SPISAK KNJIGA U NOVOJ GODINI

Spisak knjiga u Novoj godini – moramo ih pročitati

 

Svima od nas se desilo, ili „dešavalo“, da u gimnaziji izbegnemo pokoju lektiru, misleći kako nema ništa što se na internetu ne može naći, niti toga što tamo neka Bojana iz IV-3 ne zna objasniti, ili od koje ne možemo prepisati.

Ali, kada malo odrastemo, shvatimo da nije baš uvek tako. Neka dela jednostavno ne smemo preskočiti u životu. Nisu uzalud tu, i ne traju uzalud toliko dugo da bi se preskakala. Sastavimo zato spisak knjiga u Novoj godini koje svako treba da pročita. Sastavimo spisak knjiga u Novoj godini koje će promeniti sve naše buduće godine.

Koje knjige pročitati za novu godinu spisak knjiga u Novoj godini

Ana Karenjina i Vronski

Sastavimo spisak knjiga u Novoj godini koje će promeniti naš život!

Ana Karenjina!

Verovatno ste već milion puta čuli kako je strašna sramota to što ovo delo još niste pročitali, i verovatno ste već počeli da lažete kako jeste da biste izbegli čudne poglede. Mislite da je cela poenta u ovoj knjizi to što je Ana Karenjina bila nesrećno zaljubljena i bacila se pod voz.

Varate se. Ovo delo nije bez razloga prvo na na listi zvanoj „spisak knjiga u Novoj godini“. Ovo delo obiluje moralnim dilemama, koje mnogi ljudi za života ne mogu razlučiti. Naučiće vas o raznim vrstama ljubavi, i majčinskoj i romantičnoj. Učiće vas o tome kako je to živeti u svetu u koem svi gledaju ispod oka na vas, u svetu gde morate bežati od osude svih, a naročito od osude sebe. Učiće vas o životu u stalnom strahu, u stalnom bežanju, u stalnoj sopstvenoj nesigurnosti. Naučiće nas da u životu malo bolje sagledamo posledice svojih dela pre nego što se u njih zaletimo. Spisak knjiga u Novoj godini nikako ne sme proći bez Ane Karenjine!

Nečista krv!

Bora Stanković u ovom delu predsavlja uzdizanje, degeneraciju i propadanje jedne porodice, i moralno propadanje njenih članova.

Ovaj roman se smatra remek-delom srpske književnosti. Smatra se najkompleksnijim u srpskoj kniževnosti kada je slikanje duševnih stanja u pitanju. Ovo delo je nešto što se retko nalazi i u najboljoj svetskoj, a kamoli u srpskoj književnosti. Tako kažu kritičari. Ja kažem da za čoveka nema bolje književnosti do njegove književnosti. Do književnosti njegovog naroda. Jedino se sa srpskom književnošću, Srbin može poistovetiti. Zašto? Zato što će u delima srpske književnosti da prepoznaje svoje ljude, svoje gradove, uslove u kojima i sam živi. Bolje će razumeti motive junaka, jer bi i njegovi verovatno bili isti, stvoreni nebom pod kojim živi. Spisak knjiga za Novu godinu- ne može bez Nečiste krvi.

Santa Maria della Salute!

Nije baš knjiga, ali spisak knjiga za Novu godinu nikako ne može proći bez ove pesme. Kako smo već spomenuli remek dela srpske književnosti, onda moramo spomenuti i ovu najdivniju ljubavnu „pesmu nad pesmama“. Ona govori o nesrećnoj ljubavi pesnika Laze Kostića i „čitav jedan život“ mlađe Lenke Dunđerski. Njihova ljubav se nije mogla ostvariti, a hiperbole koje Kostić koristi da opiše svoju bol, cepaju i srce i razum.

U Novoj godini pročistite svoju dušu i naučite da cenite ljubav, jer mnogi bi dali sve da mogu slobodno da vole!

 

Dragana Milačak

Izvor: www.Novagod.com