NAJLEPŠE VIKEND DESTINACIJE U REGIONU

U današnje vreme, kada se u Beogradu izuzetno brzo živi, imamo jako malo vremena koje možete posvetiti sebi i svojim najbližima. Za vas smo upravo iz tog razloga pripremili kratak prikaz najlepših vikend destinacija koje možete obići za jedan vikend i tom prilikom se i opustiti i zabaviti.

Naš predlog su gradovi koji se nalaze u relativnoj blizini Beograda i čiji sadržaj će vam na predivan način skrenuti misli sa svakodnevnice, a pritom ćete imati priliku da proširite svoje znanje na temu istorije, arhitekture, kulture i mnogih drugih oblasti.

Beč je jedna od nalepših i najstarijih metropola Evrope koji krasi bogata kultura i istorija. Po broju stanovnika predstavlja deseti najveći grad Evropske unije i najveći grad Austrije koji ujedno čini i njen kulturni, politički i ekonomski centar. Na njegovom tlu su se tokom bogate istorije preplitale razne kulture i veliki spektar različitih uticaja, što ovaj grad čini više nego primamljivim za upoznavanje. U prošlosti je često imao i vodeću političku ulogu o kojoj se i dan danas uči u školama širom sveta. Svi ti razni uticaji i ono kroz šta je ovaj prelep grad prošao u prethodnim vekova su ostavili dubok trag na njemu.

U njemu je nekada davno bilo sedište Rimskog carstva, a kasnije je postao glavni grad Austrijskog carstva i Austrougarske monarhije. Svoj vrhunac je dostigao krajem 19.veka kada je po broju stanovnika zauzeo četvrto mesto na listi najvećih gradova sveta, odmah nakon Londona, Pariza i Njujorka.

Sve ono kroz šta je austrijska prestonica prošla u prethodnim vekovima je očuvano u njegovoj arhitekturi i umetnosti koja je dostupna turistima širom sveta. Godišnje ga posećuje više od milion ljudi iz svih delova sveta i divi se njegovom kulturnom i istorijskom bogatstvu. Ono po čemu je takođe poznat jeste veliki broj poznatih imena iz sveta muzičke umetnosti koji su u njemu živeli i stvarali, među kojima su najpoznatiji Mocart i Betoven.

Od 2001.godine je zvanično pod zaštitom Unesco-a, a prema studiji iz 2009. godine se smatra najpogodnijim gradom za život, na celom svetu. Verujemo da će svi oni koji ga posete imati mnogo sadržaja u kojima će uživati.

Nalazi se na samo nekoliko sati vožnje od Beograda i svi zainteresovani ga mogu posetiti sopstvenim automobilom, kombi prevozom, autobusom ili pak avionom.

Jedna od nama najbližih prestonica je svakako Budimpešta. Ovaj industrijski, ekonomski, turistički, kulturni i obrazovni centar Mađarske je izuzetno zanimljiv za posetu, jer nudi veliki spektar atrakcija koje se mogu obići za par dana.

budimpesta

Budimpešta

Predstavlja najveći grad Mađarske po broju stanovnika i zauzima površinu od 525km kvadratnih. Sastoji se od tri oblasti: Budima, Obude i Pešte koji su ujedninjeni 1873.godine. Budimpeštu u današnjem obliku su takođe formirali raznorodni uticaji, a prema istorijskim podacima prvo naselje Budimpešte je postojalo u prvom veku nove ere, a njegovi graditelji su bili Kelti. Kasnije je usledila rimska okupacija koja je ovaj prelepi grad značajno unapredila u pogledu arhitekture i infrastrukture. Usledile su i najezde Tatara i mnogi drugi uticaji.

budimpesta mostovi Najlepše vikend destinacije

Most u Budimpešti

Ono što Budimpeštu danas čini toliko zanimljivom turistima jesu 9 predivnih mostova, 6 glavnih ostrva kao i termalne banje koje potiču još iz perioda rimske i turske vladavine.

Nalazi se u neposrednoj blizini granice Mađarske i Srbije, što našem stanovništvu omogućava da lako dođu do nje sopstvenim autom, autobusom, avionom kao i udobnim kombi prevozom koji vas vozi direktno do željene adrese u  Budimpešti.

Vikend je idealan i za posetu Sarajevu. Ovaj prelepi grad je glavni i najveći grad Federacije Bosne i Hercegovine, ali i njen urbani, kulturni, saobraćajni i ekonomski centar. U prošlosti je bio okosnica mnogih burnih događaja koje su ga formirale u današnji obliku u arhitektonskom i infrastrukturnom smislu.

Sarajevo 1

Sarajevo

Nalazi se između mnogobrojnih brda i planine, među kojima su najpoznatije Romanija i Jahorina, a krasi ga i reka Miljacka koje je inspiracija mnogim umetnicima u celom regionu. Ukoliko ga posetite imaćete priliku da uživate i u prirodi, posebno ako svratite u omiljeno izletište svih Sarajlija – vrelo Bosne.

Od samog nastanka je ovaj grad autentični kosmolitski grad kakvih jako malo ima na svetu. U njemu danas možete pronaći kako sinagoge, tako i pravoslavne i katoličke katedrale i naravno džamije. Uticaji sve četiri religije su bitno odredili život i duh današnjeg Sarajeva.

bas carsija

Baš čaršija u Sarajevu

Ono što najviše privlači turiste iz celog regiona je čuvena sarajevska kafica i kuhinja, a na prvom mestu sarajevski burek i ćevapi. Sarajevo je i domaćin mnogih kulturno-zabavnih manifestacija među kojima su najpoznatije: Sarajevski filmski festival, Sarajevski jazz festival, letnji kulturni festival “Baščaršijske noći”, “Sarajevska zima” i Svetski televizijski festival orijentalne muzike. Svi ovi festivali su još jedna odlična atrakcija za turiste iz regiona i širom Evrope.

Ukoliko želite da posetite ovaj fenomenalan grad možete uzeti kombi prevoz koji će vas povesti od vase adrese do željene adrese u Sarajevu, kao i sopstvenim automobilom ili autobusom.