KAFA U BEOGRADU

U potrazi za savršenim gutljajem: Dorćol – Republika kafe

– I deo –

Vikend. Omiljeni mini odmor koji svi s osmehom iščekujemo na kraju radne nedelje. Sinonim za prvu aktivnost po buđenju? Ispijanje kafe u baštama beogradskih kafića i pravljenje vikend “to do liste”. Ali da bi se lista što efikasnije isplanirala, potrebno je da espresso bude jak i kvalitetan za početak..  zato vam predlažemo par dobrih kandidata koji vam garantuju vrlo sadržajan vikend za uživanje i premotavanje, za duge priče i prijatelje. 

Kao pravi ovisnik koji jutro ne može da zamisli bez kartonske čase za poneti ili kratkog espressa iz šoljice s nogu, sa zadovoljstvom ću utvrditi dobro poznato gradivo i prebrojati kofeinske dragulje donjeg Dorćola. Osim što do Savamale mogu biti za svega nekoliko minuta, dorćolcima je na raspolaganju zavidan izbor kvalitetnih kafeterija.  Za početak bih napomenula kultnu Pržionicu (Dobračina 59b) – prvo mesto koje u Beogradu objedinjuje prženje, prodaju, pripremu i konzumaciju kafe na jednom mestu i prva tačka magične dorćolske ćetvorke na donjem Dorćolu.

Przionica

Kvalitet i ukus kremastog kapućina i oštrog ristreta nije potrebno naglašavati, ako vam kažem da je na ovogodišnjem Coffee Fest-u, baš njihov barista zaslužno osvojio prvo mesto u jakoj konkurenciji profesionalaca. Ovde se kafa često pije s nogu, klasičan šank ne postoji i ceo proctor je otvoren i pristupačan kako bi se podstakla diskusija i edukacija o kafi.

Samo par ulica paralelno dolazite do sledeće tačke magićne dorćolske ćetvorke – Đura bara. Ovaj nesvakidašnji bar i kafeterija u jednom dostupan je beograđanima od decembra prošle godine.

Djura-bar

Koncept objedinjuje all day varijantu. Jutro počinje sa pet različitih vrsta kafe, 100% arabike, kvalitetnim prirodnim čajevima i svežim salatama, kaminom koji se zimi pali od jutra i popodnevnom idilom uz vrhunski izbor vina. Petkom i subotom su veče i noć rezervisani za di-džej žurke, dok četvrtakom imate priliku da uživate uz zvuke španske gitare.

Next stop – Kafeterija (Žorža Klemansoa 10).

Ova oaza za razbuđivanje je kako ponudom, tako i imenom i dizajnom u potpunosti fokusirana na kafu kao takvu i nudi arabica kafe iz Brazila i Indije, jače arome iz Tanzanije, kao i osvežavajuće ukuse iz Etiopije.

Kafeterija Dorcol

Originalan koncept, ambijent, autentični ukus i način pripreme, Kafeteriju svrstava u sam vrh najboljih kafeterija u gradu i jedan je od razloga zašto se lokacijski nikad brže nije širila.

Poslednja tačka magične dorćolske četvorke Koffein, stacionirana je na uglu Dušanove i Francuske ulice.

Miris tek pržene kafe duž ulice biće vam najbolji orijentir da se nalazite na pravoj adresi.

Ova pržionica i bar omiljeno je mesto za ispijanje jutarnje kafe kako ekipe iz kraja, tako i šire okoline. Ispijanjem prvog gutljaja, znaćete o kakvom kvalitetu pričamo i poželećete da svako jutro ima identičan ukus. Ponuda je velika i u prodaji su kafa u zrnu, mlevena i ručno pravljena filter kafa (od takozvane single origin vrsta arabike) i kafa za poneti.

koffein dorcol

Posle kratke retrospektive dorćolskih kafeterija, poželećete da im se nađete u komšiluku. Baš zbog toga Dorćol spada u jednu od top lokacija u Beogradu na kojoj turisti najčešće traže smeštaj kao idealno mesto u blizini svih dešavanja, a opet izolovano od gradskog žamora… gde jutra počinju uz kvalitetnu šoljicu espresso-a.

Autor teksta:

Jelena Lečić