UPOZNAVANJE PLANINE ZLATIBOR

Postoje brojni razlozi zbog kojih je Zlatibor jedan od najpopularnijih turističkih centara u Srbiji. Blaga klima, bujna priroda ili poznato gostoprimstvo ljudi iz ovog kraja, sve su mogući razlozi koji privlače posetioce u ove živopisne predele.

 

Zlatibor je biser jugoistočne Srbije, odlikuje ga alpska i subalpska klima, koja leta čini prijatnim i umereno toplim. Zimi pak, možete doživeti pravo planinsko iskustvo, jer se ovde snežni pokrivači zadržavaju dugo!

Asfaltiran put na planini Zlatibor

Zbog ovako povoljne klime, Zlatibor predstavlja utočište mnogih obolelih od respiratornih bolesti. Ovo mesto, tako, predstavlja idealan izbor za odmor, koji će odgovarati različitim strukturama turista. Kada je u pitanju Zlatibor smeštaj je raznolik, i pruža širok dijapazon opcija koji će ispuniti očekivanja gotovo svih putnika namernika!

U nastavku teksta pročitajte naših pet predloga da dobro upoznate sve strane “zlatne planine” i usput se kvalitetno odmorite!

#1 Otnisnite se u nepregledne vrhove Zlatibora družeći se sa najplemenitijom životinjom

Jahanje ne pretstavlja aktivnost koja samo povoljno utiče na muskulaturu, već ima i terapijsko dejstvo na duh. Da je jahanje konja mnogo više od puke fizičke aktivnosti, pokazuju i brojna istraživanja koja nagoveštavaju da bi jahanje moglo imati pozitivan uticaj na lečenje čak 25 različitih bolesti. 

Konji mogu osetiti vaše emocije u skladu sa kojima reaguju. Učenje komunikacije sa konjem nije samo verbalno, već i fizički, te povoljno utiče na skretanje pažnje van sopstvenih unutrašnjih senzacija

Trapijsko dejstvo druženja sa ovom plemenitom životinjom ljudima je poznata odavno, a u kombinaciji sa nepreglednim prostranstvima travnatih livada, preko mirisnih borovih šuma sve do najviših vrhova Zlatibora, nemamo sumnje da će ovo biti pravi duhovni užitak za većinu ljudi. 

Bilo da ste početnik, rekreativac ili iskusni jahač, Zlatibor će vam dati autentično iskustvo zbog svoje inspirativne okoline. Po mišljenjima mnogih, ovo je najbolji način da obiđete i istražite Zlatibor. Moći ćete da pristupite mnogim mestima prirodnih lepota, kojima je prilaz nedostupan drugim metodama transporta

Postoje brojne ergele čiji će vas vlasnici uputiti u osnove jahanja, te dati informacije koje će vam biti od koristi za vaše isceljujuće iskustvo. Instruktori i vodiči uglavnom će vas poslati na poznate rute do spomenika na Šumantom brdu i Tić polju, te kružnu stazu na padini Oboduevica

Divna je prilika, da sa vašim novim pitomim prijateljem, posetite prelepa Zlatiborska jezera i selo Semegnjevo.  Za iskusnije jahače i one željne izazova tu su i zahtevnije maršute do najviših vrhova Zlatibora – Čigote i Tornika, na čijim obodima vas čekaju prosvetljujući vidici!

#2 Dobro se zagledajte u zlatnu planinu iz svih perspektiva

Pogled na planinu na Zlatiboru

Prava spoznaja dešava se kada nekog posmatramo sa strane, a istovremeno umemo da proniknemo u najdublje delove njegovog bivstva. Zbog toga vam predlažemo da upoznavanju Zlatibora pristupite iz svih uglova i perspektiva! Otkrijte srž planine posetom najlepše pećine ovog reona ili se popnite na uzvišenja koja će vam otvoriti nove vidike!

U nastavku teksta otkrivamo vam najbolje vidikovce i pećine na ovoj planini, nakon čije posete ćete, moći da se pohvalite titulom pravog znalca ove planinske lepotice!

Vidikovac Gradina nalazi se na nadmorskoj visini od 1164m i sa njega možete videti prelepe prizore, koji sežu čak do Crne Gore i Bosne i Hercegovine! Na vrhu ovog vidikovca čeka vas drveni letnjikovac sa teleskopomo koji se može koristiti bez dodatne novčane naknade! 

Ovaj vidikovac ponudiće vam dvojake prizore sa iste tačke, u zavisnosti od toga na koju stranu sveta uperite svoj pogled! Ka severo-istoku prostiru se manja brda, brežuljci pokriveni šumama, dok vidokrug ka južnoj hemisferi krasi nepregledno prostranstvo pašnjaka i livada!

Vidikovac Obradovo Brdo predstavlja najčešću pešačku turu posetilaca, s obzirom da se nalazi u blizini centra Zlatibora. Put do vidikovca je uglavnom asfaltiran, te mu je jednostavno prići laganom šetnjom ili biciklom. 

Sa brda videćete padine Tare i Mokre gore, te simpatične, seoske kućice naselja Šljivovica, rasute po živopisnim obroncima planine. Tu je i jasan prizor popularnog obližnjeg kupališta Jokinog vrela. 

Stopićka pećina predstavljaće pravu poslasticu za sve iskonski radoznale! Prva speleološka istraživanja ove pećine, obavio je čuveni Jovan Cvijić koji je i tvorac naučne discipline – speleologije! Na severoističnoj strani planine Zlatibor, možete uroniti u rečnu pećinu dugačku 1.691,5m kroz koju protiče Trnavski potok

Ova turistička atrakcija sastoji se iz pet celina i u njima možemo videti neke neverovatne prizore poput bigrenih kada. Ova udubljenja, nalik na kade, nastala su udubljivanjem krečnjaka, koji su obrazovali vijugave nabore u koijma se nakuplja voda.   

Pored bigrenih kada, atrakcija po kojoj je Stopićka pećina znana, jeste i takozvani “Izvor života” koji je zapravo vodopad visine 9.44m. 

Posetite ova mesta i uživajte u očaravajućim prizorima, koji će vas podsetiti grandioznosti majke prirode, čije smo srećni naslednici!

#3 Bogata kulturna baština koja nas uči važnosti čuvanja

Zagledavši se u prošlost jednog mesta, možemo dobiti novu perspektivu i uvide o njemu. 

Da bolje upoznate Zlatibor, i usput se odmorite u prijatnom okolišu i laganim šetnjama, predlažemo da posetite neke od spomenika kulture, koje ovaj planinski centar nudi. Nabrajamo ih u nastavku teksta.

Manastir Mileševa zadužbina je kralja Stefana Vladislava, sina Stefana Prvovenčanog. Ne postoji precizan izvor koji bi nam otkrio tačan datum podizanja manastira, ali je sigurno da je on nastao negde između 1219. i 1235. godine. 

Manastir Mileševa, osim arhitekture, svoj posebni značaj crpi i u činjenici da je u njemu sahranjen Sveti Sava. Mošti Svetog Save odavde su Turci odneli u Beograd, i zapalili ga na mestu gde se danas nalazi hram Svetog Save. U ovom manastiru se i 1377. godine krunisao za kralja Bosne i Srbije, kralj Tvrtko

Manastir Mileševa definitivno predstavlja jedno od najvažnjih istorijskih znamenja u ovom regionu, i toplo preporučujemo da ga posetite. Kraljevu česmu 1891. podiže tadašnji kralj Aleksandar I Obrenović, u znak zahvalnosti za gostoprimstvo koje su mu Zlatiborci priredili, tokom njegove posete ovom kraju. 

Mesto u kome je tada organizovan svečani doček za kralja Aleksandra, posle podizanja česme, simbolično menja ime u “Kraljeva voda”. Ovaj događaj smatra se početkom organizovanog turizma na planini, s obzirom na to da, od tada počinje izgradnja prvih smeštajnih jedinica na Zlatiboru

Sirogojno možda predstavlja i jedno od najpopularnijih sela u Srbiji. Gotovo svako od nas je čuo za poznata pletiva iz ovog sela. 

U selu Sirogojno, 1962. osniva se pogon ženske radinosti, kako bi se očuvala tradicija obrade vune. Iz Sirogojna dolaze popularni džemperi, čarape, kape i rukavice od vune, a na etiketi svakog proizvoda, imenom i prezimenom, potpisana je autorka, tako da znate tačno kome ste uputili vaš novac. 

Sirogojno na ovaj način anticipira osnovne principe održive mode, isplaćujući novac direktno autorki koja izrađuje predmet. Tako je svaki komad Sirogojno pletiva, autentičan i unikatan proizvod i prava je čast podržati takav brend kome nisu odolele ni mnoge velike svetske zvezde. 

Zlatibor je i očevina mnogih velikih imena čije rodne kuće možete posetiti. Tu su rodne kuće ratnog heroja Save Jovanovića u Trnavi i rodna kuća značajnog socijalističkog vođe, novinara i publiciste Dimitrija Tucovića.

Svojim bogatim kulturno-istorijskim sadržajem, Zlatibor će biti savršeno mesto za odmor svim ljubiteljima tradicije.

#4 Ne zaboravite da je deo upoznavanja mesta upoznavanje i njegovih žitelja!

Bogat noćni život je jedna od karakteristika po kojoj je Zlatibor posebno poznat! 

Postoji dosta klubova i pabova koji noćni život čine zanimljivim, i u najvećem broju slučajeva oni su rezervisani za mlade posetioce.

Međutim, tu je i veliki izbor kafana, restorana i konoba sa živom muzikom, u kojoj mogu uživati sve generacije! Preporučujemo da posetite neka od ovih mesta u skladu sa vašim ličnim afinitetima i upoznate druge turiste sa kojima ćete podeliti iskustva boravka na Zlatiboru

Bitno je međutim ne zaboraviti na razgovor sa žiteljima, preko kojih možete steći bolji uvid u to kakav je život na ovoj planini

#5 Zlatiborska hrana kao dokaz da ljubav dolazi preko stomaka

Pa kako drugačije upoznati jedan kraj, njegov narod i kulturu negoli otkriti šta čini njihovu svakodnevnicu? 

A na Zlatiboru, vala, bogata trpeza popunjena najrazličitijim domaćim proizvodima i jelima, ne samo da će vas upoznati sa lokalnom kulturom, već će vas naterati i da je volite! Zlatiborski sir, kajmak, mačkat pršuta, komplet lepinja ili ljubiška pastrmka – lista je predugačka i svakim zalogajem, vaša nepca biće vam zahvalna

Nadamo se da će vam naši saveti pomoći da bolje upoznate Zlatibor, uživate u svom odmoru, i shvatite zbog čega mu se verni putnici iznova i iznova vraćaju!