SIRIJA I SRBIJA

Šta povezuje Srbe i Srbiju sa Sirijom i Sirijcima, kakva duhovna veza postoji

 

Ovih dana smo imali prilike da gledamo ovu jezivu sliku dečijeg straha pred strancem koji je u nju uperio objektiv foto aparata, njoj tako sličan cevi automata kakvog ludaka iz Islamske države.

Bezimena devojčica gleda, tako, u nas, pitajući nemo, svojim užasnutim pogledom, sve one odrasle ratnike koji danas skitaju apokaliptičkom sirijskom pustarom imaju li duše i milosti.

Sirija i Srbija - kakva nas duhovna veza povezuje

Mala Sirijka pred uperenim foto aparatom

I ona je Sirijka, iz nama, čini se, tako dalekog sveta…

Ali, da li je taj svet zaista tako dalek kao što mi to danas mislimo (kao sigurno najnadobudnija i, verovatno, najgluplja generacija od svih srpskih u istoriji)? Ili nam je, ipak, mnogo bliži nego što to većina nas misli?

Da li ste čuli za ikonu Bogorodice Trojeručice Hilandarske? Onu koju je, lično, naš Sveti Sava dobio na dar u manastiru Svetog Save Osvećenog i odneo je u Srbiju i na Svetu Goru?

Ali, znate li da je tu ikonu slikao jedan Sirijac, Sveti Jovan Damaskin, najveći umetnik i himnograf svog doba (a, možda, i svih hrišćanskih vremena)? I da je najveći muzičar pravoslavne duhovnosti, Sveti Roman Melod („Slatkopojac“), rođen dva veka pre svog zemljaka Jovana Damaskina – takođe rodom iz Sirije?

I tu nije kraj. Daleko od toga.

Možda niste znali da je iz Sirije i najomiljeniji pisac svih srpskih monaha u srednjovekovnoj Srbiji, slavni iguman sa Sinajske gore, Sveti Jovan Lestvičnik („Klimaks“), čiju je inicijacijsku „Lestvicu“ (duhovni metod samousavršavanja i preobraženja „u trideset prečaga unutrašnjeg uspinjanja ka Hristu“) sa oduševljenjem čitao doslovno svaki od naših svetitelja (od njenog prevoda na srpski, 1331. godine, pa sve do patrijarha Pavla i sveštenomučenika Haritona Kosovskog)?

I da je Sirijka i ona čuvena Marija Magdalena, ravnoapostolska Blažena Marija, verna družbenica i neustrašivi pratilac samog Hrista Spasitelja, ona koja je sa Bogorodicom tugovala kraj Raspeća Gospodnjeg na Golgoti?

A tek onaj bezbroj vodećih arhijereja pravoslavne Crkve (u Antiohiji, Jerusalimu, Aleksandriji, Rimu, Carigradu…), rodom iz Sirije? I, među njima, lično Sveti Jefrem Sirin (Sirijac), pobednik nad slatkorečivim jeretikom Apolinarijem, uz to i pisac neprevaziđenih duhovnih pouka i beseda, sabrat i saborac Svetog Vasilija Velikog? A Sirijac je bio i uistinu genijalni psalmopevac, matematičar i filosof, plemić Vardesan „Sirski“ (iz drugog veka), jedan od onih jeretika koji su se iskreno pokajali i vratili pravoj veri. Tu je i veliki mistik iz ranohrišćanskog perioda, jedan od Svetih Otaca Crkve, asketa i čudotvorac Jakov Otšelnik – takođe Sirijac.

A i Sveti Apostol i Jevanđelist Luka je iz sirijske Antiohije…

Da li ste znali sve to?

I da li ste sada bar malo svesniji koliko nam je, verom, blizak ovaj samo geografski nam dalek, sirijski narod?

 

Dragoslav Bokan

Izvor: FB profil autora