AVANTURISTIČKO ISKUSTVO

Mnogobrojne obaveze sa kojima se većina nas susreće čine da se osećamo kao da tapkamo u mestu. Jedan krug u kome se krećemo, ustaljene obaveze, kontakti sa različitim ljudima često nas isrcpljuju i stvaraju napetost.

 

Napetosti ne možemo da se rešimo čak ni kada imamo nešto malo slobodnog vremena nakon radnog dana. Budimo iskreni,  posao se obično nosi kući.

Rafting Tarom

Ono što svako ko je u ovoj situaciji željno iščekuje, svakako je vikend. Ali da bi se potpuno regenerisali i napunili pozitivnom energijom, potrebno nam je da se izmestimo. Ima li boljeg mesta od prirode? A još ako budete u direktnom kontaktu sa njom, dok vam adrenalin struji venama? Ako ste se prepoznali u ovom – za vas je rafting na Tari!

Splavarenje divljim vodama

Splavarenje divljim vodama, popularnije rafting, kod nas u okruženju obavlja se na Drini i Limu, mada je najpopularniji onaj na reci Tari. U gumeni čamac smešta se od četiri do osam ljudi, koji su bezbedni, jer su pod punom opremom. Sleduje im zaštitno odelo, ronilačke čizme i kaciga. Naravno, obavezan je i nepotopivi prsluk. Da bi rafting iskustvo proživeli na najbolji mogući način i bez ikakvih poteškoća i problema, potrebno je pažljivo slušati profesionalnog skippera koji će vas pre samog početka ukratko upoznati sa najbitnijim stvarima, a ukoliko je to potrebno i biti sa vama sve vreme tokom spusta. Najuzbudljivi i najzanimljiviji deo reke za rafting je u njenom završnom delu toka, koji protiče kroz Bosnu, u ovom delu su izazovne prepreke i brzaci koji pojačavaju sam doživljaj i iskustvo.

Kada otići na rafting?

Da biste sebi priuštili ovakav aktivan odmor, nije vam potrebno nikakvo iskustvo. Rafting je zapravo prava žurka na vodi, u kojoj je na prvom mestu, posle bezbednosti, važna zabava. Mnogo smeha, ali i takmičarskog duha, zapljuskivaće vas, zajedno sa vodom.  Osnovni cilj tima je da savlada talase pred sobom, a oni su različiti, u odnosu na vodostaj.

Tako ćete ekstremno iskustvo doživeti ako se odlučite za rafting tokom aprila, oktobra ili novembra. Tada se sneg naglo otapa, a česte su i kiše. Ipak, adrenalin je na maksimumu tokom maja i juna, a i temperature su mnogo prijatnije. Ako ste ipak za laganiju varijantu, predlažemo jul, avgust i septembar. Ponekad se rafting održava i tokom zimskih meseci. Vodostaj reke je tada nizak, ali je ovo pravi izazov za one koji vole da probijaju granice i vole izazove. Ono što je ipak bitno istaći je da rafting sezona počinje u maju i traje do sredine septembra.

Zašto reka Tara? Prednosti raftinga na Tari

Reka Tara protiče kroz dve države, jednim delom svog toka prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, a drugim delom protiče kroz Crnu Goru. Tara je odličan predlog za rafting, jer je jedna od najlepših reka, a kompleksnot reke za rafting kreće se između trećeg i petog stepena težine. Ujedno ova reka je i pod UNESCO zaštitom.

Njen kanjon je dugačak 150 kilometara i najdublji je u Evropi, a sam tok reke Tare dugačak je 146,5 km.. Na nekim delovima dostiže dubinu od 1.300 metara. Voda je kristalno čista, a živi svet u njoj čine endemične biljke i životinje.

Kada je reč o samom raftingu, na skali koja važi međunarodno, Tara je svrstana u sam vrh. Tako se pridružila rekama Kolorado i Zambezi. Važi za jednu od najuzbudljivijih, koja pruža nezaboravno iskustvo.

Aktivni dani, ali i noći

Nakon odlične atmosfere na reci, isto raspoloženje prenosi se i u kamp. U njemu je najčešće organizovan smeštaj, a posebno je uživanje boraviti u bungalovima. Večera se priprema u zajedničkom prostoru, a čine je tradicionalna jela. Dok se žurka zahuktava, uz živu muziku, nazdravlja se omiljenim pićem, stvaraju se nove uspomene sa dragim društvom, ali i sklapaju nova poznanstva, pa čak i ljubavi.

Postoji li razlog da ne odete na rafting bar jednom? Odgovor je siguran – NE!