KESTEN ZA CIRKULACIJU

Kako deluje ekstrakt divljeg kestena na zdravlje? Divlji kesten (Hippocastani fructus) se koristi za bolju cirkulaciju, kod u zglobovima, hemoroida, upala a pomoći će i kod problema sa probavom

 

Divlji kesten (Hippocastani fructus) potiče iz Grčke i široko je zastupljen na celom Balkanskom poluostrvu, ali se danas zbog svog lekovitog dejstva gaji širom sveta. Ekstrakt semena divljeg kestena koristi se kod problema sa izraženim i bolnim venama, kod otoka različite etiologije i kod hemoroida. Zahvaljujući visokoj koncentraciji antioksidansa, divlji kesten može uticati na smanjenje upale (antiinflamatorno dejstvo) i sprečiti nastanak raka (antikancerogeno dejstvo).

Divlji kesten Aesculus Hippocastani fructus – Ekstrakt divljeg kestena za zdravlje

Tradicionalno se divlji kesten, kao i njegovi preparati koristio kod ljudi sa bolovima u zglobovima, problemima  sa mokrenjem i drugim probavnim problemima, kao i u lečenju  groznice i grčeva u nogama.

Divlji kesten (Aesculus hippocastanum) je veliko drvo veoma brzog rasta. U prvoj godini raste do oko pola metra, a u punom uzrastu ima visinu od oko 20-30 m. Cvet divljeg kestena je u vidu kupaste cvasti, a listovi su naspramni, prstasto složeni sa 5-9 listića. Sirovo seme, listovi  i cvetovi nisu jestivi jer sadrže otrovnu supstancu koja se zove eskuletin i koja može dovesti do povećanog rizika od krvarenja i oštećenja genetskog materijala (DNK).

Danas, pravilno obrađen vodeno-alkoholni ekstrakt semena divljeg kestena ima naučno dokazane efekte na hroničnu vensku  insuficijenciju, hemoroide i edeme. Ostala manje proučena dejstva divljeg kestena su povećanje muške plodnosti, ublažavanje ekcema, smanjenje menstrualnog bola i lečenje oštećene kože.

Lekovite komponente divljeg kestena

Seme divljeg kestena se sakuplja kada je zrelo i ako je moguće odmah kada padne sa drveta jer se veoma lako kvari (gubi lekovito dejstvo) kada dugo stoji na zemlji. Sadrži triterpenske saponine, kumarine, vitamine C, K, P i vitamine B kompleksa, proteine, tanine, do 50% skroba i oko 9% masnih ulja.

Glavna aktivna komponenta semena divljeg kestena je aescin ili escin (mešavina triterpenoidnih saponina). Escin deluje protektivno na krvne sudove, poboljšava cirkulaciju krvi i ostvaruje antiinflamatorno dejstvo. Escin nemojte mešati sa eskuletinom – otrovnim sastojkom u neobrađenom divljem kestenu.

Ekstrakt semena divljeg kestena kestena takođe sadrži derivate fenolne kiseline i flavonoide poput p-kumarne kiseline, kafeinske kiseline, kvercetina, kampferola i apigenina koji delujući sinergistički ispoljavaju antikancerogeno, antioksidativno i antiinflamatorno dejstvo.

BioCapillary kapi za cirkulaciju -728x90

Mehanizam dejstva divljeg kestena

Escin iz semena divljeg  kestena efikasno utiče na prethodno nabrojana medicinska stanja tako što:

  • Smanjuje otoke (edeme) jačanjem i sužavanjem krvnih sudova (deluje na kalcijumove kanale)
  • Povećava kompaktnost krvnih sudova (povećanje produkcije prostaglandina F2)
  • Smanjuje krvni pritisak i sprečava zgrušavanje krvi (smanjenjem agregacije trombocita)
  • Smanjuje upalu (blokada efekata NO)
  • Sprečava pojavu alergija (supresijom belih krvnih ćelija)
  • Deluje protiv kancerskih ćelija uzrokujući njihovu smrt indukcijom apoptoze (programirana ćelijska smrt) ili uzrokuje autofagiju, takođe sprečava njihov rast i širenje.

Način upotrebe ekstrakta je veoma jednostavan, isključivo je namenjen za spoljašnju upotrebu, za masažu bolnih zglobova, pripremu obloga ili kupki.

Ograničenja u upotrebi: Upotreba ekstrakta divljeg kestena se ne preporučuje tokom trudnoće i dojenja kao ni deci mlađoj od 14 godina.

Milan Popović

Izvor: Priroda na Dar