Potpuno Espreso zadovoljstvo za male pare

Predstavljam najbolji kućni espreso aparat za stan i posao koji možete naći na našem tržištu. Ivanredna pena i odlična kafa po povoljnim cenama

 

Pisao sam da imamo možda najbolji kućni aparat za kuću u svetu marke Nespreso. Medjutim, taj aparat ima jedan veliki problem, kapsule espreso kafe za njega se moraju nabavljati iz inostranstva, iz specijalizovanih Nespreso klubova kojih ima samo po većim metropolama, ili pak putem švercerskih kanala. Nisu Nespreso kapsule za kafu ni tako jeftine, jer njihova regularna cena je od 42-50 centi a kod nas se kreću od 45 do 65 centi po kapsuli kod preprodavaca. I ta nabavka je uvek skopčana sa tim da li ima kapsula sa ukusom kafe koji mi pijemo ili nema, pa stalno molimo nekoga da nam donese Nespreso kapsule iz inostranstva. U zadnje vreme je to postalo problematično, pa to što imamo najbolji kućni aparat u svetu ne znači i da imamo kafu u stanu, jer nam kapsule nedostaju.

Najbolji kućni espreso aparat za stan i posao Sweety za kapsule

Najbolji kućni espreso aparat za stan i posao kod nas – Sweety aparat za kapsule

To me je navelo da potražim šta postoji kod nas na tržištu kao najbolji kućni espreso aparat za stan i posao. Moje iskustvo sa espreso aparatima je poprilično, svašta sam nešto što imao, što isprobao, tako da sam se dao u potragu za najboljim rešenjem po pitanju svega: ukus kafe, funkcionalnost, cena, dostava. Dojadilo mi je više da jurim kapsule po inostranstvu, hteo sam domaće rešenje. I hteo sam da najbolji kućni espreso aparat ima nekoliko meni bitnih funkcija:

1. Kapsule. Da je espreso aparat sa kapsulama ili ćaldama – više ne razmatram opcije da mi espreso aparat bude sa kafom koju sam sipam u kalup, čak ni varijanta sa aparatom koji mi melje kafu i odmah je pravi, jer iako je ta kafa najmirisnija, kućni espreso aparat tih karakteristika je glomazan i nije za stan.

2. Potpuno automatizovan. Želeo sam da to bude automatski espreso aparat – samo stavim šoljicu i pritisnem dugme za kratak ili produženi espreso i odem da nešto drugo radim dok aparat sam sve završi. Nekako kada ste u kuhinji i dok sami držite prst na dugmetu za točenje espresa uvek nešto iskoči, pa je bolje da imate standardnu automatsku meru i porciju kafe.

3. Pravljenje mlečne pene. Očekuje se da najbolji kućni espreso aparat ima opciju za pravljenje pene za kapućino i produženi espreso, što moj sadašnji Nespreso aparat nema.

4. Prihvatljiva cena kapsule, ukus i dostupnost. Naravno, svi se nadamo da je cena kapsule korektna, da kapsula sa espreso kafom ima odličan ukus, da imam lokalnog distributera kafe.

5. Servis i održavanje. Tačka pod brojem 4 negde podrazumeva da ako je sve lokalno, onda postoji i obezbedjen servis za aparat.

Krenuo sam u istraživanje tržišta i šta bi u našim uslovima mogao da bude najbolji kućni espreso aparat za stan i posao. Isprobao sam nekoliko opcija dostupnih kućnih espreso aparata i kafa kao što su Lavaza, Illy, Dolce Gusto, Lamborghini i na kraju rešenje našao na sajtu kompanije Doncafe koji se zove www.espressokafa.com

Proučio sam njihovu ponudu i javio se putem maila ljudima iz Don kafe. Tu smo razmenili nekoliko mailova a onda sam otišao na Festival kafe koji se održavao pored TC Ušće pre nekog vremena gde sam uživo video aparat koji su mi predložili i probao ukuse espreso kafe u kapsulama koje imaju u ponudi. Espreso kafa koju sam probao je bila Doncafe professional u kapsulama i bila je odlična. Prvi korak je bio uspešan. Drugi korak je bio koji kućni espreso aparat izabrati. Kao i većina proizvodjača i distributera espreso kafe i espreso aparata i Don kafa ima slična pravila kao i ostali prodavci a to je da vam daje besplatno kućni espreso aparat uz obavezu da mesečno kupujete 100 kapsula kafe, i to je ponuda za firme, na žalost ne prodaju privatnim licima.

S obzirom da se u našoj kući svakako mesečno popije preko 100 kafa i da imamo firmu preko koje možemo napraviti dogovor oko preuzimanja kafe aparata, uz to je cena po kapsuli od 37,8 dinara ili oko 32 centa, bila vrlo atraktivna, posebno u odnosu na Nespreso kapsule, lako smo se odlučili da uzmemo espreso aparat i obavežemo se da trošimo oko 100 kapsula mesečno. Jedino je bilo pitanje da li uzeti manji ili veći espreso aparat. Na sugestiju ljudi iz Donkafe uzeli smo veći kućni espreso aparat Sweety i odmah moram reći da je to bio pun pogodak. Bio sam potpuno oduševljen kada su mi pokazali kako i šta radi aparat.

Kako radi najbolji kućni espreso aparat za stan i posao na našem tržištu – Sweety by Doncafe

Iskreno moram reći da sam oduševljen sa Sweety espreso aparatom i hoću da objasnim i zbog čega. Odmah sam ga uporedio sa svojim postojećim Nespreso aparatom i evo analize plus i minus ova dva kućna espreso aparata:

Nespreso aparat za espreso kafu – manji je, teži, kompaktniji, deluje kvalitetnije izradjen, poluautomatski je – moraš sam da ga isključuješ i ima samo dva dugmeta na sebi – off/on  i curenje kafe, nema spremanje mlečne pene. Ima preko 20 ukusa kafe neverovatnih stilova.

Sweety aparat za espreso kafu – veći je, lakši, ali je potpuno automatski – ima dugme za off/on, za kratki espreso, duži espreso, za pravljenje mlečne pene i za pravljenje instant kafe (mi to svi zovemo Neskafa). Ima 5 ukusa kafe trenutno.

Tri stvari kod Sweety aparata kompanije Don kafe su me potpuno oduševile i raspametile, pa moram da to iskreno napišem, a to su:

1. Automatsko pravljenje espreso kafe koje se može programirati – znači sam mogu da podesim koliki će mi biti kratki a koliki produženi espreso ili kapućino. To je jako bitna opcija, koju mnogi čak i najbolji kućni espreso aparati nemaju, na primer kao moj Nespreso. S obzirom da je meni produženi espreso manje produžen, jer volim jači espreso, to mi je bilo tako idealna opcija za rad. Znači, imaš dva dugmeta koja si namestio, jedno je za kratak espreso a drugo za duži espreso, staviš šoljicu, kapsulu u aparat, pritisneš dugme i odeš dalje, aparat sam sve završi onako kako treba. Uraaaa!

2. Nevidjeno dobro pravljenje mlečne pene – moram priznati da ovaj način pravljenja mlečne pene nisam video do sada. Ranije sam na prethodnim aparatima uvek koristio duvaljku kroz koju je išla vruća vodena para i ti si u nekom lončetu sipao mleko i pokušavao da napraviš mlečnu penu za kafu. Tako rade baristi u kafićima. I to je bilo često neuspešno, treba znati napraviti mlečnu penu za kafu. Kod Sweety aparata je to potpuno automatizovano, samo staviš mleko u posudu nalik na čašu, pritisneš dugme Milk i aparat sam zavrti mleko i za minut i po napravi fenomenalnu veliku, gustu i čvrstu penu! Moćna i dobra pena, tako nešto nikad nisam uspeo da napravim ni uz pomoć miksera. Ako još stavite punomasnije mleko, vrhunska pena je gotova za espreso, za late, americano, kapućino. Milina jedna!

3. Savršena instant kafa se lako pravi. Treća stvar je takodje fenomenalna a to je u stvari nastavak druge, posuda za pravljenja mlečne pene služi i kao posuda za pravljenje savršene Neskafe. Samo u nju sipate mleko, šećer i instant kafu, pritisnete dugme za Instant kafu i vrlo brzo imate najbolju penastu Neskafu na svetu! Ono što me je dodatno oduševilo kod te posude za mleko je što u nju sipate hladno mleko iz frižidera a dobijete vrelu penu, nema više grejanja mleka. Takodje, izvrsna pena se dobije i od sojinog mleka, kada sojino mleko stavim posnim danima u posudu da bih popio produženi espreso sa mlekom (sojinim).

. . .

Meni espreso kafa znači, samo nju supruga i ja pijemo i nakon mnogo godina imamo konačno rešenje. Definitivno je Don kafa napravila dobar posao i Sweety je najbolji kućni espreso aparat sa kapsulama koji možete naći kod nas, uz sve one benefite koje sam vam naveo u tekstu. Ovakvi aparati su idealno rešenje za posao i stan, vikendicu, hotele, konferencijske sale, pekare, prodavnice, čak i za kafiće koji ne prave dnevno po 100 kafa. Sam razmatram mogućnost kako da dobijem još jedan aparat koji bi mi stajao u selu, jer i tamo zna s vremena na vreme da bude živahno kada mi dodju gradski gosti i ljubitelji espresa.

Svi koji su zainteresovani da na poslu (ili kod kuće) imaju najbolji kućni espreso aparat o kome sam pisao, mogu se preko sajta javiti Don kafi ili njihovim momcima Srdjanu i Milanu iz divizije za espreso kafu koji su mi i pomogli da dodjem do najbolje odluke oko aparata, oni ujedno i dogovaraju aranžman za espreso aparat i kapsule:

Srdjan Kožović 060 955 3057

Milan Ponjević 060 955 3048

Vreme je za još jednu šoljicu espreso kafe :-)