz ovog primjera se vidi kako je indoktrinisao Crnogorsku omladinu koja je bila tada vecinom nepismena. Pa se cudite okle danas Srbi u Cg. Svi smo mi srbi! I amebe su srbi! I Svedjani su skandinavski Srbi samo je svedjanin geografska oznaka za srbina koji zivi u Svedskoj! Pakleno! DA JE VJECNA CRNA GORA I CRNOGORCI

 • Vi Milogorci djecu ucite naopako!Moj drug je obukao majcu “Kosovo je Srbija“ i moja drugarica koja je savremena Crnogorka kaze njemu “ne valja ti ta majica“.Ona je od strane roditelja naucena da su Srbi samo komsije,da ne pominjem danasnje neznanje Istorije.Ne mozete vi da poricete Istorijske cinjenice,i ne govorim o ovome popisu gore vec o ratovima koje smo dobili.Sta bi rekao Janko Vukotic da ustane,ako uopste znate ko je on,koji je svoju vojsku zrtvovao da bi Srpska vojska mogla da se povuce.Samo procitajte njegov govor pred bitku.Necu vise da pisem o ovome jer se nerviram..da samo jos nesto:nisi Crnogorac ako mrzis Srbe i ako tvrdis da je Kosovo Albanija,niti si Crnogorac ako dizes 2 prsta i ne znas nijednu epsku pjesmu(gusle),Crnogorac si ako si cestit i posten kao sto ti je bio pradjed!

 • Bravo Djordje! Vodim poreklo od oca iz Crne Gore i majke iz Šumadije. Moj otac je rodjen nedaleko od manastira Morača i nekih dvadesetih godina prošlog veka se deda doselio sa svojom velikom porodicom u Srbiju. Moj tata je bio mali tada, ali se uvek živo sećao vremena provedenog u Cnoj Gori. Deda nikada nije govorio da je crnogorac, već na prvom mestu Srbin, doseljen sa prostora Crne Gore gde je rodjen. Crna Gora je samo geografski naziv jednog prostora, kao što je to Šumadija i ko to deli Srbe i zove ih narodom po geografskom pojmu, do naši zajednički neprijatelji. Ova priča jeste iz vremena knjaza Nikole, ali od vremena njegove vladavine se pojavljuje srbomržnja i to baš zahvaljujući ovoj braći koju u udžbeniku nazivaju kroz ovu mudrost „brat je mio, ma koje vere bio“. Nije mio svakome, a to pokazuju i diskutanti u ovoj priči, a nastali su od Srba. Od tada i kreće stvaranje nove nacije pod imenom crnogorci, što se intenziviralo dolaskom nesrbina Tita na vlast i komunista uopšte. Tu se pokazala najveća surovost prema onima koji su govorili da su Srbi. Čak su komunističko-ustaško-balijski kadrovi pravili „pasja groblja“ po Crnoj Gori da bi ubili srpstvo u tom narodu. Koliko su u tome uspeli vidimo danas po novomilogorcima. Najveće rasrbljavanje srpstva se dogodilo tokom XX veka i sve što nisu uspeli viševekovni osvajači, komunisti su uspeli za veoma kratko vremensko razdoblje, pa tako imamo danas novostvorene narode od Srba i to tzv. Bošnjake, Makedonce, Crnogorce i Hrvate u ovolikom broju. I oni su najveći neprijatelji svojih korena.

 • Knjaz Nikola je i napravio sav pakao koji se dogodio Srbima tokom XX veka. Njegova ćerka Zorka je bila žena kralja Petra I i za to je abdicirao, prepustivši presto svom zetu kasnije i ako mu je ćerka umrla nešto ranije na porodjaju. Na Cetinjskvom dvoru je i skovana zavera protiv Obrenovića i izradjen plan ubistva istih, radi postavljanja kralja Petra na presto. Zorka je u tome učestvovala. Čak i bacanje raskomadanih tela sa balkona dvora je bila Zorkina zamisao. Taj Cetinjski dvor čak ima i veze sa ubistvom porodice Romanov, jer je druga ćerka ovog knjaza bila udata za jednog belogardejskog oficira i dvorska dama na dvoru Romanovih. Ona je bila u tesnoj vezi sa Raspućinom i dovela je istog na dvor ne bi li izazvala mržnju u pavoslavnim Rusima prema svom vladaru. Carica nemica je lako prihvatila njenu laž da je Raspućin lekar i da će mladog carevića izlečiti od hemofilije. Šta se kasnije dogodilo svi znamo i knjaza Nikole potomstvo je prokleto. To vidimo i kasnijim potucanjem potomaka po belom svetu. Prokleto kao i svi oni koji su udarili nož u ledja vlastitim korenima. Crna Gora jeste mala, ali je iznedrila najveće monstrume koji su zabavili o jadu ne samo Balkan, već i Rusiju. Znači, većinu pravoslavnog sveta.

 • Matina i sve Martine i slicne raznim Martinama, knjigu u sake i obrazujte se! Nije sramota ne znati, sramota je ne znati, a glumiti pred drugima znanje! To Vase poznavanje Povijesti, Znanosti, Pospanosti i drugih gluposti, mozete samo naci u pavelicevim i drljevicevim knjigama! Veliko slovo nisu ni zasluzili! Sramno je da ne znate ko su „hrvati“, „Bosnjaci“, „Crnogorci“??? Neko opet nije zasluzio veliko slovo!!! Sramno je da skrnavite SRPSKI jezik, izmisljajuci bosanski, crnogorski, hrvatski… Nikada ne bih mogao reci da govorim sumadijskim jezikom jer je to idiotski! Molim Vas, obrazujte se, makar zbog Vas, da se ne stidite pred precima kada sutra stupite pred njih! Oni Srbi, a Vi? Marsovac! Smesno! Pozdrav!

 • ko o cemu baba o **dima
  zivite u sadasnjosti za buducnost ljudi
  a ne u proslosti za praistoriju

 • @Martina
  Ne znam o čemu vi pričate. Je li lijepo stoji što je pisalo u zvaničnome dokumentu toga perioda? Znam da vas istina boli, jer vjerovatno nijeste ni Crnogorka, no se ođe pravite da jeste – ali to je činjenica. Mars nije bio srpski – ali Crna Gora je bila knjaževina i kraljevina naroda srpskoga. Kako i tad, tako i od srednjega vijeka. To vele ne samo svi naši vladari i vladike, serdari i plemenski glavari poput onih Brdskih koji su u 19. vijeku pisali Rusima kako su oni srpska plemena pravoslavne vjeroispovjesti, tako i svi strani izvori od svih romejskih (a kako očito nijeste upoznati sa istorijom, da vam razjasnim – Vizantinci), tako i od turskih, mletačkih kotorskih čiji arhivi vrve od pomena „Srba šizmatika“, ne samo od Sclavus, preko ruskih, kasnije i njemačkih, pa do samih komunista koji su uveli „Crnogorsku naciju“, o čemu bi trebalo da čitate, pošto su vam to korjeni te ideje koju vi plasirate ođe, a da pojma nemate što plasirate. Taj koga napadate je veći Crnogorac od vas – jer on zna da je Srbin i toga se nije odrekao. A te jeftine priče „sad će vjerovatno i Bugarska biti srpska“ i ostalo – dajte, budite malo dostojanstveni, pošto je to uličarski govor neznalice, a ne nekoga ko želi nešto kontrirati. On je Crnogorac, a vi Montenegrina. Čitajte malo što su pisali vaši „velikani“, Blažo Jovanović, koji jesu govorili da su oni sada Crnogorci koji nijesu Srbi, ali nijesu negirali što su ti Crnogorci bili u prošlosti, ko što su to, jedino, radili upravo nacisti – Savić Marković-Štedimlija i Sekula Drljević. Nekome uzor Njegoš, Đurađ Crnojević, srpski štampar Božidar Vuković i drugi, a nekome uzor Drljević i Štedimlija. Biće da je razlika u obrazovanju.

Ostavite komentar