PLANINA ZLATNIH BOROVA I LIVADA

Zlatibor je planinska lepotica u srcu Srbije koja se nalazi u Zapadnom delu Srbije, na 230-om kilometru od Beograda.

.

Pored Zlatibora prolazi i magistrala koja od severa zemlje vodi ka primorju. Obuhvata veliku visoravan koja se prostire od Kamišne na severu do Borove Glave na jugu i od Lisičine na zapadu do Katušnice na istoku. U blizini Zlatibora nalaze se brojni kulturno-istorijski i entološki spomenici i turističke tačke. Velika atrakcija je muzej pod otvorenim nebom –“Staro selo“, koje je zapravo autentično selo iz XIX veka.

Jedna od najlepših železnickih linija prolazila je do 1974. godine pored Zlatibora, Mokrom Gorom. Voz i danas saobraća, ali kao turistička atrakcija. Parna lokomotiva probija se kroz stenovite tesnace trasom na kojoj pruga pravi karakterističnu putanju u obliku broja 8, te se zato i ceo ovaj predeo naziva „Šarganska osmica“.

Oko zlatiborske visoravni, čija nadmorska visina iznosi oko 1000 m, prostoru se planinski venci: Tornik (1496m), Čigota (1422m),Kobilja glava (1178m), Gradina (1177m) i drugi.

Zlatibor je planina izuzetne lepote, omiljena svakome kome je potreban odmor duše i tela, poboljšanje zdravlja. Prostranim proplancima, bujnim pašnjacima, brzim potocima i prijatnom klimom, zauzima posebno mesto u srcu svakog putnika koji se ovde našao ili je nekom prilikom ovuda prošao!

Zlatiborska klima je izuzetno povoljna za održavanje opšteg zdravlja, kao i za lečenje brojnih zdravstvenih oboljenja (bronhijalne astme, raznih alergijskih oboljenja…).

O povoljnim prirodnim i klimatskim uslovima svedoče i brojne životinjske vrste koje ovde žive. Na Zlatiboru ćete pronaći medveda, vuka, lisicu, divlju svinju, srnu, zeca, jazavca, vevericu i drugu sitnu divljač.

Reke i potoci Zlatibora bogati su raznim vrstama ribe: klenom, krkušom, pastrmkom, mladicom i lipljanom.

Zlatibor ima i svoje izvore prirodne mineralne vode. Jedan od njih je banja Vapa, kod sela Rozanstva čija voda ima lekovita svojstva kod kožnih oboljenja i bolesti očiju. Ribničko jezero je jedan od gorskih bisera Zlatibora.

Zlatiborska panorama

Zlatiborska panorama

Nadomak samog Zlatibora nalazi se Čajetina, poznata po svojim pejzažima, autentičnim kućama i domaćinstvima. Ovo prelepo mesto je uređena sredina sa dosta zelenih površina, parkova, kupališta, kulturnih dešavanja i jedno od omiljenih mesta za odmor.  Nalazi se oko 3 km od centra Zlatibora i raspolaže brojnim turističkim sadržajima, što čini duži odmor potpunim. Naići ćete na originalne kuće i okućnice koje pričaju priču o minulim vremenima na ovim područjima. Stanovništvo koje ćete upoznati je ljubazno i gostoljubivo, a ako vam nešto zatreba, svi su tu da pomognu.

Ovde su prve kuće nikle 1817. godine pored reke Balašice. Pred I svetski rat Čajetina je imala svega 16 kuća i 80 stanovnika, a 1940. godine 30 kuća i 150 stanovnika. Na zalaganje lokalnih starešina, kralj Aleksandar Karadjordjevic je 1928. godine (30. Juna) doneo Ukaz o proglašenju Čajetine varošicom.

U Čajetini 1904. godine formirana i Narodna knjižnica i čitaonica koja je služila zajednici. Ta biblioteka je u periodu od jednog veka bila i ostala centar kulturnih zbivanja u ovoj opštini. Biblioteka raspolaže fondom od 50.000 knjiga, salom za kulturne manifestacije i poseduje jedinstvenu Muzejsku zbirku.

Ako ste tokom čitanja ovog teksta saznali nešto novo i poželeli to da istražite, vreme je da potražite smeštaj na Zlatiboru. Na ovoj prelepoj planini možete naći različite vidove smeštaja, a poslednjih godina najpopolarniji smeštaj na Zlatiboru je apartmanski smeštaj.