UKRAS GRADA I LEKOVITA BILJKA – Aesculus hippocastanum

Divlji kesten Aesculus hippocastanum je lepo i veliko drvo koje služi za ukras ali je i lekovita biljka od koje se koriste plodovi kestena. Kako koristiti divlji kesten u narodnoj medicini i napraviti biljne kapi

 

Divlji kesten je divno drvo poznato po velikim i lepim listama, izuzetnoj krošnji i plodovima, koji su prvo u bodljikavaom omotaču a onda ispadaju na zemlju u vidu crvenih i sjajnih plodova, koji i nose lekovitost divljeg kestena. Divlji kesten i pitomi kesten su biljke iz istog roda stim da se divlji kesten koristi za dobijanje lekovitih preparata a pitomi kesten se koristi za jelo – pečeni kesteni, kesten pire. Pitomi kesten ima takodje lekovita svojstva kao i njegov rodjak divlji kesten ali u manjoj meri prisutna, tako da se u medicini koristi samo divlji kesten.

Divlji kesten Aesculus hippocastanum - lekovita svojstva i delovanje

Divlji kesten (Aesculus hippocastanum)

Koristiti divlji kesten u narodnoj medicini zahteva dosta iskustva. Mi ga koristimo u našim sledećim preparatima: BioHemorrhoids krema za hemoroide i BioCapillary biljne kapi za cirkulaciju, jer je kestenova tinktura i ekstrakt dokazao svoje delovanje kod proširenih vena, zastoja krvi, cirkulacije, delovanja na kožu i sluzokožu. Nikada ne bi preporučili da ga čistog koristite, već samo kao sastojak u formuli sa drugim lekovitim biljkama.

Sinonimi: Hippocastanum vulgare Gaertn.

Narodni nazivi: beli divlji kesten — divji koštanj — gorki kesten — konjski kostanj.

Opis biljke: divlji ke­sten je do 20 m visoko drvo s velikim prsta­stim listovima koji se sastoje većinom od 7 listića klinaste forme zajedno sastavljenih. Veliki grozdasti cvato­vi stoje u uspravnom položaju i čunjastog su oblika. Cvjetovi su sasvim bijeli ili crveni sa žutim i crvenim mrljama. Tobolac plo­da je bodljikav zeleni omotač u kojem se na­laze 1 do 2 ploda sjaj­ne tamnosmeđe boje s bijelom mrljom.

Vrijeme cvatnje: svi­banj, a vrijeme sazrije­vanja plodova rujan i listopad.

Miris i okus: plodovi su kao i cvjetovi gotovo bez mirisa i trpka su okusa. Kora drva prilikom sušenja miriši poput amonijaka i gorka je okusa.

Ponegdje pučko mišljenje da je kesten otrovan nije ispravno, jer su svi dijelovi divljeg kestena neotrovni.

Stanište: drvo potječe iz Indije i unutrašnjosti Azije odakle se proširilo po čitavoj Evropi, te je odavna vrlo obljubljena sadnja kestena u parkovima i drvoredima. Divlji kesten brzo raste, nema nikakvih zahtjeva, uspijeva u sva­koj zemlji, a dostigne starost i preko 200 godina.

Ljekoviti dijelovi biljke: cvjetovi se sabiru u svibnju mjesecu, kora (Cortex Hippocastani) s mladih, najviše do 5 godina starih grana u ožujku i travnju, te zreli plodovi koji padaju s drva u rujnu i listopadu.

Ljekovite i djelotvorne tvari: ljekovito djelovanje kao i ljekovite tvari divljeg kestena još su premalo poznate i cijenjene. Fluorescirajući glikozid eskulin, koji se uglavnom nalazi u kori, ima svojstvo da upija ultraljubičaste zrake sunca. Te nevidljive zrake vrše putem nadražaja kože važno ljekovito djelovanje, pa se eskulin upotrebljava za pripremu masti protiv opekotina od sunca. Iz eskulina priređen preparat uzima se s uspjehom kod malarije kao i kod povremene neuralgije. Ta ljekovita tvar nalazi punu primjenu i kod liječenja kroničnog tuberkuloznog oboljenja kože (lupus). Iz divljeg kestena dobivena tinktura isto je tako prikladna kao lijek koji brzo djeluje kod hemoroida. Tekući ek­strakt, koji se priređuje u ljekarnama, isto se s dobrim uspjehom upotrebljava u liječenju hemoroidalnih teškoća te je nadalje vrlo koristan u liječenju lišajeva, ozeblina i proširenih vena.

Najbolje biljne kapi za cirkulaciju i kapilare - tinktura za krvotok BioCapillary

Najbolje biljne kapi za cirkulaciju i kapilare – tinktura za krvotok BioCapillary sa divljim kestenom

Osim navedenog glikozida eskulina nalaze se daljnje ljekovite tvari u kori, plodu i cvjetovima, kao saponini, tanin, smola, masna ulja i gorka tvar. Plod osim toga sadrži i do 35% škroba. Spojevi masti, saponina i škroba čine divlji kesten prikladnim za liječenje crijevnih oboljenja, proljeva i katara dišnih organa. Kod upale crijeva i proljeva preporuča se čajna mješavina od jednakih dijelova kestenove kore i hrastove kore (br. 119) pri čemu se 1 žlica (čajna) te mješavine upotrebljava za pripremu 1 šalice čajnog oparka. Kod katara svih vrsta uzima se 2 puta dnevno na vrhu noža prah pripremljen od oguljenih plodova divljeg kestena.

Primjena u pučkoj medicini: uvarak kestenove kore mnogo se primjenjuje u pučkoj medicini za pranje gangrenoznih rana, kod krvarenja, naročito kod krvarenja iz maternice, krvarenja hemoroida kao i kod kroničnog proljeva, bijelog cvijeta i sluzavog kašlja, i to, kako za unutarnju tako i vanjsku prim­jenu liječenja. Tinktura od cvjetova, koja se priprema tako da se šaka otpaloga cvijeta stavi na močenje u 0,3 litre jake rakije, pa taj pripravak daje lje­kovito sredstvo za masiranje protiv reumatizma i gihta, a 10 do 15 kapi te tinkture uzete prema potrebi, pomaže kod grčeva u želucu i kod nesvjestice. Pečeni plod divljeg kestena, sitno nariban i pomiješan s ječmenim brašnom i octom, upotrebljava se za obloge koji se topli polažu na prsa. Plod divljeg kestena sitno se izreže te se kuha u vodi dok ne nastane gusti uvarak. Taj se uvarak dodaje toploj kupelji te se miješa tako dugo dok se kupelj ne zapjeni. Ovakva kupelj je ljekovita za oboljele od reume.

Kako napraviti tinkturu i biljne kapi divljeg kestena

S jeseni pokupiti plodove divljeg kestena koji su otpali sa drveta ili ih izvaditi iz rastvorenih čaura. Zrele plodove prebrisati i oprati ako su prljavi. Možete ih ostaviti nekoliko dana da se prosuše. Zatim ih iseći na četvrtine i tako ih sa sve korom stavljati u teglu, redjati do samog vrha.

Kada smo poredjali divlji kesten u teglu, preliti tako spakovane plodove sa 50% alkoholom ili domaćom rakijom komovicom (lozovača, šljivovica), zatvoriti poklopac i nalepiti etiketu šta je u tegli i kada je stavljeno. Alkohol ili rakiju sipati do vrha tegle.

Teglu staviti na tamno mesto i svaki dan promućkati po malo. Tegla sa plodovima divljeg kestena treba da stoji najmanje 21 dan u tegli da se ekstrahuju lekovite materije iz divljeg kestena a može i duže. Nakon perioda ekstrakcije, icediti kroz gazu dobijenu tinkturu koja će biti crvenkaste boje, staviti je u tamne staklene flaše, dobro zatvoriti, obeležiti etiketom datum spravljanja i sastav i čuvati na tamnom i hladnom mestu.

Biljne kapi kestena se koriste za bolju cirkulaciju, začepčljenja vena, za mazanje upaljenih i proširenih vena, kao sastojak krema i melema za hemoroide.

www.prirodanadar.rs