BESPLATNA ZAŠTITA OD VIRUSA

Lista Najbolji antivirus programi koji su free za pc – besplatni antivirusni programi koji se mogu skinuti sa weba za džabe

 

Najbolji antivirus programi koji su besplatni i slobodni za download sa weba, jesu uglavnom dovoljna zaštita za vaš pc ili tablet. Govorimo o kućnoj upotrebi i zaštiti računara od upada trojanaca, malvera ili neželjenih skripti i advera. Virusi na internetu su postali velika pošast i problem, mada su najčešće dosadni i bezopasni. Ipak, ne treba olako prilaziti problemu zaštite. Besplatni antivirus progam može da u 95% slučajeva bude dovoljna zaštita za vas i vaš pc osim ako se ozbiljan haker ne namerači na vaš pc.

Lista Najbolji antivirus programi koji su free za pc

Top lista Najbolji antivirus programi koji su free download za pc

Svaki dan se na webu pojavljuje na desetine i stotine kompjuterskih virusa, od vrlo jednostavnih oblika koje pišu mladi entuzijasti, do vojnih i svakakvih drugih projekata koje pišu vrhunski IT znalci. Postoje desetine pa i stotine hiljada kompjuterskih virusa koji su do sada izmišljeni i pušteni u elektronski etar interneta. Ogromnu većinu njih presreću i eliminišu besplatni antivirusni programi. Srećom, izbor je veliki i odlični antivirusni programi koji su free za download su dostupni i može ih svako skinuti i instalirati na svoj pc.

Ima mnogo lista koji su to Najbolji antivirus programi koji su free (besplatni) za pc, a mi smo se odlučili za objedinjenu listu magazina Techradar i PC Magazina.

Ako se pitate u čemu je razlika izmedju besplatnog i plaćenog antivirusnog programa, razlika je u sledećem:

– plaćeni antivirus program ima više funkcija i nivoa zaštite

– plaćeni antivirus program je efikasniji, bolji i pouzdaniji od besplatnog antivirusnog programa

– plaćeni antivirus program ima live support – tehničku podršku u slučaju havarija

– besplatni antivirus program uglavnom usporava vaš računar

– besplatni antivirus program nema opcije za mrežnu i serversku zaštitu

– besplatni antivirus program je mahom dat na mesec dana do godinu dana korišćenja – licenca je time limited (vremenski ograničena), nakon kojeg perioda probe se mora kupiti plaćena licenca

Osim što možete pročitati recenzije zašto je neki antivirusni program proglašen za najbolji ili vrlo dobar, vrlo je bitno i vaše lično iskustvo u radu sa antivirusnim programima. Neki od njih mogu značajno da uspore vaš računar, neki rade naizgled besprekorno a onda vam se desi neočekivana havarija, jer je neki virus prošao mimo njih.

Probajte više antivirusnih programa i menjajte ih s vremena na vreme. Čak možete instalirati i više njih da rade istovremeno jer nekada jedna antivirusna zaštita nije dovoljna, jedan antivurusni program vidi a drugi ne vidi pretnju, malware ili virus. Nikad se ne zna koji će program biti najbolja antivirusna zaštita za vaš pc.

Danas su aktuelni i antivirusni programi za mobilne telefone ili rootovanje istih.

Najbolji antivirus programi koji su free download

Naziv svakog antivirusnog programa je linkovan, da može direktno da se skine na računar.

Svi najbolji besplatni antivirusni programi se medjusobno razlikuju po metodologiji rada, tako da je savet da uvek koristite nekoliko antivirus programa, jedan antivirusni program vam stalno radi a ostale uključite povremeno da provere stanje vašeg pc-a. Možete ih kombinovati, držati zajedno ako se ne isključuju. Pogledajte na IT forumima kako su ocenjeni i njihove karakteristike.

1. Avast Free Antivirus

2. Panda Free Antivirus

3. ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall

4. Avira Free Antivirus

5. Bitdefender Antivirus Free Edition

6. AVG Free Antivirus

7. Emsisoft Emergency Kit

8. FortiNet FortiClient

9. 360 Internet Security

10. Norton Power Eraser

11. Malwarebytes Anti-Malware

12. Kaspersky Free

Ne postoji jednostavan odgovor koji su najbolji antivirus programi danas, jer se to menja iz godine u godinu. Nekada je Simantec Norton bio pojam za kvalitetan antivirusni program, to je i danas, ali samo kao plaćena verzija i ne tako ubedljiv kao nekada, jer je kompanija promenila fokus u poslovanju.

U zadnjih 10 godina po testovima labaratorija dva najbolja free antivirusna programa su Bitdefender i Kaspersky.

Sa Win10 operativnim sistemom se pojavio i Mikrosoftov antivirusni free program Defender koji je dovoljna zaštita za većinu korisnika, ali vi ipak uključite i još neki free antivirusni program, kao i ekstenzije antivirusnih programa za browsere.