SIJAMSKA MAČKA

Naš kućni ljubimac sijamski mačor Džoni i kakvo je ponašanje sijamskih mačaka. Kakav je karakter sijamaca

 

Moj omiljeni mačor je Miša, divlji ulični mačor koga nazivam svojim guruom, a u tekstu o njemu sam i napisao zbog čega. Tako da su domaće mačke deo koji moja porodica dobro poznaje. Sijamska mačka nam je bila skoro nepoznata vrsta sve dok sijamski mačor Džoni nije ušao u naš dom. I ovo je priča o tome kako se ponaša sijamska mačka i šta od nje možete očekivati.

Sijamska mačka i kako se ponaša sijamski mačor Džoni

Sijamska mačka

Moj prvi sustert sa rasom mačaka poznatom kao sijamske mačke se desio jako davno, dok sam išao u osnovnu školu. Neki prijatelji koji su imali sijamske mačke poklonili su nam sijamsko mače. Bio sam oduševljen i sav ushićen sam doneo mače kući. Sivkasto plavo mače je bilo nekoliko meseci staro i vrlo živahno. Sećam se da sam se igrao sa njim i bio vrlo srećan. Ljupko i umiljato sijamsko mače. Mislim da je i ono bilo sijamski mačor ako se dobro sećam.

Problemi su nastupili kada smo legli da spavamo, jer dok smo mi spavali, sijamska mačka je vilenila po stanu. U jednom trenutku osetim kako mače hoda preko mog jorgana i prema mojoj glavi. Bio je mrak pa nisam video mače sve dok mali sijamac nije došao do moje glave da me onjuši. Kako je sijamsko mače mene njuušilo tako sam i ja počeo da osećam miris mačije mokraće. Uključio sam svetlo i imao šta da vidim, na mom jorganu su bile fleke od mačijih šapa koje je mače ostavilo, jer je pre toga izvršilo nuždu u nekoj saksiji sa cvećem, pa je šapicama izmešalo mokraću i zemlju i tako krenulo na put po stanu. Užas.

Jadno sijamsko mače je odmah odneseno u kupatilo a ja sam se dao na promenu posteljine i čišćenje stana od mačijih otisaka. Medjutim, tad nastupa glavni problem, sijamac u kupatilo počinje da glasno zavija i ne prestaje, mjauče na sav glas u pola noći. Raspad sistema. Na kraju sam morao da ga pustim u sobu, jer bi razbudio celu zgradu mjaukanjem. Sutradan je sijamsko mače vraćeno svojim valsnicima, a sijamske mačke su decenijama bile zaboravljene u mom umu dok se nije pojavio sijamski mačor Džoni.

Kako se ponašaju sijamske mačke i šta očekivati od njih

Džonija su uzeli moji roditelji i kada su išli na put ostavljali su nam ga na čuvanje, jer mi imamo okruženje domaćih i uličnih mačaka o kojima se brinemo, Lisa, Nina, Fantom i još po koja neimenovana mačka. Pomenuti mačor Miša je gospodar i neprikosnoveni mačji sultan te mačije zajednice. Nekoliko puta po desetak i više dana smo čuvali sijamskog mačora Džonija i malo upoznali sijamske mačke i njihovo ponašanje. Ovo je priča o sijamcima.

Naš sijamski mačor nama nije ličio na mačku nego na kuče. Gde mi, tu i on. Ujutru čim nas vidi skoči ispred nas i legne da ga mazimo, i to radi nekoliko puta dnevno kada nas vidi da se šetamo kroz stan. Kad sedimo ili ležimo eto njega, približi nam se, polako se namešta oko nas, pravi se kao da ne znamo šta hoće, i čim vidi da smo se umirili, upadne u naše krilo. Čim nas vidi da ležimo ili spavamo, eto mačora kod nas ili uz nas. Kad god i gde god je mogao sijamski mačor je pokušavao da se priljubi uz nas. Najsmešnije je bilo uveče, kad uleti u krevet pa ili legne izmedju nas ili se zavuče ispod jorgana i priljubi uz telo. I tako drema i prede uz vas jedno pola sata a onda odmagli negde, pa se vrati, pa vam se šeta oko glave noću, njuška vas, dodiruje nosom, skače na slike iznad vaše glave. Napast u pravom smislu, pa je morao da bude često puta izbačen napolje a vrata zaključana. Tad se buni i mjauče. Na kraju smo našli rešenje pa smo ga terali kod dece u sobu gde se gnezdio a mi smo spavali mirno do jutra, dok ne dodje ranom zorom i počne da se bori sa vašim nožnim prstima i da ih grize. Jao nama!

Inače, kad sijamska mačka legne na vas, možete da joj radite šta hoćete, da je mazite, čupkate im brkove, zavrćete uši, ona neće reagovati. Nas troje četvoro skočimo Džonija da maltretiramo kada je u krilu moje supruge, da mu vučemo uši i rep, diramo i sučemo brkove, masiramo ledja i glavu, on ne reaguje, u nirvani je kao pravi budista sa Tajlanda odakle rasa i potiče. Samo žmirka okicama i prede, on je srećan. To je jedna posebna osobina sijamske mačke, ona voli društvo čoveka i da je uz nekoga, za razliku od domaće mačke koja to trpi samo malo vremena.

Sijamski mačor Džoni mora sve da isprati

Sijamski mačor Džoni voli društvo i mora sve da isprati

Druga osobina sijamske mačke je da jede malo ali često. Nama se činilo da naš sijamski mačor neće da jede ili jede slabo, ali on u stvari jede vrlo često i po malo. Preko 20 puta u toku dana sijamska mačka jede i to vrlo malo. Zbog toga a i zbog aktivne prirode nema ugojenih sijamskih mačaka. Za razliku od drugih mačaka sijamska mačka se ne prejeda. Zato joj činijica sa hranom treba uvek biti puna sveže hrane.

Inače, sijamske mačke su odmerene, aktivne i radoznale. Vrlo su dugačke i elegentne, čak deluju i malo mršavo u odnosu na domaću mačku. Rep im je dugačak i zakrivljen kao sablja. Glava, šapice i rep su tamne boje. Svuda se zavlače i imaju izuzetne akrobatske sposobnosti, vrlo su brze i daleko skaču uz kraljevsku eleganciju. Sijamski mačor je bio veštiji i elegantniji od svake naše domaće mačke u kretanjima. Peo se na neverovatna mesta sa lakoćom i leteo po vazduhu. Vrlo su spretni i vešti. Dobri su lovci i vrlo radoznali. Često u toku dana ih obuzme neko mačije ludilo kada počnu da skaču u punoj brzini po stanu. Posledica te njihove igre je pocepan nameštaj i ogrebotine po našim rukama, jer nas u tom mahnitom trku često zakače, bez zle namere. Radoznalost ih tera da se svuda zavlače i da sve vide, pa su često sijamske mačke dosadne jer vam smetaju u običnim stvarima. Zavlače se u fioke i police i često i ne vidite kada ih zatvorite u orman ili fioku. Posle ih tražite bezuspešno, jer one dremaju u svom skloništu i ne javljaju se.

Naš sijamski mačor Džoni je imao dva rasporeda spavanja i aktivnosti. Kada je napolju na otvorenom, ceo dan juri miševe i bube i samo par sati drema u toku dana a noću spava. Ali kada je u kući, a posebno kada je loše i oblačno vreme onda počev od kasnog podneva pa sve do predveče spava, da bi noću budan divljao po stanu. To nije neko bučno divljanje, ali gde sve uspe da se popne i zavuče, to je nestvarno. Mi smo ga zvali majmunče, jer nam je na tu životinju ličio ponašanjem.

Sijamske mačke su inače brbljive i stalno nešto mjauču. Naš sijamski mačor je spadao u ćutologe pa nije često mjaukao, ali prava sijamska mačka zna toliko da bude dosadna sa svojom pričom i mjaukanjem, da je nekim ljudima to neizdržljivo. A mjauču iz raznih razloga, nezadovoljne su nečim, dosadno im je, hoće pažnju, hoće hranu, bune se što nešto ne mogu da vide ili onjuše, traže društvo. Vodite računa o tome, sijamske mačke su bučne i često mjauču.

Po legendi, sijamske mačke su gajene na kraljevskom dvoru na Tajlandu kao kraljevske mačke, pa imaju tu važnost u svom nastupu i sklonost ka ljudima. Ljupke su i dobroćudne, mada uzgajivači kažu da im se ne treba zamerati jer znaju biti osvetoljubive. Izgled im je karakterističan i nekome lep a nekome ne. Trouglasta glava i kose oči vam govore da nisu sa naših prostora. Nama su sijamske mačke drage, ljupke su i naklonjene ljudima koji hoće kontakt sa mačkom. Ne linjaju se puno ako ih zdravo hranite i redovno četkate. Pod tim zdravo hranjenje znači da ih ne hranite industrijskom hranom za mačke i suvim briketima nego mlekom, mesom, jogurtom, sirom, iznutricama, jajima. Tada se ne linjaju mnogo i imaju divno krzno, dok sa industrijskom hranom dlaka im masovno otpada, što je inače slučaj sa svim mačkama.

Karakter sijamske mačke je dobar i šarmantan. Pametne su i razumeju, nisu svadljive i agresivne, mada se nadje i takav primerak. Vole ljude i kontakt sa ljudima, mi smo bili svedoci kako mačor Džoni sedi po sat vremena u krilu kod supruge, pa kad ona ustane onda predje u krilo kod nekog drugog. To praćenje ljudi nekada smeta, jer ako mu ne pridajete važnost, on vas stalno prati i muva vam se oko nogu. Meni je recimo redovno stajao pored kompjuterskog monitora i dok ja radim na računaru on je dremao pored mene.

Sa drugim mačkama sijamske mačke nemaju konflikte, druželjubive su i uvek gledaju da se igraju, ali se i drže oprezno ako osete agresivnost. Bili smo svedoci kako je stara mačka jurila našeg Džonija jer je čuvala teritoriju koja je pripadala gazda Miši mačoru. Džoniju nije padalo na pamet da se svadja ni kad ga je kuče Fifi spopadalo, doduše u igri, ali vrlo navalentno i dosadno. Kao i svaka mačka, sijamac se ne može dresirati i ne pamti da je nešto zabranjeno, pa smo sijamski mačor i ja imali stalno rasprave i kaznene akcije oko nekih stvari koje su zabranjene za nevaljale cica mace.

Sijamska mačka je odličan izbor za osobe koje žele i vole stalan kontakt sa kućnim ljubimcem i koje su spremne na materijalnu štetu koju će u stanu napraviti ova aktivna mačka.

 

Zlatko Šćepanović