NAJBOLJA ITALIJANSKA OSTRVA

Ako ne volite gužve i horde turista na svakom koraku sledeća italijanska ostrva su najbolja mesta za miran odmor

Jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na svetu, Italija, ima svega nekoliko kutaka koji još uvek nisu poznati i istraženi. Mesta poput Kaprija ili Taormine ponekad deluju poput karikature, jer su njihove prirodne lepote prekrivene hordama turista i prodavnicama suvenira. Ipak, još uvek postoji nekoliko mesta koja su netaknuta i ista kao i pre 50 godina. Italijanska ostrva koja su izbegla masovno privlačenje turista i sve što ide uz to su zaista fascinantne, nedirnute lepote.

Lampeduza Najbolja Italijanska ostrva za letovanje i odmor

Lampeduza i manje ostrvce pored

Neka od ovih ostrva imaju samo nekoliko odmarališta za turiste, tako da ako se nađete tamo, možete biti jedina osoba koja govori engleski. Neka su malo razvijenija, imaju svoje aerodrome i u avgustu – u jeku sezone – može biti gužva. Njihova popularnost ide od totalno nepoznatih mesta sem lokalnom italijanskom stanovništvu do onih koje bogati i slavni često posećuju. Ono što je zajedničko ovim prelepim ostrvima je nedirnuta priroda i to što nisu pretrpani gomilom turista.

1. Điljo

Ovo ostrvo pripada Toskanskom arhipelagu, koji je poznat po većem i mnogo posećenijem ostrvu Elba i nenaseljenom ostrvcetu Montekristo. Giljo je zapravo granitna stena sa samo nekoliko delića obrađene zemlje i divlje, nedirnute prirode oko njih.

Na ostrvu postoji nekoliko hotela i restorana, koji su relativno skromni, ali ipak nude nezaboravno iskustvo za relativno malo novca. Giljo je odlično mesto odakle možete početi sa obilaskom ostalih ostrva u blizini. Ipak, nemojte zaboraviti da je pristup nekim ostrvima u toskanskom arhipelagu (najpoznatija su Montekristo i Pjanoza) zabranjen kako bi se očuvala životna sredina. Sem toga, ostrvo Gorgona je mesto na kom se nalazi zatvor, tako da je i tamo turistima zabranjen.

Na ostrvo se stiže trajektom iz luke Santo Stefano. Trajekti idu po nekoliko puta na dan tokom cele godine.

Giljo ostrvo giglio Najbolja Italijanska ostrva za letovanje i odmor

Ostrvo Djiljo

2. Lampeduza

Od svih italijanskih ostrva, Lampeduza je možda najpoznatija zbog problema sa imigrantima. Ovo najjužnije italijansko ostrvo se nalazi samo 113 km od Tunisa i bliže je Africi nego Evropi. Moglo bi se opisati kao tmurno i nezanimljivo da se na njemu nalaže neke od najlepših italijanskih plaža i zaliva. Jedan od najznačajnijih događaja na ostrvu se održava 22. septembra svake godine, kada se održava Festival Madone od Lampeduze, propraćen vatrometom, narodnim igrama, povorkama i koncertima.

Na ostrvo se stiže trajektom koji kreću iz luke Empedokle u blizini Agriđenta i idu tokom cele godine, ali ne svakog dana u nedelji.

3. Ponca

Ponca je predivno, usko i dugačko ostrvo hrapave obale, puno litica, skrivenih uvala i plaža i živopisnih kuća koje su načičkane na planinskim padinama. Poznato je i veoma posećeno, ali i dalje nedirnute prirode koja izgleda kao da buja kao i pre nego što su ljudi uopšte kročili na ostrvo i nije „pokvarena“ modernizacijom.

Loša strana popularnosti ovog ostrva je nedostatak privatnosti, ali većina hotela i restorana je dobra. Najlepše mesto na ostrvu je plaža Kjaja di Luna, na koju se može doći samo kroz tunel koji su sagradili stari Rimljani. Na ostrvo se obično dolazi hidroavionom koji kreće iz Napulja.

Ponza Map Najbolja Italijanska ostrva za letovanje i odmor

Ostrvo Ponza – Turistička mapa

4. La Madalena

U blizini severoistočne obale Sardinije, nalaze se ostrva La Madalena, poznata po ružičastom pesku i kristalno čistoj vodi. Na glavnom i najvećem ostrvu, po kom je ovaj mali arhipelag dobio ime, živi oko 11.000 ljudi.

La Madalena je povezana sa ostrvom Kaprera nasipom dugačkim 600 metara i samo ta dva ostrva su naseljena u čitavom arhipelagu. Američka mornarica ovde ima podmorničku stanicu u blizini ostrva Santo Stefano, tako da na La Madaleni živi dosta Amerikanaca. Svakako vredi posetiti i mala ostrva – Budeli, Razoli i Santa Mariju, koja zajedno čine predivnu lagunu Porto Madona.

Na ostrvo se stiže trajektima koji kreću iz Palaua na severnoj Sardiniji i idu veoma često, čak i do četiri puta na sad, 24 sata dnevno.

Sardinija La Maddalena Najbolja Italijanska ostrva za letovanje i odmor

Sardinija i ostrvo La Madalena

5. San Domino

Najveće od svih Tremitskih ostrva na italijanskoj obali sa jadranske strane, San Domino je jedno od skrivenih dragulja za koje je čulo relativno malo ljudi. Pošto je relativno izolovano, 1000. godine je izabrano da bude zaostavština monaha benediktanskog reda, koji su se kasnije preselili na susedno ostrvo San Nikola.

San Domino ima neravnu obalu sa usamljenim uvalama i plažama, gde se mirisni borovi spuštaju sve do obale. Ovo je raj za svakog ljubitelja ronjenja, sa bogatom podvodnom florom i faunom, podvodnim pećinama, čak i potonulim rimskim brodom.

San Domino je jedino od tremitskih italijanskih ostrva koje turisti mogu posećivati, iako je San Nikola zvanični administrativni centar. Na ostrvo se stiže trajektom koji svakodnevno kreće iz Termolija.

Tremiti i San domino ostrvo
Tremitska ostrva