MISO SUPA

Recept kako se pravi japanska miso supa od pet elemenata

 

Miso supa je tradicionalna japanska supa, dodali bi i kineska supa. Takodje, makrobiotičari vole miso supe i sastavni je delo makrobiotičkog jelovnika i jede se za doručak i ručak, često i za večeru ako je neko bolestan. Vrlo se jednostavno pravi i za miso supu vam je potrebno samo malo sastojaka, miso pasta, voda i ono što imate u kući od povrća. Ima na stotine različitih recepata za miso supu. Opšti recept je da se u ključalu vodu stavi malo seckanog povrća, brzo prokuva i skine sa štednjaka. Zatim se doda razmućena miso pasta koja služi i kao so i kao začin i Miso supa je gotova.

Miso supa - recept za Miso supu pet elemenata

Miso supa pet elemenata

Medjutim, japanci i makrobiotičari su istraživali način da naprave savršenu miso supu koja će biti lekovita supa, a da bi to postigli morali su da u miso supi uspostave balans pet elemenata, odnosno harmoniju pet životnih energija koje dobijamo kroz hranu. Svaki sastojak miso supe je pokretač nekog od pet elemenata: voda, drvo, vatra, zemlja i metal. To je koncept koji ima tradicionalna kineska medicina.

Da vidimo kako se pravi miso supa sa pet elemenata u harmoniji.

Sastojci za Miso Supu

– voda

– alge (sušene ili sveže)

– praziluk, peršun, šargarepa

– tamari sos – soja sos

– testenine, nudle

– djumbir ili aleva paprika

Recept kako se pravi Miso supa

Zagrevajte litar vode do ključanja. U posebnoj posudi stavite prstohvat algi u malo vode da se natope vodom.

Kada voda proključa dodajte po kašiku dve sitno seckane šargarepe, praziluka i peršuna. Pustite par minuta da se kuva pa dodajte i alge sa vodom, malo djumbira (ili aleve paprike) i šaku nudla ili testenina – fida, sitni rezanci (mada testenine nisu neophodne, miso supa se može spremiti i bez njih).

U medjuvremenu u šoljici sa hladnom vodom razmutite kašiku miso paste. Od kvaliteta i arome miso paste vam zavisi i ukus supe. Koliko miso paste stavite u supu toliko će vam sama supa biti slana, pa se ta razmera stiče iskustvom. Miso pasta se pravi od fermentisane soje i soli, koja dugo stoji.

Kad vidite da je testenina skuvana, sklonite sud sa vatre, pustite malo da se miso supa smiri, minut dva, i dodajte onda razmućenu miso pastu i po želji kašičicu tamari sosa, pa promešajte. Miso supa je gotova.

Varijacije miso supe: postoji bezbroj načina i recepata za miso supu. Možete dodavati u supu tofu sir, pirinač, razno povrće, sve moguće začine po želji, ali jedno mora da ima supa u sebi – Miso začin.