Drugo Svetsko prvenstvo u planinskom skejtbordu u Novom Sadu

Od 5 do 6 septembra 2014 godine Novi Sad i Bukovačka staza će biti domaćin skejterima iz sveta za II Svetsko prvenstvo u planinskom skejtbordu

 

DRUGO SVETSKO PRVENSTVO U PLANINSKOM SKEJTBORDU 5-6. SEPTEMBAR / BUKOVAC / NOVI SAD

Prvi septembarski vikend u Novom Sadu biće, tradicionalno, u znaku brzine, adrenalina i prašine. Novosadski klub planinskog skejtborda „ATB“ je i ove godine domaćin Svetskog prvenstva u planinskom skejtbordu koje će biti održano 5. i 6. septembra u Bukovcu (nadomak Novog Sada) po drugi put. Nakon pet godina organizovanja evropskih prvenstava i prošlogodišnje organizacije 1. Svetskog prvenstva, novosadski klub planinskog skejtborda „ATB“ je potvrdio svoje vodeće mesto domaćina / organizatora takmičenja svetskog kalibra.

Drugo Svetsko prvenstvo u planinskom skejtbordu u Novom Sadu

Prvo Svetsko prvenstvo u planinskom skejtbordu – Novi Sad 2013

Iza imena jedinog Kluba planinskog skejtborda u Srbiji „ATB“, stoje mlade nade: Senka Bajić, Mia Višekruna, Todor Jović i veterani: Slobodan Banović, Predrag Marcikić, Predrag Trifunov i Aleksandar Pavlović, koji svom gradu i državi već godinama dokazuju da u ravnici ključa vrela krv te sa svakog takmičenja u Evropi donose potvrde kroz osvajanja brojnih medalja.

2013Serbia-SP4 Drugo Svetsko prvenstvo u planinskom skejtbordu u Novom Sadu

Skejtborder u akciji na Bukovićkoj stazi – Novi Sad 2013

O 1. SVETSKOM PRVENSTVU U PLANINSKOM SKEJTBORDU 2013.

Na prošlogodišnjem 1. Svetskom prvenstvu u planinskom skejtbordu učestvovalo je, pored naših prvotimaca, 120 takmičara iz 17 svetskih država. Na obroncima Fruške gore prašinu su dizali vozači iz: Brazila, Amerike, Engleske, Belgije, Holandije, Poljske, Nemačke, Češke, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Bugarske, Slovenije, Italije, Rusije, Švajcarske, Francuske i MaĎarske. Značaj ovog ekstremnog sporta i samog prvenstva dokazuje i Ambasada USA koja je svojim sportistima platila avionske karte i pomogla prošlogodišnju organizaciju 2. MWB (Mountainboard World Bordercross).

REZULTATI 1. SVETSKOG PRVENSTVA U PLANINSKOM SKEJTBORDU 2013.

JUNIORI Jakub Dukowicz – pol Robina Schellinger – ger Kuba Makutynowicz – pol

DEVOJKE Martina Lippolis – ita Senka Bajic – srb Sonia Nicolau – rom

VETERANI Diego Anderson – fra Predrag Marcikic – srb Dave Stiefvater – usa

SLOBODNI SKOKOVI Matt Brind – gbr Arno Van Der Veyver – bel James Wanklyn – gbr

PRO KLASA Kody Stewart – usa Matt Brind – gbr Tom Donaldson – gbr

Drugo Svetsko prvenstvo u planinskom skejtbordu u Novom Sadu - 2013 Serbia SP2

Akrobacije na Prvom Svetskom prvenstvu u planinskom skejtbordu u Novom Sadu 2013

 

O BUKOVAČKOJ STAZI

Bukovačka staza, dužine 700m, najduža je i najopasnija staza u Evropi i predstavlja veliki izazov za profesionalne skejtbordere. Brzina koja se postiže prelazi 40 km/h, a mnoge opasne krivine i prepreke zahtevaju pre svega hrabrost i ljubav prema planinskom skejtbordu.

PRIJATELJI PLANINSKOG SKEJTBORDA I PRVENSTVA Novi Sad i KPS “ATB” ne bi mogli da budu domaćini takmičenja da nema prijatelja koji podržavaju ovaj sport. Najznačajnija je svakako Turistička organizacija Novog Sada, koja godinama unazad promoviše i pomaže prvenstvo. Ne treba zaboraviti ni Mobil Sisteme, Mountainboarding Shop, Vojvodina put-Bačka put, Ambasadu USA, JKP Vodovod, LAV, Red Bull. Na žalost, Grad (izuzev 2012. godine), Pokrajina i Republika i dalje nemaju sluha za ovaj još neafirmisani sport.

ZAGREVANJE ZA SVETSKO PRVENSTVO Kako bi naši prvotimci dočekali svetske takmičare, ne samo kao domaćini već i kao profesionalni vozači, malo „zagrevanje“ će imati u Italiji (sledeće nedelje), gde odlaze na Evropski kup u planinskom skejtbordu. Sa radošću ćemo ih dočekati i obavestiti javnost o rezultatima naših takmičara.

Drugo Svetsko prvenstvo u planinskom skejtbordu u Novom Sadu 2013Serbia-Sp5